A magyar regény története a romantika korában és a századutón

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Orosz realizmus Összefoglalás.
Tudás, közösség, hatalom
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Romantika és realizmus keveredése
Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Szakíts magadnak időt…..
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Középkori színház.
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
A bürokrácia térnyerése Weber szerint a bürokráciának a társadalmi fejlődéssel összefüggésben bekövetkező „előrenyomulása” speciális racionalitásával függ.
A lehetséges énképek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Ideológiák.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A romantika.
Klasszikus magyar irodalom 2.
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
A Csongor és Tünde forrásművei
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A mese.
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Szociálpszichológia 3. Illés Anikó. Benyomáskeltés Eddig a benyomások alakulásáról Most: Reklám Becsapás Befolyásolás Stratégia Színház...
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
A szocializáció folyamata
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Jókai Mór: Az arany ember
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Kosztolányi Dezső Érettségi tételminta.
Jókai Mór: Az arany ember
A romantika.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Jegyezd meg jól, nem te döntöttél, hogy megszüless vagy sem
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Előadás másolata:

A magyar regény története a romantika korában és a századutón Jókai Mór: Az arany ember (1872)

Jókai Mór: Az arany ember (1872) Háttér a modern személyiség kibontakozásának igénye (humán expanzív modell); A modern társadalom individualizmusának paradox szerepe a személyiség kibontakozásában a siker elősegítője (a siker mint egyéni teljesítmény); a boldogság akadálya (a boldogság alapja: a társiasság) Az arany ember alapjául szolgáló realitás-tapasztalat: a teljes kibontakozás lehetetlen

A romantikus személyiség felépítése és lebontása dúsítás és hitelesítés: Timár Mihály mint rendkívüli személyiség kibontakozása (A Szent Borbála) úrrá lesz a természet erőin (a hajó megmentése); kijátssza a földi hatalmat (a török és osztrák hatóságok lerázása) a személyiség kétirányú expanziós törekvése: a self made man, aki mindent a maga hasznára fordít (indvidualitás); önmegvalósítás a társiasságban (interperszonalitás) cselekmény: mindkét cél nem érhető el; vagy–vagy (a romantikus személyiség kibontakozási kísérlete a reális világban/az ellenvilágban → siker/boldogság)

Romantikus hős a reális világban Timár mint self made man sikere közege: az érdekvezérelt modern társadalom; kihasznál helyzeteket és embereket (instrumentalizáció) búzaüzlet (a katonák silány kenyeret kapnak); telekspekuláció (Brazovics Athanáz belehal); Sándorovics Cirill kitüntetése; Krisztyán Tódor eltávolítása; Timéa örökségének „kölcsönvétele” → áttöri társadalmi korlátait (nemesi címet kap); a rossz lelkiismeret nem akadálya a sikernek nem lop, nem csal, mint a többiek; a lelkiismeretét jótékonykodással nyugtatja meg

Timár kudarca az interperszonális viszonyokban → a boldogságkeresés kudarca a Másik autonómiája: az instrumentalizáció akadálya Krisztyán Tódor felismeri Timár valódi céljait (ezért nem javul meg); Kacsuka nem használható a válás ürügyeként (párbajt vív Krisztyánnal Timár becsületéért); a sikerrecept kudarca a boldogságkeresésben: Timéa rossz előjel: a fehér cica-epizód; Timár számításának hibája: szerelem helyett hála; Timéára nincsenek hatással a drága ruhák, piperék → a rossz lelkiismeret mint a boldogság akadálya (a titok mint a társiasság érvényesülésének gátja)

A siker receptje nem a boldogság receptje (individualitás → ← interperszonalitás) → a személyiség teljes önmegvalósítása meghiúsul a reális világban (modernitás-kritika)

A Senki szigete mint ellenvilág létrejötte: menekülés az érdekvezérelt társadalomból, az individualizmus szélsőséges következményei elől (Teréza); működése: uralom helyett kölcsönösség (individualizmus helyett interperszonalitás, a boldogság alapja) ← a társadalmi szerepkényszerek hiánya; korlátja: a társadalmon kívüliség mint az önmegvalósítás (siker) akadálya →

Vagy–vagy Timár csak énje egyik részét választhatja; az öngyilkosság mint a választási kényszer („mindent vagy semmit”) elvetése → mindkét alternatíva elutasítása helyett: választás a kettő közül (biedermeier)

Realizmus, romantika – a motiváció korlátozott szerepe a kauzalitás, motiváció érvényesítése a cselekményben, jellemekben a cselekményben vagyonosodási és elszegényedési történetek (Brazovics, Bellováry, Timár); jellemek motivált alakulása – szocializációs hatások Timár Mihály jellemének kibontakozása alapvonásából (furfang); öngyilkosságának lélektani előkészítése Krisztyán Tódor: rossz apai példa és az apa elvesztése kamaszkorban; Athalie: rossz apai példa – a példa kiteljesedése („negatív expanzió”); Timéa: az iszlám kultúra mint alap → akkulturációs nehézségek, elidegenedése Timártól; Noémi: apa nélkül nő fel (→ Timárban apát is keres)

a kauzalitás felfüggesztése a cselekményben, az elbeszélésben és a szereplők tudatában a véletlen mint a világ ellenállása a történések racionális magyarázatára való törekvéssel szemben – kontingencia vagy epifánia (Krisztyán Tódor „helyettesítő halála”); az elbeszélésben displacement – mitikus struktúrák, metaforikus elbeszélés Midász → elátkozott kincs, Nibelungen; Odüsszeusz – Pénelopé (Timéa), Nauszikaá (Noémi); boldogok szigete (a Senki szigete) a szereplők tudatában mitikus-babonás összefüggések mint a cselekmény elemei; a cselekmény metonimikus összefüggéseivel szemben metaforikus magyarázatok; példa: a Hold-motívum

A kauzalitás felfüggesztése nem érvényteleníti a reális következményeket Timár nem nyeri vissza a teljes önmegvalósítás esélyét; Timéa nem lehet boldog új házasságában

Realizmus, biedermeier, romantika a tapasztalati valóság határainak tudomásulvétele; a határátlépés igényének fenntartása → biedermeier idill a lemondás jegyében