Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A környezetvédelem intézményrendszere
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
Társadalmi részvétel a környezeti ügyekben. Az Aarhusi Egyezmény - a részvétel alfája és omegája ENSZ EGB égisze alatt, 1998-ban fogadták el (ld:
A környezetirányítás jogszabályi háttere
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Egészségpolitika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Minőség menedzsment 6.előadás
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Információhoz való hozzáférés, döntéshozatalban való részvétel, jogorvoslathoz való jog dr. Szilágyi Szilvia
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Környezetjogi alapelvek
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Az utazásszervezés kihívásai TO stratégia / 1 Milyen TO vállalati stratégia tesz ma versenyképessé? 1.NAPRAKÉSZ A világ kihívásainak megfelelő!
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Lorem ipsum.
A közigazgatás szervezete
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban

EMLA Egyesület Environmental Management and Law Association dr. Berki Zsuzsanna ügyvéd

Társadalmi folyamatok közéleti változások Magyarországon rendszerváltó törvények Alkotmányreform társadalmi részvétel

Nemzetközi folyamatok Riói Deklaráció 10. elv: „A környezeti ügyeket - a megfelelő szinten - a legjobban az összes érdekelt állampolgár részvételével lehet megoldani.” Aarhusi Egyezmény a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról

Pro et contra Támogató érvek környezetvédelmi – a lakosság és szervezetei aktív és értő segítsége intézményi – a környezettudatos közvélemény támogatása politikai – átláthatóság és elszámoltathatóság gyakorlati – helyismeret, elsődleges érdekeltség a környezet védelmében, problémaorientált, holisztikus szemlélet

Pro et contra Ellenérvek környezetvédelmi – a környezetvédelem magasan kvalifikált szakembereket igényel intézményi – a környezet védelmére az állam külön apparátust tart fenn politikai – az állami szervek önállóan viszik az ügyeket gyakorlati – az eljárásokat elhúzza, költségesebbé teszi, stb.

A társadalmi részvétel megjelenési formái az információhoz való hozzáférés a döntéshozatalban való részvétel a jogorvoslathoz való jog + részvételre képesítés

Az információhoz való hozzáférés PASSZÍVAKTÍV ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓHOZ JUTÁS KÖRNYEZETVÉDELMI

A döntéshozatalban való részvétel ÜGYFÉLI RÉSZJOGOK ÜGYFÉLI JOG ÁLTALÁNOS EGYEDI észrevételezés közmeghallgatás stb. jogok teljessége

Jogorvoslathoz való jog Jogorvoslat az információhoz való hozzáféréssel kapcsolatban a döntéshozatalban való részvétellel kapcsolatban a környezethez való joggal kapcsolatban

A részvétel feltételei  A részvétel elvei: korai, hatékony (tájékozott) és érdemi (figyelembe vett)  Bárki vs. érintettek  Önkormányzatok, társadalmi szervezetek, helyi közösségek, magánszemélyek

A részvétel feltételei Ket. 15. §: ügyféli jog = iratbetekintési, indítványozási és jogorvoslati jogok Kvtv. 98. § (1) és a Legfelsőbb Bíróság 1/2004-es Jogegységi Döntése Mi a társadalmi szervezet, mi a környezetvédelmi ügy és milyen terjedelmű lehet a beleszólási jog (kereshetőségi jog)

Köszönöm a figyelmet! Berki Zsuzsanna