LIMBOURG TESTVÉREK: PAUL, /POL/, JOHAN, /JeAN/, HERMANn /armand/

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van Gogh Művészete.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
(középszintű érettségihez)
A Biblia és a könyvnyomtatás
József Attila / / Tóth Márta.
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Koronázási Jelképek.
Jules Verne.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Román stílus, 10–12. sz.– az első, egész Európára kiterjedő művészeti stílusirányzat Gótika: 13. sz. végétől – 15. sz. végéig.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Az életedet TE írod.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
A szövegszerkesztés története
Harc és költészet: a lovagok
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
M Ű V É S Z E T.
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
A középkori művészet / 7.osztály/
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Apokalipszis 12/C.
Az üvegfestészet legnagyobb időszaka
A népesség számának változása Európában
Készítette: Németh Katalin …
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Irodalomtanítás – de meddig? Egy lehetséges válasz: irodalom_12_11_10_9 Fűzfa Balázs – Irodalomtanítás a harmadik.
A lovagi irodalom görbe tükörben
Ómagyar kor ( ).
Összesen másfél millió font, azaz 500 millió forint értékben adott el festményeket egy tízéves angol kisfiú, Kieron Williamson. Legutóbbi aukcióján 23.
Árpád-házi Szent Erzsébet
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
1833. december 16. – október 13.) festőművész
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Ikarosz és a repülés.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
folytatott bibliográfia elemzéséről
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Urunk megkeresztelkedése
A rendi monarchiák kialakulása
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Cseh- és Lengyelország
Királyi házak és botrányaik 1900-tól napjainkig
Franciaország 1714-től a forradalomig
Kassák Lajos Nézzük együtt….
A szövegszerkesztés története
TRUBADÚRKÖLTÉSZET.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
A LIMBOURG TESTVÉREK MINIATÚRÁI
Előadás másolata:

LIMBOURG TESTVÉREK: PAUL, /POL/, JOHAN, /JeAN/, HERMANn /armand/ a miniatúra mŰvészete LIMBOURG TESTVÉREK: PAUL, /POL/, JOHAN, /JeAN/, HERMANn /armand/

A miniatúrák voltak a könyvillusztrálás első remekei (miniature: piros festékkel - míniummal - festeni). A legrégibb miniatúráknak az óegyiptomi Halottak Könyvének papirusztekercsein frízszerűen körbefutó képsorozatokat tekintjük. A bizánci birodalom élénk művészeti életét fellendítette a miniatúra. Az illusztrálás módja a könyvnyomtatás feltalálásával természetesen megváltozott. Eleinte a fa- és rézmetszet az uralkodó, később a nyomdatechnika fejlődésével használatba jött a kőnyomat. A 20. században a mechanikai sokszorosítási eljárások legkülönfélébb módjával készülnek az illusztrációk, amelyek között elsőnek a cinklemezre fényképezett és maratás útján készített ún. klisét kell megemlíteni. A fototípia a vonalas rajzok sokszorosítására szolgál, míg az autotípia a tónusos rajzok vagy fényképek nyomtatásának eszköze.

A miniatúra kiskép pergamenen, papíron, fatáblán, fémen, vásznon, vagy bármilyen hordozón. Díszít: szöveget, kódexet, könyvet, vagy önállóan jelenik meg. Kezdetben a kézzel írott kódexek kezdőbetűi (iniciálé). Mestereik a miniátorok, a szövegírók a scriptorok, rubrikátorok, a díszítmény és képfestők a piktorok, vagy illuminátorok. A miniatúra megjelenésének és azt követően, fejlődésének kiemelkedő kora a VIII. sz. ír területi elszigetelt kolostori, majd a KAROLING-kori művészet szövegábrázoló miniatúra festészete. Erre a korona a XIV-XV. sz. miniatúrái, legjelesebb képviselőik a Limbourg-fivérek.

A Limbourg fivérek (Paul, Johan, Herman)1385, 1386, 1388-tól 1416-ig éltek, alkottak. Második munkájukat, a Tres Riches Heures-t a középkori kódexek királyaként emlegetik. A két idősebb ötvösmesterséget tanul Párizsban. Szülővárosukban, Nijmegen-ben képezik magukat a faszobrász édesapjuk mellett a festészet művészetében. A hírük alapján a burgundi herceg meghívja a két fiút egy biblia díszítésének elkészítésére. Nem tudták befejezni, mert a herceg (Fülöp) meghal. Hamarosan (1404) már mindhárman, megbízást kapnak Berry hercegétől (Berry herceg: II.(Jó) János király fia, V. Károly francia király és I. Fülöp burgundi herceg testvére. Miniatúristákat toborzott az északeurópai országokból. A művészetek bőkezű mecénása, az első modern értelemben vett könyv és műgyűjtő.) hóráskönyv elkészítésére. Címe: BELLES HEURES DU DUC BERRY. Jelenleg a New York-i Metropoliten Múzeum tulajdonában.

Elkészülte után újabb megbízást ad nekik a herceg, ebből született a gótika legszebb hórás könyve, a TRES RICHES HEURES DU DUC BERRY. Hórás könyv: középkori imakönyv. Hóra=óra, a kifejezés a kánoni órákra vonatkozik, a napi hét ima rendje. Felépítése, tartalma: képes kalendárium / az év 12 hónapját a megfelelő csillagjegy képe alatt egy-egy illusztráció szemlélteti. A vidéki és társasági életet megelevenítő képek, az évszakhoz, hónaphoz tartozó jellegzetes teendők, szokások./ Továbbiakban tartalmazza a legnépszerűbb szentek, evangéliumi részletek, Mária történetek képeit gazdagon díszített oldalakon.

A lovagkor amellett, hogy magasztos eszméket, ugyanakkor pesszimizmust, melankóliát hozott a társadalom életébe. A hősiesség és a szerelem ** álma** a lovagi élet meghatározói. Választás a hit és szerelem között. --- Idézet Emerson-tól „ Ilyen erőszakos célratörés nélkül, amely az emberek sajátja, egy csipetnyi bigottság és fanatizmus nélkül nincs felfokozott izgalmi állapot, nincsenek eredmények. Ha valaki találni akar, fölé céloz. Bizonyos fokig minden cselekedet magában hordja a túlzás hamisságát.” Ki tagadhatná, hogy a valóság mindig rácáfolt a tiszta és nemes élet emelkedett illúzióira? A fenti sorok Johan Huizinga: A középkor alkonya c. munkájából.

A stilizált lovagkori költészet szinte testvére a kialakuló trubadúrirodalomnak. Ebben is kö­vet­he­tő a nő jelentésének átértékelődése, ám itt a folyamat felgyorsul. A nő megemelődik a Szűz Mária-kultuszban; ez áttevődik a várúrnőre, várkisasszonyra, majd az "éteri tisztaságú" érzés szerelmi vággyá alakul át. (Amikor ez megszólal, akkor már "tiszta" trubadúrirodalomról beszélhetünk.) Aztán ez a vágy vagy teljesül, vagy azt állítják, hogy teljesül - innen már olyan művekkel találkozunk, amelyek kortól függetlenek: akármikor születhettek volna.

A trubadúrok szerelemfelfogása az ovidiusival rokon: mivel a létező társadalmi törvények és szokások még akkor sem legalizálhatták volna, ha férjezetlen nőhöz kapcsolódik a szerelem, a viszony esetleges, véletlenszerű, mindent kockáztató, ám nem örök és nem monogám. A középkor szerelemtárában két különböző áramlat figyelhető meg. A szokásokban és az irodalomban egyaránt fellelhető a magamutogató végletes trágárság és a prüdéria. Merész Károlynak felrótták önmegtartóztató életét (uralkodónak nem így kell viselkedni), a burgundi herceg az angol követekre várakozva lefoglalta a város fürdőit, abban a „Vénusz mesterséget” gyakorlók közül ki-ki tetszése szerint választhatott, a herceg költségére.

/220x348; 364x543/ A tizenkét hónap Limbourg testvérek miniatúrái. Hórás könyv Berry herceg megbízása /220x348; 364x543/

Magyar területen 1333-ban a Magyar Anjou Legendárium készült, azt követően a Képes Krónika, /Bécsi Képes Krónika/: 1360 körül készült latin nyelvű krónika, mely I, (Róbert) Károly koráig követi a magyar történelem eseményeit. 147 iniciálé és miniatúra díszíti, melyek alkotója feltehetően Meggyesi Miklós ??? volt. Szövegét Kálti Márk írta. Ma az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

Kálti márk: képes krónika

VÉGE Németh katalin 2012