"Új látásmód" a szemléletformálás tere és szerepe a látássérült személyek munkaerő-piaci integrációjában Németh Orsolya Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
4) „Ötmuskétás” – Dél-pesti Térség Foglalkoztatási Paktum Cél: Olyan foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, amelyben a dél-pesti térség kerületei.
"Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP / Németh Orsolya.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
E-learning alapú komplex képzések
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MUNKÁLTATÓI FÓRUM Ösvény Esélynövelő Alapítvány /Füzesgyarmat/ Békéscsaba, június 06.
Fogyatékosügyi portál előkészítése Projekt szakértő: Szikora Tamás.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Előadás másolata:

"Új látásmód" a szemléletformálás tere és szerepe a látássérült személyek munkaerő-piaci integrációjában Németh Orsolya Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete "Esély a munkára - Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért" azonosító szám: NCA-DP-09-A-0185

Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a VGYKE Magyarország legnagyobb, legtöbb látássérült személyt tömörítő érdekvédelmi szervezete, 2004-ben alakult, óta működik, működési hatóköre a Közép- Magyarországi régió, de országszerte tevékenykedünk és nyújtunk segítséget az azt igénylőknek, fiatalos lendület, innovatív szemlélet és komplex szolgáltatási paletta jellemzi, látássérült vezetői és munkatársai érintettségük mellett szakemberként tevékenykedve biztosítják a hiteles érdekképviseletet és tájékoztatást. Bővebb információk:

"Új látásmód" projekt: "Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP / Főkedvezményezett: Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Konzorciumi partner: "Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely" Alapítvány A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

"Új látásmód" projekt: Előzmények: I. „Partnerünk Európa” – Látássérültek integrált megközelítésű alternatív képzése és foglalkoztatása Azonosító: HEFOP /2.0 Konzorciumi partnerek: EsélyXXI. KHT, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Projektidőszak: július április 30. Keretösszeg: Ft Tevékenységek: 36 fő látássérült személy európai üzleti asszisztens képzése, tranzit jellegű majd nyílt munkaerő- piaci foglalkoztatása, részükre pszichoszociális támogatás és hat hónapos utókövetés nyújtása.

"Új látásmód" projekt: Előzmények: II. „Tudás és kompetencia” – Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Azonosító: HEFOP / /4.0 Konzorciumi partner: Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete Projektidőszak: június 1-november 30. Keretösszeg: Ft Tevékenységek: látássérült személyekkel foglalkozó szociális szakemberek és önkéntesek (45 fő) képzése és szupervíziós támogatása.

"Új látásmód" projekt: Időtartam: február június 30. Keretösszeg: Ft Főkedvezményezett: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Konzorciumi partner: "Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely" Alapítvány Projektmenedzser: Fodor Ágnes Pénzügyi vezető: Major János Szakmai vezető: Németh Orsolya

"Új látásmód" projekt: Az "Új látásmód" projekt céljai: - rövid távon a VGYKE korábban megvalósított HEFOP projektjeiben megszerzett tapasztalatok elterjesztése és a kidolgozott módszerek továbbfejlesztése - hosszú távon a vak és gyengénlátó emberek munkaerő-piaci, ezáltal pedig társadalmi re/integrációjának elősegítése, támogatása.

"Új látásmód" projekt: Célterületek, célcsoportok: Közvetlen: - fogyatékosügyi intézmények, civil szervezetek, - szociális szakemberek, - felnőttképző intézmények, - nyílt munkaerő-piac. Közvetett: - vak és gyengénlátó személyek, - a fogyatékosügyi szakma.

Új látásmód" projekt: Mi az "Új látásmód"? Érzékenység, mivel nagy hangsúlyt helyezünk a programban az érzékenyítésre, a szemléletformálásra, a saját élmények nyújtására. Innováció, mivel új szemléletet és módszereket hozunk be a látássérült emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítésébe. Közös tanulás, mivel látók és látássérültek a projekt megvalósítása során folyamatosan közösen, egymástól tanulunk.

"Új látásmód" projekt: A projekt négy fő pillére: 1. korábbi fogyatékos emberek foglalkoztatását támogató EU-s projektek disszeminációja 2. a fogyatékos emberek munkaerő-piaci re/integrációját támogató mentorok képzése 3. a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények tájékoztatása, érzékenyítése információs napok keretében 4. a nyílt munkaerő-piac szemléletének javítása, a látássérült munkavállalók befogadásának elősegítése érzékenyítő tréningprogram révén 5. nyilvánosság, tájékoztatás

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Előzmények: I nyara: három látássérült szupervizor hallgató munkatársunk oktatói segítséggel kidolgozta a tréning alapjait: - 22 órás program - páros vezetés: egy látó és egy látássérült tréner - szupervíziós szemlélet és eszköztár alkalmazása - sokféle célcsoportra adaptálható: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, közhivatalok, munkáltatók, szolgáltató szféra, stb. - az egyes tréningnapok alapvető tematikája kialakult: 1. találkozás 2. a segítés művészete 3. különbségek harmóniája

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Előzmények: II december: a VGYKE és a Fény a Sötétben Alapítvány közös HEFOP2.2.1-es pályázatában helyet kap a tréning 18 órás változata, a programot akkor forráshiány miatt nem támogatták. III október: a Belvárosi TISZK tanári továbbképzési témájú pályázatot írt ki, megszületett a tréning 30 órás változata pedagógusok részére, illetve elkészült az ehhez kapcsolódó kézikönyv és tréneri dokumentáció. IV április: az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumához pályázatot nyújtottunk be a "Túloldalról" tréning megvalósítására olyan más régiókban működő civil szervezetek számára, amelyek dolgozói szolgáltatásaik nyújtása során kapcsolatba kerülhetnek látássérültekkel, programunkat forráshiány miatt nem támogatták.

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Előzmények: V : "Tudás és kompetencia" - szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért HEFOP2.2.1 projekt keretében kidolgozásra került és 5 csoportban megvalósult a tréning érzékenyítő-tudatosító változata. VI február-március: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai részére érzékenyítő tréning 4 csoportban.

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Miért pont tréning? Az érzékenyítés legelterjedtebb módjai: - tájékoztató kiadványok - oktatófilmek - az adott csoportot bemutató előadások, programok - saját élményt nyújtó programok - személyes kontaktusra építő programok

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Tréningünkben a fentiek minden változata megjelenik azok valamennyi előnyével együtt: - információk - gyakorlati tanácsok - saját élmény - személyes kapcsolat az érintettekkel

"Túloldalról" érzékenyítő tréning: Szemléleti és módszertani alapok: - tapasztalati tanulás, reflexió és önreflexió - saját élmény szerzése: bekötött szemes gyakorlatok - központi témák: látás hiányának megélése, más érzékletek fontossága, segítés és segítettség dilemmái, segítség kérése, adása, elfogadása és visszautasítása, empátia és felelősség, tabuk, eddig ki nem mondott félelmek, igények, vélekedések. - "házi feladat": reflektív lapok - a látássérült tréner váltakozó szerepben: középút, egyfajta híd a trénerség és a csoporttagság között - maximális figyelem a csoport összetételén, igényein, pl. tabuláda, avagy "amit soha nem kérdeztem meg"

Köszönöm a figyelmet! Németh Orsolya alelnök, szakmai vezető Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Web: