„Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért” című.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat október 2. TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Projektmenedzsment szervezet: EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft.
Várpalota elkerülő építése
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztése Nagyszénáson KEOP augusztus 26.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
„Tapolca-patak revitalizációja”
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
EKOP Elektronikus levéltár
Pályázati lehetőségek FAÖT ülés, Törökbálint Dr. Gordos Tamás programiroda vezető – Pro Régió Ügynökség.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Záhony térsége széles nyomtávú vontatóvágány hálózat felújítása
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
61. számú főút Somogy megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat - megerősítése IV. szakasz ( km szelvények között) Lakossági fórum 2010.
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Stratégiai kérdések az energetikában Kecskeméten, a TERMOSTAR Kft. szemszögéből.
KMOP-4.2.1/B „Interdiszciplináris, innovatív kutatási irányok és az ipari kooperáció infrastrukturális hátterének fejlesztése, valamint új.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
2017. július 5..
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Projekt ismertető Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
Előadás másolata:

„Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért” című projekt KEOP-1.2.0/1F-2008-0021 LAKOSSÁGI FÓRUM Tiszaalpár, 2010. március 25.

Háttér Uniós előírásokat a települési szennyvíztisztításra: 2000/60/EK irányelv (Víz-keretirányelv) tartalmazza. Ezek hazai átvétele: a környezetvédelemről szóló 1995. évi LIII. tv., a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. módosításával, valamint több kormányrendelettel történt. Fő cél: a környezet védelme és vízellátás biztosítása. E cél eléréséhez uniós támogatást a Környezet és Energia Operatív Program pályázatai nyújtanak, amelyből a település is részesül jelen beruházás keretében. A pályázatokat a Környezetvédelmi Minisztérium hirdeti meg, folyamatosan nyomon követi a beruházások megvalósulását, a szigorú környezetvédelmi előírásoknak történő megfelelését.

A csatornahálózat-kiépítés okai A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése szükséges a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért, hozzájárul a talaj- és- vízszennyezettség csökkentéséhez a településen és környékén. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése révén javul a lakosság életszínvonala a településen. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése hozzájárul a hosszú távú gazdaságfejlesztési célok eléréséhez (alapfeltételt jelent vállalkozások betelepedéséhez), illetve az ahhoz szükséges lakókörnyezet megteremtéséhez. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével és a szennyvíztisztítással a jogszabályi előírásoknak meg fog felelni a település.

Rövid összefoglaló a beruházásról Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata 2005-ben készíttette el a település szennyvízelvezetésének és tisztításának megvalósíthatósági tanulmányát és elvi vízjogi engedélyezési tervét. A pályázat benyújtására a 2008. év elején került sor, az első fordulós, előkészítésre vonatkozó támogatási szerződés megkötése 2008.09.03-án történt. A projekt előkészítési szakasz várhatóan 2010. év végén fejeződik be. A projekt megvalósításának tervezett időtartama: 2011.01.01-2014.02.28.

Jelenlegi helyzet A projekt jelenleg az előkészítési szakaszban tart. Az eddig megvalósult főbb lépések: Támogatási szerződés megkötése Projektmenedzsment, tervezési, pályázatírási, nyilvánossági feladatokra vonatkozó közbeszerzés lefolytatása Az előírásoknak megfelelő telephelyszín kiválasztása, egyeztetése hatóságokkal 4. Talajmechanikai mérések, előzetes környezeti hatásvizsgálat, környezeti hatástanulmány elkészítése, egyeztetése Kiskunsági Nemzeti Parkkal

Jelenlegi helyzet 2. 5. Örökségvédelmi hatástanulmány készítése 6. A beruházás alapját képező köztes részletes megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés elkészítése, a KVVM Fejlesztési Igazgatóság általi jóváhagyása 2010. márciusban – az egyik legfontosabb mérföldkő az előkészítés során! 7. Tervezési folyamat – tervdokumentáció engedélyezésre történő benyújtása hatóságokhoz

További feladatok - előkészítési szakasz 1. Vízjogi engedélyezési eljárás lefolytatása (környezetvédelmi és örökségvédelmi hatóságokkal folyamatos egyeztetés) 2. Tendertervek kidolgozása 3. Tulajdonviszonyok rendezése az érintett területek vonatkozásában – tulajdonosi hozzájárulás, szolgalmi jog 4. Víziközmű társulat szervezése 5. Beruházás finanszírozási hátterének biztosítása 6. Megvalósítási szakaszra vonatkozó közbeszerzési dokumentációk kidolgozása, véleményeztetése hatóságokkal

További feladatok - előkészítési szakasz 2. 7. Üzemeltető kiválasztása 8. Előkészítés során az előírt kommunikációs és nyilvánossági tevékenység 9. Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági vállalások biztosítása a projekt kapcsán 10. Előkészítési szakasz adminisztrációs kötelezettségeinek ellátása (jelentések stb.) 11. Pályázat II. fordulós benyújtása

Horizontális vállalások - Esélyegyenlőség Esélyegyenlőségi terv vagy koncepció megléte. A szervezet döntéshozói vagy munkavállalói vagy közönsége számára esélyegyenlőségi képzést tart. GYES-en, GYED-en levő munkatársakkal való szervezett, dokumentált kapcsolattartás. A szervezet támogat esélyegyenlőségi célcsoportok helyzetét javító alapítványokat, szervezeteket Esélyegyenlőségi statisztikai információk megadása.

Horizontális vállalások – Fenntarthatóság I. Fenntarthatósági tervvel vagy programmal rendelkezik. Kistérségi környezetvédelmi programját felülvizsgálja és megvalósulását dokumentálja. Rendelkezik önkormányzati környezetvédelmi alappal. Környezetvédelmi megbízottat kijelöl. A nyilvánosság számára az aktuális környezeti információkat rendszeresen, és a kötelező mértéken felül biztosítja. Környezeti szempontokat alkalmaz az eszközök, termékek, alapanyagok beszerzésénél. Környezeti menedzsment rendszerrel rendelkező beszállítóktól rendeli eszközeit

Horizontális vállalások – Fenntarthatóság II. Partnerség építés a projekttervezés és végrehajtás során (lakosság, célcsoportok). Újrahasznosított papír használat bevezetése és/vagy növelése az irodai és nyomdai munkák során. Külterületen a közutak mentén az élőhelyek védelmét és a környezetszennyezés mérséklésének megfelelő erdősávok és cserjék telepítése 2 km hosszan. Az építés ideiglenes helyigényét és hatásterületét minimalizálja, környezeti hatásokat mérsékli. Rendszeres környezet-egészségügyi kockázat értékelések készítése. Statisztikai információk a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

Ütemezés tervezet – Megvalósítási szakasz I. Tevékenység Kezdés Befejezés Projektindítás 2011. január 1. Területek biztosítása 2011. február 28. Régészet (amennyiben szükségessé válik) 2011. március 30. Közbeszerzési szakértő kiválasztása 2011. január 2. Közbeszerzés mérnök/műszaki felügyelet 2011. április 1. 2011. május 31. Közbeszerzés szennyvízcsatorna kivitelezésre (közösségi eljárás) 2011. június 1. 2011. október 15. Közbeszerzés szennyvíztisztító telep kivitelezésre (közösségi eljárás)

Ütemezés tervezet – Megvalósítási szakasz II. Tevékenység Kezdés Befejezés Kivitelezés szennyvízcsatorna 2012. január 2. 2013. június 15. Kivitelezés szennyvíztisztító telep 2012. június 1. Próbaüzem 2013. december 15. Működtető kiválasztása 2012. május 15. 2012. szeptember 10. Projektzárás 2014. január 30. Zárójelentés benyújtása 2014. február 28.

Műszaki tartalom Szennyvízelvezetéssel érintett településrészek a térképen láthatók – központi belterületek gazdaságosan csatornázható, üdülőterületen kívüli része 2. Szennyvíztisztító telep önkormányzati iparterületen (029/2 helyrajzi szám) – örökségvédelmi, környezet- és természetvédelmi szempontból egyeztetett terület 3. Érzékeny minősítésű területekre vonatkozó szigorú határértékeknek megfelelés a tisztított víz vonatkozásában. 4. Előzetes környezeti hatásvizsgálat : nem jár környezetre káros hatással a beruházás sem a település, sem a Holt-Tisza vonatkozásában, talajvíz szempontból kifejezetten előnyös. A telep távolsága miatt a tisztított víz általában elszikkad az Alpár-Nyárlőrinci csatornában (a Holt-Tiszáig ritkán jut el). 5. Ideiglenes befogadó: Alpár-Nyárlőrinci csatorna, az el nem szikkadt víz befogadója a Holt-Tisza – ATIKÖVIZIG és Kiskunsági Nemzeti Park jóváhagyásával.

Költségek Jelenleg a projekt megvalósításának becsült költségét ismerjük. - A jelenlegi szakasz előkészítési költsége: 80.262.000 Ft + Áfa - A várható megvalósítási költség: 2.141.176.000 Ft + Áfa. A megvalósítási nettó összeg 80-85 %-a (1.712.940.800 Ft-1.819.999.600 Ft) uniós támogatás. Ez tartalmazza a közbeszerzések, telep kiviteli terv készítés, csatornázás- és telep kivitelezés, műszaki ellenőrzés, próbaüzem, projektmenedzsment, előírt nyilvánossági tevékenységek költségeit. A beruházás végső, pontos költsége a pályázati II. fordulót követő megvalósítási szakaszban, a közbeszerzések lefolytatását követően (2011. október) válik ismertté. A beruházás finanszírozás-tervezését azonban a jelenlegi információk alapján kell elvégezni, ezt a II. fordulós pályázatban ismertetni szükséges.

Összefoglalás A beruházás mérete, költségvonzata riasztó lehet, azonban indokoltsága, szükségessége kétségtelen. Sok település van hasonló helyzetben az országban, azonban meg tudták/tudják oldani ezt a kérdést a lakosság együttműködésével. Itt már sok akadályon túljutottunk, azonban a feladatok java hátravan, amelyek közös erővel, települési összefogással elvégezhetők, de ennek hiányában az egész beruházás elveszhet! (Ekkor pedig az eddig kapott támogatást vissza kell fizetni.) A közös akarat, az együttműködési szándék alapfeltétel a beruházás során!

Köszönjük a figyelmet, várjuk kérdéseiket! Dr. Csonkáné Gulyás Anett HBF Hungaricum Kft. gulyasanett@hbfhungaricum.hu 76/503-644 A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.