A mondat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

A verbális kommunikáció
A mondat szintagmatikus szerkezete
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Verbális kommunikáció
Az információszerzés.
Szemiot i ka.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Az alárendelő összetett mondat
Képességszintek.
Az összetett mondat.
Verbális kommunikáció
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Logika Érettségi követelmények:
A nemzeti vámjogszabályok
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Közigazgatási alapismeretek
Indulatszók Módosítószók Helyesírás, nyelvhelyesség
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
A szöveg a kommunikáció eszköze.
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
A szövegszerkesztés alapjai
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Orvosi kódrendszerek. Élő és élettelen Környezeti hatás  szerkezetváltozás.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A marketingkommunikáció
A szintagmák 18. tétel.
A szöveg 11..
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Hogyan tanítsuk meg a számítógépet magyarul? Számítógép és nyelv Varasdi Károly MTA Nyelvtudományi Intézet
Edward Sapir ( ).
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
Összeállította: Dóber Valéria
Összeállította: Dóber Valéria
Összeállította: Dóber Valéria
Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Arisztotelész szillogisztikája
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
A mondattan Általános kérdések
Az alapvető kommunikáció
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Mondattípusok 9..
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Szintagmatan, mondattan
Szintagmatan, mondattan 5.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
Vigyázat: minden üzenet!
A szintagmák (szószerkezetek).
A kommunikáció tényezői és funkciói
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A nyelv mint jelrendszer
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Kommunikáció típusai.
Előadás másolata:

A mondat

A meghatározás nehézségei Mi a mondat? Önálló és lezárt közlés: Szóban: a mondatfonetikai eszközök (pl. hangsúly, hanglejtés, hangmagasság, beszédtempó, szünet) Írásban: nagybetű, mondatvégi írásjelek Kisebb nyelvi egységekből épül fel (azaz meg van szerkesztve), és nagyobb nyelvi egységeket épít fel (vagyis be van szerkesztve).

Deme László A mondat a beszédnek elemi, láncszemnyi egysége. Mondat minden olyan nyelvi eszközökből álló megnyilatkozás vagy megnyilatkozásrész, amely a beszédfolyamatot, illetőleg a beszélő és a hallgató közötti kommunikációs kapcsolatot egy kerek kifejező, tájékoztató és/vagy felhívó mozzanattal építi tovább.

Nyelv és beszéd kapcsolata Deme: a mondat már nem a nyelvnek, hanem a beszédnek az egysége A nyelv és a beszéd szorosan összetartozó fogalmak, egyszerre alakultak ki Nyelv: Eszközkészlet, a nyelvi jelek és szabályok összessége. Szabályai szerint alkotjuk a szöveget. Nem függ az adott kommunikációs helyzettől. Részei: fonémák, morfémák, lexémák, szintagmák, mondatok. Beszéd: A nyelvi eszközkészlet működtetése, alkalmazása. Egyéni jelenség, egyén alkotja.

Mindkettő emberhez kötődő, tőle függő jelenség Nyelv Beszéd Mindkettő emberhez kötődő, tőle függő jelenség Független az egyéntől, társadalmi jelenség, egy nemzet kollektív alkotása. Függ az egyéntől. A beszéd alapja. A nyelv alkalmazása. A társadalom által kialakított, hagyományok szerint rögzített (nyelvi) eszközök rendszere. Fizikai valóság: hangadással (írással) jár. Eszközkészlet: jelek, szabályok Eszközhasználat A beszédtevékenységet szolgálja, olyan rendszer, melynek elemei keresztül-kasul kapcsolódnak egymáshoz. Célja az üzenetközvetítés, a kommunikáció: tényezői a beszélő, a hallgató és az üzenet; alapvető funkciói a kifejezés, a befolyásolás és a tájékoztatás, kiegészítő funkciói a kapcsolattartó, értelmező és esztétikai funkció. Passzív. Aktív.

Emberi beszéd – állati kommunikáció másodlagos, közvetett, túlnyomóan gondolati alapon való, az egyedi helyzetekben egyedi reagálást tesznek lehetővé elsődleges, közvetlen, komplex (összetett) reagálás az adott helyzetekre cél dominál ok

A beszéd funkciói Kifejező funkció – érzelemvilág, lelkiállapot közlése (FELKIÁLTÓ MONDAT) Felhívó funkció – óhaj, felszólítás, felkiáltás, parancs, tiltás, kérés (ÓHAJTÓ, FELSZÓLÍTÓ MONDAT) Tájékoztató funkció – közlés a hallgatónak (KIJELENTŐ, KÉRDŐ MONDAT)

Emberi beszéd A három alapvető beszédfunkció minden megnyilatkozásban jelen van, jóllehet nem azonos mértékben. Az indulatszók olyan összetett (komplex) és primitív beszédegységek, melyekben a meghatározó funkció mellett a másik kettő is megjelenik: a „Jaj!” például kifejez, de emellett tájékoztat és cselekvésre is sürget. A beszédnek azt az alapegységét, amely a hármas funkciót hordozza, jelzésnek nevezzük. A beszédbeli jelzést mondatnak nevezzük.

A mondatok osztályozása A beszélő szándéka szerint Szerkezetük szerint Logikai minőség szerint

1. A beszélő szándéka és a mondatban megjelenő tartalom alapján Mondatfajta Kommunikációs funkció Írásjel kijelentő tájékoztatás . kérdő tájékoztatás (kiegészítést vagy megerősítést vár) ? felszólító felhívó ! felkiáltó kifejező óhajtó kifejező (felhívó is)

mondat 2. Szerkezetük szerint egyszerű tagolatlan tagolt tő teljes hiányos bővített összetett alárendelő mellérendelő

Egyszerű mondat – egy predikatív (A – Á) szerkezet; Összetett mondat – több predikatív szerkezet. Az egyszerű mondat lehet: tagolt – van benne állítmány (Pl.: Ülünk.) tagolatlan – nincs benne állítmány, és a mondat nem is igényel állítmánnyal való kiegészítést (Pl.: Szia!) A tagolt mondat tovább bontható: tőmondat (csak predikatív szerkezet van benne) bővített (az állítmánynak és/vagy az alanynak vannak bővítményei). Az összetett mondatok mellérendelő – ha a tagmondatok között csak tartalmi, logikai viszony van, alárendelő – ha a tagmondatok között grammatikai viszony van

3. Logikai minőség szerint Állító mondat (Szeretek olvasni.) Tagadó mondat – ha a mondat egészére vonatkozik a tagadás (Nem szeretek olvasni.) DE! Kata nem a piros kabátját vette fel. – tagadó Kata a nem piros kabátját vette fel. – állító mondat (a tagadószó nem az egész jelzős szerkezetet tagadja, hanem csak a jelzőt)

Szintagmák

"A nyomorúságában lázadozó ember éhségét csillapítani loppal elejtette a futkosó vagy röpdöső vadat."