2003.10.15. – NJSZT Konferencia 1 MAGYAR GAZDASÁGI INFORMATIKA: KÖZELEBB AZ ARANYKORHOZ? Szlankó János Bőgel György Krauth Péter (jszlanko, gybogel,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Lengyelország: Allegro Magyarország: TeszVesz és Vatera
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Hogyan és miért vállalkozzunk?
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A nemzetközi üzleti élet etikája
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
A posztfordista termelési rendszer
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Észak Dél ellen.
A fordista termelési rendszer
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
III. A logisztika jövője
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Click to edit Master title style „Egy hajóban evezünk…” avagy informatika mint a szükséges lapát November 21. „Egy hajóban evezünk…” egészségügyi.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
1 A nemzeti ITS rendszer-felépítési terv a magyar úthálózatra, valamint a nemzeti rendszerfelépítések harmonizációja HITS – Hungarian ITS Framework Architecture.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Dr. Makra Zsolt projektvezető
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Üzleti mobilfejlesztés és integráció Magic konferencia 2012.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Informatika a gyógyszeriparban Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Munkacsoport vezető
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Dessewffy Tibor Információs társadalom és nyilvánosság 2008/2009 tanév I. Félév 5. óra: Információs társadalom és gazdaság.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Előadás másolata:

– NJSZT Konferencia 1 MAGYAR GAZDASÁGI INFORMATIKA: KÖZELEBB AZ ARANYKORHOZ? Szlankó János Bőgel György Krauth Péter (jszlanko, gybogel,

– NJSZT Konferencia : a béke szigete Magyarországon Külföldön: –megkezdődött az amerikai recesszió –a fejlett országok növekedése lelassult –a világ nagy tőzsdéi zuhanórepülésbe kezdtek –a vállalatok visszafogták informatikai beruházásaikat Itthon: –Az informatikai piac 9,3%-os növekedést mutat

– NJSZT Konferencia 3 Technológiai-innovációs hullámok ipari forradalom: –Gőzgépek –Vasút –Acél korszaka XX. század: –Olaj –Műanyagok –Autó –Informatika

– NJSZT Konferencia 4 Műszaki innovációk hatása A nagy technikai újítások mélyreható alkalmazkodási folyamatokat indítanak el a gazdaságban és a társadalomban. Az alkalmazkodás lassú és sokszor fájdalmas, vesztesei és nyertesei egyaránt vannak. Hatásukat jellegzetes mintát követve fejtik ki a gazdaságra és a társadalomra: –Berobbanás: az első sikeres alkalmazási kísérletek –Eufória: hit a megállíthatatlan és gyors fejlődésben –Elbizonytalanodás: visszaesés, válság, kiábrándultság –Szinergia: új technológia teljes gazdasági-társadalmi elfogadása

– NJSZT Konferencia 5 A berobbanás időszaka A gazdaság stagnál A társadalmi elégedetlenség növekszik Az előző kor túlérett iparágai kiutat keresnek a tőke ígéretes befektetési lehetőségekre vár Az „új hullám” technikai újdonságai tömegesen jelennek meg Példák: –Anglia: 1830-as évek –USA: 1970-es évek eleje, az olajválság

– NJSZT Konferencia 6 Az eufória időszaka megcsillan a gyors meggazdagodás reménye az irányítást a pénztőke veszi át a pénz „papír gazdasága” elválik a „hús-vér gazdaságtól” a kor hőse: az individualista fiatal pénzügyi zseni A pénzügyi spekulációk egyre jobban eltávolodnak a valóságtól, szerencsejátékhoz kezdenek hasonlítani DE: –gyorsan épül az új technológiákhoz tartozó infrastruktúra –az egymással tömegesen és szabadon versengő vállalkozásokból kiválnak a legjobbak

– NJSZT Konferencia 7 A szinergia időszaka Az őrületnek vége, mindenki tapasztaltabb lett, racionálisabban gondolkodik Az innovációs hullám ismét erőre kap A tartósan életképes üzleti modellel rendelkező cégek dinamikusan terjeszkednek, élvezik a tömegszerűségből eredő gazdaságosság előnyeit. A növekedés kisebb, de harmonikusabb és fenntartható A társadalomban és az államban az intézmények, a törvények, a szabályok –jobban illeszkednek az új technológiákban rejlő lehetőségekhez –csökkentik az alkalmazkodásból adódó társadalmi és politikai feszültségeket

– NJSZT Konferencia 8 Az informatika a XX. század végén Berobbanás ( ) Eufória ( ) Elbizonytalanodás ( ?) Szinergia?  az alkalmazkodási folyamatok kiszélesednek  informatika, gazdaság és társadalom egyre jobban egymásra talál  a technológiai újításokat egyre szélesebb körökben, egyre okosabban és hatékonyabban használják

– NJSZT Konferencia 9 Elbizonytalanodás az informatikában A vállalatok a korábbinál jóval kisebb nyereségükből a korábbinál jóval kevesebbet költenek informatikára. Az amerikai, a japán és a német gazdaság egyszerre mutat recessziós tüneteket. A kockázati tőke felszívódott, a tőzsde gyorsan elvesztette korábbi vonzerejét. Az internet és az elektronikus üzlet korántsem hoz mindenkinek meggazdagodást. Az „új gazdaság”-ban munkálkodó törvények nagyon is régiek.

– NJSZT Konferencia 10 Bíztató jelek Az informatikai innovációs hullám infrastruktúrájának építése lendületesen folyik tovább Az épülő infrastruktúrát egyre többen és egyre többször használják Az informatikai eszközök ára folyamatosan csökken Az első generációs technikai megoldások és üzleti modellek (például elektronikus piacterek, ASP) jóval kifinomultabbá válnak Az amerikai vállalatok visszafogták az informatikai beruházásaikat, de a termelékenység emelkedik –a korábbi időszak innovációi és beruházásai meghozták a gyümölcsüket ? A világ sok országában születnek az információs gazdaság és társadalom stabilizálását és további kiterjesztését szolgáló törvények és szabályok.

– NJSZT Konferencia 11 A megújulás stratégiái Tömegtermelés –Dell: ha a világ a tömegpiacok felé megy, álljunk az élére ennek a folyamatnak, vezéreljük mi magunk Értékközpontúság –IBM GS: oda igyekszik az értékláncban, ahol lassúbb a tömegesedés, ahol nagy értéktartalmú, különleges dolgokat lehet csinálni. Konszolidáció –HP: konszolidációs lépéssel csökkenteni a versenyzők számát Új technológiai lehetőségek kiaknázása –IBM: szoftver bérleti rendszerben –Intel: mobil, vezeték nélküli megoldások –eBay: platform elektronikus kereskedelmi tranzakciókhoz

– NJSZT Konferencia 12 Magyarországi helyzet Magyarország nem éllovasa, csak követője a hullámoknak. –viszonylag kis piac –a földrajzi és kulturális közelség a Nyugathoz –a hagyományosan nyugati mintákat követő modernizáció a történelemben Az Európai Unióba való belépésünk várhatóan újabb lökést ad: –termékeny együttélés? vagy –kényszerházasság?

– NJSZT Konferencia : Visszaesés a szolgáltatási piacon -1,3% 17% Forrás: IDC, ?

– NJSZT Konferencia 14 Gátló belső tényezők (tele)kommunikációs patthelyzet Az Internet-gazdaság szereplői nem tudják elérni a méretgazdaságosságot aránytalanságok az informatikai szolgáltatások területén –Az alkalmazáskészítés (és ezen belül az egyedi alkalmazás- fejlesztés) túlsúlya csomagbevezetés és egyedi fejlesztés közel egyenlő arányban –SAP, Oracle, MFG/Pro, Pivotal stb. egyediség erőltetése ott, ahol már vannak bevált típusmegoldások kevés az innovatív üzleti megoldást támogató alkalmazás a „szoftvernagyhatalom” mítosza Gyengülő ár/minőség arány – Elmaradás az informatika üzemeltetése terén Az ASP bukása Lassú felzárkózás

– NJSZT Konferencia 15 Magyarországon az alkalmazáskészítés túlsúlyban van (2002) Forrás: IDC, 2003

– NJSZT Konferencia 16 Nyugat-Európában az üzemeltetés van a vezető pozícióban (2002) Forrás: IDC, 2003

– NJSZT Konferencia 17 Az alkalmazáskészítés piaca beérett piac Nyugat- Európában Piaci részesedés 6% 2002-ben, és várhatóan csökken 2007-ig Az alkalmazáskészítést „felszívja” a rendszer- integráció új rendszerintegrációs stratégiák: több különböző alkalmazás használata építőelemként (alkalmazásintegráció). Az alkalmazáskészítés növekedési üteme annak függvényében változik, hogy milyen új üzleti megoldások jelennek meg a horizonton. Az alkalmazáskészítés helye Nyugat-Európában Forrás: IDC, 2003

– NJSZT Konferencia 18 A nyugat-európai informatikai szolgáltatási piac várható fejlődése Forrás: IDC, 2003

– NJSZT Konferencia 19 Várható piaci szerkezetváltási hullám Magyarországon Forrás: IDC,

– NJSZT Konferencia 20 A szerkezetváltási hullámot gerjesztő üzleti-technológiai trendek 1.Technológiai-intenzív üzleti modellek megjelenése és terjedése 2.Gyorsan változó és egyre gyorsuló üzleti folyamatok kialakulása 3.A hálózatra épülő, valós idejű információkat használó vállalatok megjelenése 4.Az üzleti folyamatok integrálása az informatikai architektúrával 5.A mellékfolyamatok kiszervezése

– NJSZT Konferencia 21 Az alkalmazások az üzleti modellek szolgálatában vagy csak a háttérében? HáttérjellegűMűködésjavító Üzletfejlesztő Fókuszban: költség Fókuszban: termelékenység Fókuszban: üzleti teljesítmény Bérszám- fejtés Főkönyv Számlázás Megrendelés Vevőszolgálat Beszállítók kezelése Ügyfelek kezelése Elektronikus kereskedelem Folyamatátszervezés Felhasználók bevonása Háttérjellegű funkciók Üzlet- teremtés Funkcionális bővítés Hozzájárulás a vállalati teljesítmény növeléséhez v. üzleti céljaihoz domináns észrevehetőelenyésző Viszonylagos részesedés az alkalmazási portfólióból alacsony magas

– NJSZT Konferencia 22 Nem kellően racionális informatikai beruházási gyakorlat Háttérjellegű Működésjavító Üzletfejlesztő IT kiadások %-a 51% 39% 10% Alkalmazási portfólió Technológiai platformok 29% 41% 30% - 20% + 20% jelenlegi kívánatos

– NJSZT Konferencia 23 Bíztató külpiaci jelenségek USA –Az informatikai ipar növekedése kétszeresen meghaladta a GDP gyarapodását 2002: -7% fele: 8% –Vezető informatikai cégek ismét kétszámjegyű növekedést tudtak produkálni nyarán

– NJSZT Konferencia 24 Hazai teendők Az informatikai beruházások –minél gyorsabban minél nagyobb javulást hozzanak a termelékenységben –erősítsék hazai vállalkozásaink versenyképességét Az informatikai infrastruktúra –legyen jól működő, mindenhová elérő, olcsón használható és biztonságos A csúcstechnológiák –területén meg kell találnunk azokat a szegmenseket, ahol esélyünk élvonalbeli eredmények elérése Állami, vállalati és regionális szövetségi rendszerek –kellenek, amelyekben minden partner pontosan teljesíti a feladatát. Stratégiaváltás –olcsóság helyett hatékonyság Az Európai Unió –informatikai feladataiba csak piaci alapon lehet hatékonyan bekapcsolódni