Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László 2011. Május 03. Pécs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
„A válság regionális munkaerő-piaci hatásai” máj. 6-7., Miskolc
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) Bikal, november 25. Vida Lajos főigazgató A tanintézetek.
általános főig. helyettes
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Keresletvezérelt szakképzés
Munkanélküliség végzettség alapján
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és Innovációs.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tájékoztató a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről, a térség munkaerő-piaci helyzetének alakulásáról.
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
TAMOP-2.2.3/B-09/ Nyomonkövetési munkacsoport.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.

A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Szakképzés alakulása Magyarországon, a közép-dunántúli régióban
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Előadó neve: Sólyom Andrea Győr, május 4..
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Előadás másolata:

Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs

• téves média és kormányzati kommunikáció: (válság) a környezetvédelmi végzettséggel el lehet helyezkedni • versenyhelyzet (technikusképzés-felsőoktatás-felnőttképzés) • a munkaerőpiacon érdemleges foglalkoztatási kereslet nem mutatható ki • a munkaadók a csekély létszámú – elsősorban a természetes fogyás miatti – munkaerőigényt közvetlenül a munkaerőpiacról pótolják, illetve speciális igényeket belső képzésekkel oldják meg • minőségi képzés iránti igény, elvárások, TISZK-ek létrehozása, integráció hiánya - meg kell erősíteni az iskolarendszerű technikus képzést (oktatás minősége, fejlett technika) - TISZK-ben az iskolák integrációja - ipari és települési környezetvédelmi beruházások→ kevés, de jól képzett szakember - a meghirdetett zöldberuházási program (ÚSZT) → építőipari szakmunkás képzés - megújulók → kérdés mi lesz vele → kevés, de felsőfokú szakember igény - önkormányzati feladatok → igény lenne → DE A környezetvédelmi technikus, a települési környezetvédelmi technikus és a természet- és környezetvédelmi technikus képzés jelenlegi helyzete A jövő, kilátások, lehetőségek

2. Vízépítő technikus, Víz -és szennyvíztechnológus,Vízügyi technikus víziközmű szolgáltatást végző cégek igénylik: • a csőhálózat-szerelő, • vízműkezelő, vízmű üzemeltető, • vízkárelhárító, • csatornaműkezelő és • hálózat szerelő szakmunkások képzését, • a munkaadók a csekély létszámú – elsősorban a természetes fogyás miatti – munkaerőigényt közvetlenül a munkaerőpiacról pótolják • ezzel szemben a szennyvíztechnológus vonatkozásában nagyobb igény lenne • szükséges az oktatott tudásanyag korszerűsítése • hosszabb távon az új szennyvízkezelő telepek esetében gond lehet a közép és a felsőfokú szakember utánpótlással

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Álláskeresők aránya a dél-dunántúli régióban

Munkaerő-piaci helyzetkép I. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya augusztus

Munkaerő-piaci helyzetkép II. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya február

Munkaerő-piaci helyzetkép III. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya február