Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Az ókori Egyiptom elhelyezkedése
Gyümölcsök legnépszerűbb a datolya volt termesztettek még: fügét, gránátalmát, szőlőt, dinnyét és barackot a gyümölcsöket általában aszalták, szárították általában desszert gyanánt fogyasztották
A méz antiszeptikus hatása miatt már ősidők óta használták fejlett méhészkedés ők háziasították a méheket édesítőszerként is használták
Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt termesztettek még: borsót, lencsét, salátát, retket és uborkát majdnem minden nap ettek néhány félét gyógyszerekben is felhasználtak
Gabonafélék a legjellemzőbb a búza, a tönköly és az árpa volt a gabonát a földön és kövek között őrölték a gabonából durva lisztet állítottak elő a durva lisztből további eljárásokkal finom(abb) lisztet készítettek
A kenyér 16 féle kenyeret ismertek a szegények és a gazdagok körében is elterjedt étel 16 féle kenyeret ismertek földön őrölték a lisztet→kosz került bele külön „pékségekben” sütötték
A sör mindenki ezt itta hasonlított a most is (elsősorban Szudánban) alkalmazott eljáráshoz 8 féle sört ismertek korsókból szervírozták
A bor fejlett borkészítési eljárás kevésbé elterjedt, csak ünnepekkor fejlett borkészítési eljárás lakomákon, összejöveteleken fogyasztották ismerték a vörös- és fehérbort is
A tej tehenet, kecskét és juhot tartottak a fejést követően a tejet gyorsan elfogyasztották könnyen megerjedt véletlenszerűen feltalált tejtermékek pl. sajt, vaj
Húsfélék továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya leggyakrabban fogyasztott húsétel a tehén és a juh volt továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya nem szívesen fogyasztottak disznóhúst a húst tartósították
Hal gyakori étel volt az előkelő rétegek egy része és a papság tisztátalannak tartotta tartósították elfogyasztás előtt diéta céljából is fogyasztották
Köszönöm a figyelmet!