A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Fejezet A testek mozgása
Advertisements

Témahét a 3. b osztályban október
Jó reggelt- Isten hozott !.
A törvényhozó Nagy Lajos
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
A gazdaság alakulása Honfoglaló magyarok.
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
A húsvét.
Jó reggelt- Isten hozott !.
ÁRAMERŐSSÉG.
EURÓPA AGRÁRGAZDASÁGÁNAK FEJLÉŐDÉSE A KÖZÉPKORBAN
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE - HONFOGLALÁSKORI MEZŐGAZDASÁG, A FEUDÁLIS GAZDÁLKODÁS KIALAKULÁSA, A TÖRÖK HÓDOLTSÁG IDŐSZAKA IX-XVII. SZÁZAD.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Az ókori sumér étkezési szokások
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
A magyarországi mezőgazdaság
Készítette: Nagy Krisztián
Feltámadt ! – húsvét után…
Erdei tábor, Lengyel – Annafürdő, június közt a kistérség óvodásai erdei táborban vettek részt Lengyel-Annafürdőn. A sásdi, mindszentgodisai,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Urbárium Keller Martin
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt és feltámadt
Készítette: Jon A. Palmer
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
A kezdetektől napjainkig
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK! Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Adósság a b ű n miatt Pecznyík Pál verse. Urunk Te jól tudod, ki alkottál minket, Súlyos b ű n-adósság terheli lelkünket.
Románia mezőgazdasága
A magyarországi mezőgazdasági termelés átalakulása a 19. században
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
István király.
Ta Parole une lampe sur mes pas Ps 119, 105 Mentsd meg a Karácsonyt ! Paul Roth: Ima.
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Karácsony Karácsonyi képeslap.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
Feladatsor: középkor Lépj tovább!
A FALVAK ÉS LAKÓIK.
Az elsivatagosodás.
55.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Kistérségi település elemzés
I. Károly (Róbert) ( ).
Készítette: Falusi Renátó
XVII Évközi VasárnapC - év
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
A FEUDÁLIS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSE.
21. FÖLDMŰVELÉS.
3. osztályban.
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
Velünk élő középkor Forrás:
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások

Kikből lettek a földesurak? Az elmúlt órán tanultak alapján töltsük ki a következő táblázat egy részét! Saját táblázatodba is dolgozz!

Kik művelték meg a földesúri birtokokat? Figyeld meg a következő animációt! Mely csoportokból lett a feudális társadalom másik alapvető osztálya? Hogyan nevezzük a létrejött osztályt? Az egyes csoportoknak hogyan változott a korábbi helyzete?

Milyen részekből állt a nagybirtok? Figyeld meg, hogy a nagybirtok milyen részekből állt? Az egyes részek kinek a tulajdonában voltak? Kik használták azokat? Megfigyeléseiteket rajzoljátok, írjátok fel saját képeitekre!

Kinek a tulajdona? Ki használja? Majorság Jobbágytelek Tó Mezőgazdasági szerszámok Erdő Várkastély Konyhakert Legelő Szántó

Milyen szolgáltatásokkal tartozott a jobbágy urának? A nagybirtokon élő jobbágyok különböző szolgáltatásokkal tartoztak uruknak. A kora középkorban ennek két fő formája a robot és a terményszolgáltatás volt. A robot, ingyenmunka volt kezdetben mindenütt a legfontosabb jobbágyi szolgáltatás. Az ezredforduló után Nyugat-Európában egyre inkább visszaszorult és ettől kezdve inkább Közép-Európára volt már csak jellemző. A jobbágy művelte a szántóföldet, kapálta a szőlőt, legeltette az állatokat, kaszálta a rétet, őrölt a malomban, fát vágott az erdőben, fuvarozott és építette az úr házát vagy várát, a hidat, a malmot. A robot mennyisége attól függött, hogy mekkora volt az földesúri birtok területe. A robot mellett a jobbágy terményadóval is tartozott mind urának, mind az egyháznak: minden terményének, állatai szaporulatának egytizedét földesurának, egytizedét az egyháznak kellett adnia. Az alapvető szolgáltatásokon kívül a jobbágynak ajándékot is kellett adnia urának. Az ajándékozást a földesúr "vérmérséklete" és a helyi szokások határozták meg. Szokássá vált, hogy a nagy ünnepekkor – karácsonykor, húsvétkor, a nagy szentek ünnepein, esküvő alkalmával – a jobbágyok megajándékozzák urukat. E címen adott a jobbágy urának marhát, disznót, baromfit, tojást, vajat, sajtot, vadat, halat, kenyeret, kalácsot, kézműipari termékeket. Előfordulhatott az is, amikor nem személyenként, hanem az egész falu együttesen ajándékozta meg a birtokost. Hogyan nevezték az egyes szolgáltatáso-kat? Mit takar a fogalom? Milyen volt az egyes szolgáltatások mértéke?

Érdekelt-e a jobbágy a termelésben? Jakab Fia Jakabnak 10 zsák búzája, és 10 zsák rozsa termett. Istvánnak, aki jobban megszántotta a földet és a konyhakertjét is gondosabban művelte 20 zsák búzája, és 10 zsák rozsa. Hogyan nevezik azt a szolgáltatást, amelyet a terményből kell fizetniük? Kinek, mennyit kell fizetni? Mennyi szolgáltatást fizetett Jakab, és mennyit István? Számítsd ki! Kinek mennyi maradt?