„30 ÉV GYŐRBEN” JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A személyszállítási közszolgáltatások minőségkövetelményei Dr. Rixer Attila Széchenyi István Egyetem Műszaki.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízbázisvédelem fázisai
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Polónyi István Minőségmenedzsment 1..
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Szoftver minőség és menedzsment Mérés és elemzés Sziládi Zoltán.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment.
Minőségmenedzsment 2. előadás
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
Stratégiai tervezés.
Közforgalmú közlekedés szervezése 1.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Könyvtári teljesítménymérés
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
Ellenőrzés, visszacsatolás
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Kérdések a második zh-hoz
Temelésmenedzsment Production Management VI. előadás Minőségbiztosítás.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
Közművelődési, közgyűjteményi intézmény minőségirányítási programjának lehetséges szerkezete.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Minőségbiztosítási ismeretek
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Vállalkozásmenedzsment I.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. előadás
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Minőségi követelmények a közúti és vasúti személyszállításban Munkácsy András Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Szolgáltatásmarketing előadás
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Az SZMBK Modell alkalmazása az intézmény minőségirányítási rendszerek fejlesztésében 13. előadás 1.
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

„30 ÉV GYŐRBEN” JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A személyszállítási közszolgáltatások minőségkövetelményei Dr. Rixer Attila Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Közlekedési Tanszék Győr,

TÉMAVÁZLAT n Bevezetés n FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK n A közlekedési közszolgáltatási minőséghurok mint a szolgáltatás- minőségi rendszer alapja n A közlekedési közszolgáltatások minőségkritérium-rendszere n A szolgáltató szolgáltatási minőségmenedzsmentje n A közlekedési közszolgáltatási szerző- dések n Felhasznált irodalom

FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK I. __________________________________ n Alapfogalmak közlekedési közszolgáltatás (közlekedési köz)szolgáltató (közlekedési köz)szolgáltatás minőség(e) …

FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK II. ____________________________________ n Közszolgáltató személyközlekedés (KSZK) vagy másképpen közlekedési közszolgáltatás (KKSZ) olyan szolgáltatások összessége, amelyek általában ●minden felhasználó számára szabadon rendelkezésre állnak függetlenül attól, hogy egyéni vagy csoportos utazásról van szó, ●meghirdetettek, ●rögzített menetidejűek vagy üteműek és üzemidejűek (menetrendiek), ●rögzített vonalakhoz és megállóhelyekhez, illetve indulási és érkezési pontokhoz vagy közlekedési térségekhez kötöttek, ●megszakítás nélkül, folyamatosan nyújtottak, ●meghirdetett menetdíjúak

TÉMAVÁZLAT n Bevezetés n Fogalommeghatározások n A KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI MINŐSÉGHUROK MINT A SZOLGÁLTATÁS- MINŐSÉGI RENDSZER ALAPJA n A közlekedési közszolgáltatások minőségkritérium-rendszere n A szolgáltató szolgáltatási minőségmenedzsmentje n A közlekedési közszolgáltatási szerződések n Felhasznált irodalom

KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI MINŐSÉGHUROK ___________________________________________________ Elvárt szolgáltatás- minőség Tervezett szolgáltatás- minőség Észlelt szolgáltatás- minőség Előállított szolgáltatás- minőség Elégedettség mérése Teljesítmén y mérése SZOLGÁLTATÁST HASZNÁLÓK (ügyfelek/utasok és nyilvánosság) SZOLGÁLTATÓK (üzemeltetők, feladatfelelős hatóságok, rendőrség, közúti stb. hatóságok)

KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI MINŐSÉGHUROK—MINŐSÉGFOKOZA- TOK SPECIFIKÁCIÓJA ____________________________________ ● Elvárt szolgáltatásminőség Az ügyfél által explicite vagy implicite elvárt minőségfokozat ● Tervezett szolgáltatásminőség A szolgáltató által megtervezett minőségfokozat az ügyfél számára felkínálás céljából. Szempontok:  a teljesítménykövetelmények tömör jellemzése  a megvalósítási szint  a nem megfelelő teljesítményi szint ● Nyújtott szolgáltatásminőség A mindennapi üzleti tevékenység során az ügyfelek részére nyújtott minőségfokozat ● Észlelt szolgáltatásminőség Az ügyfél által, a részére nyújtott szolgáltatással kapcsolatban észlelt minőségfokozat

MINŐSÉGHUROK-ALAPELVEK ____________________________________ ● az ügyfélelvárások explicit és implicit fogalommeghatározása és megbecslése ● olyan használható és előállítható szolgáltatások meghatározása, amelyek figyelembe veszik az ügyfélelvárásokat (pl. a referenciaszolgáltatás, a megvalósítási fokozat és a nem elfogadható teljesítmények értékküszöbének meghatározása), és amennyiben szükséges, a megfelelő ügyfélinformációkat ● a szolgáltatások olyan előállítása, amelyek teljesítik a követelményeket (beleértve a teljesítmények mérését és a kiigazító intézkedéseket) ● az eredmények közlése az ügyfelekkel (amennyiben ez szükséges) ● az eredmények elemzése ● a megfelelő kiigazító intézkedések foganatosítása

TÉMAVÁZLAT n Bevezetés n Fogalommeghatározások n A közlekedési közszolgáltatási minőséghurok mint a szolgáltatásminőségi rendszer alapja n A KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK MINŐSÉGKRITÉRIUM-RENDSZERE n A szolgáltató szolgáltatási minőségmenedzsmentje n A közlekedési közszolgáltatási szerződések n Felhasznált irodalom

KSZK-MINŐSÉGDIMENZIÓK I. ________________________________ ●Rendelkezésre állás ●Hozzáférhetőség ●Információ ●Idővonatkozások ●Ügyfélgondozás ●Komfort ●Biztonság ●Környezeti hatások

KSZK-MINŐSÉGDIMENZIÓK—SPECIFI- KÁCIÓ I. ____________________________________ ● Rendelkezésre állás A felkínált szolgáltatás terjedelme a földrajzi és idődimenziók, a gyakoriság és a közlekedési eszköz tekintetében ● Hozzáférhetőség A KSZK-rendszerhez – beleértve a KSZK más közlekedési eszközeivel való kapcsolódási pontokat – hozzáférés ● Információ Az utazások tervezését és lebonyolítását megkönnyítő KSZK- -rendszerinformációk szisztematikus rendelkezésre adása ● Idővonatkozások Azon idővonatkozások, amelyek jelentőséggel bírnak az utazások tervezésére és lebonyolítására

KSZK-MINŐSÉGDIMENZIÓK—SPECIFI- KÁCIÓ II. ____________________________________ ● Ügyfélgondozás Azon szervizelemek, amelyeket azért vezettek be, hogy a lehető legpontosabb összehangolást lehessen megvalósítani a szabványosított szolgáltatások és az egyes ügyfelek egyéni követelményei között ● Komfort Azon szervizelemek, amelyeket azért vezettek be, hogy a KSZK-utazást pihentetővé és kellemessé tegyék ● Biztonság Az ügyfél által tapasztalt benyomás a személyes biztonságáról, amely egyrészt a ténylegesen meghozott előzetes biztonsági intézkedésekből, másrészt azokból az intézkedésekből következik, amelyek azt biztosítják, hogy az ügyfelek észleljék ezeket az előzetes intézkedéseket ● Környezeti hatások Azok a hatások, amelyek a KSZK-teljesítmények rendelkezésre bocsátása követ- keztében a környezetet befolyásolják

A KSZK HÁROMSZINTŰ MINŐSÉGKRI- TÉRIUM-PIRAMISA (Példa: Komfort) __________________________________ n Ügyféllétesítmények és -berendezések használhatósága a megállóhelyeken járműveken n Helykínálat a járműveken megállóhelyeken n Utazási komfort a(z) utazás alatt induláskor/megálláskor külső körülmények esetében n Környezetet érintő feltételek időjárási feltételek védelem az időjárástól tisztaság barátságosság/megvilágítás zsúfoltság/túlterheltség zaj egyéb nem kívánt befolyás n Kiegészítő létesítmények/felszerelések wc/mosdó csomag és egyéb tárgyak kommunikáció üdítők bevásárlási lehetőségek szórakozás n Ergonómia mozgásszabadság berendezések formatervezése

TÉMAVÁZLAT n Bevezetés n Fogalommeghatározások n A közlekedési közszolgáltatási minőséghurok mint a szolgáltatás- minőségi rendszer alapja n A közlekedési közszolgáltatások minőségkritérium-rendszere n A SZOLGÁLTATÓ SZOLGÁLTATÁSI MINŐSÉGMENEDZSMENTJE n A közlekedési közszolgáltatási szerző- dések n Felhasznált irodalom

MINŐSÉGMENEDZSMENT LOGIKAI LÉPÉSEI _______________________________________ n A KSZK-szolgáltatások minőségével szembeni explicit és implicit ügyfélelvárások azonosítása n A jogi, politikai, pénzügyi és szakmai (és szabvány)előírások figyelembevétele n A meglévő minőségfokozatok és területek meg- határozása, ahol potenciális javítások lehetsége- sek n A célok kitűzése, amelyek magukban foglalják a mérhető minőségkritériumok meghatározását is n A teljesítmény mérése n Kiigazító intézkedések foganatosítása, azaz a teljesítmény javítása, vagy a célok módosítása n A nyújtott teljesítményeknek az ügyfelek általi megítélése n Megfelelő akciótervek előkészítése és kivitelezése

SZOLGÁLTATÁSMINŐSÉG-MÉRÉSI ELJÁRÁSOK _________________________________________ n az elégedettség-mérés: ügyfél- elégedettségi megkérdezés (Custo- mer Satisfaction Surveys = CSS), n a teljesítménymérés: az álcázott vásárlással történő értékelés (Mystery Shopping Surveys = MSS) és n a közvetlen teljesítménymérés (Direct Performance Measures = DPM).

PÉLDA A KÖZSZOLGÁLTATÓ SZE- MÉLYKÖZLEKEDÉSBEN ALKALMAZOTT TELJESÍTMÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG- MÉRÉSI INTÉZKEDÉSEKRE ____________________________________ KritériumElégedettségmérésTeljesítménymérés 6.3. Utazási komfort  CSS – Menet- viselkedés  CSS – Jármű- komfort és -tisz- taság  Tervezett teljesítmény  Elfogadott utazási komfort- normák  Teljesítmény mérése  DPM – Elfogadott normáknak megfelelő utazások %-a  DPM – Technikai követelményeknek megfelelő járművekben utazók %-a  Menetviselkedés mérése  MSS – Menetviselkedési normák

TÉMAVÁZLAT n Bevezetés n Fogalommeghatározások n A közlekedési közszolgáltatási minőséghurok mint a szolgáltatás- minőségi rendszer alapja n A közlekedési közszolgáltatások minőségkritérium-rendszere n A szolgáltató szolgáltatási minőségmenedzsmentje n A KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉSEK n Felhasznált irodalom

KSZK-MEGÁLLAPODÁS ALAPELEMEI ____________________ n A KSZK-rendszerben illetékes felek közös céljai n Ügyfélelvárások Vizsgálati módszerek megválasztása Vizsgálatok Vizsgálati eredmények átalakítása teljesítménykritériumokká Piaci kommunikáció (amennyiben szükséges) n Célok meghatározása Meglévő minőségfokozat meghatározása és a változtatási lehetőségek Jogi, politikai, pénzügyi és szakmai (és szabvány)kényszerek elemzése Döntés a célok számáról és a célul kitűzött minőségkritériumok kiválasztásáról Célok meghatározása: bemutatás, tűrések, nemmegfelelőségi határértékek Mérési módszerek, gyakoriság, kiértékelés és felülvizsgálatok megválasztása Célokra vonatkozó információk közzététele n Előállított/nyújtott minőség Illetékesség minden olyan kritérium teljesítése szempontjából, amely jelentős a szolgáltatás előállítása tekintetében Teljesítmények minden egyes kritérium tekintetében Teljesítménymérés Korrekciós intézkedések n Ügyfelek által észlelt minőség Kommunikáció az előállított minőségről és a lehetséges korrekciós intézkedésekről Mérési módszerek kiválasztása Észlelt minőség mérése

A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTA- TÁSOK MEGFELELŐSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSI KRITÉRIUMAI (69/1191/EU rend. mód. jav.) I. ________________________________________ n a fogyasztók számára előállított szolgáltatások összminősége és a különleges fogyasztóvédelmi tényezők a szolgáltatások hozzáférhetősége gyakoriság gyorsaság pontosság megbízhatóság a vonalhálózat terjedelme és kapacitása a rendelkezésre bocsátott utasinformációk

A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTA- TÁSOK MEGFELELŐSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSI KRITÉRIUMAI (69/1191/EU rend. mód. jav.) II. ________________________________________ n a hatóságok vagy az üzemeltetők által megállapított tarifaszint a használók különböző csoportjai tekintetében, és a tarifák átte- kinthetősége n a különféle közlekedési szolgáltatók (beleértve az információk, a menetigazolványok, a menetrendek és a fogyasztói jogok in- tegrációját) és az átszállási lehetőségek integrációja (beleértve azoknak a különféle üzemeltetőknek és szolgáltatóknak az integrációját, amelyek tekintetében a szomszédos hatóságok az illetékesek) n a hozzáférhetőség a mozgáskorlátozott személyek számára n a környezeti tényezők n a racionális energiahasználat n helyi, nemzeti és nemzetközi szabványok és előírások (a levegőszennyezések, a zaj és az üvegházhatás tekintetében) n a közúti, belvízi és vasúti járművek, infrastruktúra és a szol- gáltatások előállítására használt egyéb gazdasági javak spe- cifikációja és állapota, valamint az egyes gazdasági javak ja- vítására és felújítására vonatkozó megállapodások

A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTA- TÁSOK MEGFELELŐSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSI KRITÉRIUMAI (69/1191/EU rend. mód. jav.) III. ________________________________________ n a régiók kiegyensúlyozott fejlesztése (beleértve a helyi, regi- onális és a távolsági közlekedési rendszerek integrációját) n a kevéssé sűrűn lakott régiók lakosainak közlekedési igényei n a határrégiókban lakók közlekedési igényei (beleértve az in- formációk, a menetrendek, az utazási igazolványok és a szol- gáltatások határokon átnyúló integrációját) n a munkavállalók és az utasok biztonsága és egészsége n a személyzet szakképesítése, és az üzemeltetők által szerzett belső ki- és továbbképzés n az abban a tagállamban, régióban vagy településen érvényes fizetések és más foglalkoztatási és szociális feltételek, ahol a szolgáltatásokat előállítják (beleértve azokat a feltételeket, ame- lyek alkalmazását maga a hatóság írja elő) n a panaszok kezelésének és az utasok és a szolgáltatók közötti viták elintézésének a módja, valamint a szolgáltatási hiányos- ságok kiegyenlítése n a szolgáltatások előállítási költségei

FŐBB PÓTLÓLAGOS MINŐSÉGME- NEDZSMENT-INTÉZKEDÉSEK (PÉLDÁK) ____________________________________ n Önértékelés (különféle értékelési eljárások, beleértve az Európai Minőségdíjat megalapozó EFQM-modellt) n Folyamatos javítási programok bevezetése n Benchmarking (a „legjobb gyakorlatra” alapozó isme- ret- és tapasztalatcsere módszertana a célok kitűzé- sével megvalósított javítások elérése érdekében) n Szabványosítás és/vagy tanúsítás (intézkedések a minőségmenedzsment és a szervizfunkciók javítá- sára) n Minőségpartnerség (a hatóságok és az üzemeltetők együttműködése a szolgáltatások előállítása terén az összhang, és ennek következményeként a szervizmi- nőség javítása érdekében) n Szervizgaranciák/Ügyfélcharták/Szolgáltatási nyilat- kozatok (a szolgáltatók – hatóságok, üzemeltetők – ügyfelek egymással szembeni kötelezettségei)

A KÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI VÁLLALAT/ ÜGYFÉL MINŐSÉGHUROKHOZ KAPCSOLT TELJE- SÍTMÉNY-MINŐSÉG NYILATKOZATOK/CHARTÁK Szándék- nyilatkozat Együttműködési nyilatkozat Elkötelezettségi nyilatkozat Eszköz- nyilatkozat Nyilatkozatok/charták Marketing/Elvárt szolgáltatásminőség Tervezési/Tervezett szolgáltatásminőség Termelési/Nyújtott szolgáltatásminőség Használati/Érzékelt szolgáltatásminőség

KÖZSZOLGÁLTATÓ KÖZLEKEDÉSI VÁLLA- LATOK UTASCHARTÁI/KÖZÖNSÉGNYILAT- KOZATAI ÉS TARTALMUK n Szándéknyilatkozat u Általános értékek és elvek n Elkötelezettségi nyilatkozat u Formális kötelezettségek a szándéknyilatkozatban meghatározott értékek és elvek konkrét formájának megállapítására n Eszköznyilatkozat u Kötelezettségek teljesítéséhez alkalmazott eszközök n Együttműködési nyilatkozat u Jogok és kötelességek

Köszönöm a figyelmüket!