A csoportos technikák alkalmazási gyakorlatának lehetőségei, a pártfogó felügyelői esetkezelés módszereinek és a külön magatartási szabályok előírási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
A LEADER és a közigazgatás Készítette: Dr. Tóth Andrea.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
ÚJ MÓDSZEREK A PÁRTFOGÓI TEVÉKENYSÉGBEN ART szociális készségfejlesztő, agressziókezelő csoportos módszer szeptember 04.
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Mentorprogram Bagon Both Emőke Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

A csoportos technikák alkalmazási gyakorlatának lehetőségei, a pártfogó felügyelői esetkezelés módszereinek és a külön magatartási szabályok előírási körének bővítése érdekében Budapest, 2006. március 02.

Változás (2003. július 1-je, reformátalakulás) Elvárás (társadalmi, szakmai) √ Jogszabályi környezet √ Intézményi struktúra √ Finanszírozás √ Menedzselés √ Munkafeltétel (tárgyi, személyi) √ Eredmény √ Esetkezelés módszerei Külön magatartási szabályok (előírás, végrehajtás)

Cél, módszer, eszköz (a pártfogó felügyelet végrehajtása során alkalmazott esetkezelésben) Érvényesüljenek a büntetőjogi konzekvenciák, a bűnmegelőzési, integrációs- reintegrációs érdekek, a megsértett közösség és az áldozat érdekei Módszer: Ellenőrzés, irányítás, támogatás Eszköz: Egyéni esetkezelési technikák Csoportos esetkezelési technikák

Miért? (Módszertani szempont) Az egyéni esetkezelés előnyei: Dipólusú intenzív, koncentrált Figyelem orientáció egyirányú Szabályok, követelmények, szerepek egyszerűek A kapcsolat jellege homogén, szimmetrikus, vagy hierarchikus Visszajelzés azonnali, spontán Problémakezelés célzott Fókuszban folyamatosan az ügyfél Külön szervezés és költség igény gyakorlatilag nincs Az egyéni esetkezelés hátrányai A közösségi jellegű, több síkú kapcsolat fejlesztését kevéssé biztosítja Nincs mód szerepváltásra A kliens és problémái szociális terétől elszigetelten kerülnek kezelésre Nincs lehetőség a mellérendelt kapcsolatok modellálására Döntően a verbális kommunikáción alapul Az esetlegesség nagy mértékben jellemzi Nem költség-hatékony

Csoport 5-15 főből álló személyközi interakciós tér Az objektív és a szubjektív tényezők (helyiség, időhatárosság) meghatározóak Egymással közvetlen kapcsolatban levő személyek társulása Közös motívum, vagy cél hozza létre Csoportnormák A tagok (és kisebb részben a vezető) szerepei és pozíciói változnak, több síkúak Kölcsönös érzelmi hálózat alakul ki, csoportkohéziós erőforrások Kísérlet arra, hogy a tagok koherencia élményhez jussanak, ami a változások iránti érzékenységet, a motivációt javítják

A csoport vezetője Világos szereppel rendelkező, formálisan is kijelölt személy Feladata: - segítse elő a cél tartást segítse elő a csoport interakciót biztosítsa a csoport működésének feltételeit gondoskodjon az egymás iránti tisztelettudó kommunikációról biztosítsa, hogy a különböző habitusú tagok is érvényesülhessenek tartsa fenn az érdeklődést, a motivációt megfelelő képzettségű , hiteles és rátermett legyen (professzionalitás és a laikusság)

A rutinos tréner szeret a módszert „Vonz a csoport hihetetlen sokfélesége. Vonz a kiszámíthatatlan egyediség, ami minden szabad technikával vezetett csoportülés sajátja. Vonz a meglepetés, amit nem tüntet el a rutin, a váratlanság kockázata … „ Szőnyi Gábor Csoportok és csoportozók

Mikor érdemes csoport szervezésére gondolni? Közös motívum- cél azonosság több személynél, egy időben élethelyzet probléma bűnelkövetési szokások életkor iskolai végzettség munkaerőpiaci megjelenés mentális, érzelmi, szociális deficit

Nem csodaszer, de … újabb lehetőség, hogy az elkövető szembesüljön tettével, végiggondolja, megbánja, átérezze proszociális önérvényesítő technikák, készségek, skillek, kidolgozására, begyakorlására alkalmas védett közeg növelheti az eredményességi, hatékonysági mutatókat (egy helyszín, egy szakember, több pártfogolt, csoportdinamikai hatások) modellálhatja az integrációs folyamatot együttműködésre épít, aktivizál

Nehézségek az alkalmazásban Költség igény (speciálisan képzett szakember, helyiség, eszköz) Magas színvonalú szervező munkát igényel Nincs hagyománya, ezért nehézkes a motiváció felkeltése, fenntartása Csak kevés pártfogolt hajlandó a részvételre

Következtetés A csoportos esetkezelési technika csak akkor honosodhat meg, és válhat szokásos módszerré, ha az ügyészek és a bíróságok egyre nagyobb számban külön magatartási szabályként előírják azokat.

II. Cél, módszer, eszköz (Külön magatartási szabály előírása és végrehajtása során) Bűnmegelőzési, integrációs-reintegrációs, jóvátételi érdekeket érvényesítse (Egyéniesített, probléma érzékeny, ellenőrizhető) Módszer Tiltás, kötelezés, támogatás Különböző technikák tanulássegítő csoport, munkaerőpiaci tréning, tematikus csoportok, „Pszicho-szolgáltatás”, szociális készségek fejlesztését szolgáló tréningek, személyiségfejlesztő, önismereti csoportok, szülőcsoportok, kortárs segítő csoportok

Jogszabályi háttér 2005. szeptember 1-jétől módosult a Btk. 82. §-ának (5) bekezdése. A bíróság és az ügyész a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében külön magatartási szabályként kötelezettségeket és tilalmakat írhat elő. (kapcsolattartás, távoltartás, nyilvános helyek, szeszes ital, jelentkezés, munkaügy, tanulmányok, gyógykezelés)

Külön magatartási szabály Btk. 82. § (5) bek. i) pontja nem hatályos vegyen részt a pártfogó felügyelő által szervezett csoportos foglalkozáson vagy a Pártfogó Felügyelői Szolgálat közösségi foglalkoztatójának programja szerinti más foglalkozáson. Oka: Nem álltak rendelkezésre kutatási adatok Nem volt kialakult gyakorlata a sem a csoportos foglalkozások szervezésének, sem a közösségi foglalkoztató működtetésének

- csoportos foglalkozások szervezése, Változások Rendelkezésre állnak kutatási eredmények (Időszak: 2003. július 1-2004. december 31.Vizsgálatba vont irat: 839 db. Interjú 352 db.) Gyakorlat - csoportos foglalkozások szervezése, - közösségi foglalkoztató

Elvárások - önérvényesítő technikákat dolgozzon ki, próbáljon ki, A társadalom, egyben az igazságszolgáltatás szükséglete, hogy a büntetés érje el célját, a bűnelkövető ne kövessen el újabb bűncselekményeket, integrálódjon a társadalomba, a sértetti érdekek fokozottabban érvényesüljenek - értse meg, szembesüljön vele, - önérvényesítő technikákat dolgozzon ki, próbáljon ki, - legyen eredményes, költség-hatékony, ellenőrizhető, - építsen az aktivitásra, - a bíróság és az ügyészség felé megbízható, áttekinthető, sztenderd döntési alternatívát nyújtson

Eredmények Ismeretbővítés Szakkönyvtár Képzés A források és az igények számba vétele Kísérletek Tapasztalatok bemutatása

Feladatok Minden megyében váljon elérhetővé: 1. Szociális készségeket fejlesztő tematikus csoport (főként belső erőforrások) 2. Munkaerőpiaci tréning (főként külső erőforrások) 3. Önismereti-agressziókezelő tréning (főként külső erőforrások)

Feladatok Elkészítjük a csoportok tematikus bemutatásának dokumentációját Bemutatjuk az ügyészségek és bíróságok felé

Eredmény A közösségi jelleg erősödése: Módszer Külön magatartási szabály Szankció

Köszönöm a figyelmet