Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben"— Előadás másolata:

1 Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben

2 1. Átvett motívumok Duna: Isternek is nevezi, összeköti az ókort a jelennel, a főhős kettős életének színtereit Utazás: irodalmi toposz (Odüsszeusz, Candide, János vitéz) Paradicsom: a Senki szigete „Kilopott a világ közepéből magának egy paradicsomot, s e paradicsom tiltott fájáról lelopta a gyümölcsöket.” Hajó a vizen hányódva: az antikvitás óta ismert sorsszimbólum, Berzsenyinél újra látni fogjuk Sziget: a rousseau-i visszatérés a természethez.

3 2. A legfontosabb: Midász király
Minden arannyá válik a kezében, ám épp ettől boldogtalan A titok kitudódása is párhuzam (Midász királynak szamárfüle van) Az angol változat címe (A modern Midász) Hasonló történet: Polükratész Kr.e 6.sz Megsokallván gazdagságát nagy értékű gyűrűjét a tengerbe dobta áldozatként az isteneknek, de egy hal gyomrából előkerült. „eszébe jutott Polykratész, aki nem tud veszíteni, végre rettegni kezd a nagy szerencséjétől. Hasonló a Nibelung-történet is Wagner feldolgozásában: a Rajna kincse bajt hoz a birtokosára

4 3. Saját mítosz-1.: arany ember
A hajóellenőr levelében „Sógor! Ajánlom e levél átadóját különös figyelmedbe. Ez egy arany ember!” A pancsovai kapitány dühös, mert Tímár túljárt az eszén. Azt hiszi pénzért tette „…kegyetlenül felkacagott, s aztán megveregette Tímár vállát. – Arany ember ön, biztos úr!” Aa kenyérszállítás ügyében eljáró bizottmány ítélete: „… kimondták rá, hogy hiszen ez arany ember!” A miniszter megvesztegetése után: „…ez arany ember. Négyszeresen arany ember.” (négy lóval korrumpálja) Jótékonykodása miatt „A város szegényei számára kórházat alapított, a protestáns tanodában ösztöndíjakat tűzött ki, még az áldozókehely is arannyá vált a kezében. Kapuja mindig nyitva volt a szegényeknek… Arany ember! arany ember!” Becsületessége miatt „De nemcsak azért hítták Tímárt arany embernek, hanem másért is. Azért, hogy sohasem csalt, nem csempészett.” Lázálmában agyonnyomja az arany „Nem tudok felkelni! Agyonnyom ez a sok arany. Mind itt fekszik a mellemen, vegyétek el rólam. A tető beszakad, a padlásról mind rám ömlik az arany. megfulladok!”

5 4. Saját mítosz-2.: Hold-motívum
Vámvizsgálat: „valami ferde képű hold világít alá.” Ali Csorbadzsi rábízza titkát, „Valami félelem fogta el, ha arra a vörös holdra tekintett. Azt hitte, ettől jönnek azok a rossz suttogások Komárom felé hajózva: „… Tímárnak úgy tetszék, mintha az a hold valóban emberi arc volna…. Csakhogy a hold beszédét még mindig nem lehetett érteni … mintha azt mondaná: holnap visszajövök, akkor majd megértesz.” A vörös félhold c. fejezetben „… a félhold megint ott állt az alkonyégen. Vörös volt az ég is, a hold is. – Mit kísértesz te engem? – mondta magában Mihály. Hanem, amint egész sötét lett, egy hang a hallgató sötétség közepett, egy hang onnan belül e szót sugá fülébe: ’Tolvaj vagy!’ Az öngyilkosság szimbóluma. „A félhold bevilágította az óriási jégtükröt. A jégmezőre sütő jégnap… ’Jövök, jövök! – monda Tímár” Megtisztulva mindent elmond Noéminek: „A telehold (nem félhold!) már nem a kísértő csillag, nem az öngyilkosok jégparadicsoma, hanem egy ismerős jóbarát.”

6 Mi a közös a két történetben? Hogyan jelentkezik a motívum Jókainál?

7 Kik a világirodalom további híres utazói?

8 Mi az éden és mi a bűnbeesés Jókainál?

9 A Bibliában hol jelentkezik a hányódó hajó toposza?

10 Morus Tamás szigete miben hasonlít Jókaiéra
Morus Tamás szigete miben hasonlít Jókaiéra? Rousseau hogyan kapcsolódik a témához?

11 Jókai utópiájának helyszínét hogy hívják?

12 Midász király másik mítosza hogy kapcsolódik Az arany emberhez

13 Polükratész hogy próbál szabadulni a kincstől?

14 Kinek az operáiban hallunk a Rajna kincséről?:


Letölteni ppt "Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések