Elhárító mechanizmusok (énvédő technikák)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Lukács Oktatási Központ -
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Bibliai lelkigondozás Mi a célja? A materialista és a humanista ugyanarra törekszik: Érezze jól magát a segítséget kérő Önértékelésében Társkapcsolataiban.
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Könnyek....
Sigmund Freud és a klasszikus pszichoanalízis
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Kognitív megközelítések
interperszonális személyiség-koncepciója
Harry Stack Sullivan.
Ferenczi Sándor.
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
A személyiség pszichikus struktúrája
Alfred Adler individuálpszichológiája
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Személyiség- pszichológia II
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Az érzelmek fejlődése.
A munkahely és a stressz
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Ismeretlen szerzŐ verse
A stressz szeminárium céljai:
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A szomatikus marker feltevés
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Krízis.
A csoportvezető nehézségeinek forrásai és jellemző formái  A TAGOK MŰKÖDÉSI MÓDJÁBÓL ADÓDÓ NEHÉZSÉGEK- (VÉDEKEZŐ- MECHANIZMUSOK)  Elfojtás  Tagadás.
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
A pszichológia mint tudomány
Temperamentum, öröklés, szociobiológia
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Nevelés és nevelői attitűdök
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Quality Human Management
A kriminálpszichológia
Mindennapi veszteségeink
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Az élet igéje július.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Elhárító mechanizmusok
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Pszichológia előadás 2006./2007. tanév őszi szemeszter
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Strukturális modell I. Felettesén (superego, überich) –erkölcsi, szociális normákat tartalmazza (identifikáció, introjectio)utolsóként fejlődik ki (oedipális.
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Asztrológiai továbbképzés
A pszichoanalízis.
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA, SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE, ELMÉLETEI
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Elhárító mechanizmusok (énvédő technikák)

Szorongás Szorongás = kellemetlen belső állapot, melyet az emberek igyekeznek elkerülni, vagy igye-keznek tőle megszabadulni. Olyan veszélyjelző, amely figyelmezteti az ént, hogy várhatóan valami kellemetlen következik. Fajtái:  reális szorongás (külső világ valós fenyegetései vagy ve- szélyei miatt);  neurotikus szorongás (attól, hogy az ösztönén impulzu- sai kikerülnek ellenőrzésünk alól, amiért büntetés jár);  morális szorongás (a felettes én részét képező lelkiisme- rettől).

A kellemetlen belső állapot kezelésének lehetőségei 1. Az én növelheti racionális problémamegoldó erő- feszítéseit  jobb és tudatosabb megküzdés a fenyegető veszéllyel (a reális szorongás esetén a leghatékonyabb). 2. Feldolgozás (a feszültségnek tevékenységi erővé való átalakítása, valamilyen hasznos tevékeny- ségbe való „belefeledkezés”): munka- és/vagy fantáziaelaborálás. 3. Nyílt agresszió. 4. Elhárító mechanizmusok (énvédő technikák) .

Az elhárító mechanizmusok jellemzői  olyan eljárások, taktikák, amelyeket az én fejleszt ki, hogy könnyebben megküzdjön a szorongással;  ha az elhárítás jól működik, már a szorongás fellé- pését is megakadályozhatja;  tudattanul működnek;  valamilyen módon eltorzítják, vagy meghamisítják a valóságot;  összefüggésbe hozhatók az életkorral, illetve az é- rettség szintjével (Anna Freud);  alkalmazásuk lehet átmeneti vagy az aktuális álla- pottól függő, illetve a személyiséget tartósan jel- lemző, karaktermeghatározó.

Az alapvető elhárító mechanizmusok Elfojtás (represszió):  a legalapvetőbb énvédő mechanizmus;  Freud gyakran az elhárítás szinonimájaként használta;  fájdalmas vagy félelmetes memóriatartalmak kiszorítá- sa a tudatból;  különösen fontos az ösztön-én-impulzusok vonatkozá- ban (a lelki dinamikából származó problémák kezelé- sében);  nem feltétlenül tökéletes (részleges elfojtás – emlék- szünk rá, de amint lehet elfelejtjük);  sok energiát igényel (csökkenti az adaptívabb célokra felhasználható energiamennyiséget).

 az embert elárasztó fenyegető valóság esetén használ- Tagadás:  az embert elárasztó fenyegető valóság esetén használ- juk;  lényege adott esemény bekövetkeztének vagy adott állapot fenntartásának az elutasítása anélkül, hogy az arra utaló jeleket vagy bizonyítékokat tekintetbe ven- nénk;  pl., ha a vizsgajegyeket tartalmazó listán a nevünk mellett szereplő rossz osztályzatot nem hisszük el, mert úgy gondoljuk, hogy tévedés történt. Kivetítés (projekció):  saját elfogadhatatlan impulzusainkat, kívánságainkat és vágyainkat másoknak tulajdonítunk általában felna- gyított formában;  lényege, hogy az elutasított tartalmat – ha mégolykor torzított formában is – mégiscsak kifejezzük úgy, hogy

 logikailag vagy társadalmilag ésszerű magyarázat ta- az én és a felettes-én nem ismerik fel  az impulzus fenyegető ereje megszűnik.  pl. az a nő, aki már nem érez szerelmet férje iránt, lehet, hogy saját férjét vádolja meg, hogy ő nem érez szerelmet iránta. Racionalizáció:  logikailag vagy társadalmilag ésszerű magyarázat ta- lálása arra a viselkedésre, amit valójában elfogadha- tatlan okok váltottak ki;  kettős célt szolgál: elfogadható motívumokat, indoko- kat találunk viselkedésünk magyarázatára, illetve csökkenti a cél elérésének meghiúsulása okozta csa- lódottságunkat ;  pl. az a diák, aki rosszul teljesít, ezt azzal magyarázza, hogy tanára „pikkel rá”, és nem vallja be magának sem, hogy nem volt különöseb- ben motivált a tanulásra.

 analitikus, tárgyilagos módon gondolkodunk a tör-  Intellektualizáció:  analitikus, tárgyilagos módon gondolkodunk a tör- té nésekről, ez lehetővé teszi, hogy leválasszuk a gondo latokat a hozzátartozó érzésekről, így távol tartjuk ma gunkat a szorongástól  a fenyegető e- seményt elszigeteljük attól az érzéstől, amellyel nor- málisan együtt járna;  pl. , ha valakinek közeli hozzátartozója súlyosan megbetegszik, a hely- zettel úgy is megbirkózhat, hogy az érzelmi átélés helyett orvosi szak- könyveket kezd el bújni, és a betegségről kizárólag szakkifejezésekben gondolkodik és beszél.  Reakcióképzés:  az elfogadhatatlan impulzus kifejeződésének mega- kadályozása az ellenkezőjének hangsúlyozásával;

 az érett megküzdési stratégiák helyett primitívebb és  a valós késztetések ellen irányuló motivácó;  pl. az az anya, aki tudattalanul nem szereti gyermekét, túlzottan féltő módon nevelheti azt. Regresszió:  az érett megküzdési stratégiák helyett primitívebb és infantilisebb formát választunk;  olyan stratégiákat, amelyek a fixációs szakaszra jel- lemzőek;  a fejlődés minden pontján megjelenhet;  a regrediáló felnőtt nem minden esetben viselkedik a szó szoros értelmében a fejlődés korábbi szakaszának megfelelően  inkább szimbolikusan (gondolatait, vi- selkedését átszövik a korábbi szakaszra jellemző gon- dok és érdeklődések).

Áttolás és szublimáció:  áttolás: fenyegető céltárgy esetén az indulat egyik célpontról egy másikra tevődik át (az eredeti fenye- gető céltárgyat behelyettesítjük egy kevésbé fenye- getővel (dühünket nem a főnökön, hanem a csalá- don vezetjük le);  szublimáció: az eredeti ösztön-én impulzust elfogad- hatóvá alakítja (szexuális impulzusainkat sportban, művészetekben éljük ki). Izoláció:  bizonyos tudattartalmakat elszigetelünk egymástól, azáltal, hogy más tudattartalmakat kényszeresen a felszínen tartunk (házastársi konfliktusok helyett  munkahelyi gondok, illetve azok felnagyítása, túlér- tékelése).

Meg nem történté tevés (anullálás):  a feszültséget okozó érzés, viselkedés egy másik cse- lekvéssel való semlegesítése, érvénytelenítése (gyer- mek: … behunyja a szemét, mágikusan visszacsinálja a dolgot; felnőtt: megbánt valakit, azután ajándékot vesz neki; gyónás). Azonosulás (identifikáció):  a szorongáscsökkentés összetett folyamata;  fontos szerepet játszik a szocializált viselkedés kia- lakításában;  alapja a szoros érzelmi kötődés;  Freud szerint az érzelmi kötődés ambivalens (ellenté- tes: szeretet - gyűlölet és félelem) elemeket tartalmaz  az ambivalenciából származó feszültséget az azo- nosulás csökkenti.