Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Magyar Export-Import Bank Rt.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Kormányszóvivői tájékoztató. 100 lépés a magyar vállalkozókért Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Vállalkozói mikrohitelek
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Európai pénzügyi intézményrendszer
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
A határtérség.
Előadás másolata:

Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

KKV-k szerepe az EU-ban Az EU-tagállamok felismerték, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV) kulcsszerepet játszanak a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedésben, ezért széles körben elismerik a KKV-k megkülönböztetett szabályozásának szükségességét. Az uniós szabályozás fő célja a KKV-k fejlődését elősegítő adminisztratív, szabályozási és pénzügyi környezet megteremtése, javítva ezzel versenyképességüket, ösztönözve európaivá és nemzetközivé válásukat.

A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó közösségi alapelvek A vállalkozások üzleti környezetének fejlesztésére és egyszerűsítésére vonatkozó uniós szabályok; a kis- és középvállalkozások beruházási támogatását, gazdálkodásuk pénzügyi és adminisztrációs terheit érintő szabályok; a kis- és középvállalkozások fennmaradása érdekében a vállalkozások átruházására és átalakulására vonatkozó ajánlások; a turizmus területére vonatkozó egyeztetési és együttműködési eljárások; a kis- és középvállalkozások határon átnyúló együttműködését érintő uniós szabályok.

Uniós támogatási programok Phare – PHARE-támogatásból is megvalósulnak kis- és középvállalatokat érintő programok, mint például szakmai segítségnyújtás KKV-knak, az inkubátorház program, a központi programfejlesztés és a magyar részvétel támogatása az uniós KKV-programban.

A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai A Nemzeti Fejlesztési Terv (amely az EU strukturális és kohéziós alapjainak felhasználására készült) tartalmazza a gazdasági versenyképesség javítását szolgáló operatív programot. Ez segíti a korszerű technológiai színvonalat képviselő, piacképes, minőségi terméket előállító termelőkapacitások kiépítését, valamint a kis- és középvállalati szektor megerősítését. A modern, tudásalapú gazdaságban a versenyképesség egyik legfontosabb eszköze az innovatív magatartás, a fejlett tudás- és technológiai bázis. Ennek érdekében a vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységének erősítését, a kutatói és vállalkozói szféra hatékonyabb együttműködését kell elősegíteni.

Többéves Vállalat- és Vállalkozásfejlesztési Program Öt célt határoz meg: –a vállalkozások növekedésének és versenyképességének fokozása; –a vállalkozások adminisztratív és szabályzó környezetének egyszerűsítése; –a vállalkozói kultúra célcsoportos fejlesztése (kisebbség, nők, fiatal vállalkozók); –a KKV-k pénzügyi helyzetének javítása; –az uniós támogató szolgáltatások, programok igénybevételének megkönnyítése.

Versenypolitika A gazdasági versenyképesség minden működő piacgazdaság alapfeltétele. A gazdaság szereplői közötti verseny hatékony működése elősegíti és felgyorsítja a gazdasági növekedést, és olyan feltételeket teremt, hogy a fogyasztók a lehető legkedvezőbb feltételek mellett vásárolhatnak és vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Az EU alapvető célja, hogy – az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása mellett – az egységes belső piacon torzulásmentes verseny érvényesüljön.

Vállalatokra vonatkozó versenyszabályok A Magyarországon hatályban lévő versenytörvény mind tartalmában, mind szellemében követi a közösségi versenyszabályokat. A magyar versenyszabályozás a jogharmonizáció keretében többször módosult, és így a közösségi követelményeknek megfelelő versenyszabályozási környezet alakult ki hazánkban.

Versenypolitika Vállalatok közötti megállapodások Piaci erőfölény Vállalatok összeolvadása Állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok Átmeneti mentesség

Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem azon szabályozási területek közé tartozik, amelyet az Európai Unió kiemelten fontosnak tekint, hiszen a fogyasztóvédelem jelenleg az EU 380 millió, a kibővülés után pedig 453 millió polgárának mindennapjait, közérzetét befolyásolja.

Öt fogyasztói alapjog A fogyasztóvédelemről szóló törvény elfogadása jelentette Magyarországon a fogyasztóvédelemi szabályozás legjelentősebb állomását. A törvény deklarálja az Európai Unióban elismert öt fogyasztói alapjogot, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályozás alapját képezik. Ennek során biztosítani kell: –a fogyasztók egészségének és biztonságának védelmét, –a fogyasztók gazdasági érdekeinek védelmét, –a fogyasztóknak az oktatáshoz és tájékoztatáshoz való jogát, –a jogorvoslat és a kárigény érvényesítés jogát, –a fogyasztói érdekek képviseletét.

Új típusú vállalkozásfinanszírozási programok Budapest Kisvállalkozói Hitel konstrukció Faktoring program

Budapest Kisvállalkozói Hitel konstrukció Fejlesztési forrás BVK Banki forrás Kereskedelmi bank 15 millió Ft hitelforrás Döntés Hitelbizottság Feladat: oktatás, tanácsadás, hitelkérelmek befogadása, döntés előkészítés, cégkommunikáció 80 %-os hitelgarancia Szerződéskötés Folyósítási feltételek ellenőrzése Folyósítás pénzügyi lebonyolítása Monitoring, kamattámogatás biztosítása, vállalkozásfejlesztési programok a cégeknél Futamidő alatt elvégzendő feladatok: Hitelszámla kezelés, törlesztések figyelemmel kísérése, adatszolgáltatás Gyorsított, csomagdöntés GKM kamattámogatás

Faktoring program Egyéni tanácsadás Üzleti tervezés Állami kamat- támogatás Faktorálás Elektronikus tanácsadás Vállalkozások tájékoztatása Oktatás BVK feladatai AKKORD VF Rt. feladatai