Az Európai Unió Általános áttekintés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Advertisements

A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az európai integráció.
A NATO és a Varsói Szerződés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földünk a második világháború után
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
AZ EU AGRÁRRENDSZERÉNEK FEJLŐDÉSE DR. KOVÁCS JÁNOS.
EFTA-tagállamok csatlakozása
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
1914.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Európai uniós alapismeretek
Regionális gazdaságtan 6.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.

Az euró Előadó: Halm Tamás.
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az európai integráció története
Az EURÓPAI UNIÓ története, jelentősége
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió Általános áttekintés

Az Európai Unió fogalma és pillérei Az Európai Unió kontinensünk 27 államának gazdasági, politikai és jogi integrációja. Az integráció beilleszkedést, egyesülést és egységbe rendezést jelent. A gazdaság anyagi-szellemi javak előállítása, elosztása, forgalma és felhasználása. A politika az emberi közösség és társadalom hatalmi rendszere. A jog az egyént megillető és társadalmi életét kívülről meghatározó szabályok rendszere. Eszerint az EU a tagállamok gazdasági, politikai jogi egyesülése, ill. egysége. Pillérei: A Római Szerződés (1957): a gazdaság- és gazdaságpolitika-; A Maastrichti Szerződés (1992): a kül- és biztonságpolitika-; A Schengeni Egyezmény (1995): a bel- és igazságügyi politika legfontosabb okmánya.

Az EU főbb adatai

A Montánunió tagállamai Az EU előzményei Az előzmények filozófiai és politikai jellegűek, a háború vagy a békés összefogás eszközeivel, a vallási, erkölcsi, jogi, politikai és gazdasági fejlődés, ill. megújulás által. Távoli előzmények: Ókoriak: Platón állama, Periklész és Nagy Sándor pánhellén szövetsége, Caesar és Augustus „Imperium Romanum”-a. Középkoriak: Frank, német-római, bizánci császári és pápai egységtörekvések, Dante, Dubois, Pogyebrád, Mátyás szövetségi tervei. Újkoriak: Morus Tamás, Sully herceg, Saint-Pierre abbé, J. Bentham, I. Kant, Victor Hugo európai béke és egység gondolatai. 20. századi előzmények: Páneurópa Mozgalom (1922): Coudenhove-Kalergi gróf, célja: Európai Egyesült Államok; Kellog-Briand paktum (1928): az európai béke fenntartásáról; Montánunió (1951): Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK). A Montánunió tagállamai

Az integráció folyamata 1.) A gazdasági integráció: Európai Gazdasági Közösség (EGK, 1957): Célja a „4 szabadság”; az áruk, szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása; Közös agrárpolitika bevezetése (1962); Korlátlan vámunió (1968); Európai Regionális Alap (1972-75): területi fejlesztések; Európai Monetáris Rendszer és ECU (1979); Egységes Európai Okmány (1986): a belső piacokról; Gazdasági és Monetáris Unió (1990-2002): 1990-93: korlátlan tőkeáramlás, a jegybankok Elnöki Bizottsága, konvergencia-kritériumok; 1993-98: Európai Monetáris Intézet, stabilitási- növekedési program, Európai Központi Bank; 1999-2002: Az eurozóna kialakítása; az euró előbb bankszámla-, 2002-től bankjegypénz. 2.) A politikai integráció: Az Európai Uniót a Maastrichti Szerződés (1992.) hozta létre a Montánunió (1952), az EGK és EURATOM (1957) egyesítése által 1967-ben létrejött Európai Közösségből. Legfőbb intézményei az elődszervezetek működése közben fokozatosan alakultak ki: Az Európai Bíróság (1952-től), az ESZAK bíróságából fejlődik tovább; Az EEC, EC, majd EU Tanácsa (1958-tól) előbb EGK, majd EK, végül EU Tanács. Az Európai Bizottság (1958-tól), az EGK jogszabály-alkotó intézményéből alakult ki; Az Európai Parlament (1962-től): E néven az ESZAK közgyűléséből jön létre; Az Európai Tanács (1974-től), a tagok állam- és kormányfőinek időszakos testülete. 3.) A jogharmonizáció: A határok szabad átjárását biztosító Schengeni Egyezmény (1995) óta gyorsult fel, de közös Alkotmányt máig nem sikerült elfogadtatni.

Az EEC, az EC és az EU bővítése A bővítés folyamata 1957: Franciaország, Olaszország, NSZK, BE-NE-LUX államok EGK alapítása; 1973: Dánia, Nagy-Britannia, Írország csatlakozása; 1981: Görögország felvétele; 1986: Spanyolország, Portugália belépése; 1995: Osztrák, svéd és finn csatlakozás; 2004: Észt, lett, litván, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, máltai, ciprusi és magyar bővítés; 2007: Románia és Bulgária felvétele.

Az EU szervezete Intézmények Európai Parlament; Európai Unió Tanácsa (és Elnöksége); Európai Közösségek Bírósága; Európai Számvevőszék; Európai Ombudsman; Európai Adatvédelmi Biztos. Pénzügyi szervezetek Európai Központi Bank; Európai Beruházási Bank (és Alap). Tanácsadó szervek Európai Gazdasági és Szociális Bizottság; Régiók Bizottsága. Intézményközi szervezetek Európai Közösségek Kiadványainak Hivatala Európai Személyzeti Kiválasztási Hivatal; Európai Közigazgatási Iskola. Decentralizált szervezetek (ügynökségek) Közösségi Ügynökségek; Közös kül- és biztonságpolitika; Bűnügyi rendőri igazságügyi együttműködés; Végrehajtó ügynökségek.