Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei (III.-IV. tengely)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Aktuális pályázati lehetőségek
LEADER Szeged LEADER pályázatok
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
„New Hungary” Rural Development Programme Új Magyarország Vidékfejlesztési Program AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
„TISZAI ÁRADÁS” – apró lépésekkel, közösen a TISZATÉR turizmusáért.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület A Falumegújítás és –fejlesztés, A vidéki örökség megőrzése pályázatok Kisbér,
Integrált közösségi szolgáltató terek
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Hargita Business Center – Vállalkozói inkubátorház.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
A KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS BŐVÜLŐ LEHETŐSÉGEI AZ AGROTURIZMUS ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMOK TÜKRÉBEN Bene Tiborné vezető főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az új Vidékfejlesztési Program
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
12 ezer milliárd forintos keret
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Lorem ipsum.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei (III.-IV. tengely)

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I.tengely: A minőség és a hozzáadott érték növelése a mező- és erdőgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban II.tengely: A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek figyelembe vételével III.tengely: A vidéki foglalkoztatás bővítése, a tevékenységek diverzifikálása IV.tengely (LEADER): Helyi közösségek fejlesztése

Mezőgazdaság- és vidékfejlesztés Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Közös programozási, finanszírozási, monitoring és ellenőrzési jogszabályok IV. Tengely LEADER I. Tengely Mezőgazdaság és erdészet versenyképes- ségének fejlesztése II. Tengely Agrár- környezet gazdálkodás fejlesztése III. Tengely Vidéki életminőség javítása

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Az intézkedés céljai: • a mezőgazdaságból élő vidéki lakosság keresőképességének javítása • agrárágazaton kívüli munkahelyek megteremtése és megtartása • a mezőgazdaságból származó jövedelemmel rendelkező háztartások egyéb jövedelemtermelő, termelő és szolgáltató tevékenységeinek ösztönzése, a helyben előállított termékek piacra vitelének támogatása Kedvezményezettek: Gazdálkodók – regisztrált természetes és jogi személyek –, valamint a gazdálkodó háztartásokban élők.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Az intézkedés tartalma: Támogatás az alábbi tevékenységekre adható: • technológiai fejlesztés • a beruházáshoz kapcsolódó szabadalom, engedély vagy gyártási technológia megvásárlása • a beruházáshoz kapcsolódó marketingtevékenység • nem élelmiszeripari minőségbiztosítási rendszerek bevezetése Szabadalom és engedély megvásárlása, valamint nem élelmiszeripari minőségbiztosítási rendszer bevezetése kizárólag beruházás keretében támogatható. Az intézkedés keretében termőföld vagy ingatlan vásárlása nem támogatható.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás A diverzifikáció érintett területei: • agroturizmus; • kézműves tevékenység és műszaki szolgáltatások; • szociális szolgáltatások; • szabadidős tevékenységek; • erdészeti faiskola létrehozása; • Non-Annex termékek feldolgozása; • megújuló energiaforrások használatához kapcsolódó tevékenységek. A támogatás típusa: Vissza nem térítendő támogatás. A támogatás mértéke: Az elfogadott költségekhez képest a közpénz aránya: max. 45%.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések Vállalkozás-létrehozási és -fejlesztési támogatás Az intézkedés céljai: •vidéki területekre jellemző mikro-vállalkozások létrehozása és fejlesztésének ösztönözése •munkahelyteremtés megvalósítása •elvándorlás mérséklése A kedvezményezett vállalkozások típusai: •Magyarországi székhelyű bejegyzett vállalkozások, szövetkezetek, valamint egyéni vállalkozások; •Gazdasági szereplőként nem bejegyzett természetes személyek, akik vállalják, hogy a sikeres pályázati eljárást követően a projekt első kifizetésének időpontjáig regisztráltatják magukat.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések Vállalkozás-létrehozási és -fejlesztési támogatás A támogatott tevékenységtípusok: - Beruházási támogatás; - A vállalkozásindítás támogatása (a kezdeti személyi költségekre kiterjedően). Az intézkedés keretében támogatható bármely olyan nem mezőgazdasági jellegű, üzemen kívül végzett tevékenység, mely nem tartozik a nem támogatható tevékenységek körébe. Nem támogathatók az alábbi tevékenységek: • Az EK-Szerződés 1. mellékletében felsorolt termékek előállítása és elsődleges feldolgozása, • idegenforgalmi fejlesztések, • nagykereskedelmi tevékenység, • bányászat, • járműkereskedelem és üzemanyag-kiskereskedelem, • pénzügyi és ingatlanforgalmazási szolgáltatások, • közigazgatási és oktatási tevékenységek.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések Vállalkozás-létrehozási és -fejlesztési támogatás Elsőbbséget kell biztosítani azoknak a fejlesztéseknek, melyek elősegítik a munkahelyek teremtését. Az előbb felsorolt támogatásra jogosult tevékenységekhez kapcsolódóan többek között • technológiai fejlesztés, • szabadalom, engedély vagy gyártási technológia megvásárlása, • marketingtevékenység, • minőségbiztosítási rendszer bevezetése támogatható. Támogatási intenzitás: Az elfogadott költségekhez képest a közpénz aránya: maximum 40%.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A turisztikai tevékenységek ösztönzése Az intézkedés céljai: •A helyi turisztikai szolgáltatások bővítése és minőségének fejlesztése révén a települések vendégfogadó-képességének és egyéni arculatának erősítése. •A mezőgazdasági termelés és helyi értékesítés összekapcsolása a falvak turisztikai kínálatával, a falusi értékek megőrzése és hasznosítása. Minőségi szolgáltatásokat nyújtó falusi szálláshelyek létrehozása, a már működő szálláshelyek és szolgáltatások felújítása, korszerűsítése és fejlesztése, valamint a piacra jutás segítése a marketing fejlesztésével. •A térség turisztikai vállalkozások, szolgáltatók együttműködésének támogatása, az ehhez szükséges informatikai fejlesztések, minősítési, minőségbiztosítási szabványok bevezetésének ösztönzése.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A turisztikai tevékenységek ösztönzése Kedvezményezettek: •Természetes személyek, •bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókirodával rendelkeznek •helyi önkormányzatok •helyi önkormányzatok társulásai •non-profit szervezetek, valamint a fentiek társulásai.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A turisztikai tevékenységek ösztönzése A támogatható tevékenységek köre és költségei • szálláshelyhez vagy tervezett szolgáltatáshoz kapcsolódó épület építése, épületgépészeti munkái, felújítása és korszerűsítése • szabadtéri, illetve zárt térben végzett szabadidős tevékenység ingatlanfejlesztéséhez kapcsolódó szolgáltatáshoz szükséges eszköz és felszerelés beszerzése • nem élelmiszeripari minőségirányítási rendszerek és minőségbiztosítási szabványok bevezetése • általános kiadások: mérnöki, szakértői és tanácsadói díjak a fejlesztés elfogadott összköltségének 12%-áig (a folyó kiadások nem támogathatók) • a beruházáshoz kapcsolódó egyéb költségek.

III. tengely 3.1. A vidéki gazdaság diverzifikálására irányuló intézkedések A turisztikai tevékenységek ösztönzése Támogatási intenzitás: Az elfogadott költségekhez képest a közpénz aránya: Ha a pályázó a) természetes személy, mikro-, kis vagy középvállalkozás: -az elfogadott összköltség 45%-a b) helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházak és non-profit szervezetek esetében: az elfogadott összköltség 100%-a

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Alapszolgáltatások a gazdaság és a vidéki lakosság részére Az intézkedés célja: a vidéki térségek településein az alapszolgáltatások elérhetőségének javítása, a szolgáltatások körének bővítése, ezáltal a vidéki térségek népességmegtartó erejének növelése. •többfunkciós szolgáltató központok létrehozása •a kistérségi közlekedési szolgáltatások támogatása Kedvezményezettek: •a helyi önkormányzatok •Önkormányzati társulások •non-profit szervezetek •egyházak

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Alapszolgáltatások a gazdaság és a vidéki lakosság részére Az intézkedés tartalma: 1.Többfunkciós szolgáltató központok • Többfunkciós szolgáltató központ létrehozása hiányzó, szükséges szolgáltatások nyújtására. • A meglévő művelődési házak intézményeinek belső felújítása, az épületegyüttesek funkcióinak megfelelő összekapcsolása, valamint az épületegyüttesek átalakítása többfunkciós szolgáltató központtá. • támogatás nyújtható az infrastruktúra kialakítására, melybe beletartozik az épület belső felújítása, átalakítása, továbbá a szolgáltatások nyújtásához szükséges alapvető infrastruktúra létesítése (eszköz, felszerelés, az internetkapcsolathoz szükséges infrastruktúra beszerzése). • A többfunkciós szolgáltató központok részeként támogatható a gyermekek napközi ellátását biztosító létesítmények kialakítása.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Alapszolgáltatások a gazdaság és a vidéki lakosság részére Támogatott költségtípusok: 1.Többfunkciós szolgáltató központ létesítése esetén: • belső felújítás, épületkorszerűsítés építési költségei, • gépek, berendezések üzemképes állapotba hozatalának beszerzési költségei, • területrendezés, parkosítás költségei, • általános kiadások: mérnöki, szakértői és tanácsadói díjak legfeljebb a fejlesztés elfogadott összköltségének 12%-áig, • a projekthez kapcsolódó oktatás, humánerőforrás-fejlesztés költségei legfeljebb a fejlesztés elfogadott összköltségének 20%- áig.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Alapszolgáltatások a gazdaság és a vidéki lakosság részére Támogatott költségtípusok: 2. Kistérségi közlekedési szolgáltatás létesítése esetén: • a létrejövő szolgáltatásnak megfelelő új gépjármű beszerzése • a szolgáltatás megfelelő körülményeinek közötti nyújtásához elengedhetetlenül szükséges kiegészítő eszközök • a szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó felszerelés beszerzése, riasztórendszer beszerzése. A jelen alintézkedés keretében támogatható az állatmenhelyek létesítése. A támogatás mértéke: A támogatás mértéke 100%.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Falumegújítás és -fejlesztés Az intézkedés céljai: Életszínvonal javítása a vidéki települések vonzerejének fokozásával az elvándorlás, valamint a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi tendenciák, illetve a vidék elnéptelenedésének visszafordítása érdekében. Épületfelújítás esetében az intézkedés a külső megjelenésre összpontosít. Kedvezményezettek: •Helyi önkormányzatok és társulásaik, •civil szervezetek és egyéb egyesületek.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Falumegújítás és -fejlesztés Támogatott tevékenységtípusok • A falu környezetét és megjelenését javító kisléptékű infrastrukturális fejlesztések: parkok, pihenőterületek, sétányok és egyéb közterületek (az elkülönülten kivitelezett utak és járdák, illetve csatornázás kivételével) • A védelem alatt nem álló, közösségi és gazdasági célokat szolgáló, illetve a település megjelenésében jelentős szereppel bíró épületek külső felújítása. • Új piacterek megnyitása és a meglévők fejlesztése a helyi mezőgazdasági termékek jobb eladhatósága érdekében, valamint e piacterek megfeleltetése az érvényes jogszabályoknak. • Játszótér kialakítása gyermekek számára.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések Falumegújítás és -fejlesztés Támogatott költségtípusok • Infrastrukturális fejlesztések költségei • Eszközök és felszerelés beszerzésének és telepítésének költségei • Külső felújításhoz kapcsolódó költségek • Általános költségek (a tanácsadói költségek is). Támogatási intenzitás: A támogatás mértéke 100%.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése A., A kulturális örökség megőrzése; Az intézkedés céljai: a vidéki települések képének és környezetének javítása, az épített, a természeti és a kulturális örökség és a kapcsolódó zöld területek megóvása és megújítása, a helyi öntudat fejlesztése, valamint az említett települések vonzóerejének növelése. Kedvezményezettek: •Magyarországon bejegyzett non-profit jogi személyek, •a települési önkormányzatok és társulásaik, •egyházak

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése A., A kulturális örökség megőrzése; A támogatott intézkedések típusa: Kulturális örökség: A kulturális örökség felújításával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos tanulmányok, tervek készítése. A helyi védelem alatt álló épületek külső-belső helyreállítása és korszerűsítése; az épületek és a kulturális értékek bemutatása; az előbbiekhez szorosan kapcsolódó zöld területek fejlesztése és helyreállítása; sétányok és gyalogutak építése; a helyi népművészet, a néprajzi és kulturális értékek bemutatása. A településszerkezeten belüli, védelem alatt álló egységek, épületek és a kapcsolódó környezeti elemek (a legalább három elemből álló egységek) rehabilitációja; az azokhoz szorosan kapcsolódó zöld területek fejlesztése és helyreállítása.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése A., A kulturális örökség megőrzése; A támogatott intézkedések típusa: A természeti örökség megőrzése és fejlesztése: A természeti és történelmi táj, ill. az azt alkotó tájelemek javítását és fejlesztését célzó támogatások és fejlesztések. A környezeti tudatosság fejlesztését célzó intézkedések végrehajtása (vizek és természetvédelmi területek környékének javítása, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és hulladékgazdálkodás fejlesztése, stb.).

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése A., A kulturális örökség megőrzése; A fedezett költségek típusai: Az eszközök és a berendezések megvásárlásával és üzembe helyezésével kapcsolatban felmerülő költségek. Az épületek külső és belső renoválásának költségei. Általános költségek (ideértve a tanácsadók költségét). A föld- vagy ingatlanvásárlás az intézkedés körében nem támogatható. A támogatás mértéke: A támogatás mértéke: 100%.

III. tengely 3.2. A vidéki területek életminőségének javítására irányuló intézkedések A vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése B. Natura 2000 fenntartási/fejlesztési tervek készítése Az intézkedés célja: A vidéki térségek természeti értékeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, fenntartható hasznosításához való hozzájárulás. Kedvezményezettek köre: A Natura fenntartási/fejlesztési tervek elkészítésére országos nyilvános pályázat útján választják ki a támogatottakat. Kedvezményezettek lehetnek az adott területre vonatkozóan megfelelő erőforrásokkal és ismeretekkel rendelkező intézményi társulások, civil szervezetek és egyetemek. A támogatás aránya: Az összes elismerhető költségen belül: 100%.

III. tengely 3.3. Képzés és tájékoztatás Képzés és tájékoztatás Az intézkedés céljai: Az intézkedés célja a vidéki területeken élők tájékozottságának, tanulásának és képességeinek fejlesztése a vidéki gazdaság változatosságának támogatása érdekében, a nem mezőgazdasági vállalkozások fejlesztése, a kereseti és foglalkoztatottsági helyzet javítása, valamint a vidéki élet minőségének emelése. A képzéssel és tájékoztatással érintett területek: Az elérhető képzések, kurzusok és tájékoztató események konkrét tárgyai a III. intézkedéscsoport egyes intézkedéseinek sikeres végrehajtásához szükséges valamennyi képzési területet lefedik.

III. tengely 3.3. Képzés és tájékoztatás Képzés és tájékoztatás Támogatható képzési tevékenységek : Pl.: • a vidéki és az agrár-turizmushoz kapcsolódó képzések, • a kulturális és a természeti örökség megóvásával és fenntartható hasznosításával kapcsolatos képzések, • az alapszolgáltatások vonatkozásában innovatív, helyi megoldások elindításához és működtetéséhez kapcsolódó képzések a gazdasági szereplők számára, • okleveles képzések a hagyományos kézműves tevékenység és a vidéki vendéglátás körében,... A támogatás mértéke: A támogatható költségek 100%-a.

IV. tengely A LEADER-megközelítés megvalósítása 4.1. A helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása Az intézkedés célja: Az intézkedés célját képezi a belső erőforrások fenntartható és innovatív felhasználásának elősegítése, a vidéki szereplők közötti együttműködés megalapozása az integrált megközelítést tartalmazó fenntartható helyi fejlesztési stratégiák előkészítése és megvalósítása érdekében, továbbá a helyi innovatív megoldások és az átfogó társulások működtetése, a vidéki régiók életszínvonalának emelése, a munkahelyek megőrzése és létrehozása, valamint az élethosszig tartó tanulás jelentőségének hangsúlyozása. Az intézkedés rendelkezik továbbá a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az élelmiszeripar, ill. a vidéki gazdaság teljesítőképességének, a kulturális és természeti értékek fenntartható hasznosításának erősítését, valamint a személyes jellegű szolgáltatások és a helyi közösségek fejlesztését célzó, fenntartható és versenyképes új helyi eljárások előmozdításáról.

IV. tengely A LEADER-megközelítés megvalósítása 4.1. A helyi fejlesztési stratégiák megvalósítása A LEADER Programban a fejlesztés valamennyi beruházási és nem beruházási pályázattípust magában foglal. Minden LEADER, amely célja: •vidéki életkörülmények javítása •természeti és kulturális értékek megőrzése •munkahelyteremtés,-megőrzés, jövedelemszerzési lehetőségek bővítése •helyi termékek hozzáadott értékének növelése •új eljárások és technológiák használata •szektorok közötti együttműködés, partnerség

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Mező József 30/ ;