„New Hungary” Rural Development Programme 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Aktuális pályázati lehetőségek
LEADER Szeged LEADER pályázatok
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Lehetőségek, feltételek, feladatok a LEADER támogatások kapcsán április 16. Martonvásár.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Turisztikai Desztinációs Menedzsment, mint a Regionális Operatív Programok egyik konstrukciója Szmolinka Zsuzsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi.
A LEADER PROGRAM (ÉS) A CIVIL SZFÉRA BÉKÉSCSABA, JANUÁR 27.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei (III.-IV. tengely)
„New Hungary” Rural Development Programme A vidékfejlesztés lehetőségei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban AaAa dr. Bodnár.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
„TISZAI ÁRADÁS” – apró lépésekkel, közösen a TISZATÉR turizmusáért.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
2009. évi éves előrehaladási jelentés
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
„New Hungary” Rural Development Programme A vidékfejlesztés lehetősége: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007 – 2013 HVI Képzés 2008.
Az ÚMVP szerepe és lehetőségei a vidékfejlesztésben Előadó: Enyedi Gábor FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Vép,
1 A vidékfejlesztés esélyei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében Pásztohy András Miniszteri Biztos Budapest, április 14.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Integrált közösségi szolgáltató terek
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
A vidékfejlesztés lehetősége III. és IV. tengely
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
A KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS BŐVÜLŐ LEHETŐSÉGEI AZ AGROTURIZMUS ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMOK TÜKRÉBEN Bene Tiborné vezető főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A szaktanácsadás támogatása között
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Polgárdi, 2016.január 28.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
A vidékfejlesztés lehetősége: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Lorem ipsum.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Előadás másolata:

„New Hungary” Rural Development Programme Új Magyarország Vidékfejlesztési Program AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

2 Támogatásokkal kapcsolatos jogszabályok Európai uniós: 1698/2005/EK Tanácsi rendelet (2005. szeptember 20.) 1974/2006/EK Bizottsági rendelet (2006. december 15.) 1975/2006/EK Bizottsági rendelet (2006. december 7.) Hazai: évi XVII. törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól FVM-rendeletek az egyes támogatási jogcímekről

3 A nemzeti fejlesztési irányok meghatározása (tengelyek) A mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása A környezet és a vidék állapotának javítása Az életminőség javítása a vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése LEADER

4 A mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása (I. tengely) A megújuló energiaforrások alkalmazásának és termelésének elősegítése; Az állattenyésztési ágazat életképességének erősítése; Az élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javítása; Nagyobb hozzáadott érték előállítása a kertészetben; Mezőgazdasági infrastruktúra-fejlesztés és vízgazdálkodás;

5 A mezőgazdasági dolgozók és gazdálkodók korstruktúrája megváltoztatásának ösztönzése; Az innováció, a marketing szemlélet és a vállalkozói készségek támogatása a mezőgazdaságban; Hozzájárulás a tudásalapú vidéki társadalom megteremtéséhez a tudás és információ terjesztése által.

6 A környezet és a vidék állapotának javítása (II. tengely) A gazdaságos és környezetbarát erdőgazdálkodás elősegítése; A környezetkímélő gazdálkodási módszerek megerősítése és elterjesztése; Állatjóléti előírások.

7 Az életminőség javítása a vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése (III. tengely) Új munkahelyek létrehozása és a jövedelemszerzési lehetőség és képesség erősítése a vidéki vállalkozások fejlesztése által; Az életminőség javítása a falumegújítás elősegítésével; Az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása kistelepülési integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozásával.

8 Intézkedések 1.Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás; 2.A mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása; 3.A turisztikai tevékenységek ösztönzése; 4.A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások; 5.Falumegújítás és –fejlesztés; 6.A vidéki örökség megőrzése; 7.Képzés és tájékoztatás; 8.Készségek elsajátítása, ösztönzés és a helyi fejlesztési stratégiák kidolgozása és végrehajtása.

9 III. Tengely 1. Intézkedés: A NEM MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGGÉ TÖRTÉNŐ DIVERZIFIKÁLÁS Az intézkedés tartalma: mezőgazdasággal foglalkozó háztartásoknak, vállalkozásoknak a kiegészítő jövedelemhez jutásának támogatása. Földrajzi terület: Magyarország egész területe Kedvezményezettek köre: Természetes személyek (gazd á k) esetében a gazdaságon belüli fejlesztések támogathatók. Jogi személyek esetében azon jogi személyek gazdaságon belüli fejlesztései támogathatók, amelyek mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelme meghaladja az összes á rbevételük 50%-át. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 45 %-a, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben és településeken: 50 %. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”).

10 III. Tengely 2. Intézkedés: MIKROVÁLLALKOZÁSOK LÉTREHOZÁSÁNAK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA Az intézkedés tartalma: új, illetve működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztésének támogatása. Földrajzi terület: az 5000 fő állandó lakosnál alacsonyabb lakosságszámmal vagy a 100 fő/km2 népsűrűségnél alacsonyabb népsűrűséggel rendelkező települések (kivétel: budapesti agglomeráció települései) Kedvezményezettek köre: Mikrovállalkozás (gazdasági társaság, szövetkezet, valamint egyéni vállalkozó). Természetes személy (akit nem regisztráltak üzleti szereplőként), aki vállalja, hogy a projekt első kifizetése idején, a sikeres pályázati eljárás után regisztráltatja mag á t. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 40 %-a, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben és településeken: 50 %. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”).

11 III. Tengely 3. Intézkedés: A TURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGEK ÖSZTÖNZÉSE Az intézkedés tartalma: 1. magánszálláshelyek kialakítása, már működő szálláshelyek bővítése és korszerűsítése, szolgáltatásainak fejlesztése 2. ifjúsági szálláshelyek, gyermek- és ifjúsági tábor, telepített sátortábor, turistaház kialakítása, már működő egységek bővítése és szolgáltatásainak fejlesztése 3. agroturisztikai szolgáltatások kialakítása, bővítése, fejlesztése az alábbi területeken: a) az alkalmi falusi- és agroturisztikai szolgáltatás, b) a lovas szolgáltatás, c) a vadászati és az erdei turizmus fogadóhelyi szolgáltatás, d) a horgász turisztikai szolgáltatás, valamint e) a borturisztikai szolgáltatás. Földrajzi terület: az 5000 fő állandó lakosnál alacsonyabb lakosságszámmal vagy a 100 fő/km2 népsűrűségnél alacsonyabb népsűrűséggel rendelkező települések (kiv é tel: budapesti agglomeráció települései)

12 Kedvezményezettek köre: természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás, non-profit szervezet, egyházi jogi személy, települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint a kedvezményezettek társulásai. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro, illetve 100,000 Euro borturisztikai szolgáltatás esetén/ 3 év kérelmezőnként („de minimis”). Támogatás aránya: a) természetes személy, mikro-, kis-, és középvállalkozás: aa) hátrányos helyzetű településeken vagy térségben elhelyezkedő településen megvalósuló projekt esetén az összes elszámolható kiadás 50 %-a, ab) egyéb esetben az összes elszámolható kiadás 45 %-a; b) települési önkormányzat, önkormányzati társulás, egyházi jogi személy, non-profit szervezet: esetén az összes elszámolható kiadás 100 %-a.

13 A falusi- és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről szóló 136/2007. (VI. 13.) Korm. rend. Tevékenység típusai: a helyi népművészeti, néprajzi, kézműves, építészeti és kulturális értékek, örökségek bemutatása, a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó hagyományok, tevékenységek bemutatása, falusi vendégasztal szolgáltatása, a helyi gazdálkodási módok, termelési szokások bemutatása, saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítése, falusi rendezvények szervezése

14 III. Tengely 4. Intézkedés: A GAZDASÁG ÉS A VIDÉKI LAKOSSÁG SZÁMÁRA NYÚJTOTT ALAPSZOLGÁLTATÁSOK Az intézkedés tartalma: 1. az intézkedés lehetőséget teremt az önkormányzatok, civilek, egyházi jogi személyek számára, hogy integrált közösségi és szolgáltató tereket alakítsanak, valamint 2. a falu- és tanyagondnoki hálózat fejlesztésére. Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. A vissza nem térítendő támogatás összege: Integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítása esetén: maximum 200,000 Euro, amely a közötti időszakban településenként egyszer kérelmezhető. A támogatás mértéke falu- és tanyagondnoki szolgálat esetén: maximum 40,000 Euro projektenként. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a.

15 III. Tengely 5. Intézkedés: FALUMEGÚJÍTÁS ÉS -FEJLESZTÉS Az intézkedés tartalma: A falu k ö rnyezet é t é s megjelen é s é t jav í t ó kisl é pt é kű infrastruktur á lis fejleszt é sek: parkok, pihenőter ü letek, s é t á nyok é s egy é b k ö zter ü letek. A v é delem alatt nem á ll ó, k ö z ö ss é gi é s gazdas á gi c é lokat szolg á l ó, illetve a telep ü l é s megjelen é s é ben jelentős szereppel b í r ó é p ü letek k ü lső fel ú j í t á sa. Ú j piacterek megnyit á sa é s a megl é vők fejleszt é se a helyi mezőgazdas á gi term é kek jobb eladhat ó s á ga é rdek é ben. J á tsz ó t é r kialak í t á sa gyermekek sz á m á ra.

16 Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. Kedvezményezettek köre: non-profit szervezetek, önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházi jogi személyek. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként.

17 T á mogatott k ö lts é gt í pusok Infrastrukturális fejlesztések költségei Eszközök és felszerelések beszerzésének és telepítésének költségei Külső felújításhoz kapcsolódó költségek Növénybeszerzés, tereprendezés, parkosítás költségei Általános költségek Az intézkedés keretében ingatlan vásárlása nem támogatható.

18 III. Tengely 6. Intézkedés: A VIDÉKI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSE ÉS KORSZERŰSÍTÉSE Az intézkedés tartalma: Kulturális örökség: A védelem alatt álló épületek - k ü l ö n ö s tekintettel a helyi v é delem alatt á ll ó é p ü letek - külső-belső helyreállítása és korszerűsítése; az épületek és a kulturális értékek bemutatása; az előbbiekhez szorosan kapcsolódó zöld területek fejlesztése és helyreállítása; sétányok és gyalogutak építése. A helyi népművészet, a néprajzi és kulturális értékek bemutatása. A kulturális örökség felújításával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos tanulmányok, tervek készítése. A természeti örökség megőrzése és fejlesztése: A természeti és történelmi tájk é p, ill. az azt alkotó táji elemek javítását és fejlesztését célzó támogatások és fejlesztések. A környezeti tudatosság fejlesztését célzó intézkedések t á mogat á sa.

19 T á mogatott k ö lts é gt í pusok Infrastrukturális fejlesztések költségei Eszközök és felszerelések beszerzésének és telepítésének költségei Külső és belső felújításhoz kapcsolódó költségek Növénybeszerzés, tereprendezés, parkosítás költségei Általános költségek Az intézkedés keretében ingatlan vásárlása nem támogatható.

20 Földrajzi célterület: Azon községek, amelyek lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a 100 fő/km2 népsűrűséget, illetve tanyás térségek. A budapesti agglomeráció települései, és a kistérségi központok nem képezik az intézkedés földrajzi célterületét. Kedvezményezettek köre: non-profit szervezetek, egyházi jogi személyek, önkormányzatok, önkormányzati társulások. Támogatás aránya: az összes elismerhető költség 100%-a. A vissza nem térítendő támogatás összege: 200,000 Euro/ 3 év kérelmezőnként.

21 III. Tengely 7. Intézkedés: KÉPZÉS ÉS TÁJÉKOZTATÁS Az intézkedés tartalma: az intézkedés keretében a (támogatott és potenciális kérelmező) vidéki vállalkozók képzése, tanfolyamok, gyakorlati bemutatóval egybekötött tájékoztató programok szervezése, önkormányzatok non-profit szervezetek és természetes személyek részére nyújtott ügyfélszolgálati tájékoztatás támogatható a képzések célcsoportja a „Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás” és a „Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása” intézkedés kedvezményezetti köre. A „Turisztikai tevékenységek ösztönzése” intézkedés kedvezményezettjeinek gazdasági szereplői szintén kedvezményezettjei lehetnek ennek az intézkedésnek. Földrajzi célterület: azon települések, amelyek a képzéshez kapcsolódó III. intézkedéscsoport által érintettek.

22 III. Tengely 8. Intézkedés: KÉSZSÉGEK ELSAJÁTÍTÁSA, ÖSZTÖNZÉS ÉS VÉGREHAJTÁS Az intézkedés tartalma: - integrált vidékfejlesztési stratégiák kidolgozása, - az erre vonatkozó Helyi Vidékfejlesztési Iroda koordinációs és támogató tevékenység támogatása, valamint - helyi szintű humán kapacitások és együttműködések bővítése a vidékfejlesztési stratégiák megvalósítása, valamint a LEADER csoportok felkészítése érdekében. A helyi közösségek megalakulásától a LEADER helyi akciócsoportok elismeréséig: 1.A helyi közösségek megalakulása, nyilvántartásba vételi eljárás 2.Az előzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoportok kiválasztása 3.A LEADER helyi akciócsoportok és a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek kiválasztása

23 LEADER A III. Intézkedéscsoport célkitűzései jelennek meg a legnagyobb hangsúllyal a LEADER programban, de erőfeszítéseket kell tenni a helyi akciócsoportnak az I. és II. Intézkedéscsoport célkitűzései irányába történő orientálására is. Int é zked é sei: 1. Helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása 2. Hazai és nemzetközi t é rs é gek k ö z ö tti egy ü ttműk ö d é sek 3. Műk ö d é si k ö lts é gek, k é szs é gek elsaj á t í t á sa é s anim á ci ó

24 Forrásmegosztás I. Tengely Euro II. Tengely Euro III. Tengely Euro IV. Tengely Euro TS Euro Összesen: Euro

25 Nem mezőgazdas á gi tev é kenys é gg é t ö rt é nő diverzifik á l á s Euro Mikrov á llalkoz á sok l é trehoz á sa é s fejleszt é se Euro Turisztikai tev é kenys é gek ö szt ö nz é se Euro A gazdas á g é s a vid é ki lakoss á g sz á m á ra ny ú jtott alapszolg á ltat á sok Euro Falumeg ú j í t á s é s -fejleszt é s Euro Vid é ki ö r ö ks é g megőrz é se, korszerűs í t é se Euro K é pz é s é s t á j é koztat á s Euro K é szs é gek elsaj á t í t á sa, ö szt ö nz é s é s v é grehajt á s Euro

26 ÚMVP - EMVA ÜTEMEZÉS március: Az áprilisban indítandó jogcímekre vonatkozó miniszteri rendeletek megjelentetése áprilisától: a jogcímek folyamatos megjelentetése és befogadása Előreláthatólag decemberében: a III. tengely intézkedéseire FVM rendeletek megjelenése

27 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!