A Webtől a Gridig A Gridről dióhéjban Debreczeni Gergely (MTA KFKI RMKI)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
A számítógép műszaki, fizikai része
1 Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium CERN: Tudomány és technológia gyorsítója.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
A Web-től a Grid-ig A Gridről dióhéjban Frohner Ákos (CERN IT/DM)‏
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium Bemutatkozik a CERN 05 Novembre 2003.
HPC ’11 Kellenek-e szuperszámítógépek? Máray Tamás NIIF Intézet RICOMNET 2011 konferencia.
A mikroprocesszor 1. rész.
Adminisztratív teendők Kacsuk Péter Egyetemi tanár
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Cluster Szorosan összekapcsolt számítógépek csoportja (egy gépet alkotnak) Gyakori a LAN megoldás Céljuk: – Teljesítmény növelése – Rendelkezésre állás.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Többmagos processzorok
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
TT Kovács Sándorné.
Hungrid grid.kfki.hu/hungrid. Hungrid Mi a Hungrid? –az EGEE egyetlen általános célú, hivatalos magyar VO-ja –teljeskörű grid szolgáltatás az egész akadémiai.
Hernáth Szabolcs RMKI grid és Hungrid Hernáth Szabolcs
A KFKI AFS szolgáltatás Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
Hungrid: Magyarország kapuja az EGEE infrastruktúrájához Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
1 Virtuális szuperszámítógép szolgáltatás kialakítása az akadémiai hálózat felhasználásával Kacsuk Péter
Számítástechnika a KFKI AEKI-ben
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
Információtechnológiai alapismeretek
1 Virtuális szuperszámítógép szolgáltatás kialakítása az akadémiai hálózat felhasználásával Kacsuk Péter Szeberényi.
A számítógép teljesítménye
EGI-InSPIRE RI EGI-InSPIRE EGI-InSPIRE RI e-Science Café RMKI Hernáth Szabolcs 8/5/2014.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
A legolcsóbb szuperszámitógép
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hálózati alapismeretek
Web Architecture. Development of Computing Architectures Monolithic mainframe programming Client Server Real Client Server Web Programming.
Az AliEn rendszer Novák Judit Vesztergombi György Predrag Buncic Pablo Saiz Jan-Erik Revsbench.
Az AliEn rendszer Novák Judit Vesztergombi György Predrag Buncic
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Bevezetés az európai és magyar Grid rendszerekbe Sipos Gergely MTA SZTAKI Párhuzamos és elosztott rendszerek laboratórium
Az antianyag. Hungarian Teacher Program, CERN, 2006 augusztus 25. Debreczeni Gergely, CERN IT/Grid Deployment Group 2 Miről szól ez az előadás ? Mi az.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE A HunGrid infrastruktúra és alkalmazásfejlesztő környezete Gergely Sipos
Mikroprocesszor.
EGEE-III INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE A Hungrid VO szolgáltatásai A Hungrid, a magyar NGI bölcsője Hernáth Szabolcs Szeberényi.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Számítógép hálózatok.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon felhő Prof. Dr. Gyimóthy Tibor Szegedi Tudományegyetem.
Piramis klaszter rendszer
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Kiss Zoltán NIIF Intézet Networkshop 2016 HPC Tutoriál Az (NIIF) HPC bemutatása.
AZURE RÉGIÓK Szoftver szolgáltatás SaaS Platform szolgáltatás PaaS Infrastruktúra szolgáltatás IaaS.
Sz&p prof.
Számítógépek és eszközök
Fájlcsere: Technikai megoldások
A HTML alapjai Az internet és a web.
Az NIIF Program helye a kutatóhálózati világban
MTA KFKI
Internet és kommunikáció
Számítógépek és eszközök
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A Webtől a Gridig A Gridről dióhéjban Debreczeni Gergely (MTA KFKI RMKI)

A tartalomból: Számítástechnika a CERN-ben A Web születése Az LHC Grid A Grid alkalmazásai Gyógyászat Gravitációs hullám kutatás A GPU-k mint szuperszámítógépek High-Performance computing, a GenaGrid project

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely3 A kezdetek... Wim Klein Képes volt egy 133 számjegyből álló szám 19. gyökét fejben meghatározni. Egyszerű matematikai műveletekben jóval gyorsabb volt kora számítógépeinél.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely4 Az első számítógépek : AZ első valódi nagyszámítógép a CERN-ben, a MERCURY. Két 40 bites szám összeadása 180, szorzása 300 us-ig tartott. Lyukszallag programozás ban elajándékozták a lengyel 'ásványtani és bányászati' minisztériumnak.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely5 Az első számítógépek : Az IBM709 4x gyorsabb a MERCURY- nál. Mágnes szallagos egység 200 bpi sűrűséggel ír/olvas. Támogatja a FORTRAN programozási nyelvet !

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely6 Megjelent az Internet... Mi az Internet ? - Az Internet összekapcsolt számítógépek millióinak rendszere. Neve az 'Interconnected networks' kifejezésre utal. A kapcsolat lényege nem a kábel vagy a rádiókapcsolat, hanem a közös nyelv (protokoll). A protokoll - A protokoll az egymással való kapcsolattartás és információcsere szabályainak összessége. Az Interneten való kommunikációhoz a Transmission Control Protokol/Internet Protokolt használjuk. A TCP/IP - A TCP/IP óriási előnye, hogy rengeteg, teljesen különböző hálozaton használható. Ez a tulajdonsága kulcsfontosságú volt az Internet gyors elterjedésében.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely7 …és a WEB. A World Wide Web (WWW) – 'csak' egy, az Internetet használó szolgáltatás. (WEB ≠ Internet !!!). Segítségével információt oszhatunk meg, tehetünk nyilvánossá. A felhasználó a dokumentumokat feltölti egy webszerverre, amelynek egyedi címe (web address, vagy Uniform Resource Locator, URL) segítségével utalhatunk dokumentumokra. Kezdetben – az információmegosztás statikus és egyirányú volt. Manapság a többirányú információmegosztást is támogató interaktív weboldalak, portálok, blogok uralják az internetet. Tim Berners-Lee

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely8 Miért is a CERN-ben fejlesztették ki a Web-et ? A tudományos kutatásban rendkívül fontos az információ és az ötletek szabad áramlása. A CERN 80 országában dolgozó 6500 kutató nagy közös barkácsműhelye. Az LHC tervezésekor kritikus fontosságúvá vált az információ gyors, kőnnyű és globális megosztásának megvalósítása. 1989: Tim Berners-Lee javaslata az LHC információs rendszerére 1991: első www rendszerek 1993 : első és sokáig népszerű Mosaic browser, ekkor már 500 webszerver, 1%-os forgalom ! :-)

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely9 A Web napjainkban A m indennapok része, a tudományos, műszaki, diplomáciai és hétköznapi élet elképzelhetetlen nélküle elején kb. 1.8 milliárd felhasználó

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely10 És mi a Grid ? A Grid – egy, az Internetre épülő szolgáltatás, csakúgy mint a Web. A Gridhez kapcsolt eszközök nem csak információt, osztanak meg, hanem tárterületet, számítási kapacitást, adazbázis információt, alkalmazásokat, hálozati forgalmat is ! Neve az elektromos hálozatok analógiájára lett kitalálva. Hasonlat: Fogyasztók és szolgáltatók → kenyérpirító és erőmű Ötlet: Évtizedek óta létezik, de globális méretekben csak most valósult meg.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely11 Hogyan működik? A Gridet egy 'speciális' szoftver az ún. middleware (köztesréteg) tartja életben. A middleware 'automatikusan megtalálja' a felhasználó számára szükséges adatcsomagokat és legmegfelelőbb végrehajtási helyet (számítógépet). A middleware feladata továbbá a számítási terhelések egyenlő elosztása, a hálozati biztonság megteremtése, az erőforrások felügyelete, monitorozása, naplózás, számlázás es sok minden más.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely12 Sokféle Grid létezik Ellentétben a Webbel jelenleg (még) nincs olyan, hogy Grid. Sokfajta Grid létezik, más-más feladatokra specializálva. Vállalati Gridek Önkéntes Gridek Tudományos Gridek Nemzeti Gridek Fájlmegosztó Gridek A nagyenergiás fizika nagyban elősegíti a különböző Gridek összekapcsolását egy globális Griddé.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely13 Miért van szükség a Gridre? Napjaink tudományos kutatásához szükséges számításokat nem lehet hagyományos módon elvégezni. Biológia: Emberi genom Meteorológia: Hurrikán riasztás, előrejelzés Fizika: Récsecskefizika, gravitációs hullám kutatás Földtudomány: Ózonréteget vizsgálat Csillagászat: Csillagkatalógusok, exobolygók

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely14 Miért van szükség a Gridre? Az a datok, eredmények, programok és tárhely világméretű megosztása. Az elosztott rendszerek stabilitása nagyobb, nincs SPF (Single Point of Failure). Könyebben alakítható, fejleszthetó a számítástechnika fejlődésével Időszakos erőforrások használata is lehetővé válik A beszállítók folyamatos versenyeztetése DE nagy adminisztratív terhek, csoportok közötti versengés, politikai játszmák, nemzeti érdekek, etc...

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely15 A CERN és a Grid A CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. A CERN részecskegyorítóinak segítségével olyan alapvető kérdésekre válaszolunk mint: Hogyan született a világegyetem Miért van a dolgoknak tömege Hogyan viselkedik az antianyag A CERN viágméretú technikai és emberi közösséget hivatott kiszolgálni. Természetes, hogy itt született meg az LHC Grid.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely16 Az LHC adatanalízise A detektorban egy ütközés = 1 esemény A mérések célja, hogy megmérjül az ütközésben keletkezett részecskék tulajdonságait (impulzus, töltés, tömeg, energia, etc) Speciális nyomvonal kombinációk és energialeadások alapján azonosíthatók a különböző események. Például a Higgs-bozon keletkezése: Egy bizonyos bomlása szerint 4 müon nyomvonalat láthatunk a detektorban. Több mint 8 millió esemény közül csupán 1 db ilyen ! Rengeteg adatot kell rögzíteni, hogy a kellő számú eseményt megfigyelhessünk.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely17 … mega, giga, tera, peta, exa... Másodpercenként 40 millió ütközés Az 'érdekes' események kiválogatása után néhány 100 esemény 3-4 MB 1 esemény, nagyobb mint 1 GB/sec tárolási sebességet igényel Sok milliárd ütközése évente, kb 10 PetaByte adatmennyiséget jelent Kb 10x ennyi MonteCarlo szimuláció szükséges ! 1 MegaByte – digitális fénykép 1 GigaByte – egy film mérete 1 TeraByte – a világ éves könyvtermése 1 PetaByte – Az LHC kisérletek adattermelése 1 ExaByte (1975)– A világ éves információtermelése 1 ZetaByte (1991) - ?? 1 YottaByte (1991) - ?? DE a köznyelvben illetve albánul az 5 kiló = 500 !!!

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely18 Az LHC adatözöne millió GigaByte adat feldolgozása napjaink legjobb processzoraiból kb db- ot igényel. Ha CD-n tárolnánk 20 km magas tornyot alkotna. Nem lehet egy helyre bezsúfolni, több összekapcsolt számítógépközpontra van szükség. A CERN számítógépterme, élvonalbeli, de hétköznapi, kereskedelmi PC-kből áll. Több mint 5000 sokprocesszoros gép, Probléma: nincs elég hely

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely19 A CERN számítógépközpontja

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely20 Az LCG munka közben Az első világméretű, 7/24 üzemű szolgáltatást biztosító, stabilan működő Grid ! Az LCG 2003-ban indult 12 ország részvételével. Magyarország (KFKI) 6.-ként csatlakozott ! AZ LCG a NorduGrid, az EGEE és az OSG szolgáltatásait köti össze. Támogatja a Virtuális Szervezetek koncepcióját. Ma több mint 250 központ, 40 ország, 5 kontinens, 80k+ processzor alkotja a rendszert.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely21 Az LCG grid elemei Felhasználó Tároló egység (Storage element) Műszakvezető (Computing element) Erőforrás kezelő (Resource broker) Információs központ Számoló egység (Working node)

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely22 Az OpenLab project Az ipari partnerek a legfejletteb technikai eszközökkel és szakembergárdával látják el a CERN-t. A CERN cserébe pedig ezen eszközök olyan szintű tesztelését tudja megvalósítani ami egyébként nem vagy csak nehezen lenne lehetséges.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely23 A Grid Magyarországon - HunGrid Akadémiai intézmények összekapcsolása (RMKI, SZTAKI, BME, ELTE, Debrecen) Kutatók, tanárok, diákok számára ingyenesen, szabadon, elérhető. (Személyes regisztráció szükséges) Eddigi kutatások: két-foton fizika, antianyag csapda szimuláció, levegőszennyezetség előrejelzés, statisztikus fizikai számítások, etc...

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely24 Az HOME prgram Az HOME egy önkéntes Grid project. A SETI által is használt BOINC programkörnyezetet használja. A gyorsítóban keringő protonok pályályának stabilitásvizsgálatát végzi a program. Rengetek (desktop) PC és laptop vesz részt a világ számos pontjárol. Több mint önkéntes év CPU idő ! (A HOME-t 5 millió számítógépen futtaták.) Cél: extra számítási kapacitás megszerzése, népszerűsítés, diákok bevonása ben indult a CERN 50 éves fennálásának évében.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely25 Az HOME prgram Egy 3 hónapos diák project eredménye, több mint 500 számítógép csatlakozott 2 nap alatt. Több mint 100 CPU év 1 hónap alatt ! Központi szerver Dakar-ban, a Tunis-i WSIS konferencián mutatták be. Malária terjedés szimulációja.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely26 Az EGEE további alkalmazásai 1. A neuraminidase a két leggyakoribb felületi protein egyikke elősegíti a fertőzött sejtekben található virionok eltávolítását. (Kép: Ying-Ta Wu, Academia Sinica) Madárinfluenza: Az EGEE-t használták, hogy a madárinfluenza elleni lehetséges hatóanyag közül meghatározzák a legnagyobb eséllyel alkalmazhatókat. (Lásd még: számítógép 60 intézetében (Oroszország, Európa, Taiwan, Izrael, etc..) számolt 4 héten keresztül. 1 számítógépnek 100 évébe telt volna. Lehetséges ellenszereket sikerült azonosítani. Gyógyászat

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely27 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés Ált. Rel. megfigyelt jóslatai: Perihélium elfordulás Gravitációs lencsézés Az idő 'múlásának' változása Gravitációs hullámok: Az általános relativitáselmélet által megjósolt jelenség. Hatalmas tömegek mozgásakor fellépő teridő torzulások tovaterjedései. Mindmáig csak közvetett (de nagyon meggyőző) bizonyítékunk van.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely28 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés Csillagkettős becsavarodás Forgó neutroncsillagok Sztochasztikus grav. hullámok Robbanások, szupernovák

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely29 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés Cascina, Olaszország 3 km-es karhosszúság Fabry-Perot kavitások 50/150-es jósági tényező 6800 m 3, mbar vákuum!! 20 W lézer stabil beton alapzat, m mélyen 1 MW fogyaztás kiváló szeizmikus izoláció (10 -5 )

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely30 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely31 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés Nagyon zajos mérési jelsorozatban kell megtalálni a nagyon kis amplitudójú jelet. Nem triviális a kereső algoritmusok aritmetikai sűrűsége nagyon nagy ! Elosztott rendszerekre és hatalmas számítási kapacitásra van szükség ! Lehet, hogy már megmértük, csak számítási kapacitás hiányában nem tudjuk kihámozni. Nagyon fontos a gyorsítás.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely32 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely33 Az EGEE további alkalmazásai 2. Gravitációs hullám keresés Az RMKI koordinálja a jobok elosztását

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely34 A GPU-k mint szuperszámítógépek A GPU-k: Graphical Processing Unit. A számítógépek grafikus kártyája. Eredeti feladata a képernyőn megjelenő pixelek (képpontok) helyzetének és színének kiszámítása volt. A játékipar fejlődésével a GPU kártyák számítási kapacitása és memóriája gyorsan nőtt. A GPU-t segédprocesszorként használva számításokat végezhetünk el rajta.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely35 A GPU-k mint szuperszámítógépek A GPU-k (elméleti) műveleti sebességének és memória sávszélességének gyorsulása jóval meghaladja a CPU-két ! Természetesen nem minden probléma párhuzamosítható, de rengeteg jól elkülöníthető algoritmust használunk ami sikeresen és jóval hatékonyabban implementálható GPU-n ! CPU - GPU összehasonlítás

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely36 A GPU-k mint szuperszámítógépek A GPU kis processzorai nagyon gyorsak az alapműveletek elvégzésében, (szorzás, össueadás) de lassabbak bonyolult függvények kiszámolásában (sin, cos, tan). A sebességnövekedés függ a probléma méretétől, tipusától, bonyolultásgától, és a kívánt számítási pontosságtól. Alkalmazási példák Komplex vektorok skaláris szorzata Gyors Fourier Transzformáció (FFT) Hullámformák számolása Ising-modell szimuláció Valós idejű képfeldolgozás 30x 15x 4x 60x 20x

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely37 High-Performance Computing A GenaGrid project Fenotípus, genotípus: Asszociációk, okozati összefüggések, függőségek és kontrol mechanizmusok azonosítása. Rengeteg megfigyelés, modellek és lehetséges gráfok irdatlan halmaza Teljes genom tanulmányozás (GAS) Részleges genom átvilágítás (PGSS) A cél a magyarázó vagy okozati változók relevanciájának meghatározása célváltozók szempontjából az okozati változók keresztfüggéseinek meghatározása.

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely38 High-Performance Computing A GenaGrid project

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely39 High-Performance Computing A GenaGrid project Az SGI gép 512 CPU (64 x 8 ) Intel Xeon, 3 GHz 16 GB memória/8 mag 10 TB Raid5 disk tárhely Infiniband (40 Gb/s) belső kapcsolat Szoftver RedHat Enterprise Linux Condor és PBS ütemezők, SGI MPI, Tempo klaszter kezelő rendszer, OpenMPI, SGI ProPack Áramellátás Vízhűtés 37 KW felvett csúcsteljesítmény 7 TeraFlop számítási kapacitás

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely40 Összehasonlítás PC klaszter HPC nagygépGPU klaszter 200 PC 400 core 20 millió Ft 12 TeraFlop 30 KW 1.6 MFt/TFlop 64 blade 512 core 100 millió Ft 6.5 TeraFlop 37 KW 15.3 MFt/TFlop 4 dual GPU kartya 2048 core 0.6 millió Ft 7 TeraFlop 1.2 KW 0.08 MFt/TFlop

2010. augusztus 20.A Webtől a Gridig - Debreczeni Gergely41 Összefoglalás A Web-bel ellentétben, (még) nincs olyan, hogy a Grid. Sokféle Grid létezik. projectek segítségével mindenki bekapcsolódhat a kutatásokba, és rengeteket tanulhat belőle. Különböző problémák különböző megoldásokat igényelnek, lásd HPC, GPU klaszter. Magyarországon a HunGrid a tanárok, diákok, kutatók számára is elérhető A nagyenergiás részecskefizikai kutatások számítástechnikai fejlesztésit más tudományágak is használják. Debreczeni Gergely CERN látogatás Köszönöm a figyelmet!