Vízbázisvédelem fázisai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Hajdúnánás Város Önkormányzata Hajdúnánás városi vízmű üzemelő sérülékeny ivóvízbázisa Vízbázisvédelmi diagnosztikai munkák összefoglalása és az eredmények.
Várpalota elkerülő építése
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
A látható és kezelhető környezeti zaj
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
Környezeti Kárelhárítás Építő B.Sc. - BMEEOVKASH2
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
A mélyépítési munkák előkészítése
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az előadás tartalma A vízbázisok területének általános bemutatása
I. Bemutatkozás Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek minősítése
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Felszín alatti vizek minősítése
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG-MEGYEI IVÓVÍZ-MINŐSÉG JAVÍTÓ PROGRAM
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
2014. november A vízügyi hatóságot érintő változások.
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Felszínalatti vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben ORSZÁGOS FÓRUM A VÍZBÁZISVÉDELEM AKTUÁLIS HELYZETE Hegyi Róbert Országos vízügyi főigazgatóság.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VÍZBÁZISOK.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
„Fenntartható” utak K+F bizottság ÁGAZATI K+F TEVÉKENYSÉGET IGÉNYLŐ TÉMÁK   Görgényi Ágnes Colas Hungária Zrt. bizottsági tag.
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Vízbázisvédelem fázisai III. Vízbázisvédelem fázisai Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök Igazgató Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Üzletág Aquaprofit Zrt.

Az előadás tartalma Diagnosztikai fázis Biztonságba helyezési fázis Biztonságban tartási fázis

Diagnosztikai fázis I. ütem   Adatgyűjtés, a meglévő ismeretek kiegészítése ↓ A felszín alatti szivárgási tér modellezése, a modell megbízhatóságának értékelése Kiegészítő terepi vizsgálatok A modell pontosítása, hidrológiai értékelés A sérülékenység eldöntése, ha nem sérülékeny, a vizsgálat itt záródokumentációval befejeződik

Diagnosztikai fázis A tényleges és potenciális szennyezőforrások és a korlátozandó tevékenységek áttekintése a védőterületen, meglévő ismeretek alapján (A bizonyíthatóan veszélyeztető vagy szennyező objektumok, tevékenységek esetében környezetvédelmi felülvizsgálat felülvizsgálatra történő figyelemfelhívás, továbbá a földtani közeg, illetve a felszín alatti vízszennyeződés észlelésekor annak bejelentése a környezetvédelmi felügyelőség részére) ↓ A vízbázis biztonságba helyezése lehetőségeinek mérlegelése, alternatív megoldások vizsgálata Ha az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a biztonságba helyezés ezen a területen nem lehetséges és az előzetes költség/hatékonysági vizsgálatok szerint van jobb alternatíva, akkor a vizsgálat itt befejeződik  ↓ A további diagnosztikai feladatok meghatározása munkaterv szinten  Záródokumentáció az I. ütem végén (minden esetben)

Diagnosztikai fázis II. ütem Építési munkák, műszerbeszerzés, terepi mérések (tervezés és kivitelezés) Megfigyelő-ellenőrző rendszer kialakítása és próbaüzemelése ↓ A bizonyíthatóan veszélyeztető vagy szennyező objektumok, tevékenységek esetében környezetvédelmi felülvizsgálat kezdeményezése, továbbá a földtani közeg, illetve felszín alatti vízszennyeződés észlelésekor annak bejelentése a környezetvédelmi felügyelőség részére A vízföldtani modell pontosítása az újabb információk felhasználásával A vizsgált vízkészlet mennyiségi állapotának ellenőrzése A védőidom, illetve a védőterületek méreteinek újbóli meghatározása

Diagnosztikai fázis ↓ A védőterületen található szennyezőforrások és területhasználatok értékelése, a vizsgált vízkészlet minőségi állapotának értékelése és előrejelzése A lehetséges termelési alternatívák előzetes megvitatása A védendő víztermelés nagyságának és területi eloszlásának reális korlátok között történő módosítása, termelési alternatívák figyelembevétele (modellezési változatok) A változatok közül a végleges kiválasztása

Diagnosztikai fázis ↓ A vízbázis biztonságba helyezéséhez és tartásához szükséges intézkedések előzetes meghatározása Konzultációra szolgáló záródokumentációk (a biztonságba helyezési és tartási terv nem végleges változata, PR anyagok) készítése Véglegesítés előtti széleskörű megvitatás Kiegészítő terepi munkák, a védőterületek kijelölését megalapozó biztonságba helyezési és tartási terv véglegesítése, zárójelentés A diagnosztikai fázis ezzel lezárul, ezt követi a biztonságba helyezési és tartási fázis.

Biztonságba helyezési fázis A hidrogeológiai védőterület kijelölése (a jogerős vízjogi határozat alapján telekkönyvi bejegyzés) A hidrogeológiai védőterület kialakítása (a határok kijelölése) Szükség esetén – a kármentesítések valószínűsíthető elhúzódása miatt is – az aktív vízbázisvédelmi terv kidolgozása ↓ A korlátozások érvényre juttatása a szennyezettség felszámolása a veszélyeztetettség megszüntetése a meglévő, de a védőterületen tilos tevékenységek megszüntetése létesítmények kitelepítése kártalanítások Szükség esetén – a kármentesítések valószínűsíthető elhúzódása miatt is – az aktív vízbázisvédelmi létesítmények kialakítása

Biztonságban tartási fázis Biztonságos üzemeltetés mérő-megfigyelő rendszer működtetése állapotfelmérések szükséges intézkedések megtétele Felülvizsgálat-módosítás a megfigyelő, ellenőrző hálózat és a mérési megfigyelési rend, az állapotértékelések szükséges gyakoriságának felülvizsgálata: 2-3, de max. 5 év Szükség esetén – a kármentesítések valószínűsíthető elhúzódása miatt is – az aktív vízbázisvédelmi tevékenység végzése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Horváth Szabolcs üzletág igazgató AQUAPROFIT Zrt. 7621 Pécs, Rákóczi u. 1. Tel.: 72/525-364 Mob.: 30/237-4550 szabolcs.horvath@aquaprofit.com