Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Advertisements

Szárazépítés a homlokzatképzésben
Elektrotechnikai lemezek mágneses vizsgálata
Csík Zoltán Elektrikus T
Váltóállítás egyedi inverterrel
Vezetékes átviteli közegek
A korszerű áramellátó rendszerek kialakítási szempontjai
Transzformátorok védelmei
VER Villamos Berendezések
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Elektromos alapismeretek
Elektromos mennyiségek mérése
Fajlagos ellenállás definíciójához
Szigetelések igénybevétele Tamus Zoltán Ádám
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek I. (3+0+0 f 4k) 2013 készítette Dr
VER Villamos Berendezések
Elektromos alapjelenségek
Készítette: Paragi Dénes
A villamos és a mágneses tér
Légmegszakító kiválasztása
12. tétel Juhász András 14.b.
Elektromos áram Összefoglalás.
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 1. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika-elektronika
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Transzformátorok védelmei
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Szupravezetés - Szupravezetők
 Védelmek és automatikák  5. előadás.
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
Fogyasztók az áramkörben
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Készítette: Palla Péter
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Kisfeszültségű hálózatok méretezése
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Aszinkron gépek.
Aktív villamos hálózatok
Villamos energetika III.
A tűz.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Acélok edzése.
Rézkábel hibái.
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Villamos töltés – villamos tér
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Elektromosságtan.
Mitől függ a vezetékek elektromos ellenállása?
Az ellenállás Ohm törvénye
Elektromágneses indukció
Kapacitív közelítéskapcsolók
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromos áram.
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Kábelek Készítette: Mecser Dávid

A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások ellen védett vezeték amely a rá vonatkozó szabályok szerint földbefektetésre alkalmas. Legfontosabb jellemzői: a vezető névleges keresztmetszete,a szigetelés névleges feszültsége, és a kábel terhelhetősége.

A kábelek szerkezete: Az erősáramú kábeleket 3 fő szerkezeti részre oszthatjuk: vezető(vagy vezetők), szigetelés, védőburkolat.

A kábelek vezetőereit egyenként, a feszültségtől és a vezető keresztmetszetétől függően különböző vastagságú szigetelés, az érszigetelés burkolja. A kábeleket a mechanikai behatásoktól páncélozással védjük. Ez az utolsó szigetelő réteg azaz a kábel köpenye alatt helyezkedik el. Anyagát tekintve a legtöbb esetben galvanizált acél.

Telített papírszigetelés: A jobb helykihasználás érdekében a nagyobb keresztmetszetű kábeleket ( 50 mm2 ) kábelolajjal itatott papír szigeteléssel látják el. A kábel köpeny alumíniumból vagy ólomból készül ami megakadályozza az olaj kiszivárgását és a nedvesség be szivárgását.

Műanyag szigetelésű kábelek: Manapság már csak műanyag szigetelésű kábeleket alkalmazunk. A vezetőt, az árnyékolást és a páncélozást kivéve minden egyéb szerkezeti egysége műanyagból készül. A szigetelés anyaga PVC, polietilén vagy térhálós polietilén. A polietilén kiváló villamos tulajdonsága a közép feszültségű kábelgyártás legelterjedtebb szigetelő anyagává vált. A PVC vegyileg ellenálló nehezen éghető anyag. Nagy a kopásállósága ezért a külső védelmet látják el vele.

A szabadvezetékek és kábelek villamos jellemzői A vezetékek tervezéséhez, létesítéséhez, méretezéséhez a vezetékek villamos paramétereinek ismerete szükséges. Ezek a villamos jellemzők a szerkezeti felépítés geometriai méreteitől és a vezeték anyagának jellemzőitől függnek. Ebből a szempontból az alábbi villamos paraméterek érdekesek a számunkra: 1. Soros ellenállás 2. Párhuzamos ellenállas

Soros ellenállás: Valamely vezető ellenállása az elektrotechnikában megismert összefüggés szerint számolható: R=     

Párhuzamos ellenállás: A párhuzamos ellenállás képzi le egyrészt a szivárgási veszteséget, másrészt a dielektromos jelenséget. Ezt a villamos jellemzőt méréssel szokták meghatározni.

Feszültségesés: A távvezetékeken mind üresjárásban, mind üzem közben veszteségek keletkeznek. A vezeték soros ellenállásán P = I² R veszteség keletkezik. A távvezetékek feszültségesésének meghatározásához az un. egyszerűsített helyettesítő kapcsolást használjuk. Az egyszerűsített helyettesítő kapcsolás csak a soros paramétereket tartalmazza (R és XL). A távvezeték elején Utf = Ut / √ 3 A távvezeték végén U f f = U f/ √ 3 a fázisfeszültség. A távvezetéken létrejövő feszültségesés a tápoldali és a fogyasztó oldali fázisfeszültség különbsége Utf – Uff.

Kábelek méretezése: Gazdaságosságra: A kábeleket olyan szerkezetűre kell készíteni, hogy idővel ne legyenek maradandó alak és kémiai változások rajta. Az a kábel az ideális amely a vezetők és a szigetelők maximális igénybe vétele mellett a kábel élettartama és üzembiztonsága nincs veszélyeztetve.

Méretezés melegedésre: A kábel legnagyobb vesztesége a fázisvezetőkben keletkezik, így a vezető hőmérséklete a legnagyobb. Ez az érték különböző szigetelő anyagok esetében ̊c- nál nagyobb nem lehet. Az egységnyi hosszúságú kábelben keletkező összes veszteséget (W/ cm) adjuk meg. W=We+Wd+Wk+Wp ahol, - We a kábel ereiben keletkező veszteség. - Wd a kábel szigetelésében keletkező dielektromos veszteség. - Wk a kábel árnyékolásában vagy köpenyében keletkező veszteség. - Wp a kábel páncélozásában keletkező veszteség

Méretezés zárlati túlmelegedésre: A kábel vezetőinek szükséges keresztmetszetét zárlati melegedés szempontjából a hőelvezetés elhanyagolásával és rövidzárlat maximális időtartamának figyelembevételével az alábbi képlettel számolják: A=B∙Iz∙ √ t z ahol, B – mágneses indukció, értéke a kábel névleges feszültségétől és a vezető anyagától függ. Iz - a zárlati áram értéke. t z – a zárlati áramfolyás maximális időtartama.

Köszönöm a figyelmet.