III. PLAN-NET.hu TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Civil forrásteremtés Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Advertisements

Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Széchenyi Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Baranya Megyei Önkormányzat
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Területfejlesztési Tervezési Főosztály
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
Megyei tervezési folyamat
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Bükk – Térségi LEADER Egyesület
A Terület- és Település- fejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési irányai önkormányzatoknak Kovács Zoltán fejlesztési igazgató DDRFÜ Nkft.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Gazdaságfejlesztési lehetőségek a Területi Operatív Programban ban Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Szabályozási Főosztály
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Az állam hozzájárulása az urbanisztikai elképzelések megvalósításához
Az önkormányzatok településfejlesztési
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP Pályázati lehetőségek – jövő évi pályázatok.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Tájékoztató Fórum. Alapdokumentumok 1. EURÓPA 2020 _ A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája NEMZETI.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 5.
A határtérség.
Magyar Útügyi Társaság
A Terület- és településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházások előrehaladása Egerben.
Előadás másolata:

III. PLAN-NET.hu TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA Nyíregyháza és kistérsége – Uniós pályázatok eredményei és nehézségei Kósa Tímea

I. AZ UNIÓS PÁLYÁZATI PROGRAMOK

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 25 futó, 6 bírálat alatti és 6 lezárás alatti uniós pályázatot kezel. Az uniós projektek témái szerteágazóak, fő céljai a város infrastrukturális, szociális és gazdasági fejlődésének támogatása. A projektek támogatási intenzitása összességében meghaladja a 85%-ot. A pályázatok teljes költségvetése meghaladja a 28 milliárd forintot.

Lezárt projektek: A Petőfi Sándor Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, bővítése Nyíregyháza - Keleti körút építése Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium oktatási épületének rekonstrukciója és bővítése, 5 szükségtanterem kiváltása, szülői fogadó, könyvtár és tornaterem létesítése, az épület teljes akadálymentesítése Közösségi közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése Nyíregyházán

Lezárt projekt: Nyíregyháza MJV önkormányzata három kollégiumának komplex épületenergetikai korszerűsítése

Folyamatban lévő, ill. lezárás alatt lévő projektek közül megemlítendő Az érkerti lakótelep nagyvárosias lakókörnyezetének minőségi megújítása A Huszártelep területi és társadalmi reintegrációja Városi és elővárosi közösségi közlekedési rendszer és intermodális csomópont fejlesztése

Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási programja

A nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola felújítása az oktatási környezet minőségének javítása érdekében A nyíregyházi Örökösföldi lakótelep rehabilitációja A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán A Gyermekek Átmeneti Otthona korszerűsítése Nyíregyháza önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak fejlesztése

Gyermekek Háza Déli Óvoda kertvárosi Csicsergő Tagintézmény fejlesztése

A Nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény felújítása és bővítése

„Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn” a térség turisztikai célú fejlesztését szolgálja hozzájárul a gazdasági teljesítmény növeléséhez célja, hogy a Nyíregyháza Sóstó-Gyógyfürdő területén korábban megvalósult turisztikai elemeket egybekapcsolja, így Nyíregyházát vonzó desztinációvá tegye a turisták számára

Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó- Gyógyfürdőn FÜRDŐREKONSTRUKCIÓ

„Nyíregyháza kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” megkezdődött a belvárosi kerékpárútjainak bővítése és hálózattá fejlesztése célja, hogy a már meglévő települési, helyi-helyközi nyomvonalszakaszokat felhasználva regionális hálózatok alakuljanak ki. Ezek egyrészt az országos törzshálózat részévé válhatnak, valamint alapját képezhetik egy hierarchikusan felépülő, mind a helyi, mind a turisztikai jelentőségű forgalmat szolgáló alsóbbrendű hálózatnak.

Nyíregyháza kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése

Nyíregyháza Megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz rendszerének fejlesztése megépítésre került egy 200 m3 vasbeton és egy 2000 m3 földmedrű záportározó, csökkentve ezzel a Városi I. csatorna vízgyűjtőjén a visszaduzzadás és az elöntések veszélyét a projekt megvalósításával csökkenthető a belvizes területek előfordulása Nyíregyháza városában

Nyíregyháza Megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz rendszerének fejlesztése Berenát utca, Bujtos

338. sz. főút, Nyíregyháza nyugati elkerülő szakasz építése, LEGO gyárbővítés.

II. 2014-2020

Célterületek A kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítése   A kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítése Az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés, a technológiák használatának és minőségének javítása A kis- és középvállalkozások, a mezőgazdasági, a halászati és akvakultúra-ágazat versenyképességének javítása

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatása minden ágazatban Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és -kezelés előmozdítása A környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása A fenntartható közlekedés előmozdítása és a kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban

A foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése A társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység elleni küzdelem Az oktatásba, a készségekbe és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás Az intézményi kapacitás javítása és a hatékony közigazgatás

A 2014-2020 közötti programidőszakban a magyarországi operatív programok a következők lesznek: VEKOP TOP GINOP IKOP KEHOP EFOP  MAHOP VP

Összefoglalva: A 15 jelenlegi Operatív Programból lesz 8 A regionális operatív programokból lett kettő (TOP és VEKOP) Az ágazati operatív programból van 6 (GINOP, IKOP, KEHOP, EFOP, MAHOP, VP)

III. Nyíregyháza MJV fenntartható városfejlesztési programja, valamint az EU 2014-2020-as programozás időszakhoz kapcsolódó tervezési folyamat összefoglalása

A tervezés folyamata Megalapozó vizsgálat (helyzetelemzés, helyzetértékelés) Településfejlesztési koncepció Integrált településfejlesztési stratégia (ITS) Megyei jogú város 2014-2020 fejlesztési részdokumentumok elkészítése TOP-hoz illeszkedő programcsomagok Ágazati OP-khoz illeszkedő programcsomagok Partnerségi egyeztetés

A tervezési folyamat jelenlegi helyzete Lezajlott az első mentori városlátogatás, elkészült a partnerségi egyeztetési terv (2013. szeptember). A partnerségi tervnek megfelelően zajlik a partnerségi egyeztetési folyamat.

Zajlik a településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia kidolgozása a megalapozó vizsgálat (helyzetelemzés) elkészült a koncepció kidolgozásának várható elkészülése 2014. február az integrált településfejlesztési stratégia várható elkészülése 2014. május Zajlanak a szakmai egyeztetések a TOP-hoz és az ágazati OP-okhoz kapcsolódó programcsomagok összeállításával kapcsolatosan

A város fejlesztésének fő irányai

A város fejlesztésének fő irányai Fejlett helyi gazdaság, nagyszámú minőségi munkahely, magasabb jövedelmi szint Fejlett városi mobilitás, fenntartható közlekedés Pezsgő kulturális élet, rekreációs lehetőségek, fejlett turizmus Vonzó és energiahatékony épített környezet, táj- és településkép Magas színvonalú humán szolgáltatások Közösségi, szolidáris, befogadó társadalom Fejlett, magas színvonalú tudományos élet, innováció Nyitottság, aktív hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, imázs

Új kihívások és feladatok Helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztése (minél több pénz maradjon helyben, kerüljön itt elköltésre) A kiépült infrastruktúrák hatékony működtetése Jellegzetességet adni a városnak (itt lakók, ide látogatók szemszögéből is) Programok, rendezvények szervezése (jó hangulatú város, pezsgő városi élet) Klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, csökkenő kibocsátás (épületek, közlekedés)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! www.nyiregyhaza.hu