A természetvédelem és a vízgazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
A folyóvizek.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Baranya Megyei Önkormányzat
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Hajóút kitűzés a KDV-KÖVIZIG területén
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Felszínalatti vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben ORSZÁGOS FÓRUM A VÍZBÁZISVÉDELEM AKTUÁLIS HELYZETE Hegyi Róbert Országos vízügyi főigazgatóság.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A VGT1 végrehajtásának tapasztalatai és a VGT2 eredményei.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
2017. július 5..
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA területi FÓRUM Gyula, augusztus 4. A Felszíni vizek minősítése (jelentős terhelések, hatásuk)
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A természetvédelem és a vízgazdálkodás együttműködése az Ipoly vízgyűjtő területén 2011. Október 27.

Általános adatok Eredeti hosszúsága 257 km, a jelenlegi 215km Vízgyűjtő területe 5108 km² Ebből hazánk területére esik 1430 km² Szeszélyes vízjárás, a kis-és nagyvízhozam közötti arány 1:457

A folyó jellegzetes szakaszai Alsó szakasz /Ipolyságig (Šahy) tart/ Középső szakasz /Losoncig (Lučenec) tart/ Felső szakasz /Losonc (Lučenec)-forrás között/

Az Ipoly folyó jellegzetes árvizei Február-március hónapokban, a hótakaró megolvadásakor Tavaszi-nyárelejei árvizek Október-november hónapokban az őszi csapadékfrontok átvonulásakor

A múltban elvégzett szabályozások Árvízvédelmi célból /1880-1993. között/ a közép-és nagyvízi meder szabályozása, a víz, jég, hordalék levezetés viszonyainak javítása érdekében Az árvízvédelmi szabályozások kiegészítéseképpen duzzasztóművek épültek /1 magyar, 7 szlovák tulajdonban/ 1975-2002. között

Szabályozott Ipolyszakasz Letkésnél

Az elvégzett szabályozások előnyei és hátrányai A térség árvízzel szembeni veszélyeztetettsége nagymértékben csökkent. Az Ipoly melletti területek felszíni vízzel való öntözhetősége megteremtődött. A szabályozások a természeti értékek egy részének degradációját, tönkremenetelét okozták. A duzzasztóműveknél a folyó hosszirányú átjárhatósága, azaz az ökológiai folyosó megszűnt. A hajdanvolt mellék-és holtágak végleges tönkremenetel közeli állapotba kerültek.

Azok a csodálatos holtágak Az Őrhalmi Tökös A Tésai holtág

A Hugyagi Csujta A Dejtári holtág

A Letkési holtág A Ludányhalászi holtág

Néhány, a teljes tönkremenetel közeli képet mutató holtág Ipolytölgyes Ipolyvece

Projektjeink - Az ökológiai folyosó helyreállítása Ipolytölgyesen

Az ökológiai folyosó helyreállítása Tésán

A megújuló természet

Hallépcső Ustí nad Labem városa felett Hallépcső Ipolytölgyesen

Az Ipolyszögi égerláp és revitalizációs lehetőségei 2004 Az Ipolyszögi égerláp és revitalizációs lehetőségei 2004.Tanulmányterv 2009. A mederstabilizáció megvalósulása

Az Ipoly és környezetének felmérése 2009-2010.

A 2010. évi árvíz tanulsága – lefolyás szabályozás a mellékvízfolyásokon és a folyón!

A magyar-szlovák együttműködés a vízminőségi kárelhárítás területén 2002. Elkészül az Ipoly magyar oldali részvízgyűjtő kárelhárítási terve, majd átadásra kerül a HVB Ipoly Albizottságban 2009. Elfogadásra kerül az egységes szerkezetű, azonos tematikájú kárelhárítási terv, ezzel párhuzamosan elkészül az Ipoly szlovák oldali részvízgyűjtő kárelhárítási terve. 2010-2011. A magyar oldalra készített kárelhárítási terv korszerűsítése, az elfogadott tematika mentén. 2011-2012. Az azonos tematika alapján készített tervek elfogadása a HVB Vízminőségi Albizottságban.

A remélt jövőkép felvázolása Az ökológiai folyosó helyreállítása megkezdődött /hallépcsők épültek a Pest-megyei határszakaszon/. A munkákat az Ipolyvece és Dejtár térségi duzzasztóműveknél is el kell végezni! Projekt benyújtva A folyó és környezetének mappációja elkészült a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés 2007-2013. keretein belül. Ez tartalmazza a folyó felmérése mellett a meglévő természeti értékeket, az üzemelő-és távlati vízbázisokat, a potenciális szennyezőforrásokat is. A felmérést a holt-és mellékágakra is szükséges kiterjeszteni. Projekt benyújtva Az EU Víz Keretirányelv végrehajtása érdekében szükséges intézkedések összehangolása az Ipoly vízgyűjtőjén Projekt benyújtva Fontos lenne az Ipolyszögi égerláp megkezdett revitalizációjának befejezése! Vízvisszatartási lehetőségek feltárása és kialakítása-vizes élőhelyek revitalizációja. Projektjavaslat elkészült

A 2011. októberében benyújtott közös projektek Közös, integrált, valós idejű hidrológiai előrejelző rendszer kialakítása az Ipoly vízgyűjtőjére„ (KDV-KÖVIZIG, SVP š.p. OZ Banská Bystrica, VKKI) "Projekt fejlesztés intézményi kereteinek kialakítása, az Ipoly vízgyűjtőn a vizek jó ökológiai állapotának elérése érdekében" KDV-KÖVIZIG, DINPI, BINPI, VKKI, SVP š.p. OZ Banská Bystrica, SRZ, ŠOP) Az EU Víz Keretirányelv végrehajtása érdekében szükséges intézkedések összehangolása az Ipoly vízgyűjtőjén (KDV-KÖVIZIG, SHMÚ, VKKI)

Az EU Víz Keretirányelv végrehajtása érdekében szükséges intézkedések összehangolása az Ipoly vízgyűjtőjén Intézkedéseinek egységesítése- Jogszabályi környezet- Szerves és nitrát szennyezés- beleértve a diffúz és a pontszerű szennyezőforrásokat- Veszélyes anyag(ok)- Védett területek- Felszíni víztestek Vízminőségi monitoring rendszer létrehozása Közös szennyvíz elvezetési, kezelési koncepció Vízminőségi model készítése az Ipoly vízgyűjtőre A sérülékeny környezetű ivóvízbázisok védelme az Ipoly vízgyűjtőjén

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Papanek László