Takarmány szennyezők carry-over hatása a tejtermelő állatokra Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport.
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Kvantitatív Módszerek
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Szemestermények tárolása
Felszíni víz monitoring
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Anorganikus komponensek
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Vízszennyezés.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Felszíni vizek minősége
Takarmányok zsírtartalma
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A savas eső következményei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Környezetvédelem.
Fekete – fehér. Igen – nem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszerek kémiai – toxikológiai biztonsága.
ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény december 6.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Készítette: Üsth Ella Mónika
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az ATSDR lista első 20 tagja
INTERFRUCT TÉSZ RENDEZVÉNY -- TABDI, 2016 december 12.
21. ÁZSIA GAZDASÁGI JELLEGZETESSÉGEI.
Takarmányok zsírtartalma
Készítette: Wang Rebeka
Előadás másolata:

Takarmány szennyezők carry-over hatása a tejtermelő állatokra Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Búza László – M.Schill Judit

A takarmány minőségének jelentősége a táplálékláncban TAKARMÁNYTAKARMÁNY Káros anyagokat tartalmaz: mikotoxinok, toxikus nehéz- fémek, növényvédőszer maradékok, dioxinok, PCBk, gyógyszer maradékok, gyommagvak stb. ÁLLATÁLLAT A szövetekben, a vérben, a tejben feldúsulva egészségkárosító hatásúak EMBEREMBER

Tejminőség, tejbiztonság jogszabályi háttér A BIZOTTSÁG 1881/2006/EK RENDELETE (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról Nyerstej, tejalapú termékek előállításához használt tej és hőkezelt tej: aflatoxin M1 0,05 mg/kg ólom 0,02 mg/kg Nyerstej és tejtermékek, beleértve a vajzsírt is: Dioxinok összege (WHO-PCDD/FTEQ) 3,0 pg/g zsír Dioxinok és dioxinszerű PCB-k összege (WHOPCDD/ F-PCB-TEQ) 6,0 pg/g zsír

Elsődleges takarmányok Legelő és takarmány alapanyag - kockázatok A tej minőségének romlása – kellemetlen ízváltozás Első kaszálású lucerna – keserű-, illetve halíz Mezei tarsóka - fokhagymaíz Francia perje - keserűíz Méreganyagok (konkoly, somkóró, pipacs, farkaskutyatej) – átkerülnek a tejbe •Takarmány alapanyagok (répa, gyapot, repce) – a tej ízhatását rontják, illetve – nemkívánatos anyagként megjelenhet a tejben a gosszipol

Toxikus nehézfémek hatása Ólom Élelmiszer – Pb eredet: növények felületi szennyeződése Állati szövetekben (csont) felhalmozódás – kalcium metabilizáció Vér Tej A szarvasmarha vérének és tejének ólomtartalma között exponenciális az összefüggés; 0,2-0,3 mg/l ólom/vér  0,05-0,08 mg/l ólom/tej > 0,3 mg/l ólom/vér  a tej ólomtartalma meredeken emelkedik (0,5-0,8 mg/l ólom/tej Carry-over hatás (takarmány  tej) = 0,1-5%  közepes kockázat

Toxikus nehézfémek hatása Kadmium Élelmiszer – Cd eredet: ipari nehézfém emisszió, bányászat, hulladékégetők, foszfát műtrágyák szennyezettsége, komposztált városi szemét mezőgazdasági területre kerülése Talaj Növénybe felszívódik (pH függő – csökkenő pH növeli a felvételt ) Talajok Cd átlagértékei: 0,8-2,2 mg/kg szárazanyag Lucerna, kukorica, gabonamagvak (legelő és takarmány alapanyagok) Cd átlagértékek: 0,08-0,31 mg/kg szárazanyag Carry-over hatás (takarmány  tej) = 0,05-0,1%  alacsony kockázat Jelentősebb carry-over hatás mg/kg kadmium/takarmány, amely sokszorosa a megengedettnek A tej Cd tartalma közvetlenül az ellés után a legmagasabb, a laktációs csúcs idejére lecsökken

Toxikus nehézfémek hatása Higany és arzén Élelmiszer – Hg eredet: csávázott vetőmagvak tilalom ellenére történő feletetése, talajok higanytartalmú szennyvíziszappal való terhelés Felszívódás szájon, légutakon, bőrön át – mértéke: anorganikus  6-15%,organikus: alkil-higany  80-95% metil-higany  %, Felhalmozódás állati szövetekben (máj, vese), de átjut a vér-agygáton is, ezért megjelenhet a tejben Carry-over hatás (takarmány  tej) = 0,1%  kis kockázat Arzén nincs carry-over hatás

Mikotoxinok hatása A takarmányban előforduló aflatoxin B1 az állati szervezetben átalakul és a tejben, mint aflatoxin M1 jelenik meg. Az EFSA egy regressziós egyenletettel számítja ki a carry-over hatást A takarmányokban előforduló Fusarium toxinok (DON, F2, fumonisin) bejutása tejbe nagyon alacsony hatásfokú. Az ochratoxin jellemző felhalmozódási helye a máj és vese. A tejbe való átmenet nem jellemző. 10,95 + 0,787 x ug aflatoxin B1/napi adag = aflatoxin M1 (ng/kg tej)

Nem engedélyezett peszticidek hatása 1. Gyorsan lebomló komponensek (klór-pirifosz, deltametrin, diazinon, endoszulfán, metoxiklór) 1-4 nappal az etetés után a tejben már nem lehet kimutatni Carry-over hatás (takarmány  tej): klór-pirifosz < 0,01%, diazinon < 0,05% metoxiklór < 0,05%, endoszulfán 0,01%, deltametrin 0,4-1,6% 2. Állati szövetekben felhalmozódó komponensek (klordan, endrin,  -hexaklór-hexán (  -HCH),  -HCH Klordan esetében becslések szerint egy hét a lebomlási idő, Endrin kumulálódási tulajdonsága kismértékű Carry-over hatás (takarmány  tej):  -HCH (szarvasmarha) 9,5%, (juh) 4,3%,  -HCH (szarvasmarha) 2-4%, (juh) 1,5%,

Nem engedélyezett peszticidek hatása 3. Állati szövetekben jelentősen felhalmozódó komponensek (DDT, aldrin, dieldrin, hexaklórbenzol /HCB/,  -HCH, heptaklór, heptaklór-epoxid) Carry over hatás (takarmány  tej): • DDT 4% (de metabolija /DDE/ 80%!), • aldrin-dieldrin 18-40%, • HCB (szarvasmarha) 79%, (juh) 6,5%, •  HCH van példa 100%, de átlag 15% a szarvasmarha és 10% a juh esetében • heptaklór /átalakul heptaklór-epoxiddá/ (szarvasmarha) 5-37%, (juh) 15%

Peszticidek - következtetések és teendők A fenti anyagok állati szövetekben különböző mértékű felhalmozódási tulajdonságuk ellenére kisebb kockázatot jelentenek, mivel ezek Európában és az USA-ban nem engedélyezettek. Azokról a területekről származó áruknál, ahol ezeket még felhasználhatják (India, távol Kelet,afrikai országok), szigorú ellenőrzésnek kell történni a takarmány anyagok esetében is a beléptető határállomásokon és a felhasználási helyeken. Engedélyezett növényvédőszerek használata esetén – legelő a legelő környezetében végzett permetezés időpontjának és a szer hatóanyagának ismerete, az érintettek értesítése, az egészségügyi várakozási idő betartása  alacsony a kockázat Takarmány alapanyagok esetében a felhasználás kizárólag az egészségügyi várakozási idő lejárta után  „0” kockázat

Környezeti kontaminánsok PCBk, dioxinok, furánok, toxafen Carry-over hatás (takarmány  tej): PCBk (dioxinszerű) 2-70% /kongenerenként eltérő/. A 0,07 ng/kg (kb. egy nagyságrenddel kisebb a 2006/13/EK irányelvben meghatározott határértéknél) dioxinszerű PCB-t tartalmazó takarmányetetése után 40 nappal átlag 31%-os a carry-over hatás tejre vonatkoztatva Carry-over hatás (takarmány  tej): Dioxinok és furánok 0,5-40%. Magasabb klóratomszámú kongenerek esetén kisebb a tejben a carry-over hatás/ azok a zsírszövetekben halmozódnak fel/ Toxafen esetén a carry-over hatás 8-14% a kongenerektől függően. A környezeti kontamináció nehezebben kontrolálható. Fontos, hogy a megengedett határértékek rendszeres felülvizsgálatra kerüljenek (az EFSA javaslatot készít a monitoring eredmények alapján a határértékek szigorítására). Az ellenőrzések során a határértéket meghaladó tételeket azonnal el kell távolítani az élelmiszerláncból. További organikus szennyezők: PAH – nem bizonyított a carry-over hatás

Állatgyógyászati szerek Amennyiben a gyógyszeres takarmányt engedélyezett módon használják (koncentráció-idő), a carry-over hatás alacsony  1% Például 250 mg/kg szulfadimidin tartalmú takarmány etetése esetén, 21 nap elteltével a tejben mérhető koncentráció 100  g/l, amely az EU-ban alkalmazott MRL értékkel azonos. A terápiásan alkalmazott, de nem a takarmánnyal bevitt gyógyszerek esetében nagyobb a kockázat a tejbe való átjutásnak. Gazdasági előny –tiltott hormonhatású anyagok használata Tejhozam növelés takarmányba kevert hormokkal- tiroxin, tireoglobulin- 30 %-os hozam növekedés- tejben megjelentek a hormonanyagok

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!