A kapacitás-kihasználás és a rejtett költségek avagy a termelésben lehetnek olyan elemek, amelyek megtorpedózzák a profitabilitást.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Energetikai gazdaságtan
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Állóeszköz-gazdálkodás
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
ZÖLDTETŐK Költsége és Értéke Dezsényi Péter 4/3/2017.
Teljesítménytervezés
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Készítette / Author: Tuska Katalin
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Energiaellátás: Tárolás
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Költségtani gyakorló feladatok
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
Piacok áttekintése Kis és középvállalkozások üzleti tervezése Vilmányi Márton SZTE GTK Marketing-Menedzsment Tanszék
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Kapacitások mérése.
Környezeti kontrolling
Munkapont - Szabályozás
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
Péczely Csaba A.A. Stádium Kft.
Kapacitás menedzsment
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Budapesti Corvinus Egyetem
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
Munkapont - Szabályozás
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
IV. Terjeszkedés 2..
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Vállalati Gazdaságtan
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-termelés energia és teljesítménymérlegei.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
HATÁSFOK - TERHELÉS.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Kapacitástervezés.
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Közgazdasági elmélet, gazdaságpolitikai gyakorlat és mérés az árindex kapcsán Marton Ádám emlékének Sugár András tanszékvezető egyetemi docens Budapesti.
Előadás másolata:

A kapacitás-kihasználás és a rejtett költségek avagy a termelésben lehetnek olyan elemek, amelyek megtorpedózzák a profitabilitást

Buda SzabolcsMCE Workshop június A kapacitások kihasználtsága csökken 4 a 60-as, 70-es években még valódi probléma volt az operációkutatásban, hogy mely termékeket gyártsuk le egy adott gyártósoron – hogy maximális nyereséget érjünk el, 4 a termelékenység gyors növekedése és a globalizáció egyre inkább azt a kérdést veti fel, hogy miként érjük el azt, hogy teljes élettartamán belül a (nagyértékű) eszközök egyáltalán megtérüljenek, 4 különösen a nagy energiafogyasztású eszközöknél merül fel ez a kérdés, amivel a szakirodalom meglehetősen mostohán bánik

Buda SzabolcsMCE Workshop június Megváltozott a termelési folyamat fő célja

Buda SzabolcsMCE Workshop június Mit mutatnak a makrogazdasági adatok ( )? A gazdaság kapacitásainak kihasználtsága : 4 USA 77% (Federal Reserve mérése) 4 Japán 83-86% (Bank of Japan) 4 Európai Unió 82% (Bank of Spain becslése) 4 Ausztrália 81% (National Bank becslése) 4 Brazilia 60-80% (különböző források) 4 India 70% (Hindu business line) 4 Kína mintegy 60% (különböző források) 4 Törökország 72.5% (2001 július; Statisztikai Hivatal) 4 Kanada 87% (Kanadai statisztika) Forrás: Wikipedia

Buda SzabolcsMCE Workshop június Hogyan értelmezzük a kapacitás- kihasználatlanságot? 4 Lényegében termék kibocsátási mutató 4 értelmezése: "output gap" (OG) százalékarány mint a lehetséges output (LO) mínusz tényleges output (TO) osztva a lehetséges outputtal x 100. OG= [(LO-TO)/LO] x 100 Forrás: Wikipedia de ez csak a teljesítményt mutatja ki és nem informál a ráfordításokról és ezzel a hatékonyságról. Ugyanakkor a ráfordítások nem lesznek ennyivel alacsonyabbak! „A nyereséges cégeknél is 30-40% veszteséges tevékenység van ‘beépülve’ a teljes tevékenységbe” Jpnathan Byrnes megállapítása (MIT professzor) lásd

Buda SzabolcsMCE Workshop június A veszteségek a részletekben vannak... idő képesség

Buda SzabolcsMCE Workshop június Az egyes üzemállapotokat jellemző adatok …a konkrét mértékek azonban egyedileg eltérőek

Buda SzabolcsMCE Workshop június A különösen érintett iparágak (példák): 4 villamos erőművek (csúcserőművek) 4 műanyaggyártó gépek (prés, fröccs, műbőr) 4 hőkezelő berendezések 4 galvanizáló berendezések 4 papíripari gépek 4 textilipari gépek 4 szállítóeszközök 4 ……….

Buda SzabolcsMCE Workshop június Példa Anyagköltség nélkül számítva időalap (óra) üzemidő (óra) kapacitáskorlát (termék m2) termék (m2) adag maximum (m2) technológiai idő / adag (óra) energiaköltség (óra) bérköltség / óra adagok száma (optimális) termelési költség / adag kitöltöttség % (ill. terhelés) adagok száma (tényleges) termelési költség (tényleges) állásidő (óra) állásidőre fizetett bér termelő berendezés egyéb fix költségei álló berendezés fix költsége / óra álló berendezés fix költsége össz. üzemi fix költségek üzemi költségek összesen önköltség üzemi szinten / m2 ebből közvetlen költség

Buda SzabolcsMCE Workshop június Controlling szempontból megkülönböztethető üzemmódok 4 Hideg tartalék (a gép áll, kiszolgáló személy nincs mellette) 4 Meleg tartalék (energiát fogyaszt, emberi felügyelet van mellette) 4 Működő állapot –magas kihasználás (névleges vagy ahhoz közeli) –alacsony kihasználás

Buda SzabolcsMCE Workshop június Következmények: 4 Meg kell határozni a különféle üzemállapotokhoz tartozó standard veszteségértékeket (működési költségek termelés nélkül vagy alacsonyabb outputtal) 4 be kell tervezni az üzemi fel nem osztott költségek közé a kihasználatlan üzemállapotokhoz tartozó veszteségeket

Buda SzabolcsMCE Workshop június Elsüllyedt költségek ? vagy csak hibásan meghatározott költségnormák ? 4 „Sunk costs” - azok a költségek, amelyek hasznossága utólag nem igazolódott 4 ezek gyakran beruházásokhoz, piacbevezetési/marketing akciókhoz, fejlesztési projektekhez kapcsolódnak Forrás: Wikipedia német és angol változata Ritkábban: üzleti döntés megalapozása az alacsony kihasználás elkerülése érdekében (teljes élettartamra vonatkoztatva) Gyakrabban: elemzéssel pontosabban meghatározott és differenciált teljesítmény- és költségnorma alkalmazása Megelőzése :