Milyen válságban vagyunk? Közgazdász Vándorgyűlés, Pécs Mellár Tamás, egyetemi tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A gazdasági fejlettség mutatói
Az új gazdaságpolitika körvonalai Dr. Mellár Tamás egyetemi tanár, kutatási igazgató.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Ismétlés, rendszerezés
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
12. A világgazdasági válság
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Milyen válságban vagyunk? Közgazdász Vándorgyűlés, Pécs Mellár Tamás, egyetemi tanár

A magyar válság természete Válságban van-e a magyar gazdaság? –A tények azt mutatják, hogy igen –Alacsony és csökkenő a gazdasági növekedési ütem –Magas a munkanélküliségi ráta, stagnáló a foglalkoztatás –Tartósan csökken a beruházás és a fogyasztás –Krónikus költségvetési hiány (5-7%) és magas államadósság –Kedvezőtlen kilátások a közeljövőre nézve: -1+1%-os növekedés, növekvő államháztartási hiány és/vagy drasztikus megszorítások Mi az oka a mai magyar válságnak? –Szélsőséges (jobb és bal) válasz: a piacgazdasági áttérés és a külföldi tőke tevékenysége, Magyarország gyarmattá vált –Hivatalos kormányzati válasz: a nyolc év terhes öröksége, a világgazdasági válság és az euro-zóna válsága –Az ellenzék válasza: a kormány hibás gazdaságpolitikája 2

Külső magyarázó tényezők A világgazdasági válság mint magyarázó tényező –Nagy hagyománya van ennek: ‘70-es évek cserearányromlás, begyűrűződés, 2008 ősze hasonló diagnózis –A mai világgazdasági helyzet tényleg bizonytalan, de még nincs újabb válság-szakasz, ennek még nem jelentkezhetnek negatív hatásai (lásd az EU és a visegrádi országok növekedési adatait) –Az ország-válságok (Görögország, Portugália, stb) negatív következményei – még nem számottevőek ránk nézve A múlt öröksége –Nagy külső és belső adósság – ez valóban teher, ami csökkenti a mozgásteret, de nem lehetetleníti el azt – egy éve nagyobb volt a gazdaságpolitika mozgástere mint ma, és a növekedési ütem is magasabb volt (a potenciális pálya 3% volt, most pedig csak 1,5%) –Múlasztások és halasztások – ez is kétségtelen teher, de a valódi szembenézés ezekkel még el sem kezdődött 3

A gazdaságpolitika megfelelősége A külső minták követése –Keresletélénkítő versus keresletvisszafogó politika (keynesi monetáris-fiskális mix) – elégtelennek bizonyult, mert szükségképpen stop-go politikát eredményezett –Kínálatösztönzés politikája, a ‘80-as –‘90-es években volt új, de sehol sem bizonyította sikerességét –Exportvezérelt, paternalista gazdaságpolitika, az állam próbálja kivédeni a piac negatív hatásait, de ez csak akkor lehet sikeres, ha erőteljes és hatásos modernizációs része van Az elmúlt másfél év gazdaságpolitikája –Eklektikus: kínálatösztönző, neokonzervatív egyfelől és paternalista másfelől –A jelenségekre reagál és nem a kiváltó okokra, a cél-eszköz mechanizmusok azonosítása hiányzik, hatástanulmányok rendre nem készülnek, sok benne az improvizáció 4

A krónikus szerkezeti válság elemei I. Alacsony produktivitás (1. probléma) –A hozzáadott érték-tartalom lassú növekedése, a bruttó termeléshez képest (3% versus 4%) –Az alacsony feldolgozottságú termékek túlsúlya, a komplett termékláncok hiánya Duális gazdasági szerkezet (2. probléma) –A külföldi tulajdontöbbségű vállalkozások nagy dinamizmusa és elszigeteltsége, mert nincs számottevő hazai beszállító –A GDP és a GNI (a megtermelt és a felhasználható jövedelem) elszakadása egymástól Következmény: kellemetlen makroökonómiai aritmetika –A bruttó termelés vagy a GDP alapján kalibrált felhasználások szükségképpen túlelosztáshoz vezetnek –Tehát nem feltétlenül a nagy állam, vagy a paternalista állami szándék okozza a túlelosztást 5

A bruttó termelés és a hozzáadott érték alakulása 6

A GDP és a GNI alakulása 7

A krónikus szerkezeti válság elemei II. Területi egyenlőtlenségek (3. probléma) –Óriási fejlettségbeli különbségek az ország egyes részei között – A különbségek nem csökkennek, hanem nőnek Elöregedő társadalom, alacsony foglalkoztatás (4. probléma) –Romló eltartott–eltartó viszony, fenntarthatatlan nyugdíjrendszer –Termelékenységi paradoxon, a termelékenység 80%-kal nőtt, a reálbér pedig csak 20%-kal a rendszerváltás utáni időszakban Növekvő jövedelemkülönbségek (5. probléma) –Növekvő és egyre nagyobb jövedelemkülönbségek: a legalsó és legfelső jövedelmi tized közötti arány a rendszerváltási időszaki 1:4-ről tartósan 1:8 érték körül alakul az utóbbi években –A (jövedelemszerinti) középosztály egzisztenciális megrendülése, lecsúszása Az utolsó két problémakörre van nemzetközi példa, az első három azonban „magyar specialitás” 8

Mit nem kéne tenni? Az adósság elleni harcot megtenni a gazdaságpolitika meghatározó elemének. Azért nem, mert – ez csak egy jelenség és nem ok, a valódi ok a produktivitáshiány és a duális gazdaság –a gyors csökkentés vagy a vagyon elherdálásához, vagy a növekedési potenciál további romlásához vezethet A jóléti államot leépíteni –Azért nem, mert nem ez az oka a túlelosztásnak és az eladósodásnak –A humántőke fejlesztése nélkül nem lehet komoly és tartós növekedést elérni A perverz jövedelemelosztást (egykulcsos szja) fenntartani –Azért nem, mert tovább rontja a középosztály túlélési esélyeit –Mert nem szolgálja a piaci bővülését, a fogyasztás növekedését 9

Mit kéne tenni? Vidéken munkahelyeket teremteni a mezőgazdasági, élelmiszer és megújuló energia szektorokban –mert ott igazán magas a munkanélküliség –mert ebben van komparatív előnyünk és hagyományunk –Mert ez lehet hosszú távon fenntartható A gazdasági szerkezetet jelentősen átalakítani –Magasan feldolgozott termékek előállítása, hogy javuljon a hozzáadott érték-arány és kevésbé legyen konjunktúra érzékeny –Munkaintenzív technológiák alkalmazása, hogy felszívja a munkaerő-felesleget –Olyan termelési rendszerek elterjesztése, amelyek csak lazán kapcsolódnak a nemzetközi munkamegosztásba, hogy ne legyen a hazai gazdaság sebezhető –Olyan újfajta kistermelői együttműködések létrehozása, amelyek fel tudják venni a versenyt a nagy monopóliumokkal 10

Van-e elég mozgástere a gazdaságpolitikának? Mennyire vagyunk kényszerpályán? –Mindig van lehetőség a változtatásra, csak a prioritásokat kell átrendezni –Progresszív jövedeladózás és/vagy vagyonadó bevezetése –A gazdasági támogatások radikális átrendezése –A bürokrácia leépítése, a korrupció mérséklése, kifehérítés Tud-e a a gazdaságpolitika segíteni az előzőekben felsorolt feladatok végrehajtásában? Igen –Hatékony versenyszabályozás, piacvédelem –A gazdasági háttérintézmények kiépítése, piacépítés (pénzügyi infrastruktúra, felvásárlási rendszer) –Kistérségi szintű gazdasági társaságok létrehozása (infrastrukturális háttér, szakemberek biztosítása) –Az Új Széchenyi Terv életrekeltése (vállalkozásösztönzés és foglalkoztatásnövelés) 11

Köszönöm a figyelmet! 12