Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Kereslet rugalmassága
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
Gazdaságosság, beruházás gazdaságossági vizsgálatok
Pénzügyi alapszámítások
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
IX. Beruházások gazdaságossága
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Kérdések a ZH-hoz.
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Beruházás-finanszírozás
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi mutatószámok!
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Tiszta monopólium.
Költségek, költségfüggvények
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés 2..
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A termelés költségei.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 9.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
A termelés költségei.
Kamatszámítás, jelenérték, jövőérték
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy összegű kezdeti pénzkiáramlás (nagy tőkeigény) Hosszabb idő alatt képződő, bizonytalan jövedelmek Fajtái: Konvencionális beruházás: olyan beruházás, amely egy kezdő pénzáramlást követően az élettartam során pozitív nettó pénzáramlásokat eredményez. Nem konvencionális beruházás: olyan beruházás, amely egy kezdő pénzáramlást követően az élettartam során különböző előjelű pénzáramlásokat eredményez.

Számítások: olyan eljárások, amelyekkel a beruházási javaslatok számszerűsíthető vállalati célok tükrében ítélhetőek meg. Típusai: statikus és dinamikus számítások. Statikus számítások: Nem veszik figyelembe a pénz időértékét. Egyszerűbb, önmagukban nem használatos számítások – kiegészítő számításként használják.

Beruházás átlagos jövedelmezősége (Bj): a beruházás teljes élettartama alatt keletkezett jövedelmek éves átlagát veti össze a beruházásokhoz szükséges pénzösszeggel (számítható adózás előtti eredményből v. adózás utáni nyereségből). Bj = beruházás éves átlagos nyeresége / beruházási költség /Több beruházási alternatíva összehasonlításakor a magasabb átlagos jövedelmezősége beruházást kell választani./

Megtérülési idő (Bi): a beruházásba befektetett pénzeszköz hány év alatt térül meg a beruházás éves jövedelmeiből. Bi = beruházási ktg. / éves átlagos nyereség /Több beruházási alternatíva összehasonlításakor az a kedvezőbb, amelyiknek kisebb a megtérülési ideje./

Beruházási pénzeszközök forgási sebessége (Bs): a befektetett pénzeszköz a beruházás által elért eredményből hányszor térül meg. Bs = Beruházás használati vagy működési ideje / Megtérülési idő /Az a beruházás kedvezőbb, ahol minél nagyobb a forgási sebesség (ahol 1-nél kisebb, azt nem célszerű megvalósítani)./

Nyereség kiszámítása

Fedezeti mennyiség kiszámítása:

Kamatszámítás:

A kamatszámítás fogalmai Kamat - a pénz használata után - rendszerint évenként - fizetendő használati díj. Kamatláb - a kamat mértékét százalékban megadó érték. pl ha az éves kamat 5% akkor az évi kamat a pénzösszeg 5%-a. Nem teljes évre ennek az összegnek, az idővel arányos része a kamat. Jövőérték - az az összeg, amennyit a kezdőtőke ér a kamatozási időtartam végén. Egyszerű kamatszámításnál a kamatszámítási periódus végén - többnyire az év elteltével, a kamatot kiszámolják, ám a következő évi kamat alapja csakis a tőke összege, a kamat után nincs kamatszámítás. A kamatos kamatszámításnál a kamatszámítási periódus végén az alaptőkéhez hozzáadják a kamatot és a következő kamatszámítási periódusban a megnőtt tőke után számolják a kamatot, vagyis a kamat is kamatozik.

Rugalmassági számítások: Rugalmasság: megmutatja, hogyan változik a kereslet vagy a keresett mennyiség, ha a keresletre ható valamely tényező 1%-kal változik.

A kereslet árrugalmassága Megmutatja, hogyan változik a keresett mennyiség, ha a termék ára megváltozik. Kiszámításának módja: E = keresett mennyiség %-os változása / ár %-os változása.

Teljes bevétel, határbevétel, átlagbevétel Teljes bevétel (Total Revenue): a termelésbõl származó összes bevétel TR = P *Q Határbevétel (Marginal Revenue): ha egységnyivel növeljük az értékesített termékmennyiséget, hogyan változik az összes bevétel. MR = ΔTR/ Δ Q Átlagbevétel (Average Revenue): az egy termékegységre jutó átlagos bevétel AR =TR/Q