Egyes emberi jogok Törökországban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
EMBERI JOGOK.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
„vissza a természethez!”
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
A környezethez való jog tartalma
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Muszlim integráció és iszlamofóbia Hollandiában
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Repedező nemzetállam? Török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás OTDK2011.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
alkotmány – állam- és kormányformák
Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Távmunka a területfejlesztésben
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Történelem – középszintű témakörök
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
AMIT SZENTKORONA A MÁNAK ÜZEN PROF. DR. DR. VASS CSABA.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
A felsőoktatáshoz kapcsolódó jogok az autonómia tükrében Stipta Zsuzsa Győr Május 27.
Az adatvédelem szabályozása
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A médiaszabadság, mint a kommunikációs jogok része Médiaszabályozás március 5. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Migráció és nemzetközi jog
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
NEMZETI KISEBBSÉGEK KÖZPONTI KÖNYVTÁRAI HORVÁTORSZÁGBAN Rabbi Zsolti, mag. iur. et mag. bibl. Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Közbeszerzési szabályok változása és
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Egyes emberi jogok Törökországban Készítette: Vincze Katalin Konzulens: Dr. Majtényi Balázs

Az emberi jogok helyzete, és Törökország feladatai Az ország kulturális hátterét az iszlám határozza meg, ennek ellenére mindig is a nyugati világ felé húzott. Az EU csatlakozás feltételeit tagjelöltként teljesítenie kell. Reformintézkedések, ellenére még vannak problémák.

Vélemény-nyilvánítás szabadsága, gyülekezés és sajtószabadság I. Korlátozásukat mindig is a status quo fenntartásának egyik eszközeként alkalmazták. Azonban a Köztársaság mindegyik alkotmánya garantálta a vélemény-nyilvánítás, és a gondolatok terjesztésének szabadságát, valamint a gyülekezési szabadságot.

Vélemény-nyilvánítás szabadsága, gyülekezés és sajtószabadság II. A vélemény-nyilvánítás, gyülekezés és sajtószabadság korlátozásának két hírhedt eszköze: Antiterrorista törvény Büntető törvényköny 216. és 301. cikke Mindkét törvényt módosították, jelentős változás azonban nem történt.

A média Állami irányítástól független, aktív, a politikai spektrumot átfogó nyomtatott sajtó. 2004-es sajtótörvény: feladata a sajtó szabadságának biztosítása lenne, 3. cikke azonban már a korlátozási lehetőségeket sorolja.

A gyülekezés szabadsága (egyesületek, politikai pártok) A politikai pártok tevékenysége kevésbé szabad, mint Európában. Egyesületekről szóló törvény és az Alapítványokról szóló törvény 2008-as módosítása: enyhültek az egyesületek, alapítványok működési feltételeinek szabályai.

Vélemény-nyilvánítás szabadsága, gyülekezés és sajtószabadság Sokszor pontatlanul megfogalmazott, ellentmondásokat tartalmazó jogszabályok. Állami vezetésnek nem tetsző megnyilvánulások esetén előfordulnak peres ügyek.

A nemek esélyegyenlősége A lányok kevésbé tudják kihasználni az oktatási rendszer adta lehetőségeket. Munkaerőpiacon és a közéletben alulreprezentáltak. Az Alkotmány, a Családvédelmi törvény, a PTK és a Munka törvénykönyve is tartalmaz az egyenlőséget elősegítő rendelkezéseket. Intézményi keret. Azonban az iszlám gondolkodás szerint a nők természetüknél fogva a családi feladatok ellátása alkalmasak.

A kínzás tilalma Törökország elkötelezte magát a kínzás „zéró toleranciája” mellett. A kínzásról és kegyetlen bánásmódról szóló panaszok száma jelentősen csökkent. A jogszabályok gyakorlati alkalmazása problémás. Előfordul, hogy kevésbé felderíthető módszereket alkalmaznak.

A kisebbségek helyzete I. A kisebbségpolitika alapja az 1923-as Lausanne-i békeszerződés, eszerint csak a nem muszlim kisebbségeket ismerik el (közülük is csak a zsidókat, a görög ortodoxokat és az örmény ortodoxokat). Az ország etnikailag sokszínű. A legjelentősebb számú kisebbség a kurdok.

A kisebbségek helyzete II. A lakosság kb. 99%-a muszlim (a többség szunnita). Az Alkotmány: említést sem tesz kisebbségekről, a vallásszabadságot azonban biztosítja.

A kisebbségek helyzete III. Török gondolkodásmód: minél több jogot biztosítanak, annál több követelésük lesz a kisebbségi csoportoknak. Úgy gondolják, hogy a kisebbségek fenyegetik az állam létét. „Megoldás”: asszimiláció.

A halálbüntetés eltörlése Törökországban 2002-ig engedélyezte a BTK, azonban 1984 után nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Összegzés Rövid idő alatt nagy előrelépések. A kulturális relativizmus elméletének alkalmazása helyénvaló-e ebben az esetben? Szerződések ratifikációja, nemzetközi szervezetek és Törökország. Az emberi jogokat érintő reformfolyamat folytatódik, továbbra is szem előtt tartják a témát az ország vezetői.

Köszönöm a figyelmet!