Zöld tudás-társadalom ICT szakpolitikai stratégia 2015-ig a jövőbeli európai tudás-alapú társadalomhoz Nemzetközi kitekintés: „A Visby Útiterv” Kósa Zsuzsanna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Szélessávú tervek és akciók
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Nemzeti Technológiai Platform a
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
A határtérség.
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az aratnivaló sok, de a munkás kevés!
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Előadás másolata:

Zöld tudás-társadalom ICT szakpolitikai stratégia 2015-ig a jövőbeli európai tudás-alapú társadalomhoz Nemzetközi kitekintés: „A Visby Útiterv” Kósa Zsuzsanna NHIT IT3-BT Budapest, 2009 November 6.

Visby Agenda2 Az esemény és a helyszín Az esemény EU tagállamok kormány- delegációinak találkozója Svédország, Visby 2009 November én Svéd EU elnökség egyik nagy eseménye Konzervatív-liberális megközelítésű miniszter asszony fémjelzi, Asa Torstesson Visby szigete a régi Hanza- kereskedelem egyik központja volt

Visby Agenda3 Célok és témák a Visby Útitervben Célok az eseménnyel Következő lépés az eEurope 2005, az i2010 után az ICT területen 66 oldalas dokumentum, szakértői anyag, interjúkra alapozva. 10 kulcsterületet emel ki, ahol akciókat fogalmaz meg: - E- gazdaság, -E-társadalom -Zöld ICT, -Új infrastruktúra, -Társadalmi tőke, -Kis és középvállalatok, -Egységes információs piac, -E-közigazgatás, -Bizalom és biztonság -EU vezetői magatartás A tanulmány aktualitása ICT terjed, és befolyásolja a gazdaságot és a társadalmat A tudás alapú társadalom felé átalakulunk A klímaváltozás új megközelítéseket igénye („Green New Deal”) Megjelölt célok Magas képzettségűek nagyarányú foglalkoztatása a gazdaságban Közszolgáltatások az idősödő társadalomnak Köz-költekezés környezetvédelmi célokra

Visby Agenda4 Gazdaság és Társadalom 1. A tudás-gazdaság: a jövőbeni gazdagság hajtóereje Megerősített ICT oktatásra van szükség –Segítsék elő az új üzleti modelleket ebben Új szabályozási rezsimre van szükség a szellemi tulajdonjogok területén –Konszenzust kell elérni az új IPR szabályozásban A fogyasztó vegyen részt az innovációban –Ki kell terjeszteni a végfelhasználó részvételével kapcsolatos koncepciókat 2. A tudás-társadalom: részvétel mindenkinek Egyetemes hozzáféréssel vonjunk be mindenkit a használatba –Legyen ösztönzés a hálózatok kiterjesztésére és felhasználására Meg kell erősíteni a digitális írástudást Nagyobb támogatást kapjanak az idős emberek –Meg kell erősíteni az emberi jogokat a digitális világban

Visby Agenda5 Zöld ICT és új infrastruktúra 3. Zöld ICT: támogatás a környezet-hatékony gazdaság számára Hozzanak létre zöld ICT termékeket és szolgáltatási piacokat –Használják ki a pénzügyi motivációkat –Terjesszék ki a közbeszerzésekre is ezt a szempontot –Meg kell érteni a helyettesítési lehetőségeket –Kutatni kell a háztartások és cégek felhasználói magatartását Az ICT alkalmazása kármentes legyen a nem ICT szektorokban –R&D támogatás legyen az újabb kontrol rendszerekhez 4. Új generációs infrastruktúra: befektetés és verseny egyensúlya A versenyt fenn kell tartani minden ICT szegmensben –A versenytörvényt gyors eljárásokkal szigorúan alkalmazni kell Hirdessék a nyílt forráskódú szoftvereket és nyílt szabványokat –Biztatni kell a nyílt ICT-t, hálózatokat és szabványokat Átlátható Internet vezérlés legyen –Bevonó megközelítés legyen az Internet irányításába Elő kell segíteni a nagysebességű hálózatok fejlődését, akár fix akár mobil hálózatok –Harmonizálni kell az EU spektrum politikáját –Kiegyensúlyozott szabályozás kell a beruházás ösztönzésre és a hálózatok elérésére vonatkozó jogok között

Visby Agenda6 Társadalmi tőke, Kis és közepes vállalkozások 5. Humán infrastruktúra: befektetés a társadalmi tőkébe Készüljön és terjedjen tovább fejlesztési program minden humán köz-szolgáltatásra (e-Egészségügy, eOktatás) –Azonosítsák a kulcsszereplőket a szolgáltatásokban, és készítsenek velük egy jövőképet a humán- infrastruktúrára az egész EU számára Biztosítsanak beruházásokat, hogy élénkítsék az EU gazdaságát –Dolgozzanak fel üzleti eseteket Használjanak zöld ICT-t –Támogassák, tervezzék meg, legyenek pilotok, és terjedjen tovább 6. KKV és ICT: támogatni az európai kisvállalkozásokat Terjedjen ki és mélyüljön el az ICT alkalmazása a szélessávú elérésekkel, a számítástechnikai közművekkel (cloud computing) etc. –Épüljön ki a kompetencia a növekedésre alkalmas kisvállalatokban, Emelni kell a tudásszintet és a digitális írástudást Biztosítsák a beruházásokat és élénkítsék az EU gazdaságát –Támogatások legyenek szakértők igénybevételéhez Használjanak zöld ICT-t –Alkalmazzák a vidékfejlesztési alapot és más alapokat

Visby Agenda7 Egységes információs piac és elektronikus közigazgatás 7. Egységes információs piac: elősegíti a kohéziót és a növekedést Be kell bizonyítani a gazdasági előnyöket –Hirdetni kell a hasznokat Kapcsolódjon a tudás-társadalom és a zöld ICT –Egységes piacok jöjjenek létre a közszolgáltatásokban Egyszerűsíteni kell a szabályozást –Deregulációs csomagot minden érintett területre 8. Forradalmasítani az e- közigazgatást: újra kell gondolni a közszolgáltatások nyújtását Az állampolgárok inkább résztvevők, mint csak adófizetők –Terjeszteni kell a legjobb gyakorlatokat a részvételre alapuló e-közigazgatásról Növelni kell az állampolgárok részvételét a folyamatokban –Az állampolgárok részvételét nemzetközileg össze kell hasonlítani –Nyílt platformok szükségesek a fejlődő szolgáltatásoknak

Visby Agenda8 Online bizalom és EU vezetői szerep 9. Online bizalom: biztos és biztonságos digitális világ Felülemelkedni a szervezeti kérdéseken Meg kell erősíteni a kritikus infrastruktúra védelmét –Alkalmazási terv –Fejleszteni az EU koordinációt Védeni az egyéni jogokat Biztonság és megbízhatóság mindenkinek –A tudatosság szintjét emelni kell –Meg kell védeni a digitális polgárt 10. Világos vezetői szerep: újragondolni az EU szakpolitikai folyamatait Az EU intézmények készítsenek világos jövőképet az ICT szerepéről –Az együttműködés szintjét emelni kell –Felül kell vizsgálni az intézményi struktúrát Reális és rugalmas célokat kell kitűzni a kulcsfontosságú szakpolitikai területekre –Erősebb kapcsolódás kell más szakpolitikákhoz

Visby Agenda9 Alternatív Visby Útiterv 20 oldalas alternatív tanulmány fiatal svéd bloggerektől Meghívták őket a tanácskozásra, hogy mondják el Kritika a tanulmányhoz: Szellemi tulajdonjogok Hálózat-semlegesség Biztonság és nyitottság Saját fő témáik: Infrastruktúra mint felhatalmazó platform. Fejlődő infrastruktúra Internet irányítása Hozzáférés és részvétel Biztonság és bizalom Demokrácia és társadalom Átlátható és interaktív közigazgatás Digitális memória (archiválás) Demokrácia és állampolgári jogok Innováció és kreativitás Biztosítani, hogy az Internet nyitott platform Belső piacot teremteni a szolgáltatásoknak Hozzáférés a nyilvános információkhoz Nyílt szabványok a közigazgatási beruházásokban Személyazonosítás és felhatalmazások új módszerei Versenypártoló szabályozás

Visby Agenda10 További információk i2010: i2010/index_en.htm i2010/index_en.htm Hivatalos Visby Útiterv: 1/9/visby_agenda_creating_impact_for_an_euni on_2015 Alternatív Visby Útiterv: