Környezetgazdálkodás 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetgazdálkodás 1.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
A környezetszennyezés forrásai
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Környezetgazdálkodás 1.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Környezetgazdálkodás 1.
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetgazdálkodás 1.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Levegőtisztaság védelme
Környezetjogi alapelvek
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Környezetgazdálkodás 1.. A transzmisszió, mint összetett légköri folyamat Kémiai átalakulások a légkörben A fotokémiai szmog keletkezésének feltételei,
Környezetgazdálkodás 1.. A fontosabb gáz szennyezők a légkörben –SO 2 –CO –NO x Veszélyes nyomanyagok a légkörben a hatásaikkal Hazai helyzetkép a „nagyobb”
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezetgazdálkodás 1.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Környezetgazdálkodás 1.. A légkör, mint oxidáló közeg A CO 2 állandó légköri jelenlétének következménye – egyensúlyi pH pH alakító ionok a légkörben,
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Energiatermelés és környezet
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Környezetgazdálkodás 1.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Környezetgazdálkodás 1.. A levegővédelem jogi keretei Freon kibocsátás szabályozási lehetőségei, eredményei. Nemzetközi egyezmények A felmelegedés várható.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Környezetgazdálkodás 1.

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE A levegővédelem jogi keretei Freon kibocsátás szabályozási lehetőségei, eredményei. Nemzetközi egyezmények A felmelegedés várható hatásának csökkentésére irányuló intézkedések A globális felmelegedés hazai helyzetképe a következményekkel

Környezet- és levegővédelem JOGI KERETEI I. 1995. ÉVI LIII. Törvény 22§-a a „környezet védelmének általános szabályairól” (+MSz 218542M szabvány – a levegőtisztaság-védelem jogi keretei) Hatásköre: 1. A levegő védelme kiterjed a légkör egészére, annak folyamataira, összetételére, valamint a klímára

Jogi keretek II. 2. A levegőt védeni kell minden olyan mesterséges hatástól, mely minőségét veszélyeztető, vagy egészséget károsító módon terheli azt 3. A tevékenységek, létesítmények tervezésénél, megvalósításánál, folytatásánál, valamint a termékek előállításánál és használatánál törekedni kell arra, hogy a légszennyező anyagok kibocsátása a lehető legkisebb mértékű legyen (prevenció)

További rendeletek 14/2001; 17/2001; 21/2001 KÖM Rendelet KÖM = KvVM egészségügyi, ökológiai, tájékoztatási, riasztási, tervezési levegőszennyezettségi határértékekről légszennyezettség vizsgálatára és értékelésére vonatkozó szabályok Kibocsátási határértékek –(EU) bírságok

Légköri környezet szabályozás módjai

II. Jogi szabályozás IPCC 1996; 2001, 2007

III. 1 Gazdasági szabályozás Kibocsátási-jog kereskedelem: alap jogkiosztásra Nagy szennyezők csak így tovább…!! Elképzelések és valóság (aukció) szétvált. Nem azt hozta, amit elvártak volna tőle 2. Környezetterhelési díjak és adók – háztartások, kisvállalkozások, közlekedés. Skandináv államok, Hollandia 20 éves, Német o. és Nagy Britannia több, mint 10 éves jó tapasztalat.

III. 2 Gazdasági szabályozás Adó visszaforgatás. Tiszta termék ára kb. 95%. EU - energia adó (energiafelhasználás csökkentésére ösztönöz) ÖKOADÓ (ösztönzésre)- ZÖLD ÁLLAMHÁZTARTÁSI REFORM káros tevékenység állami támogatásainak megszűntetése Előzőből adó egy része bejön – továbbosztás minőségi célzattal

III. 3 Gazdasági szabályozás 3. Önkéntes megállapodások állam-nagyipar (vállalat) között. Egyénre szabott, adott célért történik pl. vissza nem térítendő hitel Javításra sarkall Választási lehetőség: CO2 -adózik, vagy Kap adó-kedvezményt, ha csökkenti a kibocsátását

Hazai vonatkozások Kiotó: 2005 febr. 16. –án hivatalosan is életbe lépett Új belépő: Oroszország Magyarország: szankció nincs, vagy alig van Vállalásunkat teljesítettük 2008-2012-ig 5,2%-os csökkentés (CO2) (alap: 1985-90 évek kibocsátása) Kibocsátási jog kvóta szétosztás nagyvállalatok között megtörtént

Sztratoszférikus ózonvédelem Nemzetközi egyezmények időrendi sorrendben Bécs 1985 Montreal 1987 London 1990 Koppenhága 1992 Montreal 1997 Eredmény mintegy 15-20 ppb ózonkoncentráció növekedés az ozonoszférában

A nemzetközi egyezmények hatására valószínűsített ozonoszféra-O3 károsítás mértékének csökkentése

Az ózonlyuk mérete a közelmúltban az OMSZ Bp. Hiv. Kiadványa (2007) szerint

Globális CO2 kibocsátás mérséklésére született nemzetközi egyezmények Rio de Janeiro 1992 Kiotói Protokoll 1997 S azóta… Csúcsértekezletek: Buenos Aires Bonn Hága Eredmény…?

A közelmúlt hazai történései A VA-HA-VA project jelentősége (dr. Láng István akadémikus, 2003-2007) Folytatás… A NÉS: Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) Parlamenti elfogadás előtt Az intézkedés szintjei, felelősségi szintek

ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA A 1995. ÉVI LIII. Törvény 22§ ( levegővédelem jogi keretei) Freon kibocsátás csökkentésére irányuló nemzetközi egyezmények. Eredmények A felmelegedés hatásának csökkentésére tett intézkedések, egyezmények stb. A globális felmelegedés hatásainak mérséklésére tett intézkedések hazai vonatkozásai

ELŐADÁS ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI Ismertesse a levegővédelem hazai jogi kereteit! Melyek a szennyezőanyag kibocsátás mérséklésének lehetőségei határon belül és kívül? Mi a nemzetközi megállapodások célja, s melyek a megvalósítás korlátai? Ismertesse a globális felmelegedés következményeinek mérséklésére hozott hazai intézkedéseket!

ELŐADÁS Felhasznált forrásai Szakirodalom: Mészáros, E. (1994) Légkörtan Egyetemi jegyzet, Veszprémi Egyetem, 120. Egyéb források: www.google.com/images További ismeretszerzést szolgáló források: www.http://zeus.szif.hu/ejegyzet/levved/levego Buday-Sántha, A. (2006) Környezetgazdálkodás Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. 245.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !