Péteri György: Montagu Norman és a magyar „szanálási mű”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A statisztika rejtelmei
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Hitel vagy piac Mozgásterek, kényszerpályák - Ránki György - Fordulópontok a nagyhatalmak küzdelmében a délkelet-európai gazdasági hegemóniáért.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az európai integráció története
Bethlen és Gömbös 1. Válaszok az 1920-as évek kihívásaira.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Összehasonlító gazdaságtan
A multikultúra megítélése
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
Makrogazdasági pénzügyek
A gazdasági élet problémái
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Bankmérleg, forrás oldal
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A szanálás finanszírozása
Gazdaság – államháztartási reform február 17. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai pénzügyi intézményrendszer
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A bankrendszer.
A brit birodalom („A világ műhelye”).
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
SZÁMVITEL.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A TRIANONI BÉKE.
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Péteri György: Montagu Norman és a magyar „szanálási mű” Péteri György: Montagu Norman és a magyar „szanálási mű”. Az 1924-es magyar pénzügyi stabilizációról

Miről lesz szó? Magyar rekonstrukciós elképzelések Revíziós politika Az angol-amerikai rivalizálás és a magyar pénzügyi stabilizáció összefüggése A Bank of England által nyújtott 4 millió fontos előleg A Norman-Popovics egyezmény és a font nemzetközi pozíciója „szanálási válság”

Magyar rekonstrukciós elképzelések Hegedűs Lóránt stabilizációs terve: Cél: a világgazdaságba való bekapcsolódás Liberális gazdasági rend helyreállítása Eszközök: „Gazdasági erők szabad játéka” A társadalmi osztályok közötti egyensúly Béke Kisantanttal folytatandó nem-konfrontációs politika Önálló magyar jegybank felállítása Külföldi tőke bevonása

Magyar rekonstrukciós elképzelések Kállay Tibor: Nagyjából Hegedűs Lóránt terve Változás: a külföldi kölcsön a költségvetés fenntartásához kell A rekonstrukcióban fontos szerep a külföldi tőkének

Magyar rekonstrukciós elképzelések 5 pontos rekonstrukciós terv: 1. monetáris stabilizáció 2. költségvetési egyensúly helyreállítása és stabi- lizálása; külkereskedelmi és nemzetközi fizetési mérlegek tartós egyensúlyának biztosítása 3. külföldi tőke bevonása annak érdekében, hogy: Biztosítható legyen a költségvetési és fizetési mérlegek deficitjének finanszírozása Ipar, mezőgazdaság, infrastruktúra modernizációja

Magyar rekonstrukciós elképzelések 4. a „gazdasági erők szabad játéka” kifejti jótékony hatását 5. „újrakötni, megerősíteni a birodalmi munkamegosztásból, gazdaságföldrajzi szükségszerűségből táplálkozó szálakat”

Gazdasági rekonstrukció – revíziós politika folytatása békés eszközökkel Jelentős külső erőforrások igénybevétele Kállay: a hadügyi program támogatása veszélyezteti a külföldi kölcsön felvételét 1923: bejelenti a külföldi kölcsön felvételét Visszafizetéshez gyors és nagy arányú bevételnövekedés kell Bethlen politikai stratégiája: békés erőgyűjtés Sikeres gazdasági helyreállítás → nemzetközi gazdasági életbe való bekapcsolódás + gazdasági, tásadalmi modernizáció majd revíziós politika

Az angol-amerikai rivalizálás és a magyar pénzügyi stabilizáció összefüggése 1920: puhatolózások a kölcsön felvétele ügyében Franciaország: gyenge gazdasági helyzet + gazdaságpolitikája miatt nem New York: nem akar érdekeltséget itt London a megoldás A kölcsön a békeszerződés ratifikációjáig és a Jóvátételi Bizottság beleegyezéséig nem jöhet létre A volt monarchia helyén politikai ellenségeskedés ellehetetleníti a gazdasági együttműködést

1921-22: rekonstrukciós tervek Az angol-amerikai rivalizálás és a magyar pénzügyi stabilizáció összefüggése 1921-22: rekonstrukciós tervek Walder Gyula: Duna-menti államok pénzügyi és kereskedelmi vállalkozása Madarassy-Beck Gyula hasonló elképzelése 1923: a kölcsön forrása csak London lehet (Bank of England, Treasury)

A Bank of England által nyújtott 4 millió fontos előleg 1924: jóvátételi kötelezettségek rendezése Zálogjogok felfüggesztése Népszövetség pénzügyi Bizottságának jelentése a stabilizáció tervére A kölcsön mégis kérdéses még 12 millió fontos kölcsön: 1/3-a a kontinensről, 1/3-a New Yorkból, 1/3-a Londonból lenne Ok: Montagu Norman aggodalmai: Nem akar egyedül felelősséget vállalni (a kölcsön elsősorba politikai érdekű, nem gazdasági) A visszafizetésnél az egyéb fizetési kötelezettségek mellett ennek kell elsőbbséget élvezni

A Bank of England által nyújtott 4 millió fontos előleg Megoldás: angol kormány levele: Minden eszközzel támogatni kell a segélyt Újabb probléma: New York nem vállal szerepet A 4 millió fontot Londonnak kellene vállalni Norman ismét a politikusok fellelősségvállalását akarja Philip Snowden angol pénzügyminiszter levele: Közép-Európa stabilizálása és a Népszövetség presztízsének megőrzése miatt vállalni kell Lehetővé válik a kölcsön

A Norman-Popovics egyezmény és a font nemzetközi pozíciója I. vh.: Európa eladósodik az USA-nak USA: nagyméretű expanzióra képes gazdaság Nemzetközi befektetések növekedése Nemzetközi kereskedelemben egyre nagyobb szerep Anglia: technológiailag kiöregedett ipar Magas költségszint Strukturális merevség London vs. New York: 2 fő feladat Gazdasági hegemónia megőrzése a hagyományosan brit érdekeltségek és a brit birodalom felett Stabilizálni a font világvaluta szerepét

A Norman-Popovics egyezmény és a font nemzetközi pozíciója Háború után: dollár stabil aranyalapú maradt ↔ font ingadozó London célja: az európai stabilizáció a font segítségével jöjjön létre Az európai valuták font alapúak legyenek Angol stratégia: Amerikai tőke biztosítása a stabilizációban A font háború előtti aranyparitás szintre emelése és ott áttérni az aranyalapra Helyreállítani és stabilizálni a font világvaluta szerepét A szükséges kölcsön fejében a fonthoz kellett kötni az országok valutáját és a monetáris tartalékokat Londonban kellett elhelyezni

A Norman-Popovics egyezmény és a font nemzetközi pozíciója Minden londoni kibocsátás révén előálló követelés a Bank of England-nél levő számlára befizetendő, amíg rekonstrukciós célra fel nem használják. Ezeket a Bank értékpapírokba fekteti be A magyar kormány minden külföldi valutáját a Magyar Nemzeti Bankban tartja A stabilizációs politika alapja a font Az MNB csak a Bank of England-del áll kapcsolatban Az előleg visszafizetéséig a Bank of England kérheti a MNB leszámítolási kamatlábának emelését

A Norman-Popovics egyezmény és a font nemzetközi pozíciója Gazdasági stabilizáció → Közép- és Délkelet-Európa gazdasági integrációja → új piacokat nyit Angliának + Közel-Kelet A tengerentúli piacok elvesztéséért kompenzáció: Dél-Amerika Iparosodottabb lett Kölcsönt New Yorktól kér Közép-Európa felélesztése: csökken az amerikai gabonaimport → ezáltal a dollárszükséglet is Mezőgazdasági támogatás → saját élelmiszer ellátásának költsége is csökken és font alapú rendszerek jönnek létre

„Szanálási válság” Harry A. Siepmann levele Norman-nek Norman válasza: Nem ért egyet a fontalappal és a kamatlábakkal Norman válasza: „koldusok nem lehetnek válogatósak” a kölcsön fejében jogosak a követelések A fonthoz kötött korona 11%-kal felértékelődik Exportszektor válsága: Norman az egységnyi termelésre eső bevételt 15-20%-kal csökkenti

„Szanálási válság” Eredmény: sem a profitoknak, sem a reálbéreknek nem volt elég tartaléka, hogy a felértékelt koronaárfolyamhoz alkalmazkodni tudjanak Az élelmiszer-gazdaság válsága: Likviditási problémák Malomcsődök

Konklúzió A „szanálási mű” - Montagu Normannak is köszönhetően - a nemzetközi gazdasági rendszerben súlyos hátránnyal induló magyar gazdaságot, és 6-7 év alatt összeomlást eredményezett London és a font világgazdasági szerepének megőrzése és a Közép-Kelet-Európai gazdasági föderáció helyreállítása közötti harmónia nem valósult meg

Köszönöm a figyelmet!