Forfaiting (forfetírozás)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Céltartalékok.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Teszt Eladási hely.
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Magyar Export-Import Bank Rt.
MAGYAR EXPORTHITEL BIZTOSÍTÓ RT.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
A kis- és középvállalkozások exportjának finanszírozási lehetőségei
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Vállalati pénzügyek alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Projektfinanszírozás
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Kereskedelmi levelezés
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A siker kulcsa: a KAMARA” Vállalkozói Fórum április 29.
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Kereskedelemfinanszírozás, Önkormányzati és EU Szolgáltatások vezető
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit november 13, Veszprém.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1 Budapest, október Siemens Zrt. Beszállítói finanszírozási programja.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
SZÁMVITEL.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Feladatok.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
HOGYAN INDÍTSUNK AGRÁR-ÉLELMISZERIPARI VÁLLALKOZÁST?
Előadás másolata:

Forfaiting (forfetírozás) hosszú távú finanszírozási forma közép- és hosszúlejáratú, általában különböző időpontokban esedékes nagy összegű követelés-sorozat megvásárlása, visszkereset nélkül. Jellemzően beruházási javak (nagy értékű gépek, berendezések) értékesítéséhez kapcsolódó okmányok eladásáról van szó, de számlakövetelések is bevonhatók.

Ügyletben résztvevők Külső fedezet bevonása következtében az ügylet 4 szereplős: a forfetőr – követeléseket előzetes megállapodás alapján megvásárolja bank – követelésért kezességet , illetve garanciát vállal eladó – tőkejavakat leszállítja, ebből adódó követelését értékesíti a forfetőr felé a vevő – aki megvette a javakat, akivel szemben a követelés fennáll.

Forfetírozás menete Kereskedelmi szerződés váltók és rendelkező level elhelyezése a banknál (importőr) Az importőr bankja eljuttatja a váltókat, az azok felszabadítását igazoló levelet valamint a fizetési garanciát az exportőr bankjához 4. A Forfettársaság vállalja az importőr bankja által garantált váltók visszkereseti jog nélküli megvásárlását

menete (folytatás) 5. Az exportőr leszállítja az áut az importőrnek 6. Az exportőr bankja kiadja az exportőrnek a váltókat és az azokra szóló garanciát 7. Az exportőr a váltókat, az azokra szóló garanciát valamint a fuvarleveleket eljuttatja a Forfettársaságnak (FT) 8. A FT az exportőr számlájára átutalja a váltók megállapodás szerinti diszkontált értékét 9. Az egyes lejáratok alkalmával a FT beszedésre benyújtja az esedékes váltót a garanciavállaló bankhoz 10. A lejárati időpontban a garanciavállaló bank jóváírja a FT számláján a váltó névértékét

Forfetírozás előnyei Azonnali fizetés (követelés leszámítolása) Teljes körű kockázat átvállalás (partner, pol., árfolyam) Versenyképesség növelő konstrukció Gyors, egyszerű tranzakció Kevesebb adminisztráció Hitelfedezet nem kell Fin.-i ktsg. ismert exportárba beépíthető

további költségmegtakarítást eredményező előnyök az exportőr mérlegét nem terheli a követelés maradványértéke sem nincs szükség sem hitel- sem politikai kockázat elleni biztosításra az egyszerű dokumentáció nyomán csökkennek az adminisztrációs költségek a dokumentáció egyszerűsége, az ügylet visszkereset nélküli jellege, valamint a devizakockázat kiküszöbölése erőforrásokat szabadít fel

Forfetírozás költsége 1. Diszkontráta: a forfaiting tranzakció legfontosabb költségeleme. Mértéke függ: az importőr által igényelt hitel futamidejétől, az ügylet devizanemétől, importőr és bankja melyik országban működik.

Költség 2. Türelmi idő Ez a költségkomponens kompenzálja a forfetőrt az importőr országában jellemzően szokásos fizetési késedelméért.

Költség 3. Rendelkezésretartási jutalék: amennyiben a tranzakció nem köthető meg azonnal, és az exportőr előre rögzíteni szeretné a leszámítolási feltételeket, a Forfaittársaság jutalék ellenében kész elkötelezni magát a kötelezettségek változatlan feltételekkel történő későbbi megvásárlása mellett.