MTA, 2007. szeptember 11. Dr. Szeredi István MVM Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VIRTUÁLIS ERŐMŰ MEGOLDÁS
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A hasznosítás fejlődésének mozgatói
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Virtuális erőművi megoldások kapcsolt termelőknek a KÁT alatt és után.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Vízerőmű.
Kiserőművek bevonása a rendszerszintű teljesítményszabályozásba
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Energetikai folyamatok és berendezések
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
Az alternatív energia felhasználása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
III. A logisztika jövője
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
GTTSZ Hazai energiaforrásaink Vízenergia - oldal: 1.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal Energiakonferencia Budapest Mariott Hotel, január 20. A VILLAMOSENERGIA- ÉS A FÖLDGÁZ-PIAC.
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Villamos energetika I. Dr
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Decentralizált energiaellátás
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Erőforrások tárolhatóság klasszikus felosztás
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
Energetikai gazdaságtan
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Előadás másolata:

MTA, szeptember 11. Dr. Szeredi István MVM Zrt.

2 A magyar villamosenergia-rendszer működése és szabályozása szempontjából fokozott szabályozási igény jelentkezik. A rendszer szabályozási problémák súlyosbodásában az elsődleges a kötelező átvételhez tartozó termelés és a megújuló energia részarányának növekedése. A jelentkező szabályozási problémák megoldása és a hosszú távon fenntartható rendszer fejlődés feltételeinek megteremtése vált szükségessé, a liberalizált piac működését megfelelően kiszolgáló rendszer rugalmasság megteremtésével. Az MVM Csoport keresi a rendszer szabályozási problémák hatékony megoldásának lehetőségét.

3  Megnőtt a villamos energia rendszer szabályozási igénye.  Szabályozási problémák jelentkeznek és a jelenlegi gyakorlat hosszú távon nem tartható fenn.  A jelenlegi helyzet gátat szab a megújuló energia hasznosítás fejlesztésének.  Veszélyt jelent az energiaellátás biztonsága szempontjából Szükség van egy rendszerérdekű gyorsszabályozó erőmű létesítése a problémák egyszeri, hosszú- távon hatékony rendezésére.

4 nemzetközi gyakorlat szivattyús energiatározókat A rendszer gyorsszabályozásra a nemzetközi gyakorlat általánosan a szivattyús energiatározókat alkalmazza. legnagyobb komplexséggel szivattyús energiatározó A villamosenergia-rendszer üzeme által meghatározott igények teljesítése a legnagyobb komplexséggel és legnagyobb hatékonysággal szivattyús energiatározó beléptetésével biztosítható. nem helyettesíthető Szolgáltatásinak egésze nem helyettesíthető más megoldással és csak egyes rész-szolgáltatások terén lehetnek versenytársai. Az egyenértékűség és helyettesíthetőség azonban korlátozott. az alternatív megoldások nem jelentik valós konkurenciáját A rendszer szabályozási feladatokban az alternatív megoldások nem jelentik valós konkurenciáját a szivattyús energiatározó szabályozó energia szolgáltatásának.

5. T ö bb mint 100 é v gyakorlat  Az első kereskedelmi célú szivattyús energia t á r ó z ó Z ü rich. T ö bb mint 100 é v gyakorlat eredm é nye a mai eszk ö zpark. t ö bb mint 300  Jelenleg t ö bb mint 300 erőmű ü zemel.  A technol ó giakiforrott  A technol ó gia kiforrott, nincs protot í pus vesz é ly.  Nagy erőművek létesültek, az erőmű teljes í tm é nyek nagys á ga meghaladja az MW –ot (pl. Bath County 2100 MW, Dinorwic 1890 MW, Raccon Mountain 1540 MW). 7-10%  R é szar á nyuk a rendszerekben kb. 7-10%  Magyarországon az első szivattyús energiatározó 1912 –ben került üzembe.  Magyarországon az első szivattyús energiatározó 1912 –ben került üzembe. Az ilyen irányú gondolkodás Magyarországon több mint 100 éves.

6 Az MVM célja és szándéka legkedvezőbb megoldás és helyszín feltárása. A legmegfelelőbb, szivattyús energiatározó létesítésre alkalmas helyszín kiválasztására irányuló vizsgálatok különböző időszakokban készültek, leglényegesebb megállapításaik azonban egybehangzóak. legkedvezőbb kompromisszum  A tervezett létesítmény helyszíne a műszaki, gazdasági és környezeti szempontból legkedvezőbb kompromisszum feltételeit kell teljesítse. jelenleg 600 MW  Azok a helyszínek lehetnek megfelelők, amelyek jelenleg 600 MW megvalósítását teszik lehetővé, és később legalább 1200 MW –ig bővíthetők.

7 A belföldi helyek esése Piros Piros – országhatáron belüli Sárga Sárga – országhatáron kívüli A lehetőségek néhány kivétellel 70 és 520 m közöttiek.

8 A hazai adottságok nem rosszabbak a nemzetközi gyakorlat súlypontjánál! A piros pontok az üzemelő erőművek

9 A vízdíjjal módosított beruházási költségek A távolság-esés arány szerinti sorrend Zemplén Zemplén és Dunakanyar

10 A magyar vizsgálatok fajlagos költségeinek nagyságrendje A hazai lehetőségek költség előirányzatai hozzávetőleg megegyeznek a nemzetközi adatokkal. Nem rosszabbak és nem jobbak a külföldi lehetőségeknél. A piros pontok a megvalósult erőművek

11 •A rendszer szabályozás elhelyezése stratégiai jelentőségű. országhatáron belül célszerű •A rendszer szabályozás elhelyezése stratégiai jelentőségű. Ezért és a minden funkcióra való alkalmasság miatt a szivattyús energiatározót országhatáron belül célszerű megvalósítani. határkeresztező kapacitás •Az országhatáron túli elhelyezés vonatkozásában a határkeresztező kapacitás rendelkezésre állása jogi problémákat vet fel, számottevő kockázatot és gazdasági többlet terhet jelent. bővíthetőség lehetősége •Preferáltak azok a helyszínek, ahol adott bővíthetőség lehetősége, igazodva a rendszer szabályozási igények és a megújuló forrásból termelt villamos energia növekedéséhez. zárt rendszer •A nyílt rendszerek alkalmazása gazdasági és környezeti szempontból egyaránt nagyobb kockázatot jelenhet. Ezért a zárt rendszer kialakítására alkalmas helyszínek kell prioritást kapjanak. •A legkedvezőbb kompromisszumnak a műszaki, gazdasági és környezeti feltételek egyidejű figyelembe vételével a Dunakanyar térségében és a Zempléni hegység nyugati oldalán elhelyezkedő telephelyek látszanak.

12 terhelések kiegyenlítése szabályozási igényének csökkentése  A rendszer terhelések kiegyenlítése a minimumok megemelésével és a csúcsok csökkentésével. A rendszer szabályozási igényének csökkentése és a rendszer többi erőművére háruló szabályozási követelmények mérséklése. rendszerszintű szabályozási teljesítmények  A rendszerszintű szabályozási teljesítmények biztosítása UCTE által előírt terhelésváltoztatási sebességgel és mobilizálási idővel. megújuló energiát illesztése a villamos energia rendszer üzeméhez  A megújuló energiát hasznosító és más menetrendi kényszereket jelentő termelési módok illesztése a villamos energia rendszer üzeméhez. A villamos energia kereskedelem rugalmasságának és biztonságának növelése az olcsó források használatának lehetővé tétele.

13 A nemzetközi gyakorlat általában ötvözi a szivattyús energiatározókat a természetvédelmi követelményekkel. Gyakran védett természeti területen valósulnak meg pl: Fekete Vág •a Fekete Vág az Alacsony-Tátrai Nemzeti Parkban; Foyers •a Foyers a Loch Ness tavon; Bajina Basta •a Bajina Basta a Tara Nemzeti Parkban; Dlouhe Strane •a Dlouhe Strane a Jeszenik hegység tájvédelmi körzetében; Dinorwic •a Dinorwic a Snowdonia National Park területén; Imaichi Numappara •az Imaichi és Numappara Nikko National Park területén. védett természeti területen épül Baixo Sabor •az EU hozzájárulásával jelenleg védett természeti területen épül a Baixo Sabor Portugáliában.

14 •A tervezett technológiának anyag felhasználása nincs és nem termel hulladékot. •A szivattyús energiatározó a rendszer hatásfokát javítja. Megszünteti a más erőművekben szabályozási kényszerből alkalmazott alacsony hatásfokú üzemet, és mérsékli az elvesző energia mennyiséget. •A rendszer erőműveiben jelentkező hatásfoknövelés emisszió csökkenést eredményez, biztosítva a legkisebb emisszióval járó villamosenergia-termelés lehetőségét. Lehetővé teszi a környezeti szempontból tiszta energia termelés növekedését. •A szivattyús energiatározó saját emissziókkal nem terheli a környezetét. •A környezeti elemek összességére vonatkozóan minimális környezeti hatásokkal és zavarással valósítható meg. •Jelenléte az üzem során a környezetében észrevehetetlen. kiforrott és sokszorosan kipróbált A technológia kiforrott és sokszorosan kipróbált.

15 rugalmas rendszerirányítási és rendszer optimalizálási eszközzé alakult A szivattyús energiatározó rugalmas rendszerirányítási és rendszer optimalizálási eszközzé alakult. Az európai országok kevés kivétellel mind rendelkeznek szivattyús energiatározó kapacitással. piac liberalizálása felértékelte A villamos energia piac liberalizálása felértékelte a flexibilis üzemű szivattyús energiatározókat. Ausztriában • Ausztriában négy új szivattyús energiatározó beruházás van folyamatban. Svájcban • Svájcban elkezdődött a Nant de Drance szivattyús energiatározó építése. Litvániában • Litvániában folyik a Kruonis szivattyús energiatározó bővítése 1600 MW -ra. Szlovéniában • Szlovéniában épül az AVCE szivattyús energiatározó Portugáliában • Portugáliában EU hozzájárulással folyik a Baixo Sabor vízerőmű építése, ami szivattyús kapacitással kiegészített. Németországban • Németországban üzembe került a 1000 MW -os Goldistahl Lengyelországban • Lengyelországban modernizálták mind a hét szivattyús energiatározót. általánosan elfogadott és alkalmazott A nemzetközi gyakorlatban a szivattyús energiatározó kapacitások váltak általánosan elfogadott és alkalmazott eszközzé.

16 rendszerérdekű beavatkozás A villamos energia rendszer szabályozási problémák feloldásához rendszerérdekű beavatkozás szükséges, ami a rendszer egészének - termelőknek és fogyasztóknak egyaránt - az érdekeit szolgálja. Eszközül szolgál a rendszer üzemének optimalizálásához Eszközül szolgál a rendszer üzemének optimalizálásához illetve a villamos energia rendszer üzemének biztonságához és megteremti a hosszú távon fenntartható fejlődés feltételeit. Közérdeket szolgál Közérdeket szolgál a villamos energia rendszer biztonsága és a megújuló energia hasznosítás előfeltételeinek biztosítása szempontjából egyaránt. Összhangban van az EU törekvéseivel Összhangban van az EU törekvéseivel és az EU intézményei a jelenleg megvalósítás alatt álló hasonló projekteket az Alapokmány 267. cikkelye alapján közösségi érdekűként kezelik.

17 szükségesaktuális  A rendszerérdekű erőmű szükséges, megvalósítása aktuális. kiforrott  A technológia kiforrott és alacsony megvalósítási kockázatú. lehetőségek rendelkezésre állnak  A megfelelő adottságú elhelyezési lehetőségek rendelkezésre állnak. hosszú távon alkalmas  A szolgáltatás dinamikája hosszú távon alkalmas megoldás kialakítását teszi lehetővé. szennyezéseinek csökkentésétkevésbé szennyező növekedését  Az üzeme lehetővé teszi a villamos energia termelés szennyezéseinek csökkentését és a kevésbé szennyező termelési módok arányának növekedését. eszköz biztonságához  A dinamikus üzemű erőmű eszköz a villamos energia szolgáltatás biztonságához. a piac minden szereplőjének érdeke  Megvalósítása a piac minden szereplőjének érdeke.  Az MVM Csoport a rendszer szabályozás stratégiai jelentősége miatt, a rendszerérdekű szabályozó erőmű megvalósítását irányítása, ellenőrzése alatt kívánja tartani.

18 !