EURÓPAJOG BELSŐ PIAC ALAPSZABADSÁGOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági alapszabadságok
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ELVE ÉS ÁLTALÁNOS DISZKRIMINÁCIÓTILALOM
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az alapjogok védelme az Európai Unióban
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA AZ EURÓPAI UNIÓBAN
Közbeszerzési alapismeretek – Széchenyi István Egyetem Európa-tanulmányi Központ Ponácz György Márk © 2006 Közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
SZABÁLYSÉRTÉS DR SZALAI ERZSÉBET 2014.IV..
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A versenytörvény módosítása
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

EURÓPAJOG BELSŐ PIAC ALAPSZABADSÁGOK Szalayné Sándor Erzsébet

Szalayné Sándor Erzsébet EK BELSŐ PIAC „Raison d’être” – a Közösség eredeti célkitűzése A tagállamok között egyetértés: Belső Piac = közös nevező Igény: tartós megvalósítás Szalayné Sándor Erzsébet

BELSŐ PIAC Központi feladat: az 1958-as megalakulástól kezdve EKSz 2. cikk: „ A Közösség feladata az, hogy a közös piac […] megteremtése által […] előmozdítsa a gazdasági tevékenységek harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését […].” EKSz 3 cikk (1) bek. c) „A 2. cikkben kitűzött célok érdekében a Közösség tevékenysége […] az alábbiakat foglalja magában: c) belső piacot, amelyet az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását gátló akadályok tagállamok közötti eltörlése jellemez;” Szalayné Sándor Erzsébet

Szalayné Sándor Erzsébet BELSŐ PIAC FOGALMA EKSz 14 (2) bek. „ A belső piac olyan, belső határok nélküli térséget foglal magában, amelyen belül az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása – jelen Szerződés rendelkezései szerint – biztosított.” Szalayné Sándor Erzsébet

FEJLŐDÉSTÖRTÉNET BELSŐ PIAC Az Európai Bizottság Fehér Könyve Az Európai Tanács belső piacra vonatkozó akcióterve A Bizottság belső piaci stratégiája Francovich-ítélet szerepe 1985 1997 1999 1991 Szalayné Sándor Erzsébet

Szalayné Sándor Erzsébet 1985-ös Fehér Könyv A megvalósítás határnapja: 1992. 12. 31. „hátsó szándék”: felszabadítani a közösségi jogalkotást az akkoriban jellemző letargiájából Tartalma: jogalkotási csomagterv, melyben mintegy 300 irányelv és rendelet szerepelt Eredmény: a Fehér Könyvben megjelölt irányelvek 80%-t sikerült a megjelölt határnapig kibocsátani Szalayné Sándor Erzsébet

Ismétlés: IRÁNYELV EKSz 249. cikk Másodlagos közösségi jogforrás közvetlen alkalmazhatóság nélkül Csak a benne foglalt cél a kötelező A tagállamoknak mozgásteret enged a nemzeti jogba való implementálás során a végrehajtás módozatait illetően Minimum-követelményeket fogalmaz meg (pl.: környezetvédelem, fogyasztóvédelem) A tagállamok a célkitűzést „felülteljesíthetik”, de „alulteljesítés” nem megengedett Szalayné Sándor Erzsébet

Szalayné Sándor Erzsébet IRÁNYELV ELŐNYÖK Szélesebb körben képes tekintettel lenni a nemzeti sajátosságokra (mint a rendelet) Tekintettel van a szubszidi-aritás elvére (EKSz 5.cikk) Tehát: óvja a tagállamok jogalkotási autonómiáját (szuverenitás!) HÁTRÁNYOK A kitűzött cél csak akkor valósul meg, ha már minden egyes tagállam implementált Akár egyetlen tagállam is képes a harmonizációt hátráltatni, ha késve, pontatlanul vagy éppen egyáltalán nem implementál Szalayné Sándor Erzsébet

IMPLEMENTÁLÁS EREDMÉNYESSÉGE 1992. 12.31. 300 IRÁNYELV –ezek közül csak néhányat implementált az összes tagállam Pl. 1999 májusában kb. 1300 irányelvből - kb. 95,7 %-ot minden tagállam megfelelően implementált - és a belső piaci irányelveknek csak kb. 12,8%-ban nem volt meg minden tagállami végrehajtása Szalayné Sándor Erzsébet

AKCIÓTERV A BELSŐ PIAC MEGVALÓSÍTÁSÁÉRT 1997 június, Amszterdam, az Európai Tanács fogadta el Cél: a belső piaci irányelvek megalkotásának felgyorsítása Négy stratégiai célkitűzése megfogalmazása Szalayné Sándor Erzsébet

STRATÉGIAI CÉLKITŰZÉSEK Egyszerűbb és átláthatóbb jogszabályokat; hatékonyabb tagállami végrehajtást (pl. gyorsabb lefolyású szerződésszegési eljárást az Európai Bíróság előtt) Versenytorzító körülményeket megszüntetni (ld. Adórendszer és állami támogatások rendszere) Meghatározott szektorokban még fennálló kereskedelmi korlátozásokat megszüntetni (pl. a telekomunikációs és energiapiac liberalizásálása, pénzügyi szolgáltatások piacának bővítése) A belső piacot a polgárok szolgálatába állítani (pl. Internet-alapú állásbörze: EURES - European Employment Services) Szalayné Sándor Erzsébet

A BIZOTTSÁG 1999-ES BELSŐ PIACI STRATÉGIÁJA A 2000-2004-es időszakra szólt Súlypontok: Fogyasztóvédelem és környezetvédelem Tartós munkahelyek teremtése Az elektronikus kereskedelem jogi kereteinek megteremtése A szállítási és ellátási piacok megnyitása A tagállamok közötti káros adóversengés leküzdése Szalayné Sándor Erzsébet

Szalayné Sándor Erzsébet FRANCOVICH 1991 C-6/90 és C-9/90 Francovich, EBHT 1991, I-5357 Lényege: szerződésszegő tagállam állampolgárral szembeni kártérítési felelőssége a közösségi jog alapján (pl. irányelv implementálásának elmaradása Az ítélet hatására nagymértékben megnőtt a tagállamok irányelv-implementáló „kedve” Szalayné Sándor Erzsébet

HÉZAGOK A BELSŐ PIAC ELEMEIBEN A társasági jogban (pl. az Európai Részvénytársaság statútumáról szóló vita) Az adójogban (kamatadó/forrásadó) Közbeszerzések terén Nemzeti szabályok kölcsönös elismerése terén (pl. diplomák elismerése) Az elektronikus kereskedelem szabályrendszerének kialakításánál Szalayné Sándor Erzsébet

VESZÉLYEK a megvalósítás során!! A belső piaci rendelkezések ELTÉRŐ, NEM EGYSÉGES alkalmazása és végrehajtása a nemzeti hatóságok által Még akkor is, ha a közösségi és nemzeti jogalkotó egyaránt minden lehetséges hézagot lezárt! Szalayné Sándor Erzsébet

JOGSZABÁLYOK KÖZELÍTÉSE EKSz 94. cikk „ A Tanács - […] konzultáció után – egyhangúsággal irányelveket bocsát ki a tagállamok azon törvényeinek, rendeleteinek és közigazgatási előírásainak közelítésére, amelyek közvetlen hatással vannak a közös piac létrehozására vagy működésére.” Szalayné Sándor Erzsébet

JOGSZABÁLYOK KÖZELÍTÉSE EKSz 95. cikk 95. cikk (1) bekezdés: „A Tanács – a 251. cikkben (együttdöntési eljárás) előírt eljárásnak megfelelően – meghozza a tagállamok törvényeinek, rendeleteinek és közigazgatási előírásainak közelítésére vonatkozó azon intézkedéseket, amelyek tárgya a belső piac létrehozása és működése.” Szalayné Sándor Erzsébet

KÜLÖNBSÉGEK A 94. ÉS 95. CIKK KÖZÖTT Cél: Közös Piac (94. cikk) – Belső Piac (95. cikk) Konzultációs eljárás – együttdöntési eljárás Csak egyhangúsággal – akár minősített többséggel is Csak a Tanács – a Parlamenttel közösen Csak irányelv – rendelet formájában is Tagállami mozgástér nagyobb – tagállami mozgástér szűkebb Szalayné Sándor Erzsébet