Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Közös katalogizálás Magyarországon
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
2005 május Kétszintű érettségi.
Természetvédelmi mérnök MSc 2010/2011. I. félév Készítette: Joó Tímea.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Országos Széchényi Könyvtár A MAGYAR NEMZETI KÖNYVTÁR.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!

Az Országos Széchényi Könyvtár, mint nemzeti könyvtár, a teljesség igényével gyűjti, feldolgozza, a használók rendelkezésére bocsátja, és megőrzi a magyar vonatkozású könyvtári anyagot (hungarikumokat), mint magyar irodalomtudományi, magyar történettudományi, valamint könyvtárügyi és informatikai országos feladatkörű szakkönyvtár gyűjti e szakterületek külföldi irodalmát, valamint a finnugor népekre vonatkozó alapvető irodalmat; A dokumentumok következő fajtáit gyűjti: nyomtatványok és egyéb (mechanikai, optikai stb. úton előállított) szöveg- és képsokszorosítások; szöveges kéziratok és gépiratok, zenei kéziratok, kéziratos térképek, díszlet- és jelmeztervek; nem hagyományos hordozókra előállított hang-, szöveg-, kép- és adatrögzítések. A gróf Széchényi Ferenc által november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár jelenleg több mint 7 millió egységgel rendelkezik, ezekből több, mint 2 millió a könyv, az időszaki kiadvány (újságok és periodikumok), és 1 millió a kéziratok száma. A térképek száma körülbelül , a képek és metszetek száma , a hangzó anyagok száma pedig Ezen kívül körülbelül 2,5 millió plakát és aprónyomtatvány található a könyvtárban. Az állományban helyet kapott még dokumentum mikrofilm másolata is.

Dokumentumszolgáltatás Információszolgáltatás Tartalomszolgáltatás Nemzeti Bibliográfia A szolgáltatás főbb feladatai

Az OSZK online olvasói katalógusa: a LibriVision. Hazai kiadású könyveket 1952-től, a külföldi hungarikumokat 1945-től tartalmazza

IKB - Magyar Periodika Adatbázis. Az 1986-tól 2001-ig épülő adatbázis valamennyi hazai periodikum bibliográfiai adatait tartalmazza, 2001 után az online katalógusban található.

IKER – Magyar Időszaki Kiadványok Repertóriuma. Az ig épülő adatbázis a hazai társadalom- és természet- tudományi időszaki kiadványok válogatott tanulmányainak leírását, tárgyszavazását tartalmazza. Folyt. Köv.

Hungarika Információ. Külföldi, magyar és idegen nyelvű, 1985 óta megjelent periodikumok magyar vonatkozású közleményeinek adatbázisa: Hungarika Névkataszter (HUNG). Magyar biográfiai index, amely az 1880 után született külföldi magyar személyiségekről ad tájékoztatást: Hungarika WWW. Virtuális hungarika könyvtár, kalauz a külföldi hungarika- gyűjteményekhez:

Magyar Nemzeti bibliográfia. Könyvek bibliográfiája – A Magyarországon kiadott és az Országos Széchényi Könyvtárba kötelespéldányként beszolgáltatott vagy más forrásból beérkező könyvek bibliográfiai tételeit tartalmazza. Az indulás éve: Havonta kétszer jelenik meg, CD-n évente kétszer, az oldalon a legfrissebb számok tekinthetők meg:

Nemrég készült el a könyvtár Corvina-oldala, amely a nemzetközi együttműködésb en megvalósuló digitalizálási program (Bibliotheca Corviniana Digitalis) eredményeit tartalmazza - folyamatosan frissítéssel: Régi Magyarországi Nyomtatványok és Olvasmányok adatbankja ( )

A MANCI (Magyar és Nemzetközi Cikkek) adatbázis a magyar könyvtár- és információtudományi periodikumok teljes körű, kurrens és folyamatos retrospektív feldolgozása alapján épül, a külföldi folyóiratokat pedig válogatva, 1986 óta dolgozza fel. A tételek száma jelenleg kb kb ,

Magyar Elektronikus Könyvtár A magyar kultúra, oktatás és tudomány számára fontos dokumentumok elektronikus változatait szolgáltatja. Az egyik legnépszerűbb hazai portál címe:

Az adatbázis úgy jön létreAz adatbázis úgy jön létre, hogy a MOKKA tagkönyvtárainak (jelenleg 17 könyvtár katalógus-adatbázisait - a szükséges konverziók elvégzésével - feltöltik a központi adatbázisba. Minden dokumentum bibliográfiai rekordja csak egyszer kerül be az adatbázisba, a többi könyvtár lelőhelykódja, rekordazonosítója és egyes adatai (például tárgyszavak) "hozzáíródnak" a bibliográfiai rekordhoz.MOKKA tagkönyvtárainak

Lelőhelyinformációk Könyvtárközi kölcsönzés Könyvtár- nyilvántartások Jelenleg: 54 könyvtár a tagja

LibInfO A magyar könyvtárak közös internetes tájékoztató szolgálata. A munkát az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja. Az elektronikus levélben érkező referensz kérdésekre 48 órán belül rövid, de szakszerű választ adnak a kollégák.

magyar/opac.htm Mindent egy helyen „UGRÓDESZKA”

A lelőhely-nyilvántartás eszközei: Internetes katalógusok ODR lelőhely-adatbázis MOKKA THÉKA OSZK LibriVision magyar könyvtárak katalógusai külföldi könyvtárak katalógusai Helyi hozzáférésű katalógusok könyvek központi katalógusa az OSZK cédulakatalógusai könyvtárak cédulakatalógusai

Új számítógépes lehetőségek az OSZK-ban! OPM Olvasói Professzionális Munkaállomások A terminálokon keresztül az OSZK CD-ROM adatbázisai, elektronikus könyvei is elérhetők. Az olvasók rendelkezésére áll A Web of Science és a Science Direct - komplett információ szolgáltatási rendszere,Web of Science Science Direct az Arcanum értékes kiadványai, az elektronikus szótárak, valamintArcanum az MTI Sajtóadatbankja. •Az EBSCO Publishing angol nyelvű online folyóirat-adatbázisa

Minden szükséges információt megtalálhatnak a honlapunkon! Kérdések, információk: Köszönöm figyelmüket!