„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
A tanári munka értékelése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A kolozsvári Báthory Líceum
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.
Érték alapú közösségek? Pusztai Gabriella. A felsőoktatás átstrukturálódásának hatása a hallgatói szocializációra Az akadémiai közösség (?) széttöredezett.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
A neveltségi szint mérése
„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk,
Pedagógusok a fenntartóváltás után
Pusztai Gabriella –Kovács Klára Debreceni Egyetem, Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program Felsőoktatás-kutató és Fejlesztő Központ (CHERD-H) MSZT-konferencia,
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
(Iskolán belüli elmozdulások)
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Hívők, nem hívők? Értékek az egyházi iskolákban
(Gerhardinger Mária Terézia alapító anya)
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Kereszténység - nevelés
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
A pszichológiai mérés alapjai
SZMK Értekezlet május 9..
„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mt 19,13-15)
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Mint a Kolping-i mű iskolánk is arra próbálja nevelni tanulóit hogy keresztényként a világban és ezáltal a foglalkozásukban, a házasságukban és a családban,
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

„Keresztény nevelés – egyházi iskola” 2011. október 15. Pusztai Gabriella Debreceni Egyetem Az iskolaközösség mint a piarista iskola rejtett erőforrása „Keresztény nevelés – egyházi iskola” 2011. október 15.

Az egyházi iskolák kutatásának főbb kérdéskörei Szektorközi összehasonlítások A szektoron belüli változatok Mikor és mitől eredményes egy egyházi iskola?

Miben más az egyházi iskolák társadalma? Más társadalmi háttér? Eltérő családi miliők? Sajátos nevelési elvek, tanulói értékorientációk? Különböző iskolai tapasztalatok?

tiszteletreméltó szokások Volt egyházi iskolás végzős hallgatók értékorientácóinak eltérő pontjai (2005) a család biztonsága a szerelem/boldogság az igaz barátság a belső harmónia a békés világ + a vallásos hit, tiszteletreméltó szokások megőrzése ---hatalom az érdekes élet, élmények az eredetiség, fantázia a változatos élet a szabadság a társadalmi rend, stabilitás a haza, nemzet védelme ----anyagiak

Az öt legfontosabb nevelési érték a vallásosság és iskolázottság szerinti csoportokban 2008-ban

Milyen változatosságot mutat az egyházi iskolák társadalma? Felekezeti? Pedagógiai tradíciók szerinti? Térbeli? Társadalmi státus-alapú kompozíció szerinti? Miliő-alapú kompozíció szerinti? Intézményi tapasztalatok szerinti?

Eredményességi mutatók Rövid távú: nyelvvizsga- és versenyteljesítmény, továbbtanulási szándék, tanulmányok iránti elkötelezettség, továbbtanulásra tervezett idő Hosszabb távú: akadémiai beágyazottság a felsőoktatásban, ideális munkáról alkotott vízió

Milyen feltételekkel eredményes egy egyházi iskola? Az egyházi iskola eredményességének is feltételei vannak A szülői státus hatását kompenzáló magyarázatokat kerestük A magyarázatokat összemértük

Az eredményesség különbségeinek magyarázata Iskolai kapcsolatok: Személyes tanár-diák kontaktus Extrakurrikuláris alkalmak (sport, hitéleti) Iskolai programok (kirándulás, nyári tábor, hétvégi programok, közösségteremtő programok) Értékközösségen alapuló iskola cscs Családi kapcsolatok: Egymással kooperáló szülők Iskolai programokon résztvevő szülők

További tájékozódás Pusztai G. 2011. A láthatatlan kéztől a baráti kezekig: Hallgatói értelmező közösségek a felsőoktatásban. Budapest: ÚMK Pusztai G. 2011.Vallásosság és pedagógiai ideológiák. Educatio 19:1. 48-61. Pusztai G. 2009. A társadalmi tőke és az iskola. Kapcsolati erőforrások hatása az iskolai pályafutásra. Budapest: ÚMK Pusztai G. 2004.Iskola és közösség. Felekezeti középiskolások az ezredfordulón. Budapest: Gondolat