A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron 2005. április 06.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Advertisements

Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Tájékoztató a magyar-osztrák Dr. Markovics Tibor Körmend, 2012.november 7. természetvédelmi együttműködésről.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Természetvédelmi logók
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Természetvédelem.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
VIATICUM tájbejárás Gyula ERDÉSZET – ÖKOTURISZTIKA – ERDEI ISKOLA (fenntarthatóság – értékadás – környezeti nevelés) DALERD ZRT. Puskás Lajos.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
TDM Szakmai Nap november 21.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
Natura 2000 területek Magyarországon
A tételek eljuttatása az iskolákba
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
Magyarország Természeti Kincsei
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Magyarország természeti kincsei
Hazánk tájai: Alföld.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A régió kapacitásának bemutatása
A Velencei-tó értékei.
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Österreich Werbung Magyarország Budapest, november Szedlák Péter Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet Sajtókapcsolatok.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
TÖOSZ – Balástya márcuis 21, Csorvás március 22. ERDEI ISKOLÁS ÜZENET GYULA-VÁROSERDŐRŐL Puskás Lajos okl. erdőmérnök c. egy. docens.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A “nem” tudás kategóriái DeterminizmusDeterminizmus Statisztikai bizonytalanságStatisztikai bizonytalanság Scenario bizonytalanságScenario bizonytalanság.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
Magyarország természeti kincsei
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
Magyarország.
Úton az ökosziget felé Klímapark projekt konferencia
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Nemzeti Parkok.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Factfile??? Hungary Area km 2 CapitalBudapest Population???? GDP ????? $/person.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.

Miért a vidékfejlesztés? A gazdasági, társadalmi, kulturális, politikai és környezeti változásoknak egy fenntartott és fenntartható folyamata, mely szándékosan megtervezett azért, hogy a közösség egészének jólétét előmozdítsa hosszú távon. Nyugat-Dunántúl: 50-50% rurál-urbán arány

A differenciált vidék: A vidéki tér funkciói differenciálódtak: 1.Megőrzött vidék (preserved countryside) 2.Konfliktusokkal terhelt (küzdő) vidék (contested countryside): 3.Paternalista (gyámság alatti) vidék (paternalistic countryside) 4.Klientista (államtól függő) vidék (clientistic countryside)

Megőrzött vidék (preserved countryside) •a környezet állapotának konzerválása, •pihenés-üdülés, ökoturizmus funkció elterjesztése •a környezetmegőrzés erősítése, •a szolgáltató szektor fejlesztése, •örökség védelme

Az ökoturizmus fogalma Az ökoturizmus, miként azt a World Wildlife Fund ben definiálta: "felelősségteljes utazás olyan helyekre, ahol a helyi lakosság jólétét szolgálva a környezet természetes állapotaát megőrzik." -aktívan hozzájárul a természet védelméhez -hozzájárul a helyi emberek jólétéhez, -környezettudatra neveli mind a helyi lakosokat, mind a turistákat,

Nemzeti Parkok Magyarországon 1.Balaton-felvidéki Nemzeti park 2.Kiskunsági Nemzeti Park 3.Bükki Nemzeti Park 4.Fertő-Hanság Nemzeti Park 5.Aggteleki Nemzeti Park 6.Duna- Ipoly Nemzeti Park 7.Duna-Dráva Nemzeti Park 8. Hortobágyi Nemzeti Park 9. Körös- Maros Nemzeti Park 10. Őrségi Nemzeti Park

Natúrparkok Magyarországon Jelenleg hazánkban 7 natúrpark működik •Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark •Kerka-mente Natúrpark •Körösök Völgye Natúrpark •Vértes Natúrpark •Hármashatár Natúrpark (magyar-osztrák- szlovén •Nagy-Milic Natúrpark

Határmentiség és turizmus Lakosság •Előny vagy hátrány? Település •turizmus mértéke •turizmus szerepe •szolgáltatások •érdekek - konfliktusok

Az Ausztriához való közelség inkább előnyökkel vagy hátrányokkal jár… előnyhátrány a szakember-elszívás szempontjából?% 8,2%91,8% az árak szempontjából?% 8,5%91,5% a magyar kereskedők helyzete szempontjából?% 10,4%89,6% a földek felvásárlása szempontjából?% 12,5%87,5% a külföldiek előnyben részesítése szempontjából?% 12,6%87,4% az életszínvonalbeli különbségek szempontjából?% 14,0%86,0% a külföldiekkel szembeni negatív élmények szempontjából?% 20,8%79,2% 18.1 …a bűnözés szempontjából?% 21,0%79,0% a forgalom szempontjából?% 27,8%72,2% az országon belüli periférikus helyzet szempontjából?% 34,8%65,2% a sok idegen jelenléte szempontjából?% 44,7%55,3% a gazdasági előnyök szempontjából?% 74,8%25,2% a személyes kapcsolatok szempontjából?% 87,7%12,3% a több magyar munkalehetőség szempontjából?% 88,1%11,9% az életminőség szempontjából?% 90,7%9,3% a több ausztriai munkalehetőég szempontjából?% 93,6%6,4% a határátkelés szempontjából?% 94,4%5,6% a vásárlási lehetőségek szempontjából?% 95,5%4,5% a turizmus szempontjából?% 97,3%2,7% a kultúra/nyelvtanulás szempontjából?% 97,4%2,6%