Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, 2004.10.26 Előadó: Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht.
A Biokontroll Hungária Kht. elismertsége és elérhetősége FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT-6-0012/2002) EU elismerés: tagországi (csatlakozás előtt utolsó: No 2382/2002) Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE 910.181) IFOAM akkreditáció: 2004. február 21-től Elérhetőség: Biokontroll Hungária Kht. 1027 Budapest, Margit krt. 1. III/16-17. Postacím: 1535 Budapest Pf. 800 Telefon: (1) 336-1122, 23, 66, 67, (30) 393-9090, (70) 243-7404, (20) 573-8036 Fax: (1) 315-1123 E-mail: info@biokontroll.hu Internet: www.biokontroll.hu
Akcióprogramok Európában Ország/ (2001) Program 2001 (%) Év/célzott arány Belgium – Flandria Flamand működési terv 1,47 2010-re 10 % Dánia (6,15) II. Működési terv „Fejlődés a biogazdálkodásban” 6,15 2005-re 10% Európai Unió (2,94) Európai Működési Terv 2,94 Kétéves időszak – 4 pont Előkészítő fázisban van Franciaország (1,31) Öt évre szóló terv (1998 – 2002) 1,31 2005-re vezető ország szeretne lenni Németország (3,20) „Szövetségi ökológiai gazdálkodási terv” 3,2 2010-re 20% (újabban 2013) Hollandia (1,39) Terv 2001 – 2004 1,39 2010-re 10% Norvégia (3,13) Működési terv a biogazdálkodás fejlesztésére – 2000 2009-re 10% Svédország 6,30 Működési terv – 2000 6,25 Nincs meghatározva EK – Anglia (3,96) Működési terv az angol öko-élelmiszeripar és ökogazdálkodás fejlesztésére 2,85 EK – Wales (2,85) „Walesi Agrifood működési terv” 2005-re 10%
Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi háttere és előírás rendszere: az EU Tanács 2092/91 rendelete 140/1999 (IX.3.) Kormány rendelet 74/2004 FVM rendelet a Biokontroll Hungária Kht. Alap-feltételrendszere
A szabályozással lefedett terület Mezőgazdasági alapanyag (növényi termék, benne gyűjtött, gomba és állati termék – kivételekkel) Élelmiszer Takarmány
Szabályozatlan területek Hal, vad, nyúl, galamb, stb. Feldolgozott állati termék (adalék- és segédanyag lista) Bor Nem élelmiszer
Az ökológiai termék megnevezése Ökológiai: (öko, eko, stb. > CS, DA, DE, ET, HU, LT, BL, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > DE, EL, FR, IT, LV, NL, PT) Organikus: (> EN, MT) (Luonnonmukainen): SF
Ellenőrzés, tanúsítás
Bejelentkezés a jogszabály hatálya alá Szerződéskötés Bejelentkezési lap kitöltése, beküldése nyilvántartásba vétel (Igazolás a Kormány rendelet szerint) Alap-feltételrendszer, vezetendő űrlapok kiküldése
Az ökotermék jellemzői a fogyasztók szerint Makro- és mikroelem tartalom Vitamin tartalom Egészségvédő anyagok Íz Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivovíz stb GMO mentes
Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői I. Sajátosságai: Alapelv: soha nem ártani („Nil nocere”) Nem lehet benne csalódni
Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői II. Célkitűzései: A természet és a környezet védelme (1930 körül Sajó Károly entomológus) A fogyasztó egészségének szolgálata (1999 !!! >élelmiszerbiztonság)
Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői III. Eszközei: Vetésváltás Felszívódó és perzisztens növényvédőszerek alkalmazási tilalma (pozitív lista) A talaj tápanyag-szolgáltató rendszerétől független tápanyag-adagolás tilalma (pozitív lista) Rezisztens fajták, vonalak Átállási idő Izoláció (GMO-től is) Állattartásban az elhelyezés és takarmányozás (etológiai alapú) Állatjóléti előírások Nitrogén terhelés korlátozása
Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)
Az élelmiszer feldolgozás követelményei I. Ellenőrzés, tanúsítás Izoláció> térben vagy időben Elkülönített tárolás nyersanyag és a kész Ökológiai nyersanyag (100; 95 vagy 70%) Adalék- és segédanyag >feltételekkel
Az élelmiszer feldolgozás követelményei II. Pozitív lista: adalék- és segédanyag, nem ökológiai alkotók *(tartósítószer, ízfokozó, mesterséges színezék, aroma, édesítő stb.) GMO mentes (első élő szervezetig vissza) Az ionizáló besugárzás tilalma Mosó-, fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagok általános szerint * tilos
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
A Biokontroll Hungária Kht. elérhetősége Biokontroll Hungária Kht. 1027 Budapest, Margit krt. 1. III/16-17. Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) 336-1122, -23, -66, -67, (30) 393-9090, (70) 243-7404, (20) 573-8036 Fax: (1) 315-1123 E-mail: info@biokontroll.hu Internet: www.biokontroll.hu