Hargitainé Várhegyi Teréz március 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Virtuális számlák, virtuális fizetés
Advertisements

Bankszámla és bankkártya
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Elektronikus ügyintézés
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
HOGYAN CSÖKKENTHETŐ A FORGALOMBA KERÜLŐ KÉSZPÉNZ MENNYISÉGE? IIR Cash Management konferencia október 1. Homa Péter, Bankkártya.hu.
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Bankkártya piac az EU-ban
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Magyarország pénzforgalmi térképe
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Szöveg Bankközi jutalék számítása: elmélet és gyakorlat Martinovic Boris Gazdasági Versenyhivatal április 20.
Elektronikus számlabemutatás és fizetés
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
Internetes bankok piacformáló hatása
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
TDM Szakmai Nap november 21.
A magyar háztartások fizetési szokásai
Kováts Surd, Martinovic Boris
Pénzforgalom – Magyarország 2020
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
A magyarországi bankkártya üzletág elemzése
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
A SuperShop kártya sikere – mitől jó egy jó kártya? Nemcsics Róbert
Fizetés érintés nélkül
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
A fizetés, mint életstílus Kontaktus nélküli fizetés a mindennapokban Zsámboki Gábor, vezérigazgató Állami Nyomda Nyrt.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
K&H trambulin tapasztalatok
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Jelentés a fizetési rendszerről
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A lakossági követelések jogi úton történő kezelése Felfalusi Péter II. Lakossági és Vállalati Követeléskezelési konferencia.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Napilapok Magyarországon 2014-ben  Kitekintés  Értékek  Olvasók  Reklámpiac  Új üzleti modell.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
A készpénz és más eszközök használata
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
GO! Store Europe LTD. -MAGYARORSZÁG-
A bankok.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Lehetséges együttműködési területek az internetes bankkártya elfogadás területén.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
© , Hedz Magyarország Kft. Az elektronikus díjbeszedés perspektívái Győztesek felősége - Tájkép csata után Számlakibocsátok és bankok egy asztal.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
E-pénz hol vagy? Bartha Lajos MNB, Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás IV. E-Money Symposium Budapest, november 3.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
Intelligens Készpénzmentes Fizetési Megoldások
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Elektronikus ügyintézés
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Előadás másolata:

Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6. A bankkártya jövője Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6.

Honnan hová (1) Mo.-i Kártyapiac 2008 óta gyakorlatilag 9 millió db környékén stagnál a magyar kártyapiac, ezen belül a hitelkártyák száma és aránya folyamatos csökkenést mutat. A korábbi évek dinamikus bővülési ütemének lefékeződését okozhatja a betéti kártyapiac telítettsége valamint a hitelkártyával szemben preferált olcsóbb hitelfajták (pl: személyi kölcsön) előretörése is. A kibocsátott kártyák száma 2013 június végén 8,98 millió darabot tett ki, ami 77 ezer darabos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A kártyákon belül a hitelkártyák száma 1,28 millió db, a betéti kártyák száma 7,7 millió db volt. A hitelkártyák részaránya 14,3%-ot tett ki, mely az előző évekhez hasonlóan 50 bázispontos részarány csökkenés. A piacon forgalomban lévő contactless kártyák aránya megközelítette a 15%-ot. Az érintésmentes fizetésre képes kártyák további növekedése várható az idén.

Honnan hová (2) Terminálok A kártyaelfogadás elmúlt 6 évét az imprinterek fokozatos térvesztése, valamint az ATM hálózat lassú növekedése (évi 3,5%), valamint a kereskedelmi POS terminálok dinamikus bővülése jellemezte. Az elektronikus kártyaelfogadás lefedettségének növekedése mellett szolgáltatásbővülés is jellemzi a piacot. Az ATM terminálok funkcióbővülése folyamatos. Ma már a készpénzfelvételen kívül számos lehetőség áll a kártyabirtokos rendelkezésére, mint például: mobiltelefon számla értékének befizetése, közüzemi számlák értékének befizetése, Szerencsejáték Rt. egyes játékaira való fogadás, Garancia Biztosító termékeinek vásárlása. 2013 I. félévében üzemelő mintegy 86 ezer POS terminál 28%-a NFC képes készülék volt.

Honnan hová (3) Mo.-i Kártyapiac A kártyaelfogadás forgalmát tekintve a vásárlások terén töretlen a növekedési dinamika, a készpénzfelvételek esetében pedig a gazdasági válság éveiben (2009, 2010) volt egy visszaesés, megtorpanás, azt követően újra növekedésnek indult a forgalom . 2013 I. félév és 2012 I. félév között a készpénzfelvételi forgalom 3,06 billió Ft-ról 2,74 billió Ft-ra csökkent, mely 10,5%-os visszaesés. A csökkenés a magyarországi kártyák forgalmában következett be, amely mögött a tranzakciós illeték bevezetése miatt díjemelkedések állhatnak. A tranzakciószám 2007-ben még azonos szinten állt, ezt követően a vásárlási tranzakciók száma több, mint duplájára növekedett (62 millióról 143 millió db-ra). A vásárlások esetén az átlagos tranzakcióérték a tavalyi 7,3 ezer Ft-ról 7,15 ezer Ft-ra csökkent (-2%), melyben szerepe lehet a contactless kártyák terjedésének, mely az alacsonyabb összegű tranzakciók terjedését segítheti elő.

Honnan hová (4) Mo.-i Kártyapiac A magyarországi internetes vásárlások száma az elmúlt 6 évben több mint 13-szorosára, értéke pedig több, mint 9-szeresére emelkedett. 2007-ben az internetes vásárlások értékének még közel felét külföldi kártyával bonyolították, mára ez az arány mindössze 7%-ot tesz ki. Az interneten bonyolított fizetési tranzakciók részaránya a teljes vásárláson belül 2007 I. felében még csak 0,7% volt, ami 2013 I. felére 3,5%-ra emelkedett. Ez arány a forgalom értékét tekintve 1%-ról 4,6%-ra növekedett. Az interneten történt vásárlások átlagos tranzakcióösszege 9.400 Ft volt 2013 I. felében, ami 30%-al magasabb a vásárlásokra jellemző átlagos tranzakcióösszegnél.

Hazai szabályozói környezet alakulása, az utóbbi néhány év meghatározó törvénykezése Jutalék 2009. január 1-től kereskedői jutalék plafon, 2010-ben visszavonásra került THM 2010. január 1-től Hitelkártya THM plafon, új díjtípus bevezetés tilalma 2012 őszétől tranzakciós illeték 2 lépcsőben 0.3 % vásárlásra (max. 6.000 Ft) 0,6 % készpénzfelvételre (maximum plafon nélkül) TRILL ICFee 2014. január 1-tól interchange szabályozás Betéti kártyák: 0,2 %, hitelkártyák: 0,3 % ATM 2014. február 1-től 2 ingyenes ATM felvét

A szabályozás hatásai (1) Tranzakciós illeték Részleges kompenzálási lehetőségek, amennyiben az üzletszabályzatok egyáltalán lehetővé tették Általában nem teljes körű, vásárlási tranzakciók esetén a Bank vállalja Bankot érő hatás A Banki költségek a vásárlási tranzakciókon nőnek Ügyfél reakció Ügyfél számára drágább készpénzt felvenni, olcsóbb a vásárlásait bankkártyával fizetni

A szabályozás hatásai (2) Díjmentes kp. felvét Díjmentes készpénzfelvétel Havonta 2 alkalommal 150 000 Ft erejéig Bankot érő hatás ATM hálózat fenntartási költségeinek megtérülése kérdéses Ügyfél reakció Ügyfél számára olcsóbb készpénzt felvenni, mint pl. átutalni

A szabályozás hatásai (3) ICFee Interchange plafon Betéti kártyákra 0,2 % Hitelkártyákra 0,3 % Bankot érő hatás Banki kibocsátó bevételek csökkennek – innovációs beruházások szűkülése Elfogadói bevételek csökkennek – POS infrastruktúra beruházásainak csökkenése Ügyfél reakció Elfogadók számára költségmegtakarítás – de Magyarországon a hálózat kiépítést és üzemeltetést a bankok finanszírozzák döntően

Piaci és technológiai környezet 1. Egyre nagyobb harc az ügyfelekért 2. A virtuális világ jelentősége nő 3. Mobil generáció térnyerése

Merre tovább (1) A nem banki szolgáltatók prepaid termékeinek erősödése

Merre tovább (2) Eltérő fejlettség, üzleti modell és technológia mellett valamennyi megoldás a mobil irányába mutat. Proximity Remote E-commerce

Most a legújabb technológiákat terjesztjük – de komoly edukáció nélkül Mi tartja életben a kártyát még nagyon sokáig? 1. Minden újdonság kártya alapú 2. Most a legújabb technológiákat terjesztjük – de komoly edukáció nélkül 3. Könnyű érthetőség, kezelhetőség – vajon az e-pénz teljesíti-e ezeket a kritériumokat 4. A világ különféle irányokba fejlődik – de fizetni mindenhol kell

Köszönöm a figyelmüket!