Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GEOWATT KFT. A Vaporline  hőszivattyúk fejlesztője és gyártója

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GEOWATT KFT. A Vaporline  hőszivattyúk fejlesztője és gyártója"— Előadás másolata:

1 GEOWATT KFT. A Vaporline  hőszivattyúk fejlesztője és gyártója
Honlap: www. geowatt.hu; Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

2 CÉGTÖRTÉNET Cégünk a Geowatt Kft –ben alakult családi vállalkozásként. A választott neve hordozta azt a célt amivel a cég valójában foglalkozni kívánt. között a cég fő tevékenysége a szerelvény kereskedelem,kivitelezés és tervezés. 2001-ben úgy értékeltük,, hogy elérkezett az idő az eredeti stratégiai cél , -a geotermikus energia hasznosítás hőszivattyúval-megvalósítására . Komoly akadályt jelentett az,hogy a vertikális szonda telepítésre Magyarországon nem volt precedens,s így törvényi szabályozás sem.

3 CÉGTÖRTÉNET A tanulmányunk alapján,s a Bányászati Hivatal hathatós segítségével egy év alatt törvénymódosítást sikerült elérnünk, s 2002-ben a Bányászati törvény már kezelte a zárt szondás rendszerek engedélyezését. 2007-ig mintegy 100 db hőszivattyús rendszert terveztünk és építettünk ki a NORDIC hőszivattyúkkal. Sok hasznos ismeretet szereztünk mind a technikáról,mind a technológiáról. Célul tűztük ki a Magyarországi hőszivattyú gyártás megvalósítását. ben az innovációs pályázaton nyert támogatás segítségével megtörtént a Vaporline hőszivattyú család kifejlesztése,az elméleti számítások, háromdimenziós tervek, kiviteli tervek, elektromos rendszer tervek és szoftver kidolgozása.

4 A fejlesztés célja A hatékonyság(SCOP)maximalizálása az adott technikai színvonalon, s ezzel a károsanyag kibocsájtás minimalizálása, versenyképes árakon. A kimenő fűtési teljesítmény lengésének megszüntetése állandófolyadék-víz hőfokszinten. Részterheléseknél a kimenő fűtési teljesítmény maximalizálása,így a z elméletileg lehetséges SCOP érték megközelítése. Feladatokra optimalizált hőszivattyúk tervezése és gyártása (EVI,standard körfolyamatú rendszerek) Multifunkciós hőszivattyúk előtérbe helyezése,amely a rendszerek kiépítésének költségét is csökkentik, s az SCOP értéket ,üzemeltethetőséget javítják.)

5 A kimenő fűtési teljesítmény lengésének megszüntetése
A kimenő fűtési teljesítmény széles (50%-100%)határok Közötti ingadozásának hűtőköri okai: Termosztatikus expanziós szelepek alkalmazása A hőszivattyúknál fennálló folyamatos belső nyomásváltozások kiegyenlítetlensége. A jól tervezett körfolyamat:

6 A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek A Vaporline hőszivattyúkban
A desuperheater Ez a „cső a csőben”hőcserélő a körfolyamat túlhevítési hőjét használja HMV termelésre. (lásd: T-S diagram pont) Előnyei: Magas HMV hőfokszint COP érték romlás nélkül. Hűtési üzemmódban ingyen HMV előállítás.

7 A Vaporline hőszivattyúk szabályozása
Az alkalmazott szabályzó mikroprocesszoros ” CAREL PCO3” szabályzó ,amely a szabályzási és védelmi feladatokon kívül számos működési paraméter, hibaüzenetek kijelzésére, eltárolására, valamint a készülékek távolsági elérésére(opció) alkalmas. A berendezés feladata: A téli időszakban fűtési üzemmód szabályozása és kontrollja. A nyári időszakban a hűtés üzemmód szabályozása és kontrollja. Távolsági ill. hálózati elérés biztosítása (opció). HMV előállítása szabályozása és kontrollja egész évben. Az elektronikus expanziós szelep / ExV/ kontrollja.

8 Feladatokra optimalizált hőszivattyúk tervezése és gyártása
Földhő hőszivattyús rendszerekhez: A speciálisan hőszivattyús alkalmazásokhoz fejlesztett „Copeland” gőzbefecskendezéses kompresszorokkal szerelt reverzibilis, (fűtő/hűtő), folyadék-víz rendszerű hőszivattyúk cégünk által történő fejlesztése egy az eddigieknél magasabb fűtővíz hőfokszint elérését teszi lehetővé magas évi átlagos COP (SCOP; SPF)) érték elérése mellett. A fejlesztett készülékcsaláddal radiátorok is üzemeltethetők 62/57 C-fokos hőfoklépcsővel. Az így elérhető SPF vertikális zárt szondás hőnyerés mellett,kompenzált felhasználásnál 4,1-4,5 ! (primer szivattyúval)

9 A kifejlesztett „Vaporline” hőszivattyú típusok
GBI(09-96)-HACW /alapkészülékek/ Multifunkciós hőszivattyú (fűtés-aktív hűtés HMV termelés) kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás desuperheaterrel. /opc.: aktív-passzív hűtéssel kombinálva/ HMV kapacitás a fűtési teljesítmény 15%-ban. GBI(09-96)-HDW /két kondenzátoros hőszivattyú/ Multifunkciós hőszivattyú (fűtés- direkt HMV termelés) kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás kondenzátorral. Csak HMV-re is képes működni teljes kapacitással. Max. HMV hőmérséklet 600C. /Opció: passzív hűtés/ GBI(09-96)-H Csak fűtő hőszivattyú kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. /opc.:passzív hűtés/ GBI(09-96)-HW Fűtő és HMV termelő hőszivattyú kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. HMV előállítás desuperheaterrel /opc.:passzív hűtés/

10 A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú hőszivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata.
A gőbefecskendezéses COPELAND EVI kompresszorokhoz cégünk egy reverzibilis (fűtő-aktív hűtő-HMV) körfolyamatot dolgozott ki. E körfolyamatot valósítottuk meg a hőszivattyúinkban. A fejlesztés legfőbb célkitűzése a lehető legmagasabb SPF érték, a magas fűtési hőfokszint elérése,valamint a magas hőmérsékletű termálvizek magas COP értékű hasznosítása. Az alkalmazott körfolyamat,a beépített hűtőköri szabályzás és egyéb beépített hűtőköri elemekkel sikerült magas szintre emelni a pillanatnyi COP értékeket ,stabilizálni a kimenő fűtési teljesítményt az egyes hőfokszinteken, s ezzel minden eddiginél magasabb SPF(Seasonal Power Factor) elérése lehetséges „Vaporline” hőszivattyúinkkal.

11 Multifunkciós készülékek
Két kondenzátoros készülékek. GBI(x)-HDW típusok       Ezzel a megoldással is sok esetben egy rossz kihasználtságú, külön hőszivattyús készülék kiváltása lehetséges. A HMV előállítás tulajdonsága,hogy az egyidejűségek miatt viszonylag nagy teljesítmény igények keletkeznek. Példaként említhetnék egy szállodát-ahol alacsony hőmérsékletű fűtésre vannak beépítve hőszivattyúk  külső léghőmérséklet szabályozással. Az előkészítő konyha miatt 600C-os HMV-re van szükség. Egy ilyen estben külső hőcserélő alkalmazásakor csak C közötti hőmérsékletű HMV-t lehetne előállítani. A megoldás ilyenkor az ,hogy külön hőszivattyút célszerű beállítani a lehető legmagasabb kondenzációs hőfokszintre HMV előállítására. A kihasználtsága ennek a hőszivattyúnak 1/3-a a fűtési hőszivattyúk kihasználtságának! Abban az esetben azonban,ha a „Vaporline” kétkondenzátoros (HDW) készüléket alkalmazunk az épület fűtésére és HMV ellátására,,akkor 1/3-al javítjuk a fűtő hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást .

12 Multifunkciós készülékek
Két kondenzátoros készülékek. GBI(x)-HDW típusok       Ezzel a megoldással egy rossz kihasználtságú, külön hőszivattyús készülék kiváltása lehetséges. A HMV előállítás tulajdonsága,hogy az egyidejűségek miatt viszonylag nagy teljesítmény igények keletkeznek. Abban az esetben azonban,ha a „Vaporline” kétkondenzátoros (HDW) készüléket alkalmazunk az épület fűtésére és HMV ellátására, akkor 1/3-al javítjuk a fűtő hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást ,vagy egy rossz hatékonyságú rendszert. Példaként említhetnék egy szállodát-ahol alacsony hőmérsékletű fűtésre vannak beépítve hőszivattyúk  külső léghőmérséklet szabályozással. Az előkészítő konyha miatt 600C-os HMV-re van szükség. Egy ilyen estben külső hőcserélő alkalmazásakor csak C közötti hőmérsékletű HMV-t lehetne előállítani. A megoldás ilyenkor az ,hogy külön hőszivattyút célszerű beállítani a lehető legmagasabb kondenzációs hőfokszintre HMV előállítására. A kihasználtsága ennek a hőszivattyúnak 1/3-a a fűtési hőszivattyúk kihasználtságának!

13 Vaporline GWS típusú hőszivattyúk
GWS205-H Víz-víz rendszerű alkalmazásokra R410A hűtőközeggel szerelt standard körfolyamatú hőszivattyúk . GWS24-GWS260 között jelenleg 8 teljesítmény fokozatban, HAC/H funkciókkal. GWS24-GWS105-ig HACW multifunkciós kivitelben is.

14 Új fejlesztésű Vaporline hőszivattyúk /R410A ;2014/

15 Új fejlesztésű Vaporline hőszivattyúk /R410A ;2014

16 Vaporline GWT típusú hőszivattyúk
Magas hőmérsékletű hulladékhő, magas fűtési hőmérsékleten történő alkalmazására GWT200-H (R134A) R134A hűtőközeggel szerelt standard körfolyamatú hőszivattyúk . GWT75-GWT300 között jelenleg 6 teljesítmény fokozatban, H funkcióval. A közvetlenül felhasználható elfolyó vízhőfok: 250C-480C A maximális fűtési előremenő hőfokszint: 830C Elfolyó termálvizek hasznosítása Önkormányzati intézményeknél, fürdőknél,illetve távhőszolgáltatásnál, valamint magas hőmérsékletű radiátoros rendszerek közvetlen hőszivattyús megtáplálásánál.

17 GWT300H

18 GWT300H

19 A Multifunkciós hőszivattyúk előtérbe helyezése
A gyárilag csak fűtésre opcionált hőszivattyúkat csak külső modul hőszivattyúhoz illesztésével lehet aktív hűtésre alkalmazni,amelyben 4 db háromjáratú motoros szelep van szerelve. Ez külső körfolyamat megfordítást jelent.

20 A Multifunkciós hőszivattyúk előtérbe helyezése
Aktív hűtés külső körfolyamat megfordítással. Ennek következménye: A  rendszer üzemeltetési szempontból ellehetetlenül. A szondák óhatatlanul le fognak levegősödni részben vagy teljesen a sok menetes kötés, és beépített automata légtelenítőkön keresztül,-amennyiben lecsökken a nyomás a fűtési rendszerben-ami üzemkiesést jelentős hatékonyság csökkenést,nagy karbantartási igényt jelent,az üzemeltetőnek. A fűtési rendszer fagyállósági szintjét értéken tartani szintén nem kis feladat,hiszen a fűtési rendszert folyamatosan után kell tölteni,még akkor is,ha semmi havaria nem történik. Így a fagyállót is folyamatosan pótolni kellene. A -130C-ig fagyállósított fűtési rendszerben a hidraulikus veszteség jelentősen megnő. A nagyobb nyomómagasságú cirk. szivattyúk jelentősen megnövelik az elektromos teljesítmény igényt, ami az egész rendszer SCOP értékét lerontja.

21 A Multifunkciós hőszivattyúk előtérbe helyezése
A HMV termelés hőszivattyúval EU gyakorlat Ez esetben mint látható a kondenzátorban előállított fűtővizet egy háromjáratú utváltó szelep beépítésével egy HMV hőcserélőre engedik,amely a tárolótartályban lévő HMV-t felmelegíti. A HMV-t a tartályba épített hőcserélőn keresztül a fűtővízzel állítja elő. A két hőcserélő alkalmazása  a lehető legrosszabb hatékonyságot eredményezi.

22 Új fejlesztés (szabadalm i mintaoltalom)
Az EVI (Enhanced Vapor Inject) – reverzibilis körfolyamattal szerelt, két kondenzátoros , multi (4) funkciós .–fűtő, aktív hűtő , használati melegvíz készítő- hőszivattyú.

23 A körfolyamatok összehasonlítása
Az EU-ban forgalmazott hőszivattyúk %-nak a valós körfolyamata összesen 4 elemet tartalmaz: Elpárologtató Kompresszor Kondenzátor Expanziós szelep E körfolyamat hátrányai: Folyamatosan ingadozó kimenő fűtési teljesítmény, s emiatt az elméletileg lehetségestől jelentősen kisebb SCOP(SPF) érték. A hőszivattyúk üzemére jellemző változó kondenzációs nyomás által előidézett hűtőközeg töltetvándorlás nincs kezelve,ezáltal részterheléseknél nincs COP érték emelkedés. Ez szintén erőteljesen csökkenti az elérhető SCOP(SPF) értékeket! Magas hőfokú fűtési rendszerek hatékonyan nem üzemeltethetők! A legtöbb esetben csak a fűtési funkciók ellátására alkalmasak hatékonyan. Ezen hátrányokat küszöbölik ki a Magyar fejlesztésű „Vaporline” hőszivattyúk!

24 A”Vaporline „GBI(66-80-96)-HACW hőszivattyúk
Nagy fűtési/hűtési teljesítményű ( kW) hőszivattyúk Két kompresszoros , teljesítmény szabályozott kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 630C Hűtési hőfoklépcső: 6/120C HMV hőmérséklet max.: 600C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel.

25 A”Vaporline” GBI(09-13-18)-HACW hőszivattyúk.
Kis teljesítményű hőszivattyúk ( kW) családi házak fűtésére,hűtésére és használati melegvíz ellátására. Egy kompresszoros , kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 630C Hűtési hőfoklépcső: 6/120C HMV hőmérséklet max.: 600C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel.

26 A „Vaporline” GBI(24-33-40-48)-HACW hőszivattyúk.
Közepes ( kW) fűtési teljesítményű és közepes méretű hőszivattyúk, nagy lakó ,ipari,intézményi épületek fűtésére,hűtésére és HMV ellátására. Egy kompresszoros , kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 630C Hűtési hőfoklépcső: 6/120C HMV hőmérséklet max.: 600C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel.

27 Referenciák 800 kW-os hulladékhő hasznosító és aktív hűtő hőszivattyús rendszer Nyergesújfalu

28 Referenciák 800 kW-os fűtő—aktív hűtő-HMV rendszer 120 db szondával Bükkfürdő 2015

29 Gyártás közben

30 Gyártás közben

31 Gyártás közben

32 Referenciák Bonyhád. 200kW-os szondás hőszivattyús rendszer, úszómedence fűtés és hőntartás 2015.

33 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
Bukarest, 2009.november, Új épület-sugárzó (padló.fal) fűtési rendszer A tervezett fűtési teljesítmény igény:15 kW A hűtési teljesítmény igény 12.0 kW A HMV igény(600C): 160l/nap A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI13-HACW  Fűtési teljesítménye: 12,4 kW (B0/W350C) Fűtési COP= 4,6 (B0/W350C) A hőszivattyúval ellátott épület,Bukarest Aktív hűtési teljesítménye: 12,7 kW (W7/B250C) Hűtési COP(EER)=6,2 (W7/B250C) HMV teljesítmény:2,7 kW Szondamélység: 100m  Szondák száma:3 db A max.fűtővíz hőmérséklet: 500C A tervezett SPF (a föld oldali cirkulációs szivattyúval)= 4,4

34 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
4.Bukarest,2010.okt.Románia Új épület-sugárzó (padló.fal) fűtési rendszer            A tervezett fűtési teljesítmény igény:22 kW A hűtési teljesítmény igény 14.0 kW A HMV igény(600C): 300l/nap A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI24-HACW  Fűtési teljesítménye: 22,5 kW (B0/W350C) Fűtési COP= 4,4 (B0/W350C) Aktív hűtési teljesítménye: 22,1 kW (W7/B250C) Hűtési COP(EER)=5,3 (W7/B250C) HMV teljesítmény:3,5 kW Szondamélység: 100m  Szondák száma:4 db A max.fűtővíz hőmérséklet: 500C A tervezett SPF (a föld oldali cirkulációs szivattyúval)= 4,6

35 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
16. Nagykőrös.2010.dec-2011.márc. Új uszoda komplett hőszivattyús energiatakarékos rendszere.         Elfolyó 360C-os  termálvíz hulladékhő hasznosítás.  A hőszivattyúk elpárologtató oldali bemenő vízhőmérséklete 170C. Vaporline GBI33-HW      1 db  medence vízhőntartás,medence felfűtés                                            (170C/320C)     46kW Vaporline GBI33-HDW    1 db használati melegvíz termelés,medence felfűtés                                        (170C/500C)  52 kW Vaporline GBI24-HW      1 db medence tér padló fűtése,medence víz felfűtés                                        (170C/450C)  32,8kW Vaporline GBI18-HW     1 db légtechnikai kalorifer fűtése,medence felfűtés                                         (170C/620C)  26,3 kW NORDIC PC-75               1 db  medence kondícionáló hőszivattyú Tervező: GEOWATT kFT. (Kmotricza Igor, Fodor Zoltán) Kivitelező: NELKE Kft.

36 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
Napközi otthon Pitvaros Meglévő épület,radiátoros fűtés. Az épület számított hővesztesége:31kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI33-HDW 1db Új típusú kétkondenzátoros készülék, a nagy HMV teljesítmény kielégítésére. Fűtési teljesítménye: 35,8kW (B40C/W630C) Fűtési COP:4,5 (B0/W350C);2,8 (B4/W630C)  A tervezett SPF= 4,2 Tervező,kivitelező: Vaporline Kft. (Kis József,Szomax Kft.)

37 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
14.Szentlőrinc.2010.dec-febr. Új egészségügyi centrum hőszivattyús rendszere Az épület számított hővesztesége:29kW Az épület számított hőterhelése: 45kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI24-HACW 2db Fűtési teljesítménye: 25kW (B40C/W400C) Fűtési COP: 4,4 (B0/W350C) Aktív hűtési teljesítménye:22,7 kW (W7B250C) A hűtési COP(EER):5,5 (W7/B250C) Tervező: Geowatt Kft.(Kis József,Fodor Zoltán) Kivitelező: Geolight Kft. 

38 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
Bölcsőde, Sátoraljaújhely „Vaporline” GBI33-HACW hőszivattyú

39 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia
Fóti autószalon Vaporline GBI96-HACW hőszivattyú Tervező,kivitelező: GEOWATT kFT. (Kis József, Fodor Zoltán)

40 Referenciák Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek
Energiahatékonyság növelő beruházásai. Az Általános Iskola: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

41 Referenciák Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek
Energiahatékonyság növelő beruházásai. Felsőtagozatos Általános Iskola és Óvoda: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus,valamint GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

42 Referenciák Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek
Energiahatékonyság növelő beruházásai. A Polgármesteri Hivatal: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

43 Referenciák A zalai vízmű.
A Zalai Vízmű iroda és üzemépületének fűtése ,valamint használati melegvíz ellátása a C-os ivóvízből, hőszivattyúval kivett hőmennyiséggel. A fűtési teljesítmény igény 80 kW., amelyet 1 db Vaporline GBI33-HDW ,valamint 1 db GBI33-HW hőszivattyú biztosít. A belső hőleadó rendszer magas hőmérsékletű , max. 62/570C –on működik. Áttervezést végezte: Geowatt Kft. Kivitelező: Kozma Kft.

44 Referenciák Üzemépület Esztergomban
Az üzemépület fűtése ,aktív hűtése valamint használati melegvíz ellátása földhőszondás rendszerrel. A fűtési teljesítmény igény 150 kW., amelyet 1 db Vaporline GBI96-HACW ,valamint 1 db GBI48-HW hőszivattyú biztosít.

45 A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.
MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Cégünk terméke. a "Vaporline" hőszivattyú család, a 2012.évben elnyerte a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ KITÜNTETŐ CÍMET  A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.

46 MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj fővédnöke beszédében kiemelte: a magyar gazdaság a nemzetközi piacon csak akkor lehet sikeres, versenyképes, ha magas hozzáadott értékű termékeket, valamint szolgáltatásokat állít elő és exportál. A Magyar Termék Nagydíj esetében a pályázat célja az idén is az volt, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat, elősegítse a minőségtudatos szemléletet, valamint emelje a fogyasztóvédelem színvonalát.  A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és ezzel együtt a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy egyéves díjmentes használatát.


Letölteni ppt "GEOWATT KFT. A Vaporline  hőszivattyúk fejlesztője és gyártója"

Hasonló előadás


Google Hirdetések