Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Vadgazdálkodás és vadászatszabályzás Vallóniában (Belgium)
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
A magyar biogazdálkodás helyzete, és sajátosságai
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Pális Ferenc szakképzési vezető. Tanácsadói hálózat Pális Ferenc szakképzési vezető 2000-ben indult a hálózat Jelenleg több.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Foto: Bodnár Mihály SZERETTTEL KÖSZÖNTÖM AZ ECOWIN KONFERENCIA MINDEN RÉSZTVEVŐJÉT!
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Elektronikus dokumentumok
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
EU II..
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
BIO termékek gyártása a „Bercsényiben”
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás Budapest, 2004.10.26 Előadó:              Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht.

A Biokontroll Hungária Kht. elismertsége és elérhetősége FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT-6-0012/2002) EU elismerés: tagországi (csatlakozás előtt utolsó: No 2382/2002)  Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE 910.181) IFOAM akkreditáció: 2004. február 21-től Elérhetőség: Biokontroll Hungária Kht. 1027 Budapest, Margit krt. 1. III/16-17. Postacím: 1535 Budapest Pf. 800 Telefon: (1) 336-1122, 23, 66, 67, (30) 393-9090, (70) 243-7404, (20) 573-8036 Fax: (1) 315-1123 E-mail: info@biokontroll.hu Internet: www.biokontroll.hu

Akcióprogramok Európában Ország/ (2001) Program 2001 (%) Év/célzott arány Belgium – Flandria Flamand működési terv 1,47 2010-re 10 % Dánia (6,15) II. Működési terv „Fejlődés a biogazdálkodásban” 6,15 2005-re 10% Európai Unió (2,94) Európai Működési Terv 2,94 Kétéves időszak – 4 pont Előkészítő fázisban van Franciaország (1,31) Öt évre szóló terv (1998 – 2002) 1,31 2005-re vezető ország szeretne lenni Németország (3,20) „Szövetségi ökológiai gazdálkodási terv” 3,2 2010-re 20% (újabban 2013) Hollandia (1,39) Terv 2001 – 2004 1,39 2010-re 10% Norvégia (3,13) Működési terv a biogazdálkodás fejlesztésére – 2000 2009-re 10% Svédország 6,30 Működési terv – 2000 6,25 Nincs meghatározva EK – Anglia (3,96) Működési terv az angol öko-élelmiszeripar és ökogazdálkodás fejlesztésére 2,85 EK – Wales (2,85) „Walesi Agrifood működési terv” 2005-re 10%

Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi háttere és előírás rendszere: az EU Tanács 2092/91 rendelete 140/1999 (IX.3.) Kormány rendelet 74/2004 FVM rendelet a Biokontroll Hungária Kht. Alap-feltételrendszere

A szabályozással lefedett terület Mezőgazdasági alapanyag (növényi termék, benne gyűjtött, gomba és állati termék – kivételekkel) Élelmiszer Takarmány

Szabályozatlan területek Hal, vad, nyúl, galamb, stb. Feldolgozott állati termék (adalék- és segédanyag lista) Bor Nem élelmiszer

Az ökológiai termék megnevezése Ökológiai: (öko, eko, stb. > CS, DA, DE, ET, HU, LT, BL, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > DE, EL, FR, IT, LV, NL, PT) Organikus: (> EN, MT) (Luonnonmukainen): SF

Ellenőrzés, tanúsítás

Bejelentkezés a jogszabály hatálya alá Szerződéskötés Bejelentkezési lap kitöltése, beküldése nyilvántartásba vétel (Igazolás a Kormány rendelet szerint) Alap-feltételrendszer, vezetendő űrlapok kiküldése

Az ökotermék jellemzői a fogyasztók szerint Makro- és mikroelem tartalom Vitamin tartalom Egészségvédő anyagok Íz Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivovíz stb GMO mentes

Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői I. Sajátosságai: Alapelv: soha nem ártani („Nil nocere”) Nem lehet benne csalódni

Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői II. Célkitűzései: A természet és a környezet védelme (1930 körül Sajó Károly entomológus) A fogyasztó egészségének szolgálata (1999 !!! >élelmiszerbiztonság)

Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői III. Eszközei: Vetésváltás Felszívódó és perzisztens növényvédőszerek alkalmazási tilalma (pozitív lista) A talaj tápanyag-szolgáltató rendszerétől független tápanyag-adagolás tilalma (pozitív lista) Rezisztens fajták, vonalak Átállási idő Izoláció (GMO-től is) Állattartásban az elhelyezés és takarmányozás (etológiai alapú) Állatjóléti előírások Nitrogén terhelés korlátozása

Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)

Az élelmiszer feldolgozás követelményei I. Ellenőrzés, tanúsítás Izoláció> térben vagy időben Elkülönített tárolás nyersanyag és a kész Ökológiai nyersanyag (100; 95 vagy 70%) Adalék- és segédanyag >feltételekkel

Az élelmiszer feldolgozás követelményei II. Pozitív lista: adalék- és segédanyag, nem ökológiai alkotók *(tartósítószer, ízfokozó, mesterséges színezék, aroma, édesítő stb.) GMO mentes (első élő szervezetig vissza) Az ionizáló besugárzás tilalma Mosó-, fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagok általános szerint * tilos

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A Biokontroll Hungária Kht. elérhetősége Biokontroll Hungária Kht. 1027 Budapest, Margit krt. 1. III/16-17. Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) 336-1122, -23, -66, -67, (30) 393-9090, (70) 243-7404, (20) 573-8036 Fax: (1) 315-1123 E-mail: info@biokontroll.hu Internet: www.biokontroll.hu