Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Turisztikai Desztinációs Menedzsment, mint a Regionális Operatív Programok egyik konstrukciója Szmolinka Zsuzsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Turisztikai Desztinációs Menedzsment, mint a Regionális Operatív Programok egyik konstrukciója Szmolinka Zsuzsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi."— Előadás másolata:

1 Turisztikai Desztinációs Menedzsment, mint a Regionális Operatív Programok egyik konstrukciója
Szmolinka Zsuzsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Fejlesztési Programiroda

2 A Turisztikai Desztinációs Menedzsment…
…egy olyan tevékenység, amelynek célja a fenntartható és versenyképes turizmus rendszerének kialakítása és működtetése egy turistákat fogadó térségben (desztinációban).

3 A desztináció… …A desztináció a komplex turisztikai terméket felkínálni képes térség egésze, a kínálat helyszíne. …Területe nem mindig követi a közigazgatási határokat (l. Balaton, Tisza Tisza-tó). …Nagysága a turizmus formájától függően eltérő lehet (Budapest, Hortobágy, Magyarország).

4 Mitől fenntartható egy desztináció? (1)
A turizmus szereplői: 1) a turista, 2) a turistáknak nyújtó szervezetek, szolgáltatásokat 3) a fogadó közösség és 4) a természeti természeti-kulturális környezet. Fenntartható, ha nem ütközik a fenti szereplők érdekeivel.

5 Mitől fenntartható egy desztináció? (2)
A turizmus olyan menedzselését feltételezi, amely elősegíti hogy a látogatóforgalom fejlődjön, és hatásai a desztináció közösségére, gazdaságára és környezetére egyaránt előnyösek legyenek ma és hosszú távon egyaránt. Tehát: - a turista jusson élményhez és tartózkodásával legyen elégedett, - a desztináció gazdasága fejlődjön, - a turisztikai vállalkozások prosperáljanak; - a közösség és kultúrája gazdagodjon; - a természetes és épített környezet részesüljön megóvásban.

6 Térségi turisztikai menedzser…
…egy desztináció turizmus rendszerének tervezését, fejlesztését és működtetését koordináló szakember, aki átfogó ismeretekkel rendelkezik a turizmus rendszeréről és annak irányítási technikáiról. A menedzser a desztináció gazdája.

7 TDMSz – vagyis a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szervezet
A TDM modell gyakorlati alkalmazásához elengedhetetlen a TDM szervezeti rendszer kialakítása és működtetése. A regionális TDM rendszer három szint szintből áll: helyi szint (település/település csoport), középső szint (mikro-régió), regionális szint (régió). Alapegysége a TDM szervezet – a TDMSz.

8 Hogyan fog működni? A szövetség felállítja a napi feladatokat ellátó munkaszervezetet (non non-profit kft.-t), melynek vezetője a turisztikai menedzser, munkáját a mikro régió turizmusban betöltött szerepétől függően további turisztikai szakemberek segítik. A munkaszervezet infrastrukturális hátterét az online desztinációs menedzsment rendszer és a back office adja.

9 TDM megjelenése a 2007-2008-as / 2009-2010-es regionális akciótervekben
Régió (M FT) (M Ft) Projektméret Észak-alföld 600 10-35 Észak-magyarország 1100 2000 5-100 Dél-alföld 249 508 10-50 Közép-magyarország 230 388 Közép-dunántúl 740 1310 5-50 Dél-dunántúl 630 900 20-60 Nyugat-dunántúl 250 490 5-40

10 Támogatható tevékenységek
TDM szervezet- és hálózatfejlesztési projektek; TDM szervezet infrastruktúra-fejlesztései és eszközbeszerzései; TDM e-turisztikai fejlesztések: desztináció-menedzsment rendszerek, informatikai, értékesítési és kommunikációs rendszer fejlesztések; TDM turisztikai szakmai fejlesztési tervek, akciótervek készítése és szakmai fejlesztési projektek előkészítése, megvalósítása. Termék alapú turisztikai klaszterek kialakítása

11 HVS és turisztika (1) A HVS jogcímei (forrásallokációval támogatott):
Végrehajtás: Októbertől Turisztikai tevékenységek ösztönzése Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése A Vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése Falumegújítása és fejlesztés Tervezet végrehajtás: I. negyedévtől LEADER

12 HVS és turisztika kapcsolódások
ÚMVP III. Lakosság < 5000 és népsűrűség < 100 fő / km2 Turisztikai tevékenységek ösztönzése és ÚMFT lehatárolás: Kapcsolódás : ROP-ok, Balaton Zászlóshajó Program ROP nem támogat: magánszálláshelyek, ifjúsági szálláshelyek, szezonális agroturizmus, lovas szolgáltatások, halászat, természeti és erdei turizmus fejlesztése, az intézkedés területi hatálya alá tartozó településeken. A ROP-ok az agroturizmus kivételével támogatják a kereskedelmi szálláshelynek minősülő szálláshelyek és az azokhoz kapcsolódó idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztését. A ROP-ok támogatják az úticél-menedzsmenthez, a látványosságokhoz és az azokhoz kapcsolódó infrastruktúrához, valamint a borvidékekhez és a gasztronómiához kapcsolódó fejlesztéseket. ÚMVP IV. Lakosság < fő és népsűrűség < 120 fő / km2 LEADER jogcímek: képzés / rendezvény / térségen belüli szakmai együttműködés / térségek közötti és nemzetközi együttműködés / vállalkozási típusú fejlesztés / közhasznú fejlesztés / komplex projekt

13 Köszönöm a figyelmüket!
Elérhetőségek: Szmolinka Zsuzsa Központi Fejlesztési Programiroda


Letölteni ppt "Turisztikai Desztinációs Menedzsment, mint a Regionális Operatív Programok egyik konstrukciója Szmolinka Zsuzsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések