Active Directory.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Advertisements

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Készítette: Nagy Márton
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Skype telepítése és használata
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Microsoft Office Programcsalád
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Mailbox Server szerepkör - alapozás
Az Exchange/Outlook rendszer n Ebben a részben az olvasó megismerkedik – Az Exchange serverrel – Az Outlook 97 csoportmunka szoftverrel.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Miről lesz szó?  Office Add-in for Moodle  Microsoft Live Service Plugin for Moodle  Moodle SharePoint integráció.
Hálózati architektúrák
A Vocatude program telepítése
1 Hálózati Operációs Rendszerek Sun ONE Directory Server, Active Directory Előadó: Bilicki Vilmos
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Active Directory Micskei Zoltán
FSMO –Egyedi szerepkörök a címtárszolgáltatásban Ezeket a szerepköröket csak egy tartományvezérlő tudhatja magáénak; alapértelmezettként az első, de átadható.
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Windows operációs rendszer
Ember László Windows Server 2003 R2 Standard Edition with Service Pack 2 Microsoft Virtual PC 2007 ( ) környezetben.
A körlevél készítésének menete
Iskolai Hálózat Létrehozása
Kurucz György Terméktámogatási tanácsadó Hogyan készüljünk a Windows Server 2003 schema-ra?
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
SharePoint Adminisztráció
Platform A Vistából örökölt OS alap technológiák Windows Server Core Read-only Domain Controller Hozzáférés szabályzás, erőforrás elérés Network Access.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Windows Server 2003 Active Directory Group Policy Remote Installation Services Fülöp Miklós Microsoft Magyarország.
Operációs Rendszerek WindowsXP®.
Active Directory, a Windows 2000 új címtára
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Új Windows alapú intézményi szerverek (címtár és management) tervezése és kivitelezése.
DB2 DB3 DB2 DB3 DB4 DB5 Client Access Server Array Mailbox Server 1 Mailbox Server 2 Mailbox Server 3 Mailbox Server 6 Mailbox Server 4 Dallas San Jose.
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk.
- Active Directory - gyors áttekintés - Anno domini: Windows Server Anno domini: Windows Server 2008 R2.
Exchange Server 2007 Client Access Role
Microsoft Office Programcsalád
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Active Directory Micskei Zoltán
Operációs Rendszerek 1 Felhasználókezelés Windisch Gergely
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
{ PKI } Active Directory Certificate Services
Címtáradatbázis karbantartása. A címtáradatbázis állományai és tranzakciókezelése.
A teljes infrastruktúra egységesített felügyelete és védelme.
Hálózati operációs rendszerek
Exchange Rendszerkövetelmények Windows Server 2003 (Windows 2000 SP3) CPU 500 MHz RAM 512 MB 200 MB a rendszermeghajtón 500 MB a telepítés helyén.
Active Directory Domain Services
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
DNS Domain Name System. DNS - WINS WINSDNS Barátságos NetBIOS nevek LAN-okonBarátságos DNS nevek WAN-okonSík névtér, 15 karakteres névHierarchikus névtér,
Christopher Chapman | MCT Content PM, Microsoft Learning, PDG Planning, Microsoft.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
A Windows Server 2003 telepítése. Javasolt, minimális hardver CPU1 GHz RAM512 MB HDD2-2,5 GB + Exchange, SQL…
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Kép készítése számítógép segítségével
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa.
Nyomtatás Netware 6-n Molnár Péter. Lehetőségek Nyomtatási sor alapú NDPS ( Novell Distributed Print Services)
Rendszergazda Tábor Velence 2000 Molnár Péterwww.afg1.sulinet.hu/~molnarp/enewmail.htm.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
A projekt csapatának összeállítása
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Hálózati architektúrák
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Előadás másolata:

Active Directory

Telepítés Start menü futtatás parancs megnyitás mezőbe írjuk be: dcpromo Az Active Directoy telepítőprogramja a dcpromo.exe, amely menüből nem érhető el. Ez a program varázslóval segíti a tartományvezérlő funkció telepítését. Vetítés

Telepítés ellenőrzése Eseménynaplók ellenőrzése: a telepítés során a szokásos eseménynaplók –rendszernapló, biztonsági napló és alkalmazásnapló mellett két újabb eseménynapló is megjelenik a rendszerben, amelyek megtekinthetők az Event Viewer -Eseménynapló konzollal: Directory Service: az Active Directory alapfunkcióit biztosító szolgáltatások üzenetei; File Replication Service (Fájlreplikációs szolgáltatás): a tartományvezérlők közötti replikációt, illetve az elosztott fájlrendszert működtető szolgáltatás.

DNS -kiszolgáló ellenőrzése DNS -kiszolgáló ellenőrzése. Az Active Directory működéséhez szükséges, hogy a megfelelő SRV bejegyzések ( a szolgáltatáshelyek) szerepeljenek a DNS kiszolgáló adatbázisában. A DNS-kiszolgálót kétféleképpen ellenőrizhetjük. Nyissuk meg a DNS felügyeleti konzolt és kattintsunk sorra a címtárrendszerhez tartozó zóna, illetve a benne levő tartományok neve melletti + jelekre ! A legalsó szinten minden tartományban látnunk kell SRV típusú rekordokat.

A DNS-kiszolgáló megfelelő működését, tehát azt, hogy ezeket a neveket és címeket szolgáltatja is a kiszolgáló, parancssori eszközzel, az nslooup programmal ellenőrizhetjük: Nyissunk egy parancsablakot és írjuk be az nslookup parancsot! Az nslookup programnak saját parancssora van, amelybe további parancsokat kell gépelni:

Nslookup _ldap._tcp.dc.msdcs.kiado.szak(az Active Directory –tartományneve) ls –d kiado.szak A megosztott könyvtárak jelenlétének ellenőrzése Net share A megjelenő listában szerepelnie kell a NETLOGON és a SYSVOL megosztásnévnek.

A felügyeleti eszközök ellenőrzése A telepítés után három új konzol is megjelenik a programok menü felügyeleti eszközök almenüjében: Active Directory- felhasználók és számítógépek (Active Directory Users and Computers): A címtáradatbázisban tárolt objektumok, köztük a számítógépek,a felhasználók, a szervezeti egységek, illetve a megosztott erőforrások kezelése, felügyeleti feladatok ellátása.

Active Directory-helyek és szolgáltatások (Active Directory Sites and Services): a tartományvezérlők közötti replikáció irányítása, telephelyek létrehozása és felügyelete. Active Directory -tartományok és meghatalmazások (Active Directory Domains and Trusts): az aktuális tartományszerkezet (erdő) tartományainak és meghatalmazásos kapcsolatainak kezelése, új meghatalmazásos kapcsolatok létrehozása.

A tartomány működési szintjei: átkapcsolás a vegyes és a natid üzemmódok között: Az Active Directory-tartomány kezdetben vegyes üzemmódban működik; ez teszi lehetővé,hogy az adott tartományban Windows NT Server 4.0 és Windows 2000 Servert futtató tartományvezérlők is működjenek. A tartománynak mindaddig vegyes üzemmódban kell maradnia, amíg minden tartományvezérlőt nem frissítünk legalább Windows 2000-re.

Ha a Windows Server 2003-beli tartományi szintek között eggyel feljebb lépünk, a Windows 2000 natid üzemmódjába jutunk. A felsőbb szintre lépéshez az Active Directory-felhasználók és számítógépek konzolt kell használni. Kattintsunk a jobb gombbal a megfelelő tartomány nevén és a helyi menüből válasszuk a tartomány működési szintjének előléptetése (Raise Domain Functional Level) parancsot . Léphetünk rögtön a Windows Server 2003 natid szintjére is, amely további szolgáltatásokat nyújt.