Komplex mutatók a fejlettség mérésében (történet, módszertan, példák)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

Egy innováció nyomában
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Magyar Tudományos Akadémia
Társadalmi jól-lét mutatók az európai főváros-térségekben
A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Gazdasági Informatika Tanszék
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
Felszíni víz monitoring
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
2005. Stratégiai menedzsment és informatikai támogatás (A Vezetői információs rendszerek tantárgyhoz) Gaul Géza.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Munkavállalás az Európai Unióban
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
Az Internet-felhasználás területi egyenlőtlenségeinek előrejelzése Magyarországon VIII. Fiatal Regionalisták konferenciája Győr, Készítette: Zsom.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
A hazai középvárosok területi tőkéje
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A nemzeti kibocsátás mérése
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
Előadás másolata:

Komplex mutatók a fejlettség mérésében (történet, módszertan, példák) * 07/16/96 Komplex mutatók a fejlettség mérésében (történet, módszertan, példák) „Generációk diskurzusa a regionális tudományról” Széchenyi István Egyetem, Győr, 2012. november 23. Farkas Máté PhD hallgató ELTE Regionális Tudományi Tanszék *

A témaválasztás Számos társadalomtudományi fogalom mérésének igénye a XX. század második felében jelent meg (életminőség, jól(l)ét, indusztrializáció, fenntarthatóság, versenyképesség, információs társadalom, globalizáció, fejlettség stb.) MSc diplomamunka középpontjában: Human Development Index Doktori kutatási téma (még körvonalazódik…): „A fejlettségi állapot és a fejlődés – mint folyamat – elméleti, módszertani kérdései, valamint változó megítélése a XX. század folyamán” A „határtalan” ötletelés eredménye a több mint száz – ilyen-olyan módszerrel kreált – komplex (fejlettségi) indikátor… Bandura (2005)

Út a komplex indikátorokig – a fejlődés mérésének néhány fontosabb „mérföldköve” A fejlődés mérésének módszerei párhuzamosan változtak a fejlettség-elmaradottság elméleti síkon való megközelítéseivel „a nagyobb termelés a kulcs a prosperitáshoz és a békéhez” (TRUMAN 1949[1964]) – világháborút követő két évtized „ökonomista developmentalizmus” (SZENTES 2011) A gazdasági növekedés és fejlődés fogalmainak „összemosódása” A GDP értelmezése és használata a jól(l)ét kizárólagos mutatószámaként („the more, the better”? – DABÓCZI 1998; OFFER 2000, TOMKA 2011)

Egy példa a GDP kiterjesztésére – ISEW (GPI) az USA-ban Út a komplex indikátorokig – a fejlődés mérésének néhány fontosabb „mérföldköve” 1960-as, 70-es évek: A fejlődést a növekedéssel azonosító elméletek kritikáinak megjelenése (Kuznets már 1934-ben!) ENSZ Szociális Fejlesztési Kutatóintézet (UNRISD) – Az első komplex mutatók innen kerülnek ki Három megközelítés az alternatív mérési módszerekre (Offer 2000) 1) A nemzeti számlák „kiterjesztése és módosítása” 2) Társadalmi normák kifejezése „társadalmi jelzőszámokkal”, s azok bevonása a gazdasági tartalmú indikátorok mellé 3) Mentális állapotok felmérése, a szubjektív jóllét vizsgálata (boldogság, elégedettség) Offer 2000 nyomán

Want to live a long, happy, sustainable life? Consider Central America! www.bastiainstitute.org

Kísérletek a komplex mérésre Level of Living Index (Drewnowski–Scott [UNRISD] 1966) 20 országra kiterjedő vizsgálat – 6 „fizikai” (táplálkozás, oktatás, lakásellátottság, pihenés és egészség-helyreállítás, biztonság színvonala) és 1 monetáris (a létminimum feletti magasabb szükségleteket kielégítését biztosító jövedelmek) jelzőszámból Development Index (McGranahan et al. [UNRISD] 1972) 73  42  végül 18 (9 gazdasági–9 társadalmi) mutatószám UNESCO 1975 140 ország rangsorolása 2 társadalmi (írni-olvasni tudás, várható élettartam) és 5 gazdasági (energiafogyasztás, feldolgozóipar GDP-n és exporton belüli részaránya, mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak aránya, telefonvonalak száma)

Kísérletek a komplex mérésre Physical Quality of Life Index (Morris 1979) Minimális emberi szükségletekhez való hozzáférés Gyermekhalandóság, 1 éves korban várható élettartam, írni-olvasni tudás (részletek Van der Lijn 2005, Garåsen 2006, Shakya 2008) Fixált értékhez viszonyítás, majd számtani átlag számítása (kritikák) Human Development Index (UNDP 1990) 3 dimenzió: élettartam, iskolázottság, életszínvonal Több módosítás 1990 óta + kritikák! (ld. Farkas 2012) A sor nem teljes… – Bandura (2008): 180 mutató

A komplex mutatók megítélése Pro érvek: komplex, többdimenziós jelenségek egyszerűsítése a döntéshozók támogatása érdekében egyszerűbb interpretálhatóság könnyebb átláthatóság az információbázis elvesztése nélkül a médiával és a lakossággal való egyszerűbb „kommunikáció” Saisana–Tarantola (2002) és Nardo et al. (2005) alapján

A komplex mutatók megítélése Ellenérvek: nehéz számszerűsíthetőség, legtöbbször hiányos adatbázisok a rossz felépítés téves információkat nyújthat, egyszerű politikai következtetések levonását vonhatja maga után elméleti és statisztikai síkon megalapozottnak kell lennie a bevont indikátorok megválasztása szubjektív, gyakran politikai érdekektől sem mentes Saisana–Tarantola (2002) és Nardo et al. (2005) alapján

A komplex mutatók képzésének sémája * 07/16/96 A komplex mutatók képzésének sémája A mutatók („az étlap”) elméleti megalapozás adatgyűjtés (adatbecslés) A mutatók „tematizálva” („az ételfajták”) megfelelő módszertan kiválasztása (súlyozás, aggregálás) A komplex mutató („az étel”) Freudenberg, M. (2003) nyomán *

A komplex mutatók felépítésének főbb lépései Elméleti keret mit mérünk?, dimenziók meghatározása, változók fajtáinak meghatározása Adatok kiválasztása megbízhatóság, „lefedettség” Hiányzó adatok pótlása regressziós becslés, átlag, legközelebbi szomszéd, adattörlés, figyelmen kívül hagyás Az adatstruktúra vizsgálata multikollinearitás vizsgálat, adatok egymással való kapcsolata

A komplex mutatók felépítésének főbb lépései Összevonhatóvá tétel („avoid adding apples and oranges…”) rangsorolás („legegyszerűbb” módszer, pl. ICT Index) standardizálás (a „kiugró” értékek hatása nagyobb az indexre) normalizálás (érzékenység a minimum és maximum értékek változására – megoldás: előre rögzített értékek, ld. HDI) jellegadó értékhez viszonyítás (átlag, maximum, minimum) kategóriák meghatározása – „pontozásos módszer” átlagtól való „távolság” alapján való kategorizálás Súlyozás, adatösszevonás önkényes, szubjektív (a „kritikus pont”) műkorcsolya-módszer, számtani-, mértani átlag, egyéb alternatív megoldások (faktor-, főkomponens-analízis)

A komplex mutatók felépítésének főbb lépései Robusztusság és érzékenység-vizsgálat egy-egy új adat bevonása hogyan hat a kompozit indexre különböző összevonási és súlyozási módszerek miként változtatják a komplex mutatót „Vissza az adatokhoz” az alapmutatók konzisztenciájának vizsgálata Mely tényezőkben „erős”, s melyekben „gyenge” adott térség? vizualizáció! Más indikátorokkal való kapcsolat vizsgálata Az adatok megjelenítése

Mielőtt megköszönöm figyelmüket… „[…] jelenleg nehéz elképzelni, hogy a komplex mutatók használatával kapcsolatos vita valaha is rendeződik. […] a hivatalos statisztikusok többsége ellenzi a komplex mutatók használatát, amitől jónéhány ilyen indikátor szenved az adatgyűjtés- és szerkesztés hiányosságaitól. Másrészről az index készítésében érintetteknek továbbra is ellenállhatatlan kísértést jelent egy-egy komplex, nehezen számszerűsíthető jelenségnek egyetlen indexbe való tömörítése a politikai „fogyasztók” számára” (Saisana–Saltelli –Tarantola [2005], 308)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!