I.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kerékpáros Magyarország Program Bringázz a Munkába Kerékpárosbarát Település szeptember 16.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
III. A logisztika jövője
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Mit lehet és mit kellene tenni?
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Illegális szemétlerakatok és egyéb elhagyott hulladék felszámolása Készítette: Türelmi Zóna csapat Polgár az Európai Demokráciában OTV.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Motivációs szeminárium
Előadás másolata:

i.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen Szilágyi László -- HuMuSz Köztisztasági Fórum, Szombathely

Háztartásikomposztálás Szilágyi László -- HuMuSz Köztisztasági Fórum, Szombathely

Szilágyi László -- HuMuSz Köztisztasági Fórum, Szombathely * az emberek fele él kertes házban * a hulladék harmada szerves anyag  Kerti komposztálás  Társasházi komposztálás „zero” logisztika  Kistérségi rendszerek  Közösségi aprítógépek  Nagy regionális rendszerek  nagy szállítási távolságok

Szilágyi László -- HuMuSz Köztisztasági Fórum, Szombathely Partnert keresünk! ● Aki érdekelt a lerakott hulladék szervesanyag tartalmának csökkentésében ● Akinek gazdasági érdeke, hogy a szerves hulladék helyben maradjon ● Aki kistérségi megoldásokban gondolkodik ● Aki számít a civilekre a tájékoztatásban és a környezeti nevelésben ● Aki konzorciumban akar és tud pályázni a civilekkel közösen

Differenciált hulladékdíj ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz A mi kukánk A szomszédé

Mennyire szemét a díj? HuMuSz felmérés, Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz ,82 1,73 1,47 1,381,62 1,82

… az igénybevételi arányokban ● a háztartásokban lakók számával nem arányos a díj ● az igénybevétellel (a fogyasztással) nem arányos a díj … a környezettudatosok felé ● nem veszi figyelembe a díj a komposztálási és szelektálási erőfeszítéseket ● nem veszi figyelembe a tudatos fogyasztást … a földrajzi távolságban ● aki lerakó mellett lakik, érzi a szolgáltatás hátrányait is. ● aki messze lakik, miért nem fizet többet? … a környezetbiztonság terén ● egy jó lerakó üzemeltetése drágább, mint egy rossz lerakóé ● aki rossz lerakóba szállít, kevesebbet fizet A jelenlegi díj igazságtalan Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

● magánszemélyeknek kötelező az igénybevétel (vállalkozásoknak nem?) ● nem lehet szolgáltatót választani ● az önkormányzati cég monopolhelyzetben van ● az önkormányzat árhatóság ● nem lehet a szolgáltatást beszüntetni nem- fizetés esetén ● nehezebben mérhető az igénybevétel Ez a szolgáltatás nem olyan, mint a többi ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

A jelenlegi állapot senkinek sem jó! ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

● Fejleszteni kell a hulladékkezelési kultúrát ● A magas színvonalú, biztonságos és hatékony szolgáltatás közérdek ● A megelőzés prioritását érvényesíteni kell ● A lerakókapacitás legyen közvagyon! ● A meglévő (és épülő) kapacitásokkal fenntartható módon kell gazdálkodni ● Érvényesüljenek a piaci mechanizmusok ● Érvényesíteni kell a megosztott felelősséget az ártalmatlanítás és a hasznosítás költségeinek viselésében ● Jogérvényesítő államra, jogkövető szolgáltatóra és polgárra van szükség Politikai alapvetés ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

Legyen gazdaságos: - finanszírozza a hulladék biztonságos kezelését és a fejlesztéseket Legyen rugalmas és szociálisan érzékeny: - vegye figyelembe a kistérségi/helyi adottságokat, igényeket; - vegye figyelembe a szezonális változásokat; - legyen tere az egyéni kedvezményeknek Legyen partneri: - legyen valódi polgárjogi kapcsolat a szolgáltató és a fogyasztó között Legyen arányos: - az igénybevétel arányában vessék ki Legyen differenciált: - ösztönözze az egyes hulladékáramok hasznosítását vagy komposztálását Legyen ösztönző: - támogassa a megelőző mentalitást és a tudatos fogyasztást Elvárások a díjjal kapcsolatban ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

● hogyan osztjuk meg a költségeket? termékdíj - licenszdíj - szemétdíj ártalmatlanítási díj ● hogyan mérünk? térfogatmérés? tömegmérés? zsákos rendszer? ● hogyan számítjuk ki a díjat? Alapdíj + arányos komponensek (*L*X*F) ● hogyan akadályozzuk meg a hulladék eltüntetését? mérés, elszámoltatás, hatósági ellenőrzés, szankcionálás Megkerülhetetlen kérdések ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

Társadalmi egyeztetés ● hosszú, türelmes ● széleskörű ● többféle megközelítésű ● szakmapolitikai, majd szakmai, végül jogi ● nyilvánosság

---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz Közösen az illegális lerakók ellen

1.Alapítsunk közösen egy gazdasági társaságot! 2.Gyűjtsünk közösen adományokat! 3.Koordináljuk közösen a felszámolási munkát! 4.Írjunk ki közösen pályázatokat! 5.Indítsunk közösen hosszú távú oktatási programot! 6.Indítsunk közösen hosszú távú médiakampányt! ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz Tiszta Magyarország nonprofit Kft.

Alapítsunk közösen egy gazdasági társaságot! Alapítók: ● HuMuSz ● TŐOSZ ● Önkormányzati Szövetségek? ● Köztisztasági Egyesülés? ● Turizmus Rt.? ● Vadászati Védegylet? ● TV2 Napló? ● Greenfo.hu? ● Rügyecskék Alapítvány? ● KÖTHÁLÓ? ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

Mi lenne az előnye egy ilyen együttműködésnek? * szélesebb társadalmi bázis * szalonképesebb a politika felé * állami feladatot vállal át * komoly lobbierő * szalonképesebb az adományozók felé * nagyságrendekkel több forrást tudna megmozdítani * összeadódnak a kompetenciák ---- Köztisztasági Fórum, Szombathely Szilágyi László -- HuMuSz

Köszönöm a meghívást és a figyelmet!