Antennák villám- és túlfeszültség-védelme

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Advertisements

Szigetelt villámvédelmi rendszer
Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Elektromos ellenállás
TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?.
Túlfeszültség-védelem, túlfeszültség-korlátozó alapismeretei
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Csík Zoltán Elektrikus T
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 3
LCS Legrand strukturált kábelezési rendszer.
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Készítette: Vasvári Zoltán
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
Vezetékes átviteli közegek
EMC szabványok osztályozás
A mobil távközlés szerepe és lehetőségei rendkívüli események esetén dr. Drozdy Győző vezérigazgató helyettes Bánhidi Zoltán távközlés-szabályozási szakértő.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Elektromos ellenállás
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
© Alle Rechte bei Robert Bosch GmbH, auch für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Jede Verfügungsbefugnis, wie Kopier- und Weitergaberecht, bei uns.
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 2
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 1
JOGESETEK- SZABADALOMBITORLÁS VILLÁMVÉDELEM FOGYASZTÁSMÉRŐ SZEKRÉNYBEN Szuhai Elemér - DANUBIA.
Magyar Mérnökakadémia ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETVÉDELEM
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Szigetelések igénybevétele Tamus Zoltán Ádám
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek I. (3+0+0 f 4k) 2013 készítette Dr
12 Elektromos korrózióvédelem
Lámpatestek anyagai Fémek acéllemez – alapozó és fedő festés
12. tétel Juhász András 14.b.
EMC © Farkas György.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Csík Zoltán Elektrikus T
Vezeték nélküli technológiák
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
TŰZTERJEDÉS ELLENI GÁTAK
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
A 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
EMC szabványok osztályozás
Gázkészülék – fürdőszobában
Ellenállás Ohm - törvénye
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Készítette: Palla Péter
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Villamos energetikai szakember találkozó
Veszélyes megközelítés
Túlfeszültség-védelmi eszközök forgalmazója: Glob-Prot Kft.
Rézkábel hibái.
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
Motor kiválasztás – feladat
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 4
VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Elektromos áram, áramkör
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Robotok üzembehelyezése. A minimális biztonsági távolságot az érvényes szabványok adják meg. Ha a veszélyes területen a veszély alacsony, a minimális.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Villámvédelem A várható veszély nagyságát kifejező csoportosítás A várható veszély nagyságának sok össze- tevője van, mint pl. a villámcsapás.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
TÚLFESZÜLTSÉGVÉDELEM
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Előadás másolata:

Antennák villám- és túlfeszültség-védelme

Kusnyár Tibor ROBEX Irányítástechnikai Kft.

Független villámvédelem Miért szükséges?

Villámvédelmi szabvány MSZ EN 62305 Beitrag - Autor „Villámvédelem” MSZ EN 62305 1. rész Általános alapelvek 2. rész Kockázat- kezelés 3. rész Építmények fizikai károsodása és életveszély 4. rész Villamos és elektronikus rendszerek építményekben Beiblatt 1* Blitzgefährdung In Deutschland Beiblatt 1* Zusätzliche Informationen zur Anwendung der DIN EN 62305-3 Beiblatt 2* Berechnungshilfe zur Abschätzung des Schaden-risikos für bauliche Anlagen. Beiblatt 2* Zusätzliche Informationen für besondere bauliche Anlagen Beiblatt 3* Zusätzliche Informationen für die Prüfung und Wartung von Blitzschutzsystemen Beiblatt 4* Verwendung von Metalldächern in Blitzschutzsystemen *Megjegyzés: csak Németországban létező kiegészítések a szabványhoz

A védett térből kiemelkedő villamos berendezések Beitrag - Autor MSZ EN 62305-3:2009, E melléklet, E.5.2.4.2.6 pont Az építmény tetején lévő antennaárbocokat a közvetlen villámcsapás ellen a védett térben való elhelyezésükkel, vagy elszigetelt külső villámvédelmi rendszer alkalmazásával ajánlatos védeni. Ha ez nem lehetséges, akkor az antennaárbocot ajánlatos a felfogórendszerrel összekötni. Ekkor a védendő építmény belsejébe részvillámáramok lépnek be. Ajánlatos, hogy az antennakábel az összes csatlakozóvezetékkel egy helyen, vagy a villámvédelmi fő EPH-sín közelében lépjen be az építménybe. Az antennakábel vezetőképes árnyékolását a felfogórendszerrel a tetőszinten és a fő EPH-sínnel ajánlatos összekötni (lásd az E32. ábrát).

Antennák MSZ EN 60728-11:2005 Beitrag - Autor

Antennák MSZ EN 60728-11:2005 MSZ EN 60728-11: 2005 Beitrag - Autor MSZ EN 60728-11: 2005 Független villámvédelmi rendszer A tetőn lévő antennatartókat alapvetően földelni kell az MSZ EN 60728-11 szabvány szerint. Villámvédelemmel rendelkező épületek esetében az antennatartókat be kell vonni a villámvédelmi rendszerbe. A villámvédelmi rendszerbe történő bevonást célszerű független villámvédelmi intézkedések segítségével vagy a már meglévő, MSZ EN 62305 szabvány szerinti védett terek felhasználásával megtenni. Ehhez megfelelő magasságú felfogóra van szükség, hogy az antenna elegendően nagy védett térbe (a villámvédelmi osztálytól függ) kerüljön. Tervezéshez és kivitelezéshez a villámvédelmi rendszerek és szabványok (MSZ EN 62305) megfelelő ismerete szükséges.

Antennák MSZ EN 60728-11:2005 MSZ EN 60728-11: 2005 Beitrag - Autor MSZ EN 60728-11: 2005 A független villámvédelmi rendszer által megakadályozható, hogy részvillámáramok jussanak az épületbe. Az épület belső rendszereibe indukált áramok viszont még így sem akadályozhatók meg. Ezek a hatások pl. túlfeszültség-védelmi eszközökkel (2., 3. típusú) csökkenthetők. Ha a helyi viszonyok nem teszik lehetővé független villámvédelmi rendszer kialakítását, akkor az antennatartót közvetlenül be kell kötni a villámvédelmi rendszerbe. Ebben az esetben villámáram-levezetőképes védelmi eszközökre (1. típusú) van szükség a villámvédelmi potenciál-kiegyenlítéshez az MSZ EN 62305 szabványnak megfelelően.

Az „s” veszélyes megközelítési távolság A másodlagos kisülések és az épületbe befolyó részvillámáramok kiküszöbölése

Az „s” veszélyes megközelítés Fém vezetékek vezetésének problémája Beitrag - Autor s pl. villamos hálózat L

MSZ EN 62305-3:2009 A külső villámvédelem villamos elszigetelése Beitrag - Autor ki = a választott villámvédelmi fokozattól függő tényező (10. táblázat) kc = árameloszlási tényező, mely függ a levezetők számától és elhelyezkedésétől, az összekötőgyűrűktől, a felfogók és a földelők típusától (C melléklet, C1. táblázat) km = a villamos szigetelőanyagtól függő tényező (12. táblázat) L = a biztonsági távolság szempontjából figyelembe vett pont és a legközelebbi EPH-pont között, a felfogó vagy a levezető mentén mért hosszúság m-ben kc s = ki    L [m] km

Veszélyes megközelítés?

Független felfogórendszer DEHNiso szigetelő távtartókkal Egyszerű megoldás antennák és más fém tetőfelépítmények védelmére

Független felfogórendszer antennák számára MSZ EN 62305-3, E.5.2.4.2.6 pont A B A B

Mobiltelefon bázisállomás Szigetelt felfogóberendezés DEHNiso távtartókkal Beitrag - Autor

Mobiltelefon bázisállomás Szigetelt felfogóberendezés DEHNiso távtartókkal Beitrag - Autor

Egyszerű megoldás antennák és más fém tetőfelépítmények védelmére Független felfogórendszer DEHNconductor rendszer HVI® vezetővel omni antennák védelmére Egyszerű megoldás antennák és más fém tetőfelépítmények védelmére

Független felfogórendszer omni antennák számára DEHNconductor rendszer Beitrag - Autor HVI levezető a a HVI levezető

Védelmi javaslat omni antennák számára Kb. 1000 mm hosszú Beitrag - Autor Felfogórúd Al Ø 10 mm L = 1000 mm a Omni antenna kb. 1000 mm hosszú Üvegszál erősítésű műanyag Ø 50x4mm L = 1500 mm pl. HVI®-vezető I támasztócsőben Art.-Nr. 819 320 L = 3200 mm 1000 mm Távtartó Art.-Nr. 105 363, Ø 50-100 mm Art.-Nr. 105 364, Ø 110-150 mm Art.-Nr. 105 365, Ø 150-190 mm kb. 1000 mm Al Ø 50x4 mm HVI® levezető

Független felfogórendszer omni antennák számára DEHNconductor rendszer Beitrag - Autor

Távtartó támasztócső számára Független felfogórendszer omni antennák számára Beitrag - Autor 1000 mm

Független felfogórendszer omni antennák számára DEHNconductor rendszer Beitrag - Autor

Független felfogórendszer omni antennák számára DEHNconductor rendszer Beitrag - Autor

Független felfogórendszer omni antennák számára DEHNconductor rendszer – Helyes végzáró tartomány Beitrag - Autor 09.10.08 / 5050e_b

Egyszerű megoldás antennák és más fém tetőfelépítmények védelmére Független felfogórendszer DEHNconductor rendszer HVI®-vezetővel szektor antennák védelmére Egyszerű megoldás antennák és más fém tetőfelépítmények védelmére

Független felfogórendszer bázisállomások számára Megoldás DEHNconductor rendszer HVI®-vezetővel Beitrag - Autor Felfogócsúcs A végzáró tartományban nem megengedettek a fém alkatrészek! Támasztócső (szigetelő) EPH csatlakozó HVI®-levezető Támasztócső (alumínium)

Független felfogórendszer bázisállomások számára A támasztócső rögzítése szektor antennák mellett

Alkalmazási példa Rögzítőbilincs feszítőszalaggal Beitrag - Autor

Egy meglévő rendszer átalakítása HVI®-vezető alkalmazásával Alkalmazási példa Egy meglévő rendszer átalakítása HVI®-vezető alkalmazásával

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Áttekintés – korábbi állapot Beitrag - Autor O2 antenna Vodafone antenna Vodafone antenna 4 3 2 1 Vodafone kábelcsatorna

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Antennák a tetőn – korábbi állapot Beitrag - Autor Vodafone antenna Villámvédelmi csatlakozás Felfogórendszer

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Potenciálkiegyenlítés a tetőn – korábbi állapot Beitrag - Autor Probléma: a tetőn történő összekötések miatt a kábeleken keresztül részvillámáramok fognak az épület belsejébe jutni közvetlen villámcsapás esetén. Közös csatlakozópont a villámvédelmi rendszerhez a tartóoszlop és a kábelárnyékolás számára

Veszélyes megközelítési probléma Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Antenna tartószerkezete és környezete – korábbi állapot Beitrag - Autor Vodafone antenna 4 Veszélyes megközelítési probléma

A szükséges módosítások Megoldás? A szükséges módosítások

gyűrű szigetelt tartókon Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Áttekintés – az új villámvédelmi kialakítás Beitrag - Autor Felfogócsúcs HVI®-vezető Független összekötő- gyűrű szigetelt tartókon Attika Kábelcsatorna Hagyományos levezető Összekötőgyűrű

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Áttekintés – az új villámvédelmi kialakítás Beitrag - Autor attika kábelcsatorna

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Áttekintés – az új szigetelt villámvédelmi kialakítás Beitrag - Autor

Antennarendszer a BFE oktatási épületén Oldenburgban Az O2 kábelezése – az új villámvédelmi kialakítás Beitrag - Autor

Családi és társasházak antennáinak védelme Egyszerű megoldások tetőfelépítmények védelmére

Antenna védelme Magasság: 11,5 m  III. védelmi osztály =60° Beitrag - Autor Magasság: 11,5 m  III. védelmi osztály =60°

Szigetelt villámvédelmi rendszer antennák számára DEHNconductor rendszer Beitrag - Autor Támasztócső HVI levezető EPH csatlakozás

Szigetelt villámvédelmi rendszer antennák számára DEHNconductor rendszer hagyományos levezető végzáró tartomány Az „s” veszélyes megközelítésre ügyelni kell!

Túlfeszültség-védelmi megoldások antennarendszerek számára Belső rendszereink védelme

DEHNgate Kombinált levezető 75 Ω-os koaxiális rendszerekhez földelés kalapsínen vagy csavaros csatlakozáson keresztül névleges áram 24 V DC / 2 A frekvenciatartomány DC, 5 - 2400 MHz vizsgáló csatlakozás csatlakozás F-csatlakozóval szerelhető kalapsínre vagy falra (műanyag fali tartó mellékelve a csomagolásban) Típus: DGA GFF TV Part.-No.: 909 705

Potenciál-kiegyenlítés kábel TV erősítők számára Kombinált levezető DEHNgate DGA GFF TV típus Túlfeszültség-levezető DPRO 230-Protector DPRO 230 típus Erősítő 4 mm² EPH Belépési pont

DEHNgate DGA FF TV Alkalmazás digitális szatellit rendszerben

Antennák földelése és potenciál-kiegyenlítése villám-védelemmel ellátott többlakásos lakóépületek esetében Beitrag - Autor Független felfogórendszer Villámvédelmi szintnek megfelelő védőszög Túlfeszültség-levezető DEHNgate DGA FF TV Art.-Nr. 909 703 QUATRO-LNB EPH min. 4 mm²-es réz Külső villámvédelem Multiswitch Túlfeszültségvédett hálózati csatlakozás EPH EPH

Antennák földelése és potenciál-kiegyenlítése villám-védelem nélküli lakóépületek esetében Beitrag - Autor Villámáram-levezető DEHNgate DGA GF TV Art.-Nr. 909 704 DVB-T TWIN-LNB Villámáram-levezető- képes kapocs (100 kA, 10/350 µs) Földelővezető, 16 mm² réz, egy- vagy többeres, egyenesen és függőlegesen fektetve lehetőleg a külső fal mentén több, mint 0,5 m távolságot tartva minden más fém installációtól min. 4 mm²-es réz EPH EPH Villámáram-levezetőképes EPH sín (100 kA, 10/350 µs)

Antennák földelése és potenciál-kiegyenlítése villám-védelem nélküli többlakásos lakóépületek esetében Beitrag - Autor Kombi-levezető DEHNgate DGA GFF TV Art.-Nr. 909 705 DVB-T QUATRO-LNB Villámáram-levezető- képes kapocs (100 kA, 10/350 µs) 4 EPH Földelővezető, 16 mm² réz, egy- vagy többeres, egyenesen és függőlegesen fektetve lehetőleg a külső fal mentén több, mint 0,5 m távolságot tartva minden más fém installációtól min. 4 mm²-es réz Multiswitch Túlfeszültségvédett hálózati csatlakozás EPH EPH Villámáram-levezetőképes EPH sín (100 kA, 10/350 µs)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!