A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

Bemutatkozik a teljes AB-QM sorozat
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Honlap: www. geowatt.hu; Készítette: Fodor Zoltán mg.gépészm.,épületgépészmérnök.
FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM energetikai, rekonstrukciója megújuló energiaforrások felhasználásával 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
XI. MRTT vándorgyűlés Pálné Schreiner Judit Kaposvár, 2013.november A Szigetvári Gyógyfürdő ma és holnap.
K ÖZÖSSÉGEK FENNTARTHATÓ ENERGIAPOLITIKAI ESZKÖZEINEK FEJLESZTÉSE JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Termálvizes fürdő bővítése
Levegő-víz hőszivattyú
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Tesco a zöld Magyarországért Műszaki megoldások a fenntartható fejlődés szolgálatában Szentendre Dézsi Ferenc műszaki és fenntartási igazgató.
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
A magas hőmérsékletű fűtési rendszerek üzemeltetése hőszivattyúval
A keszthelyi kistérség településeinek épületenergetikai fejlesztései A „REBE” Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság.
A fürdőkben megvalósítható energetikai fejlesztési lehetőségek
A Hozzáadott érték és jövőbeli esélyek a hőszivattyúk gyártása során
INVERETERES TECHNOLÓGIÁVAL
Hoval nap május 19.- Budapest
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Előadó: Fodor Zoltán MÉGSZ Geotermikus Hőszivattyús Tagozat Elnöke
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS HŐSZIVATTYÚKKAL
Hőszivattyús rendszerek
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. El ő adó: Fodor Zoltán gépészmérnök,épületgépész mérnök (fejleszt ő mérnök) A MÉGSZ geotermikus h ő.
Épületszerkezet-temperálás
Geotermikus energia és földhő hasznosítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Levegő-levegő hőszivattyú
Folyadékhűtők, Fan - Coilok
Gőz körfolyamatok.
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
szakmérnök hallgatók számára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Geotermikus energia és földhő hasznosítás.
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Hulladékhő hasznosítása a Motorfejlesztő Központ vizsgálópadjainál.
Köszöntés, bemutatkozás, cím ismertetés, konzulensek
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS "NORDIC®” HŐSZIVATTYÚKKAL
Honlap: www. geowatt.hu;
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
A FÖLDHŐS HŐSZIVATTYÚK ALKALMAZÁSI TAPASZTALATAI
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Óvjuk meg a természetben kialakult egyensúlyt !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Energetikai gazdaságtan
Türje Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretén belül a „Türje Községben az egészségügyi alapellátás.
Gőz körfolyamatok.
Hőszivattyú.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
Mitől innovatív egy vállalkozás?
MODERN ÉPÜLETEK GÉPÉSZETE 10 PERCBEN
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
Hőszivattyúzás helyzete 2016
Gőz körfolyamatok.
GEOWATT KFT. A Vaporline  hőszivattyúk fejlesztője és gyártója

Lakóépületek hőszivattyús rendszerei
Innováció és gyakorlat
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Előadás másolata:

A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai Honlap: www. geowatt.hu; email: geowatt@geowatt.hu Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

A Magyar hőszivattyú fejlesztés ! A fejlesztett hőszivattyú család, „Copeland” EVI (gőzbefecskendezéses )kompresszorokkal szerelt(fűtő/hűtő), folyadék-víz rendszerű./alap kivitel/ A fejlesztés egy az eddigieknél magasabb fűtővíz hőfokszint elérését tette lehetővé magas évi átlagos COP (SCOP; SPF) érték elérése mellett. A fejlesztett hőszivattyúkkal radiátorok is üzemeltethetők 63/57 0C-os hőfoklépcsővel. Az így elérhető SPF vertikális zárt szondás hőnyerés mellett,kompenzált felhasználásnál 4,1-4,3 ! (primer szivattyúval)

A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú hőszivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata. A gőbefecskendezéses COPELAND EVI kompresszorokhoz cégünk egy reverzibilis (fűtő-aktív hűtő-HMV) körfolyamatot dolgozott ki. Az alkalmazott körfolyamat, a beépített hűtőköri szabályzással, és egyéb beépített hűtőköri elemekkel sikerült magas szintre emelni a pillanatnyi COP értékeket ,stabilizálni a kimenő fűtési teljesítményt az egyes hőfokszinteken, s ezzel minden eddiginél magasabb SPF(Seasonal Power Factor) elérése lehetséges „Vaporline” hőszivattyúinkkal.

A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú hőszivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata. Kétkompresszoros GBI/GWI(66-96)-HACW hőszivattyúk EVI körfolyamat Teljesítmény szabályozott kivitel Magas fűtési hőmérsékleten is nagy hatékonyság Elektronikus expanziós szelep Beépített külső hőmérséklet függő szabályzás és monitoring

A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek A Vaporline  hőszivattyúkban A desuperheater (a leghatékonyabb HMV előállítás) Ez a „cső a csőben”hőcserélő a körfolyamat túlhevítési hőjét használja HMV(használati melegvíz) termelésre. (lásd: T-S diagram 1-2-3. pont) Előnyei: Magas (600C) HMV hőfokszint COP érték romlás nélkül. Hűtési üzemmódban ingyen HMV előállítás.(az épületből elvont hő 15%-ból HMV-t állít elő.

A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek a Vaporline hőszivattyúkban Az EEV szelep (3.ábra) - Alkalmazása önmagában 10-30%-al növeli az elérhető SPF (szezonális teljesítmény faktor) értéket. A túlhevítés a körfolyamat „szükséges rossz” része. A stabilan lehető legkisebb értéken tartott túlhevítés így javítja a hőszivattyú SPF értékét. A Vaporline hőszivattyúknál a túlhevítés a lehető legalacsonyabb értéken / 30C/ működik. Ezt a lehető legalacsonyabb túlhevítést az ExV  szelep  és az alkalmazott elpárologtató precízen tervezett összhangja valósítja meg. Jelentősége: Minden hőfokszinten stabilizálja a kimenő fűtési teljesítményt,így javítja az SCOP(SPF) értéket!

Az EEV szelepek A stabil és alacsony értékű túlhevítés maximalizálja és stabilizálja a kimenő fűtési teljesítményt. Az ábrán összehasonlítás látható a hagyományos TEV (termosztatikus expanziós szelepek),valamint az ExV szelepek működésében. Látható, hogy a TEV szelepek szabályozása állandóan, tág határok között változik. A változással egyenes arányban változik az elpárologtató által felvett hőmennyiség. Ez az ingadozás az,amely erősen lerontja a TEV szelepekkel szerelt hőszivattyúk SPF értékét!   Az ExV szelepek szabályozása a kezdeti nagy belengés után állandó, és kis értékű.

A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek a Vaporline hőszivattyúkban A hűtőközegtartály (receiver) Egyszerű szerkezet,de nagyon fontos szerepe van a hőszivattyús rendszerekben. Modulálja a hűtőközeg mennyiségét a körfolyamatban. Kompenzálja a szükséges hűtőközeg mennyiség különbséget a hűtési és fűtési üzemmód között, az összes, illetve egy adott működési tartományban. Segíti a nagyobb rendszer teljesítmény elérését magasabb elpárolgási hőfokszinteken, részterheléseknél. A hőszivattyúkban a folyamatosan változó külső paraméterek 50%-nál is nagyobb hűtőközeg töltetvándorlást eredményeznek. Ennek SCOP(SPF) érték csökkentő hatását csak hűtőközeg tartályos körfolyamattal lehet kiküszöbölni. Ennek ellenére az EU-ban forgalomban lévő hőszivattyúk körfolyamata nem tartalmazza a hűtőközeg tartályt! A Vaporline hőszivattyúk mindegyike hűtőközeg tartállyal van ellátva,amely a hatékonyság lényeges eleme!

A Vaporline hőszivattyúk szabályozása Az alkalmazott szabályzó mikroprocesszoros ” CAREL PCO3” szabályzó ,amely a szabályzási és védelmi feladatokon kívül számos működési paraméter, hibaüzenetek kijelzésére, eltárolására, valamint a készülékek távolsági elérésére(opció) alkalmas. A berendezés feladata: A téli időszakban fűtési üzemmód szabályozása és kontrollja. A nyári időszakban a hűtés üzemmód szabályozása és kontrollja. Távolsági ill. hálózati elérés biztosítása (opció). HMV előállítása szabályozása és kontrollja egész évben. Az elektronikus expanziós szelep / ExV/ kontrollja.

A kifejlesztett „Vaporline” hőszivattyú típusok GBI(09-96)-HACW /alapkészülékek/ --Multifunkciós hőszivattyú (fűtés-aktív hűtés HMV termelés). 10-100 kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás desuperheaterrel. HMV kapacitás a fűtési teljesítmény 15%-ban. GBI(09-96)-HDW /két kondenzátoros hőszivattyú/ Multifunkciós hőszivattyú (fűtés- direkt HMV termelés). 10-100 kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás kondenzátorral. Csak HMV-re is képes működni teljes kapacitással. Max. HMV hőmérséklet 600C. GBI(09-96)-H Csak fűtő hőszivattyú 10-100 kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. /opc.:passzív hűtés/ GBI(09-96)-HW Fűtő és HMV termelő hőszivattyú 10-100 kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. HMV előállítás desuperheaterrel /opc.:passzív hűtés/

A kifejlesztett „Vaporline ” hőszivattyú típusok GBI(09-96)-HACDW /két kondenzátoros 4 funkciós hőszivattyú/ Multifunkciós hőszivattyú - fejlesztés és szabadalmaztatás alatt! A Vaporline hőszivattyúk mindegyike EVI (gőzbefecskendezéses) körfolyamattal szerelt, jelenleg a leghatékonyabb ,legmagasabb SPF értéket biztosító készülék család magas fűtési hőfokszinten is! Magyar fejlesztés, Magyar Termék Nagydíjas, hőszivattyú család!

Multifunkciós készülékek       Ezzel a megoldással egy rossz kihasználtságú, külön hőszivattyús készülék kiváltása lehetséges. A HMV előállítás tulajdonsága,hogy az egyidejűségek miatt viszonylag nagy teljesítmény igények keletkeznek. Abban az esetben azonban,ha a „Vaporline” kétkondenzátoros (HDW) készüléket alkalmazunk az épület fűtésére és HMV ellátására, akkor 1/3-al javítjuk a fűtő hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást ,vagy egy rossz hatákonyságú rendszert. Két kondenzátoros készülékek. GBI(x)-HDW típusok Példaként említhetnék egy szállodát-ahol alacsony hőmérsékletű fűtésre vannak beépítve hőszivattyúk  külső léghőmérséklet szabályozással. Az előkészítő konyha miatt 600C-os HMV-re van szükség. Egy ilyen estben külső hőcserélő alkalmazásakor csak 30-400C közötti hőmérsékletű HMV-t lehetne előállítani. A megoldás ilyenkor az ,hogy külön hőszivattyút célszerű beállítani a lehető legmagasabb kondenzációs hőfokszintre HMV előállítására. A kihasználtsága ennek a hőszivattyúnak 1/3-a a fűtési hőszivattyúk kihasználtságának!

A Vaporline  hőszivattyúk alkalmazhatósága Hőnyerési lehetőségek: földhő (szonda,kollektor,földhőkosár),víz, hulladékhő Alkalmas: alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek -fal,padló,mennyezet- működtetésére.minden eddiginél magasabb SPF értéken, zárt szondás,valamint nyitott kutas hőnyerési móddal: (SPF=4,5-5,0) A speciális fejlesztés következtében alkalmas meglévő radiátoros rendszerek működtetésére,magas SPF értéken zárt szondás,valamint nyitott kutas hőnyerési móddal (SPF=3,8-4,5) Hulladékhő hasznosítás A GWI típusú készülékeink kifejezetten alkalmasak magasabb hőmérsékletű hulladékhő (termálvíz) hasznosítására . Az EVI kompresszorok magas elpárolgási hőmérséklete (170C)igen magas COP értékű hasznosítást tesz lehetővé,magas kondenzációs hőfokszinten.

A Vaporline  hőszivattyúk előnyei a forgalomban lévő hőszivattyúkhoz képest. Lényegesen magasabb SCOP (SPF) érték, s így alacsony üzemköltség az EVI körfolyamatnak és a beépített hatékonyság növelő elemeknek köszönhetően. Lényegesen magasabb CO2 megtakarítás az üzemeltetés során Magas hőmérsékletű fűtési rendszerek is hatékonyan üzemeltethetők. A Vaporline hőszivattyúk alkalmasak viszonylag magas hőmérsékletű termálvizek magas COP értékű hasznosítására. A Vaporline hőszivattyúk multifunkciós kivitelűek is lehetnek,s ezzel a kihasználtságuk ,alkalmazhatóságuk javul. (Fűtés-aktív hűtés-HMV)

A fajlagos költségek alakulása LCOE(levelized cost of energy) értékek 15kW zárt szondás, fűtés-hmV funkció 15kW zárt szondás fűtés-hűtés-HMV

A fajlagos költségek alakulása Kondenzációs gázkazán fűtő-hmv funk. Kondenzációs gázkazán+splt klíma 21,01 Ft/kWh≤22,26Ft/kWh (rács paritás) 18,34Ft/kWh ≤23,67Ft/kWh

A fajlagos költségek alakulása

A fajlagos költségek alakulása

Uszodai alkalmazás,különböző fűtési hőfokszinteken 16. Nagykőrös.2010.dec-2011.márc. Új uszoda komplett hőszivattyús energiatakarékos rendszere.         Elfolyó 360C-os  termálvíz hulladékhő hasznosítás.  A hőszivattyúk elpárologtató oldali bemenő vízhőmérséklete 170C. Vaporline GBI33-HW      1 db  medence vízhőntartás,medence felfűtés                                            (170C/320C)     46kW Vaporline GBI33-HDW    1 db használati melegvíz termelés,medence felfűtés                                        (170C/500C)  52 kW Vaporline GBI24-HW      1 db medence tér padló fűtése,medence víz felfűtés                                        (170C/450C)  32,8kW Vaporline GBI18-HW     1 db légtechnikai kalorifer fűtése,medence felfűtés                                         (170C/620C)  26,3 kW NORDIC PC-75               1 db  medence kondícionáló hőszivattyú Tervező: GEOWATT kFT. (Kmotricza Igor, Fodor Zoltán) Kivitelező: NELKE Kft.

Magas fűtési hőmérsékletű alkalmazás Napközi otthon Pitvaros Meglévő épület,radiátoros fűtés. Az épület számított hővesztesége:31kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI33-HDW 1db Új típusú kétkondenzátoros készülék, a nagy HMV teljesítmény kielégítésére. Fűtési teljesítménye: 35,8kW (B40C/W630C) Fűtési COP:4,5 (B0/W350C);2,8 (B4/W630C)  A tervezett SPF= 4,2 Tervező,kivitelező: Vaporline Kft. (Kis József,Szomax Kft.)  

Intéményi hőszivattyús rendszer 14.Szentlőrinc.2010.dec-febr. Új egészségügyi centrum hőszivattyús rendszere Az épület számított hővesztesége:29kW Az épület számított hőterhelése: 45kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI24-HACW 2db Fűtési teljesítménye: 25kW (B40C/W400C) Fűtési COP: 4,4 (B0/W350C) Aktív hűtési teljesítménye:22,7 kW (W7B250C)   A hűtési COP(EER):5,5 (W7/B250C) Tervező: Geowatt Kft.(Kis József,Fodor Zoltán) Kivitelező: Geolight Kft. 

Intézményi alacsony hőm.rendszer Bölcsőde, Sátoraljaújhely „Vaporline” GBI33-HACW hőszivattyú

Autószalon fűtő-aktív hűtő rendszere Fóti autószalon Vaporline GBI96-HACW hőszivattyú Tervező,kivitelező: GEOWATT Ltd. (Kis József, Fodor Zoltán)

Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. Az Általános Iskola: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Ltd. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Co.

Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. Felsőtagozatos Általános Iskola és Óvoda: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus,valamint GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. A Polgármesteri Hivatal: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

Ivóvíz hőjének hőszivattyús hasznosítása A zalai vízmű. A Zalai Vízmű iroda és üzemépületének fűtése ,valamint használati melegvíz ellátása a 12-140C-os ivóvízből, hőszivattyúval kivett hőmennyiséggel. A fűtési teljesítmény igény 80 kW., amelyet 1 db Vaporline GBI33-HDW ,valamint 1 db GBI33-HW hőszivattyú biztosít. A belső hőleadó rendszer magas hőmérsékletű , max. 62/570C –on működik. Áttervezést végezte: Geowatt Kft. Kivitelező: Kozma Kft.

Referenciák Esztergom, üzemcsarnok 150 kW-os zárt szondás hőszivattyús rendszer

A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át. MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Cégünk terméke. a "Vaporline" hőszivattyú család, a 2012.évben elnyerte a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ KITÜNTETŐ CÍMET  A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.

MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj fővédnöke beszédében kiemelte: a magyar gazdaság a nemzetközi piacon csak akkor lehet sikeres, versenyképes, ha magas hozzáadott értékű termékeket, valamint szolgáltatásokat állít elő és exportál. A Magyar Termék Nagydíj esetében a pályázat célja az idén is az volt, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat, elősegítse a minőségtudatos szemléletet, valamint emelje a fogyasztóvédelem színvonalát.  A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és ezzel együtt a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy egyéves díjmentes használatát.