Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. El ő adó: Fodor Zoltán gépészmérnök,épületgépész mérnök (fejleszt ő mérnök) A MÉGSZ geotermikus h ő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. El ő adó: Fodor Zoltán gépészmérnök,épületgépész mérnök (fejleszt ő mérnök) A MÉGSZ geotermikus h ő."— Előadás másolata:

1 Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. El ő adó: Fodor Zoltán gépészmérnök,épületgépész mérnök (fejleszt ő mérnök) A MÉGSZ geotermikus h ő szivattyús tagozat elnöke

2  Nap, szél, és vízenergia, biomassza, geotermikus energia =„termálvíz”, " A termálvizeket és általában véve a geotermikus energiát általában a megújuló energiaforrások körébe sorolják, de ez a gyakorlatban csak a földhőre igaz, ami kimeríthetetlennek tekinthető.” A hévíz korlátos erőforrás! Visszasajtolással megújulónak tekinthető. Nagy kezdeti beruházási igény, 10 év feletti megtérülés. -Folyamatos, költséges karbantartási igény -A visszasajtolásra és a kinyerésre fordított energia jelentős  A fentiek ellenére a megújuló energia hasznosításánál hazánkban a legtöbb esetben még szakmai berkekben sem említik az elfolyó termálvizek (hulladékhő) és a földhő hasznosításának lehetőségét hőszivattyúkkal!  Miért? - A földhő kinyeréséhez elektromos energiára van szükség, s a tévhit,hogy a kinyerés az elektromos energia előállítás és szállítás hatásfokával számítva nem gazdaságos! - A magas hatékonyságú (magas SPF) földhő hasznosítás technikai lehetősége, megítélése azonban adott,csak jól kell kiaknázni a rendelkezésre álló technikai és technológiai lehetőségeket.  Nap, szél, és vízenergia, biomassza, geotermikus energia =„termálvíz”, " A termálvizeket és általában véve a geotermikus energiát általában a megújuló energiaforrások körébe sorolják, de ez a gyakorlatban csak a földhőre igaz, ami kimeríthetetlennek tekinthető.” A hévíz korlátos erőforrás! Visszasajtolással megújulónak tekinthető. Nagy kezdeti beruházási igény, 10 év feletti megtérülés. -Folyamatos, költséges karbantartási igény -A visszasajtolásra és a kinyerésre fordított energia jelentős  A fentiek ellenére a megújuló energia hasznosításánál hazánkban a legtöbb esetben még szakmai berkekben sem említik az elfolyó termálvizek (hulladékhő) és a földhő hasznosításának lehetőségét hőszivattyúkkal!  Miért? - A földhő kinyeréséhez elektromos energiára van szükség, s a tévhit,hogy a kinyerés az elektromos energia előállítás és szállítás hatásfokával számítva nem gazdaságos! - A magas hatékonyságú (magas SPF) földhő hasznosítás technikai lehetősége, megítélése azonban adott,csak jól kell kiaknázni a rendelkezésre álló technikai és technológiai lehetőségeket.

3 A termálvíz hasznosítása A termálenergia hasznosítása hőszivattyúkkal. Elfolyó termálvíz (termálfürdők hulladékhője) -visszasajtolása nem lehetséges, -20-30 0 C-os hőfokszinten engedik hűtőtavakba és élővizekbe. ( károsítja az ökoszisztémát,felborítja az élővizek hőegyensúlyát ) Hőszivattyús hasznosítással a környezet hőterhelése megszüntethető( 5-10 0 C-on lehet elengedni a termálvizet) A kinyert hőenergiával magas hőmérsékletű (radiátoros)fűtési rendszerek, magas -SPF =4-5 –értékű kiváltása lehetséges! A Ez min.50% primer energia és jelentős CO 2 megtakarítást eredményez! A gyakorlat azonban a legtöbb esetben az,hogy az elhasznált 20-30 0 C hőmérsékletű termálvizet elfolyatják, s emellett a medencék hőntartását, a fűtési szellőzési és HMV igények kielégítését is földgáz elégetésével biztosítják!

4 A termálvíz hasznosítása Nagyk ő rösön. – GBI18 17/55-62 °C (víz-víz) hőfokszinten: SPF = 4,1 (légkezelő kalorifer fűtés) – GBI24 17/40-45 °C (víz-víz) hőfokszinten: SPF = 5,3 (medencetér fűtés) – GBI33 17/44 °C (víz-víz) hőfokszinten: SPF = 5,0 (uszoda hőntartás ) – GBI33 17/50 °C (víz-víz) hőfokszinten: SPF = 4,3 (HMV előállítás) Jelen esetben azonban a megvalósuló SPF értékeknél erőteljesebben befolyásolja a rendszer energiafogyasztását az a tény, hogy a hőszivattyús rendszerrel csak egy 144 kW-os fűtőteljesítményű rendszert kell üzemeltetni és nem egy 274 kW teljesítményigényűt. A legnagyobb különbség a légtechnikai kalorifer fűtésére beépített teljesítmények között mutatkozik. Jól megtervezett rendszer, 70- 80% primer energia megtakarítás!

5 A földh ő hasznosítása h ő szivattyúval Nyitott kutas rendszer: Alkalmazhatósága korlátozott.A feltételek megléte esetén SPF=3,5-5,0 közötti érték is elérhető. Zárt földhő szondás rendszer: Mindenhol alkalmazható. Megfelelő méretezéssel SPF=3,5-4,7 közötti érték is elérhető. Megjegyzés: Pitvaroson radiátoros rendszer üzemeltetésekor SPF=4,17 érték elérése volt lehetséges „Vaporline  hőszivattyúkkal.

6 A földh ő és hulladékh ő mint megújuló energia? A 2008. év végén kiadott EU irányelv,az ún. RES (megújuló energia) direktíva VII. melléklete,b) része szerint: E RES = Q hasznos × (1 – 1/SPF) Q hasznos a hőszivattyúból származó teljes becsült hasznos hőenergia csak az SPF > 1,15 (1/η) hőszivattyúk vehetők figyelembe. (SPF= Seasonal Power Factor) A villamosenergia-rendszer átlagos hatásfoka, amivel az EU-ban a hőszivattyúknál számolni lehet:η = 40% A fenti képlet számértékekkel behelyettesítve: Az EU-s országok esetében az átlagos SPF min = > 2,875

7 A földh ő h ő szivattyúzással szembeni hazai elvárások Hazánkban a hőszivattyúzás energetikai megítélése,az előzőekben említett az EU átlagnál lényegesen rosszabb elektromos energia előállítás hatásfoka alapján történik, s így az elvárt minimális SPF követelmény : Az elérhető SPF min =3,0 (SPF opt =3,65) –a hőszivattyúra vonatkoztatva Egyéb technikai követelmények: Magas fűtési hőmérséklet: 60-65 0 C előremenőt képes legyen huzamosan letiltás és meghibásodás nélkül produkálni. (meglévő intézményi,üzemi, lakó és panel épületek átalakítása) Legyen alkalmas viszonylag magas hőmérsékletű (20 0 C-30 0 C) hulladékhő magas SPF értékű és magas fűtési hőmérsékletű hasznosítására. (Hazánkban az elfolyó,hasznosítatlan termálvíz nagy mennyisége ezt mindenképp indokolttá teszi.)

8 Az Eu-ban forgalomban lév ő h ő szivattyúk jellemz ő i Az EU-ban forgalmazott hőszivattyúk 90-95%-nak a valós körfolyamata összesen 4 elemet tartalmaz: 1.Elpárologtató 2.Kompresszor 3.Kondenzátor 4.Expanziós szelep A roppant egyszerű,háztartási hűtőgépekre jellemző,többnyire csak fűtő körfolyamattal,alacsony hőmérsékletű,max.40-45 0 C –os fűtési rendszereket sem lehet a mi hőmérsékleti viszonyaink között SPF=3,2-3,6 –nál nagyobb hatékonysággal üzemeltetni.,annak ellenére,hogy a gyári bevizsgálási adatok,COP értékek a 0/35 0 C hőfokszinten kiválóak! A hőszivattyúk magas fűtési hőmérsékleten magas SPF értékkel nem tudnak üzemelni.

9 A magyarországi Vaporline  h ő szivattyúk fejlesztési céljai mind magasabb SPF érték elérése Magas fűtési hőmérséklet Széles hőfok tartományú működés Zajhatás csökkentése Magas hőmérsékletű HMV Aktív hűtő üzemmód A fentiek érdekében: Speciális EVI reverzibilis körfolyamat kidolgozása (magas COP)

10 A VAPORLINE  h ő szivattyúk valós reverzibilis „ElVI „körfolyamata. A gőzbefecskendezéses (EVI) kompresszorokhoz a Geowatt Kft. egy mintaoltalommal ellátott multifunkciós (fűtő- aktív hűtő-HMV termelő) körfolyamatot dolgozott ki. E körfolyamatot valósítottuk meg a hőszivattyúinkban. Az alkalmazott körfolyamattal,a nagy kapacitású elpárologtatókkal és kondenzátorokkal,a beépített hűtőköri szabályzással és egyéb beépített hűtőköri elemekkel sikerült magas szintre emelni a pillanatnyi COP értékeket,stabilizálni a kimenő fűtési teljesítményt az egyes hőfokszinteken, s ezzel minden eddiginél magasabb SPF(Seasonal Power Factor) elérése lehetséges a „Vaporline” hőszivattyúkkal, s emellett minden egyéb fejlesztési cél megvalósult.

11 A VAPORLINE  h ő szivattyú család fejlesztésének eredménye A Vaporline  hőszivattyúk jelentős hatékonyság (SPF)növekedése magas fűtési hőfokszinteken is,alapvetően megváltoztatta a hőszivattyúk alkalmazhatóságát és remélhetőleg megváltoztatja a hőszivattyús földhő és hulladékhő hasznosítás energetikai megítélését ! A multifunkciós kivitel (fűtés-aktív/passzív hűtés-HMV előállítás) komfort növekedést és a legtöbb esetben beruházási költség csökkenést eredményez. A leghatékonyabb módon 60 0 C-os HMV előállítás lehetséges 20-30 0 C-fok hőmérsékletű termálvizek magas (SPF=5-6) értékű hasznosítása lehetséges.

12 Vaporline  Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia 1.Bukarest, 2009.november, Új épület-sugárzó (padló.fal) fűtési rendszer A tervezett fűtési teljesítmény igény:15 kW A hűtési teljesítmény igény 12.0 kW A HMV igény(60 0 C): 160l/nap A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI13-HACW Fűtési teljesítménye: 12,4 kW (B0/W35 0 C) Fűtési COP= 4,6 (B0/W35 0 C) A hőszivattyúval ellátott épület,Bukarest Aktív hűtési teljesítménye: 12,7 kW (W7/B25 0 C) Hűtési COP(EER)=6,2 (W7/B25 0 C) HMV teljesítmény:2,7 kW Szondamélység: 100m Szondák száma:3 db A max.fűtővíz hőmérséklet: 50 0 C A tervezett SPF (a föld oldali cirkulációs szivattyúval)= 4,4

13 Vaporline  Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia Új épület-sugárzó (padló.fal) fűtési rendszer A tervezett fűtési teljesítmény igény:22 kW A hűtési teljesítmény igény 14.0 kW A HMV igény(60 0 C): 300l/nap A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI24-HACW Fűtési teljesítménye: 22,5 kW (B0/W35 0 C) Fűtési COP= 4,4 (B0/W35 0 C) Aktív hűtési teljesítménye: 22,1 kW (W7/B25 0 C) Hűtési COP(EER)=5,3 (W7/B25 0 C) HMV teljesítmény:3,5 kW Szondamélység: 100m Szondák száma:4 db A max.fűtővíz hőmérséklet: 50 0 C A tervezett SPF (a föld oldali cirkulációs szivattyúval)= 4,6 4.Bukarest,2010.okt.Románia

14 A MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ ÁTADÁSA Cégünk terméke, a Vaporline  hőszivattyú család, a 2012.évben elnyerte a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ KITÜNTETŐ CÍMET A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.


Letölteni ppt "Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. El ő adó: Fodor Zoltán gépészmérnök,épületgépész mérnök (fejleszt ő mérnök) A MÉGSZ geotermikus h ő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések