Az ÚMFT-s ex ante értékelések tanácsadói javaslatai és megvalósulásuk a közigazgatásban Dr. Várhelyi Tamás, CMC, Ph.D. Compudoc Kkt. - Szolnoki Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Szektorok közötti együttműködések
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Széchenyi programiroda Tanácsadó és szolgáltató nonprofit kft.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyarországi K+F politika
LEADER, Identitás, Sport
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Európai Uniós ismeretek
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

Az ÚMFT-s ex ante értékelések tanácsadói javaslatai és megvalósulásuk a közigazgatásban Dr. Várhelyi Tamás, CMC, Ph.D. Compudoc Kkt. - Szolnoki Főiskola november 17.

Európai Uniós elvek ► A konvergencia Európai Uniós fogalma az EU-s átlaghoz történő közeledést jelent. ► Az EU kohéziós politikájából vezethető le, amely az Alapszerződések 158. cikke szerint: „Átfogó, harmonikus fejlődésének előmozdítása érdekében a Közösség úgy alakítja és folytatja tevékenységét, hogy az a gazdasági és társadalmi kohézió erősítését eredményezze.” ► Ebből a hátrányos helyzetű területek, a vidék fokozottabb fejlesztése következik – vagy a helyfüggetlen e-fejlesztések.

A források felhasználása ► A komplex EU-s konvergencia-fogalommal szemben a konvergencia-programnak nevezett fogalom és a válságkezelés sokkal szűkösebb, valójában csak pénzügyi megközelítés ► Ez a közigazgatásból és a közszférából forráskivonást eredményezett ► A forráskivonás a válság miatt folytatódik ► Az ÚMFT-nek kell pótolni a nemzeti fejlesztési forrásokat is ► Ezért a forrásfelhasználás csak formailag szolgálja az eredeti célokat, és hatása korlátozott ► Félő, hogy az ország történelmi modernizációs lehetőséget szalaszt el

Problémás, vizsgált ágazatok a közszférában ► Oktatásügy: komoly vidéki felsőoktatási fejlesztések, vidékellenes felvételi rendszer ► Egészségügy: jelentős EU-s fejlesztések a reformkísérletnek alárendelve ► Informatika, e-közigazgatás: felemás támogatások, de erős EKOP – leépítő államreform, jelenleg új prioritások ► Turizmus: kiemelt ROP-os fejlesztések, hiányzó prioritások, szakmai szempontok

Előzmények: kutatások, stratégiák, ÚMFT-s feladatok ► Hét könyv formátumú kutatási jelentés (így a magyar információs társadalom stratégiája, a nagy hozzáadott értékű szolgáltató ágazatok fejl.) ► Az inf. társadalom fejlődése és a munkaerőpiac projekt, könyv ► Országos és regionális Eü és turizmus stratégiák ► Öt országos operatív program ex-ante értékelése (kb milliárd Ft, TÁMOP, TIOP, EKOP, ÁROP, VOP (TA))

Felsőoktatás ► A forráskivonás és a jelenlegi helyzet miatt nincs esély az ideális struktúra kialakítására ► Igen jelentős ÚMFT-s támogatások a vidék felsőoktatásának felzárkóztatására (a problémák, kézi vezérlés ellenére is) ► Ezzel ellentétes hatású kormányzati intézkedés a felvételi szabályok fővárosnak aránytalanul kedvező átalakításával 2007-ben ► Ez az EU-s támogatás hatását lerontja, a vidék jelentős részét ellehetetleníti

Versenyhelyzet a felsőoktatásban ► A felsőoktatás helyzete és trendjei (reform után, alapvető reformok és demográfiai nyomás előtt) ► A magyar alkalmazott kutatás, innováció helyzete és eredményei, vidéki esélyei ► A területi egyenlőtlenségek, nem finanszírozott minőség ► Ma: verseny a hallgatókért és a támogatásokért ► A jövő: verseny a kutatókért, menedzserekért és a céges partnerekért

Egészségügy, egészség ► Helyes felismerés alapján 400 milliárdnyi EU-s fejlesztés (az egészség társ-gazd felértékelődik) ► Működtetési források kivonása Megalapozatlan, az ellátást potenciálisan drágító, HR-hiányt okozó korábbi reformlépések, jelenleg kockázatos központosítás ► Az EU-s támogatások úgy változtak, hogy a kormány reformlépéseihez igazodtak ( ), a tanácsadói javaslatok ellenére ► Tanácsadói javaslatra TÁMOP (egészségvédelem) ► Jelentős területi egyenlőtlenségek, több dimenzióban

Egyenlőtlenségek: halálozások aránya 1000 lakosra Forrás: KSH megyei statisztikai évkönyvek, 2006 Szabolcs-Szatmár-Bereg: 12,1 Hajdú-Bihar: 12,1 Jász-Nagykun-Szolnok: 13,9 Kisvárdai Vásáros- naményi Fehérgyarmati Mátészalkai Ibrány- Nagyhalászi Karcagi Tiszafüredi Berettyóújfalui Derecske- Létavértesi Hajdú- szoboszlói Hajdúhadházi Debreceni Bakta- lóránt- házai Nyíregyházai Polgári Balmazújvárosi Hajdú- böszörményi Tiszavasvári Püspökladányi Mezőtúri Törökszent- miklósi Jászberényi Nyirbátori Szolnoki Kunszent- mártoni Nagykállói Csengeri - 11,0 11,1 - 13,0 13,1 - 15,0 15,1 - Régió: 12,6 11,1 14,3 13,3 11,4 14,2 12,3 10,7 13,3 14,1 13,3 14,9 10,4 13,213,4 12,4 12,1 13,5 12,6 15,4 13,5 14,9 14,8 11,9 16,3 13,1

Informatika, információs társadalom ► Kifejezetten fontos, exportképes, de kevés figyelmet kap, nincs önálló OP-ja, illetve csak néhány ágazatban erős ► E-közigazgatás fejlesztése: az egyetlen átfogó IT program ► Ez egyben komolyan segítheti az ország versenyképességét is, ha a végrehajtás sikeres lesz (tanácsadók: nagy ágazati kockázatok) ► Segíteni fogja a hazai információs társadalom fejlődését is

Az információs társadalom szerepe ► A fejlett világ fejlődését jelenleg az információs társadalomnak nevezett jelenség befolyásolja a legnagyobb mértékben. ► Technikailag e téren az is lehetséges, hogy az elmaradott térségek átugorják a fejlődés fejlettebb világban már meghaladott stációit. ► A hátrányos helyzetű régiók, városok új pozicionálása: tudás, mint növekvő versenyelőny, a távolság és az üzleti környezet, mint csökkenő versenyhátrány. ► Az információs társadalom hatásainak kiteljesedése hazánkban lényegében egybeesik az ÚMFT évtizednyi időtávjával

Javaslatok és megvalósulás ► A felhasználóra (állampolgárra), és ne az államra (hivatalokra) fókuszáljanak  Az állampolgár, illetve a vállalkozások életét egyszerűsítő dolgokat fejlesszenek  A használatot segítsék, növeljék (egyszerű rendszerek, inf. társadalom fejlődésének támogatása)  Az integráltságot növeljék elszigetelt fejlesztések helyett ► Legyen a fejlesztések révén a gazdaságnak versenyelőnye – ez a legolcsóbb fejlesztési lehetőség ► Megvalósulás: kétséges, bár vannak jó folyamatok  Az egyszerűsítés jó cél, a központosítás itt helyes

Turizmus, vidékfejlesztés ► Meghatározó gazdasági jelentőség ► Meghatározó vidékfejlesztési eszköz ► Jelentős ROP-os forrás ► Részleges fókuszálás, hiányzó valódi stratégiák ► Hiányzó komplexitás, profizmus

Eredmények, következtetések ► Európai Unió strukturális alapjainak céljaira épülő operatív programok – problémáik, hiányosságaik ellenére –jól segítik a vidékfejlesztést és az ország EU-átlaghoz történő felzárkózását, … ► … de az ország pénzügyi korlátai gyakran éppen a fejlődést potenciálisan nagymértékben segítő területeket lehetetlenítik el. ► Ezért az ország, és főképp a vidék fejlődése jelentős mértékben azon múlik, hogy ezeknek a programoknak és a válság-menedzselésnek az ellentmondásai feloldhatók-e.