© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IKT = információs és kommunikációs technológia
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Önkormányzati informatika ASP alapokon
Analógiák Egészségügyi vezetői konferencia Előadó: Bari András cégvezető.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Fáy András EADS, Védelmi és biztonsági divízió április
Regionális gazdaságtan 4.
Adatvédelmi Nap A kamerás megfigyelés Magyarországon
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A gazdasági fejlettség mutatói
RF ID Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:
MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. A mozdonyfedélzeti berendezések
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
© 2009 IBM Corporation Egy jól működő kórház IBM informatikával Kiss Ferenc – Marketplace Sales Leader október 8.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A villamos fogyasztás befolyásolása
Környezeti szemléletformálás
Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Településmarketing Értékaudit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az ellátási láncok biztonsága
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Mozgás/hangérzékelés mobitelefonokon MobSensor Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Szélessávú tervek és akciók
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
A kereskedelmi vagyonvédelem aktuális kihívásai OKSZ-OKÉ OKSZ-OKÉ
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Mutasd a hangod! intelligens gépi jeltolmács beszéd- és halláskárosultaknak Mátételki Péter.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Vállalkozásmenedzsment I.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
This is the first level bullet for notes 12 point Arial Regular
Előadás másolata:

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal

© 2009 IBM Corporation  Hozzunk létre egységes, szabványos kommunikációs rendszert, amellyel összeköthetjük a számítógépeket, mobiltelefonokat, háztartási gépeket, szórakoztató elektronikai berendezéseket, így az utóbbiakat eszköztől függetlenül vezérelhetjük, állapotukat lekérdezhetjük távolról is  Áramtalanítson a számítógép automatikusan minden elektronikus szerkezetet, miután az utolsó családtag is kilépett az ajtón  Kapcsoljon ki önmagától a televízió, amikor érzékeli, hogy nem nézik  Adjunk egyetlen digitális füzet-könyvet a iskolásoknak: felkapja reggel a kütyüt, bemegy az iskolába és feltöltődik rá minden olyan tananyag, adat, órarend, foglalkozás, megbeszélés ami szükséges. Természetesen minden vezeték nélkül működik, észrevétlenül, kényelmesen.  Építsünk parlagfű-felderítő robotrepülőgépeket, a parlagfű-mezők nyomon követésével hatékonyabban védekezhetünk ellenük  Tegyük WiFi-s telefonunkkal lekérdezhetővé buszok és villamosok tartózkodási helyét, amelyeket a jármű GPS/GSM termináljai amúgy is leadnak a forgalomirányító központok felé  Tegyük mobiltelefonon megjeleníthetővé az aktuális balatoni viharjelzést  Erősítsék és adják át a mobiltelefonok a peer to peer hálózathoz hasonlóan egymás jeleit, így nem lenne szükség annyi bázisállomásra Néhány ötlet...

© 2009 IBM Corporation Smarter Cities videóverseny fiataloknak

© 2009 IBM Corporation A mai gyorsan változó környezetben a legegyszerűbb és az egyik legvonzóbb dolog a múltba temetkezni, és úgy tenni, mintha a világ körülöttünk nem változott volna meg gyökeresen. Mintha nem létezne globális kereskedelem. Mintha nem lennénk kitéve a gazdasági és természeti környezet változásainak, történjenek azok bárhol a Földön. Tudomásul kell vennünk, hogy az egyetlen út az előre tekintés, s jövőnk aktív alakítása. A rosszul működő dolgokat meg kell változtatunk, a vakvágányra vezető szokásokat fel kell adnunk, még akkor is, ha ez kényelmetlennek tűnik. De az igazi üzleti, társadalmi, vagy politikai vezető pontosan arról ismerszik meg, hogy a változások élére áll. Samuel J. Palmisano, elnök, vezérigazgató, IBM Német üzletemberek és politikusok előtt, Berlin, június

© 2009 IBM Corporation Ezek összekapcsolódásával ÚJFAJTA KOMMUNIKÁCIÓS MÓDOK ÉS HÁLÓZATOK ALAKULNAK KI A világon egyre nő az ÉRZÉKELŐK ÉS INFORMATIKAI ESZKÖZÖK TÖMEGE Mindez lehetővé teszi, hogy INTELLIGENS RENDSZEREKET HOZZUNK LÉTRE 5 Miért pont most? Mert a körülmények adottak......ha megfelelően alkalmazzuk őket, a hasznunkra fordíthatók

© 2009 IBM Corporation *RFID Journal – INPUT.  Mostanra képesek vagyunk szinte mindennek mérni, érzékelni és figyelni az állapotát  Mára minden emberre 1 milliárd tranzisztor jut  2010-re 30 milliárd RFID cimke működik egész gazdasági rendszereket átszőve  2010-re több mint 1 milliárd kamerával felszerelt mobiltelefont használunk 6 Érzékelők és informatikai eszközök tömege

© 2009 IBM Corporation  Az emberek, rendszerek és objektumok új módokon kapcsolódnak és kommunikálnak egymással  Mára az internetezők száma átlépte az 1 milliárdot és ez a szám 2011-re várhatóan 2 milliárdra nő  Rövidesen 1 milliárd eszköz fog összekapcsolódni egymással a világon, létrehozva a „tárgyak internetét”. 7 Újfajta kommunikációs módok és hálózatok

© 2009 IBM Corporation *National Association of State CIOs  Minden nap 15 petabájt új információ keletkezik ez 8-szor több mint az Egyesült Államok összes könyvtárában együttesen tárolt információ  Egy átlagos 1000 főt foglalkoztató vállalat évente 5,3 millió dollárt költ a szeverein tárolt információ előkeresésére  Az újonnan születő adatok 80%-a strukturálatlan tartalom, főleg , de egyre több dokumentum, kép, video és hanganyag is.  Az intelligens rendszerek segítségével a változásokra gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban reagálhatunk.  Lehetőség nyílik a jövőbeni események előrejelzésére és azok kimenetének saját céljaink szerinti befolyásolására 8 Intelligens rendszerek

© 2009 IBM Corporation LÁSSUNK NÉHÁNY PÉLDÁT...

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 10 Jobban működő egészségügy: Egy spanyolországi közegészségügyi szervezet regionálisan integrált rendszert alakított ki, amely az adatok megosztása révén lehetővé teszi, hogy a betegek a régión belül több különböző egészségközpontba is ellátogathassanak, tudván, hogy bárhol legyenek, az orvos a beteg teljes, naprakész adatait látja. Lehetőségek:  az egészségügyi ellátó rendszer működésének, fenntarthatóságának és színvonalának javítása  preventív és prediktív gyógyítás Eszközök:  az egészségügyi adatok biztonságos megosztásával pontosabb, hatékonyabb és betegközpontú ellátás valósítható meg  modellezhető járványügyi trendek, prevenció  távfelügyelet  a költségek átláthatóvá tétele által a beteg is felelősséget érez saját egészségének megőrzésével kapcsolatban

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 11 Jobban működő pénzügyi szolgáltatások: Eszközök  a mintafelismerés és a megelőző intézkedések megfelelő aránya a szervezeten belül  a kinyert adatok valós idejű értelmezése, formátumtól vagy mennyiségtől függetlenül  a papír alapú ügyintézés csökkentése  önkiszolgálás növelése  a működési területek összehangolása és az informatikai rendszerek konszolidációja Lehetőségek  improve risk quantification  a pénzügyi kockázatok és csalások megelőzése  a tranzakciós hibák számának csökkentése  növekedés és új piacok meghódítása Egy amerikai kereskedelmi bank 18 millió dollárral csökkentette évente a csalásokból eredő veszteségét. 56,000 tranzakció követésével sikerült azonosítani a károkozókat és befagyasztani a számláikat.

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 12 Jobban működő közművek: A Máltai Elektromos- és Vízművek az ország teljes víz és elektromos áram ellátásának menedzselését új alapokra helyezi. Az távvezeték- és vízhálózatot szenzorok tömegeivel szerelik fel, a fogyasztóknál a központokkal kommunikáló fogyasztásmérőket helyeznek el, amelyek beérkező adatait intelligens informatikai rendszerekkel dolgozzák fel. A megoldás folyamatosan figyeli a közmű rendszer kihasználtságát és nagy igény esetén drágább, kisebb terheléskor olcsóbb tarifát számol. Lehetőségek:  valós idejű fogyasztási információk  a keresleti és kínálati oldal összehangolása  beruházások optimalizálása  tudatosabb, felelősségteljesebb fogyasztói magatartás ösztönzése Eszközök:  az energiahálózat állapotának és stabilitásának követése, gyors reagálás az esetleges hibák észlelésekor  optimalizált vízfogyasztás a víz minőségének és a vízgyűjtó területek monitorozásával  a fogyasztók interneten követhetik energia felhasználásukat

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 13 Jobb telekommunikáció: A dán Container Centralen az IBM szenzor technológiáját használja, hogy a mezőgazdasági beszállítói lánc tagjai figyelemmel követhessék az áru mozgását a termelőktől egészen a kiskereskedőkig, Európa 40 országában. Lehetőségek:  országos szélessávú infrastruktúra  rendszerek összekapcsolása  fejlődés számos területen (orvostudomány, technológia, stb.)  az ország bekapcsolása a globális gazdaságba, versenyképességünk javítása Eszközök:  A beszerzési lánc folyamatos végigkövetése a megfelelő árazási struktúra és a kereslet-kínálat érzékenyebb követése érdekében  a betegellátásban távdiagnózis és páciens adatok megosztása  jobb közlekedési struktúrák kialakítása a közlekedési elemek összekapcsolásával

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 14 Jobban működő közlekedés: Lehetőségek:  a járműforgalom mértéke alapján dinamikusan változó úthasználati díj  intelligens úttervező funkciók bevezetése  sms alapú vagy online díjfizetési rendszer, automatizált díjbeszedés A Szingapúri Tömegközlekedési Vállalat multifunkciós kártyákra épülő díjfizetési rendszert vezetett be. Az intelligens kártyákkal egyaránt fizethetők a buszok, vonatok, taxik, az úthasználat, valamint a parkolás. Eszközök:  forgalmi minták előrejelzése  zsúfoltság csökkentése  a tömegközlekedés széles körben való kihasználása  csökkenő ingázási idő  a városi élet színvonalának javítása

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 15 Jobb közbiztonság: A chicagói rendőrség a világ egyik legnagyobb videós biztonsági rendszerét használja. A videohálózat úgy lett kialakítva, hogy a város tisztviselői figyelhessék egyrészt az olyan mindennapos dolgokat, mint a forgalmi minták, ugyanakkor azonosíthassák a gyanús, a közbiztonságot potenciálisan veszélyeztető tevékenységeket egy központilag ellenőrzött rendszerből. Lehetőségek:  bűnmegelőzés  hatékonyabb védelem az állampolgárok és közösségek részére  közösségi alapú megközelítések Eszközök:  Gyanús események, entitások, vagy akár egy rendszám észlelése és a hatóságok automatizált riasztása – digitális kamerák segítségével  a bűnügyi adatok összegyűjtése és rendszerezése egy központi adatbázisban  a vészhelyzeti reagáló erők integrációja – egyszerre riasztható segítség

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 16 Jobban működő kormányzati szolgáltatások: Velence városa részére egy olyan alkalmazást fejlesztünk, aminek segítségével a turisták könnyebben tájékozódhatnak a városban, a városüzemeltetés pedig képes a Velencében igen gyakori ún. gyalogosdugók megelőzésére. Bárki, akinek wifi-kapcsolattal rendelkező mobiltelefonja van, ingyenesen letölt egy alkalmazást Ez a rendszer végigkalauzolja őket a városon, a nevezetességeknél pedig információkkal szolgál. A technológia a város különböző pontjain elhelyezett szenzorok segítségével működik Lehetőségek:  transzparencia és gyorsabb ügyintézés a hivatalokban  gazdaságélénkítés  költséghatékonyság, több adóforint marad az államkasszában  tudatosabb állampolgári döntések Eszközök:  központilag elérhető, naprakész elektronikus adatbázis a kormányzati szerveknél  online regisztráció, engedélyek frissítése az interneten keresztül  engedély tulajdonosok azonosítása

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal 17 Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal: 2007-ben, a történelem során először élt a világ népességének nagyobbik fele – 3,3 milliárd ember – városokban. Becslések szerint 2050-re a városlakók száma a Föld teljes népességének 70 százaléka, 6,4 milliárd fő lesz.

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

© 2009 IBM Corporation Egy jól működő világ, élhetőbb városokkal Egy jól működő Budapest?  Játsszunk el a gondolattal!  7 téma – 7 asztal - Közbiztonság: Cristina Caballé – szolgáltatási üzletág vezető - Közlekedés: Szokodi Csilla - tanácsadási üzletág vezető Kiss Enikő - HR igazgató - Oktatás: Bányai Gábor - értékesítési igazgató - Telekommunikáció: Marton László – értékesítési igazgató - Kormányzat: Molnár Gergely – értékesítési igazgató Paál Péter - vezérigazgató - Közművek: Péter Zoltán – kereskedelmi igazgató Szűcs József – hardver üzletág vezető - Bank: Pikéthy Árpád – szoftver üzletág vezető - Kereskedelem: Pongrácz Ferenc – pénzügyi igazgató