A független iskolák helyzete Európában Az ECNAIS 2011-es konferenciája alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
1 EMU Közgyűlés és konferencia “Zeneoktatás a skandináv országokban”
 Nemzeti kutatástámogatók, például OTKA, MTA, DFG, ESRC, NWO  Két- és többoldalú megállapodások  ERA-Nets  Joint Programming  European Science Foundation.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Alkossuk meg együtt a jövőt! Üzleti játék innovatív, sikerorientált hallgatók részére.
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Széchenyi István Egyetem, Győr
EU II..
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
1914.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Az Európai Unió intézményrendszere
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A független iskolák helyzete Európában Az ECNAIS 2011-es konferenciája alapján

ECNAIS European Council of National Associations of Independent Schools Független Iskolák Szövetségeinek Európai Tanácsa

KÜLDETÉS KÉPVISELI mindenfajta független oktatás érdekeit, amelyek alapelvei az Emberi Jogok Általános Nyilatkozata szelleméhez illeszkednek. KIFEJLESZT politikai álláspontokat, melyek a független szektor értékeit hirdetik, illetve elősegítik annak elfogadottságát és nemzeti kormányzati támogatottságát. MEGCÉLOZ véleményformálókat nemzetközi szinten: előzetesen egyeztetett program alapján, közös problémák mentén képviseli a független szektort az Európa Tanács, az Európai Parlament, az Európai Bizottság és egyéb nemzetközi szervezetek előtt. SEGÍTI a jelenlegi és potenciális tagokat erőfeszítéseikben, amelyek a demokratikus hozzáállás értékeit képviselik a sokszínű társadalomban.

FELADATOK Összehozni a független iskolák nemzeti szervezeteit az európai országokban. Segíteni tagjait az oktatási sokszínűség joga, valamint a szülői választási szabadság fontosságának megértetésében és elfogadtatásában, illetve képviselni a független iskolák létfontosságú szerepét a modern demokratikus társadalomban. Továbbvinni mindenfajta független oktatás érdekeit, amelyek alapelveikben illeszkednek az Emberi Jogok Általános Nyilatkozatának szelleméhez. Ha szükséges, képviselni a független szektort az Európa Tanács, az Európai Parlament, az Európai Bizottság és egyéb nemzetközi szer- vezetek előtt.

CÉLOK/1 Együttműködés elősegítése a független iskolák nemzeti szervezetei között Nemzeti szervezetek hálózataként való funkcionálás Információk és ötletek cseréjének lehetővé tétele Találkozók szervezése, melyeken a független iskolák európai dimenzióját erősítő új kezdeményezéseket tárgyalhatják meg a tagok Információ szolgáltatása az európai oktatásügy helyzetéről, illetve a különböző oktatási rendszerekről Az EU oktatási projektjei létrehozásának segítése Képzések szervezése tanárok és igazgatók számára Nemzetközi tanártovábbképző programokon való részvétel segítése, hirdetése …

CÉLOK/2 … Segítse a tanárok, diákok és egyéb oktatási szakemberek mobilitását és hálózatépítését Koordinálja a független iskolák nemzeti szintű szervezeteit Monitorozza a különböző európai országokban a független iskolákat érintő változó tendenciákat Monitorozza a különböző európai országokban a független iskolákat érintő politikai környezetet Megvitasson különböző oktatási megoldásokat Figyelemmel kövesse a parlamenti és kormányzati dokumentációt Támogasson EU-s oktatási szerveződéseket Előmozdítsa a sokszínűség jogát a nemzeti oktatási rendszerekben Fórumként szolgáljon, amely lehetővé teszi az oktatás szabadsága és a szülői választás fontosságának megértetését, illetve az ennek érdekében végzett közös munkát …

CÉLOK/3 … Felvilágosítsa a közvéleményt és az EU vonatkozó szervezeteit az oktatás és a szülői választás szabadsága fontosságáról Elősegítse a szülői választás jogának megértését Hirdesse a független iskolák életbevágó fontosságát a modern demokratikus társadalomban Képviselje mindenfajta független oktatási érdekeit, ahol az alapelvek illeszkednek az Emberi Jogok Általános Nyilatkozata szelleméhez Kapcsolati forrásként szolgáljon más európai országok számára (Nyugat-, Közép- és Kelet-Európai) Találkozási pontként szolgáljon más a független iskolák többi nemzeti szervezete számára, melynek alapelvei (oktatás és szülői választás szabadsága) megegyeznek a Szervezet alapelveivel. Egyetértés-alapú képviseletet biztosítson az Európa Tanács, az Európai Parlament és a többi EU hatóság előtt

Az ECNAIS tagszervezetei

Az ECNAIS tagországai Anglia Bulgária Csehország Dánia Finnország Franciaország Hollandia Izland Lengyelország Magyarország Németország Norvégia Olaszország Portugália Spanyolország Svédország Szlovákia

HELYZET 2011 Az oktatás változatossága Harc az életben maradásért, azaz a jövő építése

Az ECNAIS tagegyesületeinek legfontosabb kihívásai 2011-ben Melyek a legriasztóbb tények országában? - A gazdasági válság okozta krízissel kapcsolatos konzekvenciák kezelése. - Rugalmatlan tantervi változtatások, központi szabályozás. - Társadalmi érdektelenség a különleges szolgáltatásokat nyújtó iskolák iránt. Milyen lépéseket tettek új lehetőségek feltalálása felé? - Növelni befolyásunkat a parlamentben. - Szerepünk súlyának növelése az OKNT-ben, képviselőink meghívása iskolánkba. - Szülői egyesülések támogatása - Média jelenlét Erőfeszítéseiknek milyen eredményeit tudják felmutatni? - Nem megkerülhető a független iskolai szféra, bár támogatása csökkenthető, megvonható. - Az iskolák jelentős része nem küzd tanulóhiánnyal. - Még mindig VAGYUNK!

Struggle for Life vagy jövőépítés? Finanszírozás Politika Autonómia

Struggle for Life Országok közötti egyetértő megfelelések, közös vélemény: „A pénz kövesse a gyereket” (Avagy a hatékonyság felmutatása)

Struggle for Life/2 Poszt szocialista országok közötti különbségek és megfelelések Jobboldali kormányok Szövetségeseink?

Autonómia Bürokrácia – tantervi szabályozás Közszolgáltatás vagy üzlet? A civil társadalom figyelmének hiánya

JövőképJövőkép Önbecsülés Tudatos minőség és értéktartás Erős és kreatív lobbytevékenység Professzionális PR

Jövőkép/2 Szövetségesek megkeresése (pl. a tudomány szférájában) Innováció Szponzorok felkutatása Partnerek mozgósítása